Käisin eliitkoolis. Meile tuli sinna maarajoonidest ka mitu kuldmedalisti. Ainult üks medalist, kes tuli Tallinnast, mingist lasnamäe koolist, oli oma medali tasemel.
Maarajoonide medalistid nutsid esimesel poolastal, sest nii mõnigi polnud elu sees nii halbu hindeid saanud kui siis saama hakkasid. Ja ma ei räägi sellest, et keegi sai nelja. Saadi ikka kahtesid-kolmesid või lausa nulli.
Kui nad esimesest šokist üle said, siis edaspidi said ikka hakkama, need kehvemad hinded ei olnud nn erialaainetes. Sisseastumisel arvestati esmalt katsete tulemusi ja siis viimasena järjestati keskmise hinde alusel.
Mina jäin oma kooli edasi, kuigi olin enne gümnaasiumit nn kolmeline (kehaline kasvatus oli kolm). Saabujate taseme poolest oleksin ilmselt minagi mõne maakooli kuldmedaliga lõpetanud, suurema vaevata.
Koolide tase on väga erinev ja paraku mõneski maakoolis pannakse hindeid nn tutvuse poolest. Kindlasti on seal ka andekaid ja nutikaid, muidu ei tuleks ju igal aastal sealt uusi õpilasi, aga… viis ja viis ei ole alati sama kaaluga.