Esileht Kodunurk Kiire! Küsimus sõstramahla aurutamise kohta

Näitan 20 postitust - vahemik 1 kuni 20 (kokku 20 )

Teema: Kiire! Küsimus sõstramahla aurutamise kohta

Postitas:
Kägu

Veneaegne aurutaja mul, esimest korda teen mahla, pole kindel, kas õigesti. Kas uusi marju võib kogu aeg peale lisada kui esimene ports juba alla vajub? Või tuleb üks ports tilgatumaks aurutada, ära visata ja siis uute marjadega täita?

Ja kui suure tule peal see aurutaja tohib keeda? Googeldasin, et peale keema hakkamist kuumus alla keerata, kuid siis jäi mahlajooks niruks, tilkhaaval vaid tuli, keerasin kuumust juurde. Kas nii on õige või peabki mahl tilkuma väiksel tulel, mitte nirisema suurel tulel?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Keegi ei vasta … Ladusin uued marjad vanadele peale, loodan, et nüüd ära ei ummistanud või rikkunud sellega midagi?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mina olen 30a uued vanadele peale ladunud. Kui kokku vajuvad, pisut torgin ka, lusikaga.

Ja vesi peab keema n ö silmnähtavalt. Aga mitte nii tugevalt, et n ö üle keeks. Elektripliidil mul 5 astet, algul 5…siis keeran 3

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Tänan, et keegigi vastas! Ma ei tea ausalt öeldes, kui kiiresti see vesi keeb, kõik ju kinnine, pliit ka selline, et vahel paneb omaloomingut nende temperatuuridega, kuid kuulen, et kohiseb. Mis juhtub kui liiga suurel tulel keeb?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Pead kontrollima, et vesi otsa ei saaks. Pead vett juurde lisama vajadusel.
Mina ei ole kunagi uusi marju peale lisanud ja esimese jooksu ca pool liitrit valan tünni peale tagasi (toores).
Aurutajas on marjade all marli/mingi veinitegemise kangas.
Marjad on rootsudega (kobarates) ja panen ka natuke suhkrut kihtide vahele, suure aurutaja kohta vast 300-500g, see annab väga ilusa värvi punasesõstramahlale, selge nagu rubiin.
Mahla lasen pudelisse, pudelil on teine nõu all, et terve ilm poleks täis lödistatud pärast (nt mingi madalam pott).
kui pudeleid ei ole või ei ole aega neid ette valmistada, siis lasen mahla kas suurtesse purkidesse (saab ruttu kaelast ära) või väikestesse tavalistesse pooleliitristesse purkidesse (neid on käepärast, lihtne masinas ette pesta ja paras kogus hiljem kasutada).

Please wait...
Postitas:
Kägu

No vaat siis, kaks eri arvamust marjade peale panemise osas. Mul on nüüd igal juhul kõik marjad aurutis, uued vanade otsas, enam ei saa midagi muuta. 😀

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Olen uhanud uued marjad peale, midagi ei juhtu. Veits suhtrut ka vahele, siis ei pea talvel enam panema. Lõpuks vajutan veel kartulitambiga viimase mahla välja – selle joome kohe ära.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

kalla eelmise ports välja enne kui uue asemele paned. see aur ei jõua sealt mahla välja kuumutada muidu.
vesi peab vaikselt mulinal keema, jälgida et otsa ei saaks.
suhkrut marjade vahele panna pole mingit mõtet – pool jääb kestadesse ja kaotsi, ikka mahla sisse pärast pannakse.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Panen ka alati marju peale, kuni mahub. Suhkrut ei pane üldse, joome ka ilma suhkruta ainult veega lahjendatult – meie jaoks see ongi ainus mõte oma sõstardest mahla teha – et saaks täiesti puhta, suhkruta ja mõnusalt hapu.
Lasen mahlal joosta kaussi, ei viitsi mingeid pudeleid enne ette valmistada ja nende täis saamist passida.
Kausist valan suurde potti kokku ja alles siis kuumutan läbi ja panen purki/pudelisse. Tavaliselt järgmisel päeval alles.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Sain oma esimese mahla tehtud ja sai tühjaks ja läks kärssama see veemahuti minut enne lõppu ka. 😁
Katsetan järgmine kord siis ka vanade marjade ära viskamist enne uute peale ladumist, sest mulle tundus, et mahla oleks pidanud siiski rohkem tulema ja äravisatav kraam nägi kohati veel punane välja, mitte pruunikas nagu olen näinud varem. Samas mahla sealt välja ka ei olnud valgunud hommikuks, tea siis …

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Selle eraldi kaussi laskmisel ja uuel kuumutamisel ei ole ju eriti mõtet. Mina kogun pudeleid, milles on olnud viin, rumm, viski – neid ei pea pesemagi. Lasen otse voolikust pudelisse ja kord peale. Seisavad väga hästi, pärast kasutamist viskan pudeli ära. tuttavad juba toovad oma tühja kange alko. taara minule.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Minu meelest just pudelisse laskmine on mõtetu. Esiteks, pead seal juures muuudkui passima ja lödistama nende pudelitega. Ma lasen kõik suurde potti, mitu portsu marju. Samal ajal teen muidu asju, ei pea pliidi juures passima, pärast korraks keema ja poole liitristesse purkidesse. Ma ei saa aru, miks peab mahl pudelites olema.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mina kontrollin alati aurutamise kestel ega vesi pole otsas (tõstan muu kupatuse üles ja piilun) ning valan vett juurde (mees hoiab üleval ja mina valan keedukannust juurde, alla poole ei lase). See, et kees kuivaks, see ei sõltu sellest, et marju juurde panid v,s 😉 Lihtsalt kui intensiivsemalt keeb, saab tühjaks (veeanum all pole ju übersuur).

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mina viskan alati ühe aurutajatäie tühjaks aurutatud kestad minema. Ma ei näe mingit põhjust, miks need vanad kestad peaksid uue, värske marjakihi alla jätma.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Minu meelest just pudelisse laskmine on mõtetu. Esiteks, pead seal juures muuudkui passima ja lödistama nende pudelitega. Ma lasen kõik suurde potti, mitu portsu marju. Samal ajal teen muidu asju, ei pea pliidi juures passima, pärast korraks keema ja poole liitristesse purkidesse. Ma ei saa aru, miks peab mahl pudelites olema.

Just, ma ka ei viitsi köögis olla. Pärast võin pudelisse panna küll, kui neid juhtub olema.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Uusi marju vanadele peale ei panda, sest vanad on kokku vajunud ja läbi selle kihi ei jõua aur uute marjadeni, mahla saab oluliselt vähem kui saaks eraldi aurutades. Pealegi, kaane avamisel auru rõhk langeb (ehkki tegemist ei ole päris kiirkeetjaga, kuid tihe on ikka) ja ei võta nii hästi ja kiiresti enam mahla välja, peab uuesti tugevalt keema laskma.
Samal ajal ei ole ka ohtu, et veenõu tühjaks keeb. Uutele marjadele uus vesi ja rahu majas, ei mingit mehega koos tõstmist ja piilumist.
Ikka mahl otse pudelisse, selleks ei pea ju seal kõrval passima. Aurutad mingi aeg, mahl koguneb, siis klamber lahti ja umbed 3 liitrit mahla jookseb välja, selle lased otse pudelisse või purki. Mida vähem on vaheetappe, seda väiksem on saastumise tõenäosus ja mahlad ei lähe käärima.
Mina ei pane suhkrut, aga eks see ole maitse asi ja mõtlemise värk, ma ei saa aru, miks peaks koduseid mahlu suhkruga rikkuma.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mul ka veneaegne aurutaja, veel vanaemalt päranduseks saadud.
Nii kaua, kui mäletan, olen igal suvel sellega marju aurutanud – lapsena ja noore inimesena vanaema juures maal kümnete liitrite kaupa, nüüd juba omal käel ise ja ikka kümnete liitrite kaupa :).
Müüakse uusi aurutajaid ka ju poes, aga ma ei taha uut osta, vana ikka nii omane. Vooliku olen ainult välja vahetanud, läks pudedaks.

Aurutan seal punasesõstramahla, mustsõstramahla, rabarberimahla, tikrimahla, eriti headel aastatel isegi vaarikamahla.
Suhkrut panen ainult rabarberile, natukene.
Vanaema pani alati aurutajatäiele kõige otsa ühe supilusikatäie suhkrut, sest tema sõnul aitab sulav suhkur mahlal paremini välja joosta ja mahlale tuleb ilusam värv.
No mina olen selle suhkru ära jätnud ikka. Me olemegi harjunud jooma ilma suhkruta, üsna haput mahla ja mahlast kisselli tehes lisan siis suhkrut juba hiljem.

Aga uusi marju panen ma aurutajale ühe korra peale. Et kui on alguse poole alla ära vajunud juba natuke ja mahla just jooksma hakanud, siis panen aurutajale kuhja peale jälle. Aga ainult ühe korra teen seda. Muidu hakkab juba mahlale marjasodi sisse pudenema, kui seda alumist kihti liiga kaua seal hautada.
Vett valan ikka juurde alumisse jaotusse vahepeal ka ja mul keeb see vesi seal kogu aeg mulinal.
Ma teen õues, väliköögis puupliidil. Seal ei anna väga keerata ka seda kuumust ja aurutaja nihutamine serva poole jahedamasse mahla jooksmise ajal ei ole just eriti turvaline. Nii et keeb ja voolab, ikka otse pudelitesse. Ja ei ole seal mingit kõrval passimist. Voolik on klambriga kinni ja teatud aja järgi tulen lasen jälle paar pudelit täis ja panen voolikule jälle klambri peale mõneks ajaks. Ainult pudelisse laskmise ajal olen kõrval.

Muide, kui loomi pole, kes marjamaiuse üle rõõmsad oleks, siis aurutaja marjasodist saab hea koduveini alustuse. Käärimise lõpuni muidugi ei tohi seda põhja jätta (varte pärast just), tuleb vahepeal ära kurnata ja siis vedelikku edasi kääritada.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Peamine on juba ära öeldud.
* Marju on mõtet peale panna ainult üsna alguses, kui esimene ports on natuke kokku vajunud. Pärast jäävad alumised kestad aurule ette ja pealmistest tuleb mahla vähem.
* Kui marju segada, ei saa enam ilusat selget mahla, tuleb hägune.
* Alguses ei pea juures passima. Vooliku ots korralikult kinni või üles nt poti käepideme külge kinnitada. Aurustunud mahl koguneb poti keskmisesse osasse.
* Siis kuum mahl otse pudelisse ja kork peale. Ei mingit passimist ega uuesti kuumutamist.

* Kui tundub, et marjadesse jäi palju mahla sisse, siis võib pärast selge mahla pudeldamist marju segada ja uuesti/veel kuumutada, saab settega mahla. Aga sellised marjad võib ka läbi sõela ajada ja moosiks keeta või sellest mannavahtu teha.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Ma ka pole kunagi uusi eelmise portsu peale pannud. Mul on suur kauss, kuhu jäägid kallan, siis lisan vett alla juurde ja panen uued marjad aurutajasse. mahla lasen pange joosta, siis ei pea valvama ega juures pidevalt olema ja kuuma voolikuga toimetama nii palju. Ka suhkrut panen natuke, ja tavaliselt lisan punastele sõstardele mingeid muid marju ka natuke juurde. Kas musti sõstraid või ka tikreid olen pannud, kui on üle ja väga valmis.
Kuumus on keskmisel võimsusel. Enamasti panen hoopis purkidesse, sest pooleseid purke on kõige rohkem.
Ja olen ka nii teinud, et kui eelmisest aastast on sügavkülma jäänud musti sõstraid või pohli vm, siis sealt panengi punastele sõstardele lisaks aurutajasse juurde, et saaks vanemad eest ära ja ainult mustast ma mahla ei teegi.
Kui on aega ja tahtmist, siis need marjajäägid, mis olen aurutajast kaussi kallanud, tõstan jupikaupa suurele sõelale ja lasen kuivemaks tilkuda. Ja sealt tilgub kogu mahla tegemise aja piisavalt, et saada veel midagi kätte. Sellest ma hoidiseid ei tee, panen külmkappi ja teen niisama joogiks, kisselli või mannavahtu.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Ka mina ei pane kunagi tooreid marju juba valmivale mahlale juurde. Panen aurutaja täis, natuke suhkrut (veerand-kolmandik pakki või nii tervele aurutajatäiele. Esimese mahla panen uuesti marjadele peale, annab rohkem mahla välja ja ühtlustab suhkru jaotumist. Panen otse pudelitesse/purki, kui mahl on juba kuum, milleks veel mingit ämbrit ära mäkerdada, purgid tuleb nagunii pesta ja kuumutada, kas kohe või homme, mis vahet seal on.
Raba panen suurele sõelale, sealt nõrgub mahla veel kohe kasutamiseks paari tunni jooksul, oleneb marjast, saab veel läbi sõela mehu suruda ja kasutada magustoitudeks.

Please wait...
Näitan 20 postitust - vahemik 1 kuni 20 (kokku 20 )


Esileht Kodunurk Kiire! Küsimus sõstramahla aurutamise kohta