Kas on oluline, et toiduvalmistaja või müüja kasutaks ja kannaks toiduga tegelemisel kindaid?
Mul on arusaamatus selle koha pealt. Ühtpidi ju võiks või lausa peaks. on hügieenilisem. Teisalt ei peaks, sest nii nagu peetakse valeks iga asja pakendada eraldi looduse seisukohast, poleks ka tarvis pakendada käsi kindasse. selge see, et paari paariga päevas ei tohiks toidutegija hakkama saada. tal peaks kuluma kindaid nagu haiglas, et vältida mustuse ja pisikute edasikandlust. ja kindaid peaks kuluma mitte nagu kirurgil, kes teeb ühe opi ühtede kinnastega ja tegelebki vaid opereeritava kohaga. vaid neid peaks kuluma nagu hooldajal- üks patsient, ühed kindad. viie minuti pärast juba teine patsient, teine töö ja teised kindad.
Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › kindad ja toit
Teema: kindad ja toit

Ei ole vaja selle hügieeni ja steriilsuse tagaajamisega lolliks ka minna. Puhtaste, lõigatud küüntega ja hoolitsetud kätega tehtud söök ei tee kellelegi liiga.

Suured maailmatuntud chefid on korduvalt öelnud, et nende köögis kokk kindaid ei kanna just hügieenipõhimõttel. Kindlad tekitavad selle võlts-kindlustunde. Ega keegi ei hakka neid tegevuste vahepeal käes ära võtma ja vahetama ning kuna käte määrdumist läbi nende nii ei tunne, pestakse kindaid oluliselt harvemini. Kui, siis koka abiline, kes hakib hunnikut tšillit vms. Aga mitte kokk ise!

Mina köögis süüa tehes pesen pidevalt oma käsi. Mul on imelik kiiks, et ei salli, kui sõrmedele jääb toidulõhn (vorstihais nagu ma mõnel juhul nimetan) või kui käed saavad rasvaseks. Tihe kätepesu või -loputamine on minu igapäeva osa.
Aga väga-väga elementaarseks pean seda, et iga inimene, olenemata oma soost, peseb käed puhtaks pärast vetsus käimist (sealjuures pole vahet, kas teeb seal nr1 või nr2 häda või vahetab hügieenisidemeid). Kahjuks on palju inimesi, kes käte pesemist millekski eriti ei pea ning nende samade vetsust tulnud kätega minnakse teiste keskele. Hullemal juhul on sellised inimesed toidukäitlejad ja see on päris õudne mu meelest.
Samas ma ei poolda ka jubedat raiskamist ning kulutamist, eriti kui asi puudutab igasugust plastikut. Et kui inimene nagunii on kehva hügieeniga, siis mis need kummikindadki päästavad – mõte, et mis tal seal kinnaste sees toimub, ei ole ka sugugi mõnus.

Kindaid kasutan vaid liha ja tšillit lõigates ning siis kui peab midagi kätega segama. Käsi pesen tõesti väga tihti ja küüned pole ka nii pikad, et mustus sinna alla koguneda saaks.

näen Tallinnas igapäevaselt sellist pilti (töötan nii, et minu töölaud asub ühe restorani hoovipoolele, umbes 10 meetrit nende ruumidest, kus on prügikastid, restorani suur köögiaken ja majandusuks. Kokad teevad oma köögis akna all tööd – hakivad, keedavad, praevad. Kummikindad on käes. Siis tulevad välja, samade kinnastega suitsetavad ja tõstavad prügikastikaane, viskavad sinna prügi, aga hetk tagasi käis prükkar, kes samast kastist midagi otsis jne.
Varem käisin selles restoranis hea meelega, aga nüüd on kuidagi öäk …
Tegemist suhteliselt tuntud restoraniga Põhja-Tallinnas. 🙁

Ma olen see “keskkonnavaenlane” kes kodus ka toidu tegemisel kindaid kasutab. No ei meeldi mulle lihatekstuur käte vahel. Salatit ja muud jura teen kinnasteta, aga enne seda pesen põhjalikult käed ja käin veel takkatippu antibakteriaalse geeliga üle. Isiklikult ei meeldi vaadata ka, kuidas teised inimesed toitu teevad sest need ei vasta minu hügineenistandarditele. Ma olen toidu osas väga puhas ja ebameeldiv on vaadata kuidas teised inimesed toidu sees songivad, või just lõikasid kana, tõmbavad käed puhtaks oma musta köögirätikusse ja hakkavad ütleme salatit lõikuma. Jah ma ei sure nende pisikute pärast ära, aga isu läheb küll minema. Pigem toiduprotsesside tegemisel olen mõtetes mujal ja teises toas ja elan oma mullis, et inimene kes mulle toitu valmitas tegi seda hügieeni silma pidades.

Ma küll kodus kasutan teatud toitude puhul, nt liha “masseerimisel” marinaadus, kotletitaina tegemisel, millegi paneerimisel jne. Näiteks eile määrisin võileivatordile külgedele katet. Ei taha kätele ja küünte alla rasva.
Ma ei ole väga kindel, et see seebi ja pesuveega lödistamine keskkonnale vähem saastlikum on.

Ei ole vaja selle hügieeni ja steriilsuse tagaajamisega lolliks ka minna. Puhtaste, lõigatud küüntega ja hoolitsetud kätega tehtud söök ei tee kellelegi liiga.
Ei ole vaja jah, aga kes garanteerib, et ka nii tehakse? Et võõras inimene, kes toiduga tegeleb, nii teeb? Et oleks puhtad käed, lühikesed puhtad küüned, mitte kasvõi need pikad kunstküüned, kuhu alla koguneb mida tahes.
Olen telekastki vaadanud, kükk söögisaated(mitte profikokad) vaid maahommikuski, niisama lapsed ja noored või külanaised jne teevad mingis klipis mingeid asju toiduga, pikad varrukad, värvilised riided, ehted küljes, pikad küüned värvilised, ja pikad lahtised juuksed kõlguvad ka veel kompotis koos ja askeldavad söökidega….See on see, mis ei sobi.

Üldiselt inimesed ei pese oma kummikindaid nii sageli köögis, kui nad oma paljaid käsi peseksid. Kätel ei ole seda rasvast tunnet ja nii see läheb. Oma käed peseks ikka pärast mullase kartuli puutumist ära, aga kummikindaga – savi. Vastu põlle puhtaks ja kala kallale.

Varem käisin selles restoranis hea meelega, aga nüüd on kuidagi öäk …
See on see, mis juhtub lumehelbekesega, kui talle näidata, “kuidas vorsti tehakse”.
Kui sellisele sea või lehma tapmist lähedalt näidata, on üsna kindel, et ta vajab suust suhu hingamist ja südamemassaaži.

Ma küll kodus kasutan teatud toitude puhul, nt liha “masseerimisel” marinaadus, kotletitaina tegemisel, millegi paneerimisel jne. Näiteks eile määrisin võileivatordile külgedele katet. Ei taha kätele ja küünte alla rasva.
Ma ei ole väga kindel, et see seebi ja pesuveega lödistamine keskkonnale vähem saastlikum on.
Kas ma saan õigesti aru, et määrisid võileivatordile katet…näppudega? Kummikinnastes küll, aga näppudega?

Ei taha kätele ja küünte alla rasva.
Aga oma lähedastele seda rasva sisse sööta tahad?

Kas on oluline, et toiduvalmistaja või müüja kasutaks ja kannaks toiduga tegelemisel kindaid?
Mul on arusaamatus selle koha pealt. Ühtpidi ju võiks või lausa peaks. on hügieenilisem. Teisalt ei peaks, sest nii nagu peetakse valeks iga asja pakendada eraldi looduse seisukohast, poleks ka tarvis pakendada käsi kindasse. selge see, et paari paariga päevas ei tohiks toidutegija hakkama saada. tal peaks kuluma kindaid nagu haiglas, et vältida mustuse ja pisikute edasikandlust. ja kindaid peaks kuluma mitte nagu kirurgil, kes teeb ühe opi ühtede kinnastega ja tegelebki vaid opereeritava kohaga. vaid neid peaks kuluma nagu hooldajal- üks patsient, ühed kindad. viie minuti pärast juba teine patsient, teine töö ja teised kindad.
Kinnastest olulisem on see, et inimene oskaks käsi ka pesta. Ja kinnastest olulisem on, milline köögi üldine puhtuse tasand. Kui laud on must, siis mis aitab su kinnas?

Mina hakkasin mädanema seestpoolt väljapoole. Põletiku näit oli üle 600. Arstide sõnul ei tohi ma endale isegi kogemata süüa tehes noaga sõrme lõigata.
Kas te soovite, et ma teile söögi ilma kinnasteta serveeriks?

Kas on oluline, et toiduvalmistaja või müüja kasutaks ja kannaks toiduga tegelemisel kindaid?
Mul on arusaamatus selle koha pealt. Ühtpidi ju võiks või lausa peaks. on hügieenilisem. Teisalt ei peaks, sest nii nagu peetakse valeks iga asja pakendada eraldi looduse seisukohast, poleks ka tarvis pakendada käsi kindasse. selge see, et paari paariga päevas ei tohiks toidutegija hakkama saada. tal peaks kuluma kindaid nagu haiglas, et vältida mustuse ja pisikute edasikandlust. ja kindaid peaks kuluma mitte nagu kirurgil, kes teeb ühe opi ühtede kinnastega ja tegelebki vaid opereeritava kohaga. vaid neid peaks kuluma nagu hooldajal- üks patsient, ühed kindad. viie minuti pärast juba teine patsient, teine töö ja teised kindad.
Kinnastest olulisem on see, et inimene oskaks käsi ka pesta. Ja kinnastest olulisem on, milline köögi üldine puhtuse tasand. Kui laud on must, siis mis aitab su kinnas?
Kuulge, kui maailma kuulsaimad peakokad on tõdenud, et kummikinnas tekitab kokas petliku hügieeniillusiooni ja seetõttu rikub reaalset kätepesusagedust/-põhjalikkust, millest me üldse räägime.
Jah, ma jään vastuse võlgu, kes seda on teinud kohe nii rohkearvuliselt. Ramsay oli kindlasti üks, Jamie teine ja see foodporn naine (sry, nimi ei tule pähe, see tumeda peaga) kolmas.

näen Tallinnas igapäevaselt sellist pilti (töötan nii, et minu töölaud asub ühe restorani hoovipoolele, umbes 10 meetrit nende ruumidest, kus on prügikastid, restorani suur köögiaken ja majandusuks. Kokad teevad oma köögis akna all tööd – hakivad, keedavad, praevad. Kummikindad on käes. Siis tulevad välja, samade kinnastega suitsetavad ja tõstavad prügikastikaane, viskavad sinna prügi, aga hetk tagasi käis prükkar, kes samast kastist midagi otsis jne.
Varem käisin selles restoranis hea meelega, aga nüüd on kuidagi öäk …
Tegemist suhteliselt tuntud restoraniga Põhja-Tallinnas. 🙁
ILmselgelt ei ole sa kunagi kummikindaid kasutanud, kui kirjeldad, kuidas samade kinnastega käiakse suitsu tegemas?(suitsu, kummikinnastega), tehakse süüa ja viiakse prügi. Kummikinnas nimelt muutub umbes 20 minutiga seest ligumärjaks ja neid vahetatakse väga tihti. Mitte keegi ei ole kogu päeva samade kinnastega.

Ma küll kodus kasutan teatud toitude puhul, nt liha “masseerimisel” marinaadus, kotletitaina tegemisel, millegi paneerimisel jne. Näiteks eile määrisin võileivatordile külgedele katet. Ei taha kätele ja küünte alla rasva.
Ma ei ole väga kindel, et see seebi ja pesuveega lödistamine keskkonnale vähem saastlikum on.
Kas ma saan õigesti aru, et määrisid võileivatordile katet…näppudega? Kummikinnastes küll, aga näppudega?
Jah, külgede peale küll. Kuna kate sisaldas tükke, siis noaga laapsides tundus see keeruline. Noaga sai pealt, suuremalt pinnalt, tõmmata.

Ei taha kätele ja küünte alla rasva.
Aga oma lähedastele seda rasva sisse sööta tahad?
Nägemist!

Kummikinnas nimelt muutub umbes 20 minutiga seest ligumärjaks
Kaua sa oled toitlustus- ja restoraniäris töötanud? Mina 19 aastat. Sitad kindad olid teil siis ja ihne tööandja 🙂

Kummikinnas nimelt muutub umbes 20 minutiga seest ligumärjaks
Kaua sa oled toitlustus- ja restoraniäris töötanud? Mina 19 aastat. Sitad kindad olid teil siis ja ihne tööandja 🙂
Mitte sekunditki ei ole. Kogemus kummikinnastega on pärit med.poolelt. Ja jah, meil tõesti hingavaid kummikindaid ei kasutata.

Meil köögis on ühekordsed mustad kummikindad, kui mingi paus, siis kohe käest ja prügikasti. Samade kinnastega kannatab olla egk tund aega.

Meil köögis on ühekordsed mustad kummikindad, kui mingi paus, siis kohe käest ja prügikasti. Samade kinnastega kannatab olla egk tund aega.
Nojah, aga kui sa paljakäsi töötaksid köögis, siis sa peseksid selle tunni aja jooksul ju 3-5x käsi. Nüüd mitte kordagi.

näen Tallinnas igapäevaselt sellist pilti (töötan nii, et minu töölaud asub ühe restorani hoovipoolele, umbes 10 meetrit nende ruumidest, kus on prügikastid, restorani suur köögiaken ja majandusuks. Kokad teevad oma köögis akna all tööd – hakivad, keedavad, praevad. Kummikindad on käes. Siis tulevad välja, samade kinnastega suitsetavad ja tõstavad prügikastikaane, viskavad sinna prügi, aga hetk tagasi käis prükkar, kes samast kastist midagi otsis jne.
Varem käisin selles restoranis hea meelega, aga nüüd on kuidagi öäk …
Tegemist suhteliselt tuntud restoraniga Põhja-Tallinnas. 🙁
ILmselgelt ei ole sa kunagi kummikindaid kasutanud, kui kirjeldad, kuidas samade kinnastega käiakse suitsu tegemas?(suitsu, kummikinnastega), tehakse süüa ja viiakse prügi. Kummikinnas nimelt muutub umbes 20 minutiga seest ligumärjaks ja neid vahetatakse väga tihti. Mitte keegi ei ole kogu päeva samade kinnastega.
Olen minagi näinud, kuidas kummikinnastes suitsetatakse. Tegemist oli siis Magistrali keskuse juures oleva söögikohaga (see pargis).

Kas on oluline, et toiduvalmistaja või müüja kasutaks ja kannaks toiduga tegelemisel kindaid?
Kinnastest olulisem on see, et inimene oskaks käsi ka pesta. Ja kinnastest olulisem on, milline köögi üldine puhtuse tasand. Kui laud on must, siis mis aitab su kinnas?
Kuulge, kui maailma kuulsaimad peakokad on tõdenud, et kummikinnas tekitab kokas petliku hügieeniillusiooni ja seetõttu rikub reaalset kätepesusagedust/-põhjalikkust, millest me üldse räägime.
Jah, ma jään vastuse võlgu, kes seda on teinud kohe nii rohkearvuliselt. Ramsay oli kindlasti üks, Jamie teine ja see foodporn naine (sry, nimi ei tule pähe, see tumeda peaga) kolmas.
Nigella

Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › kindad ja toit