Ütleme nii et kiiks on uste kontroll, triikraua väljtõmbamise kahtlus, et nagu sundkäitumine. Aga kas siis on ka sundkäitumine, kui oledki unustanud neid asju ja enam ei usalda end? Sest muidu käivad need asjad nagu automaatselt. Aga peale seda, kui unustasid, hakkaski see pihta?
Siis on pigem harjumus.
Minu jaoks näiteks mitte. Mina teen neid asju, et ei juhtuks õnnetusi.
Jah, sest sul on juba harjumus veenduda, et ei juhtuks õnnetusi. Kui see poleks sul harjumus, läheks aegajalt meelest ära.
Minul on ka triikraua ja pliidi kontrollimisega ning välisukse lukustamisega kiiks. Kui ma sellest millalgi 20-aastasena aru sain, töötasin välja harjumused. Eesmärk oli minimeerida neid kordi, kui paaniliselt mõttes tagasi kerisin, et kas sai ikka pliit välja. Mis ma siis tegin, oli päris radikaalne, aga toimib. Nimelt ma samal päeval ei kasuta mitte kunagi pliiti, kui kuskile pean minema. Kui ka minek on ales õhtul, siis on menüüs näiteks eelmisel päeval keedetud kartulid külma kastmega või salat vms. Seega tean alati 100%, et pliit ei jäänud kodus sisse, sest oleksin seda ju möödunud öö, hommmiku ja päeva jooksul märganud.
Triikraua viskasin ära ja lihtsalt ei triigi. Riided ostan vastavast materjalist ja kostüümid jt triikimist-pressimist vajavad asjad triigib-pressib keemiline või pesumaja.
Välisuksest väljudes katsun mitte olla viimane, see, kes ukse lukku paneb. Kui aga olen üksi näiteks, keeran ukse lukku, katsun ÜHE korra ust, kuigi tahaks loksutada seda 20 korda. Ja siis annan endale, võti pihus, korraliku laksu. Tavaliselt kas vastu käsivart, reit, tagumikku või teen tugeva plaksu või virutan vastu rannet või lasen endale nipsu vastu õlga. Tulemus on, et kui näiteks siis teatris kerkib mõte, et kas ma ukse ikka panin lukku, siis meenutan, kuhu ma endale lahtise käega virutasin. Tavaliselt see koht veel kergelt annab tunda 🙂 Ei, sinikaid ei jää 🙂 Töötab aastakümneid.
No aga see ongi juba kiiks mu meelest. Olukorra vältimine, sest tekitab ärevust. Ja siis võib öelda, et selline ärevus ja kinnismõte tegelikult ju häirib elu. Sest reaalselt jätad pliidi kasutamata, triikimata ja viimasena väljumata. No see küll hea variant ju pole. Niimoodi piirad oma elu. See kahtlemine, kas ikka sai tehtud, ongi sellest, et pole MÕTTEGA asja juures ja teed möödaminnes, automaatselt, samal ajal hoopis muule keskendudes ja mõeldes. Mina olen see, kes kirjutas, et enne uksest väljumist kontrollib ikka veel aknaid ja pliiti. Mul on lihtsalt kindel järjekord ka. Enne, kui kodust väljun, lähen panen ja kontrollin aknad üle. Pliidi üritan teadlikult kinni keerata kohe pärast kasutamist. Pea 100% juhtudel olengi seda teinud. Pliidi ees seistes mitut rauda korraga kasutades aga on ununenud mingi tööle. Ust lukustades täiesti teadlikult toon end korraks sellesse hetke ja keeran lukku.
Lühidalt, mul ongi meetod, et selliste rutiinsete tegevuste jaoks toon end korraks täielikult hetke mõttega kohale ja mõtlen läbi, et check, sai tehtud. Nagu ka kuskile välja, reisile või trenni minnes. Mõttega olen kohal, vaatan uurides üle, et kõik asjad said ikka kotti kaasa. Ja siis hiljem ei pea põdema, sest tean, et vaatasin ja kontrollisin mõttega üle. Kes nimetaks seda teadvelolekuks vms. Isegi kui mul on kiire, siis katsun korraks end kohale tuua ja mõttes läbi lugeda, mida mul on vaja kaasa võtta. Ei saa lubada seda, et trenn jääb ära, sest mingi ese jäi maha või unustan rahakoti, kindad, telefoni koju või kõige hullem – pliidi tööle või välisukse lahti. Seetõttu on lihtsam kas või väga kiirustades korraks end täiesti kohale tuua ja mõttes see check ära teha,et jah, sai tehtud. Kellegagi samal ajal jutustades ja koos olles võib ainult tähelepanu hajevile minna.