Olen tähele pannud, et tervislik odav toit muutub kiiresti üksluiseks – kaua sa neid juurikaid erineval moel teed, maitse on ju sama. Tervislik huvitavam toit on juba kallim – mina nii rikas ei ole, et osta iga nädal päikesekuivatatud tomateid, hummust, pähkleid, kala, erilisema smuuti jaoks erinevat rohelist kraami. Tervislikust valmistehtud magustoidust ei hakka üldse rääkimagi. Kalast on eriti kahju – teeks perele rohkem kui rahakott peale hakkaks.
Kas sinu arvates on tervislik toit ainult juurikad? Kui nii, siis olen sinuga nõus – ainult juurikatest koguaeg kombineerida on raske ja toiduvalik muutub kiiresti üksluiseks. Minu jaoks tähendab tervislik toit siiski laiemat toiduvalikut kui ainult köögiviljad. Liha ja kala saab toitudes kasutada nii, et sa ei pea rahakotti puuga selga võtma.
Täiesti suvaline näide. Näiteks üks mõnus, 5-liitrine pajatäis kalasuppi läheb kokku maksma vähem kui 5 eurot. Ülimaitsev, tervislik ja odav… Väike pere saab sealt söögikorra vähemalt kaheks päevaks.
5 liitrit suppi vähem kui viie euroga? Mis kalast? Või on üpris vesine supp?
See kommentaar näitab ilusti, et sa pole oma elus (kala)suppi teinud. Kalasupi sisse sa siiski ei pane tervet lõhet sisse. Piisab väga palju vähemast. Ahjukala puhul on muidugi teine asi. Meil läheb ka kolme peale terve ahjukala peaaegu korraga ära.
Minul käib kalasupi sisse lõhe supikogu, mis koosneb peast, selgroost ja muudest muidu äravisatavatest osadest. Samas nii selgroo kui ka kaela juurest saab piisavalt suur kogus liha. Suht tüütu nokkimine, aga tegelikult saab korraliku koguse kätte. Soovitan sul korra järele proovida, siis saad aimu, et see on täiesti piisav kogus.
Minu kalasupis käib veel ka kartul, sibul, porgand ja keedumuna. Lisaks ohtralt tilli. Kui teen kalaseljankat, siis ka hapukurk. Kala supikogu maksab paar eurot. Või saab terve fileerimisest allesjäänud rootsud ära kasutada. Ülejäänud komponendid ei maksa ka suurt midagi.
Sinu tsiteeritu ju kirjutabki, et väikesele perele jagub sellest kahest päevaks. 5-st liitrist supist ju jagubki? Mina peaksin väikeseks pereks 2-3-liikmelist peret.
Kui veel soodsatest ja tervislikest söökidest rääkida, siis kõik supid on odavad, tervislikud ja hästi kõhtutäitvad. Supikogu maksab mõni euro. Jällegi, kõik lisatavad komponendid on sümboolse hinnaga. Rassolnik, borš, kanasupp, seljanka (see on natukene kallim supp), hernesupp, kõrvitsasupp, frikadellisupp, värskekapsasupp, hapukapsasupp. Võib öelda, et nende suppide koguhind jääb kõikide puhul alla 5-euro. Seljanka vastu tuleb tiba kallim.
Odavad on erinevad pudrud. Tatrapude, mulgipuder… Sügisel teed tiiru metsas ja tood seeni. Seenekaste ja värske kartul. Jälle pea olematu hind. Lihtne, maitsev ja igati tervislik söök.