Minul ajab kuklakarvad turri see järjekindlus, millega soovitakse palgata särasilmseid ja nooruslikke näiteks…raamatupidajaid. Või nõudepesijaid. Või keeletoimetajaid. Või ükskõik keda.
Ma ei tea, kuidas teistel, aga minul isiklikult on täiesti suva, kas see inimene, kes mu palgaarvestust peab, on ikka nooruslik. Ja kas tal arveid arvutisse pekstes ikka silmad säravad. Nooruslikult särasilmsele rätsepale, särasilmsele kokale või ka restorani administraatorile / kelnerile eelistaks iga kell soliidses eas põhjalikku, keskendunud, kogemustega härrasmeest / daami, kellest on näha, et ta pole mitte “suveteller” vaid on klientide probleemide ja soovidega tegelenud juba 20-30 aastat. Ei ole vaja, et ta õhinast pakataks, kui mu taldrikut lauale kannab, mu küüsi lakib või poes ostetud kanakintsu paberisse pakib. On vaja, et ta kogemus ütleks, kui kiiresti toimetada, mida öelda, millele tähelepanu pöörata, mida pakkuda, millal pakkuda, kuidas pakkuda, kas üldse midagi lisaks pakkuda.
Pole veel elus lahkunud üheski asutusest õhates: “küll oli tore, et mind teenindas nooruslik, särasilmne, õhinapõhiselt ja proaktiivselt töötav liharaiuja, automehaanik või kellaparandaja! Mõtle, kui kohutav oleks olnud, kui kingsepal silm poleks säranud ja töökoha vastuvõtuadministraator polekski nooruslikult kilgates mind tervitanud, vaid oleks näiteks soliidselt ja rahulikult lihtsalt palunud mul istet võtta ja oodata! Ise veel mingi vanamutt, oma 50”.
Jah, käsi südamele võin öelda, et ka päris noorena polnud mul mingit nõudmist ega pahandamist, kui poes ostetud juppi keeduvorsti ei andnudki mulle neiuke, tulesäde silmis. Nüüd on särasilmsus ja äratingimata nooruslikkus sageli nõutav isegi kuulutustes, kus otsitakse päris back-office töötajaid, kes kliente isegi kunagi ei näe ja võib-olla päev otsa excelis istuvad või leemekulpi liigutavad. Iga kell, andke mulle see hallipäine eluaegne tehnikakaupade müüja, kelner, kokk või advokaat või raamatupidaja.
Nojah. Aga neid juba pakutavate “heade sportimistingimustega” ei meelita ka vist.
Polegi sellest aru saanud, milleks näiteks on vajalik, et ilusalongi admin/töötaja oleks tingimata roosa lapsenahaga neiu. Palju ägedam ja usaldust tekitavam oleks, kui oleks vanem daam (55+, 60+, miks mitte 70+), laitmatute juuste, hoolitsetud käte ja kauni näonahaga. Vat siis ma näeks, et siin salongis tehakse väga head tööd klientide välimuse ja selle hoidmisega. Kogemusi on.