mul kodu nii külm. kas võin eelkergituse ajaks (5-12 tundi) panna taigna kõige madalamale kuumusele elektriahju kerkima?
arvestan, et soojust on seal nii 20-30 kraadi?
palju tänu
Teema: kiire küsimus leivaküpsetajatele
Kui mul kiire, siis teengi nii. 2 tunnist piisab. Kata ka rätikuga.
NB! enne kui täistuuridel ahju käima paned võta rätik ära!
Radikaid pole kodus? Kata kinni ja pane radika kõrvale.
[small]myts kirjutas:[/small]
[tsitaat]Kui mul kiire, siis teengi nii. 2 tunnist piisab. Kata ka rätikuga.
NB! enne kui täistuuridel ahju käima paned võta rätik ära![/tsitaat]
oot, aga sa siis muud ei teegi st peale eelkergitust rohkem jahu ei panegi?
ma mõtlesin et kergitan, siis võtan välja, sõtkun jahu juurde ja alles siis õigesse vormi ja ahju..peale uuestikerkimist?!
[small]N6iaElla kirjutas:[/small]
[tsitaat]Radikaid pole kodus? Kata kinni ja pane radika kõrvale.[/tsitaat]
ei ole radikaid, ei ole ahju 🙂 aga soe ka pole, elan sellises napakas kliimas 🙂
nüüd saadeti eestist juuretist ja kusagilt maa-alt kaevasin rukkijahu ka välja.
ei tahaks selle leivateoga aga kuidagi mööda panna, kust ma muidu uue juuretise saan…siin pole ei rukkileiba, ega keefiri saada, et ise uus teha 🙂
Minu viga, ei lugenud nii täpselt, et eelkergitusest on juttu.
Eelkergitus on jah üleöö. Kui elektrist kahju ei ole, siis jah ikka võid ahju panna, aga radikate kõrvale on parem. Kindlasti kata kinni, leivatainas kardab tuuletõmmet.
mingi soojusallikas ikka kodus on? Mina paneks selle peale või kõrvale. Käterätt kindlasti peale. Kui on, siis võid ka lambanaha sisse panna.
Ise kasutan vannitoa põrandakütet selleks:) Eeltaigen kerkib terve öö vannitoa põrandal käteräti all.
Aga kui sul ahi võimaldab 20-30 kraadi, siis ma arvan, et võid ka seal kergitada, aga sellega kaasneb kindlasti ka \”mõnus\” elektriarve:S
Juuretise tegemine ei ole raketiteadus.
Pool klaasi käesooja vett ja pool klaasi toasooja rukkijahu ja 3-5 päeva seista lasta. Juuretis on valmis, kui tal on mõnus käärimise lõhn ja selline kergelt hallituse moodi kobrutus peal.
Mina mässin ka eelkergituse ajaks kausi lambavilla sisse, seon salliga kinni ja panen radika äärde. Juuretis peaks sul nii kaks nädalat ikka nö töökorras olema. Mina hoian külmkapis. Kaane sisse tee õhuaugud.
Ma olen enda oma ahju pannud küll. Osta endale igaks juhuks temromeeter ja tee kindlaks, kui palju seal tegelikult sooja on… Kui on üle 30C, siis mässi eeltaigna kauss rätiku sisse, et soojus aeglasemalt ja ühtlasemalt ligi pääseks (äkilisem temperatuur võib su juuretise ära tappa).
minu ahjul on kõige madalam kuumus 50C. ei usu, et mõni ahi võimaldab 20-30C – see ongi peaaegu norm. toatemp. ju. kas põrandakütet pole mõnda lapikest?
Mina tegin ka esimene talv radika kõrval ja tekkidesse mähitud. Siis tuli suvi ja radikad külmad. panin praeahju ja lasin ahju korraks 50ni soojaks (no tegelikult mitu korda, kui meelde tuli ja kui öö ei olnud ja ma ei maganud). Mõned korrad olen ka ühe soojendamisega teinud. Eelkergituseks nimetatakse minu meelest pärmitaigna juures seda, kui paned pärmi kerkima. Kui juuretis käima läheb, siis ta juba käib ja saab ka ilma erilise soojuseta hakkama. See kardetud tuuletõmbus tundub ka müüt olevat. Juuretis on valmis siis, kui ta on vastikult hapu.
Viimasel ajal olen ka taigent üleöö kergitanud, varem kerkis küll leib nii nelja tunniga, aga küpsetamisel lõhenes pealt lõhki. Ja külmkapis olen hoidnud juuretist ikka paar kuud mõnikord, ei ole viitsinud suvel palavaga küpsetada. toimib küll, võibolla ainult tuleb siis lasta tal kauem käia. Leiba teinud juba üle 2 aasta. Ja kui untsu läheb, siis jätad ikkagi natuke juuretist järgmiseks korraks ja lased lihtsalt kauem hapneda.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] Ja külmkapis olen hoidnud juuretist ikka paar kuud mõnikord, ei ole viitsinud suvel palavaga küpsetada. toimib küll, võibolla ainult tuleb siis lasta tal kauem käia. Leiba teinud juba üle 2 aasta. Ja kui untsu läheb, siis jätad ikkagi natuke juuretist järgmiseks korraks ja lased lihtsalt kauem hapneda.[/tsitaat]
ma kaldun natukene teemast kõrvale, aga kas sul juuretis külmkapis 2 kuuga seistes imelikuks ei lähe? ma täna just vaatasin, et mu 1 kuud seisnud juuretis on väga käärinud moega, imelikult roosaks tõmbunud. ükskord läks mul juuretis suisa pärmiks kätte.
kas sa seda 2 kuud seisnud juuretist kasutad uue leiva tegemisel täiesti tavaliselt või kääritad teda pikemalt?
mulle see eelkäärituse termin tõi alul mõningase segaduse. ise eelistan rääkida kääritamisest, minu arust on see protsessi kirjeldamiseks õigem mõiste.
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.