Vahe on ka selles, kas laps on koduõppel ametlikult tervislikel põhjustel või vanema soovil.
Kui tervislikel põhjustel, siis lasub põhirõhk lapse õpetamisel koolil, kui aga vanema soovil, siis on vanema asi koostada individuaalsed õppekavad, need koolile esitada ja leida eraõpetajad, kes õpetavad aineid, millest laps ise aru ei saa või on raskemad. Seaduses see kõik kenasti kirjas. Tervislikel põhjustel koduõppe saamiseks ei piisa ainult vanema avaldusest, on vaja ka koolivälise nõustamismeeskonna soovitust (Rajaleidja? mingi arstil komisjon?)
https://www.riigiteataja.ee/akt/106032018001
Olen kägu 14.09 kl 22.59. Minu laps oli koduõppel tegelikult küll tervislikel põhjustel, kuid tegelikult me talle mitte mingit ametlikku tervisliku põhjuse tõendit ei hankinud. Ehk siis, ametlikult oli ta koduõppel mitte-tervislikel põhjustel.
Arutasime vormistamise küsimust kooliga ümarlaual ja otsustasime üheskoos nii. Tervislikel põhjustel koduõppele jäämist koordineerib, nagu aru saime, Rajaleidja. Ent sinna on pikad järjekorrad ja lisaks on selleks vaja üsna palju võimelda vanematel. Siis antakse küll koolile mingi lisaraha selle õpilase õpetamiseks, aga reaalsuses ei pruugi see väga rolli mängida.
Reaalsuses on pedagoogidel üsna keeruline leida aega selle ühe lapse individuaaltundide jaoks, isegi kui see tund on tasustatud.
Koolis oli päris tubli HEV-koordinaator, kes koostas mu lapsele ise individuaalsed õppekavad, suhtles aineõpetajatega, aitas kokku leppida vastamiste ajad ja viisid jne. Samuti aitas ta leida meil raskemas aines eraõpetajat, kes ei töötanud samas koolis, aga kellest oli siiski suur abi.
Tahan öelda, et seadusepügal võib olla üks, aga reaalselt tuleb kodul siiski kooliga ise asjad läbi rääkida ja kokku leppida. Julgustuseks ütlen, et ka laps võib vahel täiega üllatada: meiegi arvasime lapsele otsa vaadates, et tema nüüd küll koduõppega hakkama ei saa! Ta ise ka seda ei uskunud. Aga sai.