Esileht Kodunurk Kodused kokkuhoiunipid

Näitan 30 postitust - vahemik 91 kuni 120 (kokku 155 )

Teema: Kodused kokkuhoiunipid

Postitas:
Kägu

Olen tähele pannud, et tervislik odav toit muutub kiiresti üksluiseks – kaua sa neid juurikaid erineval moel teed, maitse on ju sama. Tervislik huvitavam toit on juba kallim – mina nii rikas ei ole, et osta iga nädal päikesekuivatatud tomateid, hummust, pähkleid, kala, erilisema smuuti jaoks erinevat rohelist kraami. Tervislikust valmistehtud magustoidust ei hakka üldse rääkimagi. Kalast on eriti kahju – teeks perele rohkem kui rahakott peale hakkaks.

Kas sinu arvates on tervislik toit ainult juurikad? Kui nii, siis olen sinuga nõus – ainult juurikatest koguaeg kombineerida on raske ja toiduvalik muutub kiiresti üksluiseks. Minu jaoks tähendab tervislik toit siiski laiemat toiduvalikut kui ainult köögiviljad. Liha ja kala saab toitudes kasutada nii, et sa ei pea rahakotti puuga selga võtma.

Täiesti suvaline näide. Näiteks üks mõnus, 5-liitrine pajatäis kalasuppi läheb kokku maksma vähem kui 5 eurot. Ülimaitsev, tervislik ja odav… Väike pere saab sealt söögikorra vähemalt kaheks päevaks.

5 liitrit suppi vähem kui viie euroga? Mis kalast? Või on üpris vesine supp?

+4
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

5 liitrit suppi vähem kui viie euroga? Mis kalast? Või on üpris vesine supp?

saab muidugi, ja täitsa hea paksu supi. Lõhe/forell kampaania ajal tervena ostes ju 6-7 eur kilo, ja sellest saab ju korraga nii ahjukala, soolakala kui ülejäägist supi. Köögiviljad supi sees pole teab mis kallid ka.

+6
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

5 liitrit suppi vähem kui viie euroga? Mis kalast? Või on üpris vesine supp?

saab muidugi, ja täitsa hea paksu supi. Lõhe/forell kampaania ajal tervena ostes ju 6-7 eur kilo, ja sellest saab ju korraga nii ahjukala, soolakala kui ülejäägist supi. Köögiviljad supi sees pole teab mis kallid ka.

Kas sa mõõdad igale pereliikmele tikutoosisuuruse portsu üheks söögikorraks ette või kuidas viieliikmelisele perele peaks ühte kala kolmeks toiduks jaguma????

Meil läheb korraga terve lõhefilee ahju ja järele ei jää sealt küll midagi..

+5
-7
Please wait...

Postitas:
Kägu

5 liitrit suppi vähem kui viie euroga? Mis kalast? Või on üpris vesine supp?

saab muidugi, ja täitsa hea paksu supi. Lõhe/forell kampaania ajal tervena ostes ju 6-7 eur kilo, ja sellest saab ju korraga nii ahjukala, soolakala kui ülejäägist supi. Köögiviljad supi sees pole teab mis kallid ka.

Kas sa mõõdad igale pereliikmele tikutoosisuuruse portsu üheks söögikorraks ette või kuidas viieliikmelisele perele peaks ühte kala kolmeks toiduks jaguma????

Meil läheb korraga terve lõhefilee ahju ja järele ei jää sealt küll midagi..

Jutt on ju tervest lõhest. Seda fileerides saab kaks suurt fileed. Meil läheb üks filee umbes kuueks tükiks – kala on ju suur (sa ikka omad aimu, kui suured need kalad on?). Teisest fileest pool läheb soola, kergsoola. Järelejäänud pool saab läbi küpsetatud, et siis roiskumishirmuta 2-3 päeva oodata külmikus, kuni saab kalasalatiks. Ja selgroog ja selle külge jäänud liha koos lisanditega tekitavad supi.
Meil on 4-liikmeline pere, 3 täiskasvanuga.

+5
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu nipid:

1. Tuleb osata süüa teha, st toiduainetega ringi käia (nt riisi keeta ilma kotikesteta), retsepte kasutades neisse loovalt suhtuda (nt kui mingi koostisosa väga kallis – kas saaks asendada või üldse välja jätta ja ettekujutus, kuidas see tulemust mõjutab).

2. Mitme päeva menüü ette ja poenimekiri selle järgi. Menüüd koostades mõtlen ka asjade hinnale.

3. Mõtlen läbi, kui palju nädalas võiks raha kuluda toidule ja menüüs arvestan.

4. Muidugi jääkide tarvitamine. Nt kui on sink seisma jäänud, siis kartulipudru sisse või makaronidega vmt.

5. Kuna mees tahab iga jumala toidus liha, hakkasin kokkuhoiu jaoks liha kogust vähendama kastmetes ja pajaroogades. See on tglt aidanud meil mõlemil ka kaalust alla võtta (muidugi mitte ainult see).

Raskeks teeb kokkuhoiu pirtsakad lapsed, soov kasutada kõikides toitudes palju köögivilju + mehe soov alati ka mingit liha saada, puuviljade igapäevane tarbimine.  Mees pole ka nõus toidu arvelt väga palju kokku hoidma – aga siiski on õppinud natuke. Nt ei osta enam suurt 3 kg lõhet, kui kilo hind “kõigest” 5 eur – on lõpuks mõistnud, et see paar toidukorda on ju 15 eurot + lisandid. Et saab ka väiksema kogusega hakkama.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen tähele pannud, et tervislik odav toit muutub kiiresti üksluiseks – kaua sa neid juurikaid erineval moel teed, maitse on ju sama. Tervislik huvitavam toit on juba kallim – mina nii rikas ei ole, et osta iga nädal päikesekuivatatud tomateid, hummust, pähkleid, kala, erilisema smuuti jaoks erinevat rohelist kraami. Tervislikust valmistehtud magustoidust ei hakka üldse rääkimagi. Kalast on eriti kahju – teeks perele rohkem kui rahakott peale hakkaks.

Kas sinu arvates on tervislik toit ainult juurikad? Kui nii, siis olen sinuga nõus – ainult juurikatest koguaeg kombineerida on raske ja toiduvalik muutub kiiresti üksluiseks. Minu jaoks tähendab tervislik toit siiski laiemat toiduvalikut kui ainult köögiviljad. Liha ja kala saab toitudes kasutada nii, et sa ei pea rahakotti puuga selga võtma.

Täiesti suvaline näide. Näiteks üks mõnus, 5-liitrine pajatäis kalasuppi läheb kokku maksma vähem kui 5 eurot. Ülimaitsev, tervislik ja odav… Väike pere saab sealt söögikorra vähemalt kaheks päevaks.

5 liitrit suppi vähem kui viie euroga? Mis kalast? Või on üpris vesine supp?

See kommentaar näitab ilusti, et sa pole oma elus (kala)suppi teinud. Kalasupi sisse sa siiski ei pane tervet lõhet sisse. Piisab väga palju vähemast. Ahjukala puhul on muidugi teine asi. Meil läheb ka kolme peale terve ahjukala peaaegu korraga ära.

Minul käib kalasupi sisse lõhe supikogu, mis koosneb peast, selgroost ja muudest muidu äravisatavatest osadest. Samas nii selgroo kui ka kaela juurest saab piisavalt suur kogus liha. Suht tüütu nokkimine, aga tegelikult saab korraliku koguse kätte. Soovitan sul korra järele proovida, siis saad aimu, et see on täiesti piisav kogus.

Minu kalasupis käib veel ka kartul, sibul, porgand ja keedumuna. Lisaks ohtralt tilli. Kui teen kalaseljankat, siis ka hapukurk. Kala supikogu maksab paar eurot. Või saab terve fileerimisest allesjäänud rootsud ära kasutada. Ülejäänud komponendid ei maksa ka suurt midagi.

Sinu tsiteeritu ju kirjutabki, et väikesele perele jagub sellest kahest päevaks. 5-st liitrist supist ju jagubki? Mina peaksin väikeseks pereks 2-3-liikmelist peret.

Kui veel soodsatest ja tervislikest söökidest rääkida, siis kõik supid on odavad, tervislikud ja hästi kõhtutäitvad. Supikogu maksab mõni euro. Jällegi, kõik lisatavad komponendid on sümboolse hinnaga. Rassolnik, borš, kanasupp, seljanka (see on natukene kallim supp), hernesupp, kõrvitsasupp, frikadellisupp, värskekapsasupp, hapukapsasupp. Võib öelda, et nende suppide koguhind jääb kõikide puhul alla 5-euro. Seljanka vastu tuleb tiba kallim.

Odavad on erinevad pudrud. Tatrapude, mulgipuder… Sügisel teed tiiru metsas ja tood seeni. Seenekaste ja värske kartul. Jälle pea olematu hind. Lihtne, maitsev ja igati tervislik söök.

+6
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Täna tegin 4-liitrise potitäie plovi.

Lihakuubikud 3.98

Sõmer riis  1.15

Tomatipasta 0.50

Roheline till 0.50

Puljong (varasemalt ettekeedetud supikondist sügavkülmast) 0.50

Sibul (oma kasvatatud 0 eurot)

Porgand (oma kasvatatud 0 eurot)

Tükeldatud tomat (oma kasvatatud 0 eurot)

Maitseained

Hind kokku ca 6-7 eurot.

Meie kolmeliikmeline pere saab sellest korraliku kõhutäie täna õhtul. Ja teise sama suure homme lõunal. Ja me oleme kõik väga suure söömaga. Normaalse isuga inimestele jätkuks sellest kogusest paariks päevaks.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Teen nädalamenüü ja ostan kogu kauba korraga. Aga enamik värsket liha läheb sügavkülma. Kui ostan kala või veise steiki, siis plaanin selle kohe poeskäigu päevale või järgmisele päevale. Siis ei rikne liha ja ei pea ära viskama. No et kui plaanid muutuvad, nt lähme ootamatult külla või on eelmisest päevast rohkem toitu üle ja nädalamenüü paigast ära läheb. Sulatan mikrolaineahju sulatamise režiimiga. Võib-olla kasvab sellest saba taha või hakkan helendama, aga vähemalt ei raiska toitu. Köögiviljad-puuviljad ja enamik piimatooteid säilib pikemalt, nii et nendega ei juhtu midagi, kui kohe plaanitud päeval ei kasuta.

Ostan kõik tooted Prismast, siis kogun boonust ehk kõik on 3% soodsam. Seal nagunii üsna mõistlikud hinnad. Ostan brändita tooteid, kui lihtsad tooted on – piim, või, kodukeemia jne. Ja muidugi varem mainitud kilohinda jälgin. Prisma epoes saab isegi sorteerida kilohinna järgi. Eelistan epoodi, kuna epoes ei tee nii palju emotsioonioste. Ja hoiab aega/närve kokku. Eriti praegu, kui peab maskiga hapnikupuudust taluma poes.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Seal pangas, kus mina töötan, on täna välja antavate kodulaenude keskmine marginaal 2.0%. Ühtegi sellist autoliisingut me täna välja ei anna.

Minu mitte uue auto liisinguintress on 1,89. Võetud paar aastat tagasi.

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Seal pangas, kus mina töötan, on täna välja antavate kodulaenude keskmine marginaal 2.0%. Ühtegi sellist autoliisingut me täna välja ei anna.

Minu mitte uue auto liisinguintress on 1,89. Võetud paar aastat tagasi.

Keegi väitis, et tema saab kasutatud auto (ca 15 000 maksva auto) sama intressiga nagu on kodulaenu intress. Kasutatud auto liisingu intress ei ole 1.89%. See on uue auto intress.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

5 liitrit suppi vähem kui viie euroga? Mis kalast? Või on üpris vesine supp?

saab muidugi, ja täitsa hea paksu supi. Lõhe/forell kampaania ajal tervena ostes ju 6-7 eur kilo, ja sellest saab ju korraga nii ahjukala, soolakala kui ülejäägist supi. Köögiviljad supi sees pole teab mis kallid ka.

Kas sa mõõdad igale pereliikmele tikutoosisuuruse portsu üheks söögikorraks ette või kuidas viieliikmelisele perele peaks ühte kala kolmeks toiduks jaguma????

Meil läheb korraga terve lõhefilee ahju ja järele ei jää sealt küll midagi..

Jutt on ju tervest lõhest. Seda fileerides saab kaks suurt fileed. Meil läheb üks filee umbes kuueks tükiks – kala on ju suur (sa ikka omad aimu, kui suured need kalad on?). Teisest fileest pool läheb soola, kergsoola. Järelejäänud pool saab läbi küpsetatud, et siis roiskumishirmuta 2-3 päeva oodata külmikus, kuni saab kalasalatiks. Ja selgroog ja selle külge jäänud liha koos lisanditega tekitavad supi.

Meil on 4-liikmeline pere, 3 täiskasvanuga.

Nojah, enamik inimesi teeb kala supikogust (pea ja selgroog) siiski vaid kalapuljongi. Ning siis selle puljongi peale kalasupi, kus lisaks köögiviljadele ka fileejagu kalaliha tükke. Teie skeemi puhul ostate siis kalaks supi sisse uue täiendava filee või sööte kalasupina kalamaitselist köögiviljasuppi?

+3
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nojah, enamik inimesi teeb kala supikogust (pea ja selgroog) siiski vaid kalapuljongi. Ning siis selle puljongi peale kalasupi, kus lisaks köögiviljadele ka fileejagu kalaliha tükke. Teie skeemi puhul ostate siis kalaks supi sisse uue täiendava filee või sööte kalasupina kalamaitselist köögiviljasuppi?

Ei saa aru, mida sa õiendad selle üle, kuidas keegi süüa teeb? Sinu kommentaare lugedes võib aru saada, et oled söögitegemise alal võhik ja pole ise reaalselt seda toitu kunagi teinud. Sellepärast puudub ka arusaam, kuidas seda suppi tehakse ja kui palju sinna sisse midagi läheb vaja.

Huvitav, kas sa oled seesama tüüp, kes kunagi kargas mulle sarnases teemas, sarnaste sõnadega peale? Tol korral oli jutt kanasupi tegemiseks. Kui ma ütlesin, et keedan viieliitrise supi tarbeks kolm suurt broilerikoiba, siis üks kägu teadis täpselt, et normaalse lihakogusega supi saab siis, kui terve kana supiks keedad. Tegelikkus on muidugi see, et kolmest suurest broilerikoivast tuleb täiesti piisav kogus liha, et valmistada viis liitrit suppi. Kui väidad, et ei saa või et siis on tegemist lihtsalt kanamaitselise köögivilja supiga, siis võib kindlalt öelda, et sa ei ole oma elus kunagi seda suppi teinud. Ainult “paberi peal” targutad ja õpetad.

+8
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

No kala selgroost, peast, sabaotsast saab peale keetmist veel korralikult liha kätte. Sõltub muidugi, kui suurt kogust soovitakse. Ise oleme püreesuppi just nii teinud, et rootsud puljongiks ja siis puhastab peale keetmist need korralikult lihast ja see ka supi sisse. Päris 5 l supi jaoks jääb ehk tõesti lahjaks, aga samas on see ka maitse asi, et kui palju seda liha/kala üldse peab toidu sees olema või ongi see rohkem maitseks.

PS tuletan meelde, et teema ongi säästmisest, mitte aga parimatest retseptidest. Ja säästunipp ongi, et liha on maitseks – toimib eriti hästi just suppides ja paja/vormiroogades.

+6
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui eletriäpist vaadata päeva tiputunde, saab elektri pealt mõnevõrra säästu küll – umbes 35 eurot kuus. Päevaks boiler välja, õhtuni püsib see soe, pärast õhtust dušši ööseks boiler sisse. Mõnikord on ka keset päeva odavad tunnid, siis mingi masinatäis pesu pesema, sest nädalavahetusega ei jõua kõike. Kui on eriti kallid tunnid, siis pikalt ahjusolevat toitu ei tee.  Ülejäänud pere on entusiastlik, äpi jälgimine on nagu isegi hasart. Minul on sügavalt savi ja mingid lisamõtted ja lisakohustused sellega seoses on tüütud, niigi pea pulki täis ja siis veel jälgi mingit äppi ka. Aga tunnistan, et mõte sellel on, sest sääst on reaalne ja energeetika seisukohalt see on ilmselt meie tulevik, et tarbimine jälgib rohkem tootmist, mitte vastupidi, nagu vanasti. Energiga läheb asi ilmselt hapuks.
Toidu pealt ma ei taha kokku hoida, minu kiiks, sest vaesed tudengiaastad ja oma elu alustades teatav kõhu kõrvalt närutamine on oma jälje jätnud. Aga ilmselt toidu parem planeerimine annaks kõige rohkem säästu,

 

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

No kala selgroost, peast, sabaotsast saab peale keetmist veel korralikult liha kätte. Sõltub muidugi, kui suurt kogust soovitakse. Ise oleme püreesuppi just nii teinud, et rootsud puljongiks ja siis puhastab peale keetmist need korralikult lihast ja see ka supi sisse. Päris 5 l supi jaoks jääb ehk tõesti lahjaks, aga samas on see ka maitse asi, et kui palju seda liha/kala üldse peab toidu sees olema või ongi see rohkem maitseks.

PS tuletan meelde, et teema ongi säästmisest, mitte aga parimatest retseptidest. Ja säästunipp ongi, et liha on maitseks – toimib eriti hästi just suppides ja paja/vormiroogades.

Ja nii on. Kui mul polnud muud võimalust perele süüa teha, kui vaid nuputades ja säästes, siis oligi nii, et mingit lihakäntsakat ma lisaks juurde ei ostnud.(esiteks polnud eelarves see võimalikki) Ostsingi mingi supikogu vüi lahtise raguu vms ja  tegin sellest perele supi. Keedetud kondid jahtuma ja kui supp oli valmis ja maitsestatud ( kuigi seesama kondileem annabki selle õige supimaitse) ja kondid jahtunud, siis käsitöö – kontide küljest liha kättesaamine ja nokkimine, kondid puhtaks ja see liha supi sisse. Olgu siis värskekapsasupp, borš, mis tahes, kuhu puljong ja liha käib.
Kõik inimesed, kes on pidanud nullist alustama ja mis tahes põhjustel pidanud kokkuhoidlikult majandama, on paljude nn nippidega kursis ja teavad. Ja sellest elu pikalt elades saab see elu osaks, mis jääb meelde ja ka külge, kas siis, kui seda otseselt enam vaja pole. Kuid erinevus on selles, et kui sul muud võimalust ei ole, siis on selline asi ikkagi teise maiguga, kui siis, kui sa tegelikult saad lubada, aga püüad natuke kokku hoida. Sest inimesel on sees teadmine, et kui ma tahan, ma lähen poodi ja ostan ja luban endale seda või seda. Selline teadmine kuklas muudab olukorras hoopis teiseks.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

5 liitrit suppi vähem kui viie euroga? Mis kalast? Või on üpris vesine supp?

saab muidugi, ja täitsa hea paksu supi. Lõhe/forell kampaania ajal tervena ostes ju 6-7 eur kilo, ja sellest saab ju korraga nii ahjukala, soolakala kui ülejäägist supi. Köögiviljad supi sees pole teab mis kallid ka.

Kas sa mõõdad igale pereliikmele tikutoosisuuruse portsu üheks söögikorraks ette või kuidas viieliikmelisele perele peaks ühte kala kolmeks toiduks jaguma????

Meil läheb korraga terve lõhefilee ahju ja järele ei jää sealt küll midagi..

Jutt on ju tervest lõhest. Seda fileerides saab kaks suurt fileed. Meil läheb üks filee umbes kuueks tükiks – kala on ju suur (sa ikka omad aimu, kui suured need kalad on?). Teisest fileest pool läheb soola, kergsoola. Järelejäänud pool saab läbi küpsetatud, et siis roiskumishirmuta 2-3 päeva oodata külmikus, kuni saab kalasalatiks. Ja selgroog ja selle külge jäänud liha koos lisanditega tekitavad supi.

Meil on 4-liikmeline pere, 3 täiskasvanuga.

Nojah, enamik inimesi teeb kala supikogust (pea ja selgroog) siiski vaid kalapuljongi. Ning siis selle puljongi peale kalasupi, kus lisaks köögiviljadele ka fileejagu kalaliha tükke. Teie skeemi puhul ostate siis kalaks supi sisse uue täiendava filee või sööte kalasupina kalamaitselist köögiviljasuppi?

Sealt fileest tuleb täiesti piisavalt liha, eriti kui fileerib tavaline koduperenaine, kelle fileerimistehnika ei ole ehk nii mikromeetrini luid puhastav 🙂

Sa proovi, enne kui iroonitsed. Võid üllatuda. Ja loomulikult läheb sinna supi sisse siis veel midagi – kuidas keegi. Ke spaneb makarone. Meil kartulit ja juurikaid. Supp tule üsna paks.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tule taevas appi! Läheb jälle ületrumpamiseks ja üksteisele tõestamiseks. Viis liitrit kanasuppi kolmest koivast, viis liitrit kalasuppi ühe kala peast ning selgroost! See kui sa paned supi sisse hästi palju odavaid makarone ja hästi palju kartulit ei tee veel neid suppe kala ja kanasupiks. Pigem on tegu kala või kanamaitselise makaronisupiga.

Varsti ilmub välja tegelane, kes teab nippi, kuidas neljaliikmeline pere saab vabalt söönuks nädal aega ühest kanast!

+6
-8
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tule taevas appi! Läheb jälle ületrumpamiseks ja üksteisele tõestamiseks. Viis liitrit kanasuppi kolmest koivast, viis liitrit kalasuppi ühe kala peast ning selgroost! See kui sa paned supi sisse hästi palju odavaid makarone ja hästi palju kartulit ei tee veel neid suppe kala ja kanasupiks. Pigem on tegu kala või kanamaitselise makaronisupiga.

Varsti ilmub välja tegelane, kes teab nippi, kuidas neljaliikmeline pere saab vabalt söönuks nädal aega ühest kanast!

Ei ole nii hulle midagi.  Olen 13,27 vastaja. Ja selgitaks oma kogemuse põhjal seda supitegu veel natuke. Suure kokkuhoiu-majandajana saan nendes teemades alati kaasa rääkida, kui aega on. Kuna aastaid pidin kokku hoidma mitmetele põhjustel, siis saan öelda, et kui oled vaene, siis majandad nii, et selle lõhesupi jaoks mina vaesena ei suutnudki osta tervet kala, mitte kunagi. Ma ostsingi poest, näiteks sügavkülmast või siis värskena lõhe supikogu. Tavaliselt oli seal rohkem tükke, kui üks selgroog. Lõhekala ei olnudki meie menüüs kunagi. Kaladest oli räim. Tint vahel. Räimest sai räimevormi, vürtsiräime ja praetud räime, seda kõige rohkem. Räimesousti ka. Mäletan, et olin 22, kui esimest korda tegin vürtsiräime, suurde purki.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuna aastaid pidin kokku hoidma mitmetele põhjustel, siis saan öelda, et kui oled vaene, siis majandad nii, et selle lõhesupi jaoks mina vaesena ei suutnudki osta tervet kala, mitte kunagi

Aitäh selgitamaks. Kas täna olukord on teie peres juba paremaks läinud ja terve kala ostmine ei ole vajadusel probleem? Suusoojaks küsin:)

+1
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuna aastaid pidin kokku hoidma mitmetele põhjustel, siis saan öelda, et kui oled vaene, siis majandad nii, et selle lõhesupi jaoks mina vaesena ei suutnudki osta tervet kala, mitte kunagi

Aitäh selgitamaks. Kas täna olukord on teie peres juba paremaks läinud ja terve kala ostmine ei ole vajadusel probleem? Suusoojaks küsin:)

Võib küsida. Ikka on läinud. Ja võin osta terve kala. Iga kord, kui seda teen (ostan vaid kampaania ajal, ja seda mitte raha pärast vaid ma ei soovi täishinnaga midagi osta, endistest aegadest), siis olen tänulik, et saan seda teha. Ja panen pea ja selgroo sügavkülma, ja kogun kaks kogu  niimoodi kappi valmis, ja kui selle teise selgroo lisan, siis olen pannud mingi neljandiku ühe poole küljest lihana ka külma, enamasti sabapoolse. Ja sellest saan siis need päris lihatükid ka supi sisse. 😉
Lihaga oli samamoodi noil aastatel. Ikka igale tükk ja arvestatud. Siis buumi ajal tekkis võimalus osta suur tükk liha korraga, näiteks kaelakarbonaad sai lemmikuks, mida enne üldse ei saanud. Ostsime siis seda poola oma ja taani vms need suured pikad tükid olidki. Edasiminek ju. Nüüd ma ostan meie oma liha, ei osta enam seda välismaist. Sink oli meil vaid pidulaual. Nüüd sööme igal ajal, kui tahame. Puuviljad ja kohukesed olid loetud ja pereliikmete vahel kenasti jagatud, et kõik saaksid. Karamellid said kaussi pandud, kallimad kommid jälle jagamisele, kui ostetud sai. Kuna olen ka vaeselt kasvanud, siis teema selge.
Võiksin palju kirjutada. Nüüd lapsed suured ammugi.
Aga olenemata võimalustest, kasutan sageli vana menüüd ja teen piima-klimbisuppi või maksakastet, mis tuleb odav, sööme mehega ja ma tean, et see on minu üks soov ja harjumus, mis samas tasakaalustab seda, kui soovin rohkem kulutada toidule ja asjadele, mis enne olid kättesaamatud. 🙂

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Teadmiseks ühele virisejale siin, et 3 suurt broilerikoiba on umbes üks kilo, mis 5-liitrisesse potti vaevu ära mahuvad.

Kalasupi jaoks korjan ma sügavkülma paari-kolme lõhe pead ja fileerimisjäägid. Tervel kalal lõikan saba pikemalt ära, et supisse rohkem liha jääks.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tule taevas appi! Läheb jälle ületrumpamiseks ja üksteisele tõestamiseks. Viis liitrit kanasuppi kolmest koivast, viis liitrit kalasuppi ühe kala peast ning selgroost! See kui sa paned supi sisse hästi palju odavaid makarone ja hästi palju kartulit ei tee veel neid suppe kala ja kanasupiks. Pigem on tegu kala või kanamaitselise makaronisupiga.

Äkki valgustad siis meid? Mitu kana tuleb viie liitrise kanasupi sisse panna, et oleks õige kanasupp, mitte köögiviljamaitseline kanasupp

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Teema on pikk, ja ma ei mäleta, kas olen siia juba kirjutanud. No ilmselt olen, sest ma olen suur säästumutt. Aga, kui ma ei ole veel öelnud, siis lisaks seda, et mu meelest on väga kasulik osta allahinnatuid sööke. Ikka -30% ja osadel asjadel ka -50%. Minu nn kodupood on Selver. Iga päev, kui töölt tulen, siis käin läbi. Seal on salati ja lihaletis suur hunnik allahinnatud, sama kuupäevaga asju. Varasemalt kasutasin palju Selveri kullerteenust. Nüüd enam mitte. Ja seda kahel põhjusel. Nende kuller maksab. Ja teine põhjus, e-poest ei tooda sulle kunagi alega sööki.

Selverit on palju sarjatud, kuid tegelikult olen mina väga rahul, et nad on allahindlustega nii järje peal. Püüa sa Rimist mõnd realiseerumistähtajaga seotud allahindlust leida. Täpselt null asja on seal.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nojah, enamik inimesi teeb kala supikogust (pea ja selgroog) siiski vaid kalapuljongi. Ning siis selle puljongi peale kalasupi, kus lisaks köögiviljadele ka fileejagu kalaliha tükke. Teie skeemi puhul ostate siis kalaks supi sisse uue täiendava filee või sööte kalasupina kalamaitselist köögiviljasuppi?

Ei saa aru, mida sa õiendad selle üle, kuidas keegi süüa teeb? Sinu kommentaare lugedes võib aru saada, et oled söögitegemise alal võhik ja pole ise reaalselt seda toitu kunagi teinud. Sellepärast puudub ka arusaam, kuidas seda suppi tehakse ja kui palju sinna sisse midagi läheb vaja.

Huvitav, kas sa oled seesama tüüp, kes kunagi kargas mulle sarnases teemas, sarnaste sõnadega peale? Tol korral oli jutt kanasupi tegemiseks. Kui ma ütlesin, et keedan viieliitrise supi tarbeks kolm suurt broilerikoiba, siis üks kägu teadis täpselt, et normaalse lihakogusega supi saab siis, kui terve kana supiks keedad. Tegelikkus on muidugi see, et kolmest suurest broilerikoivast tuleb täiesti piisav kogus liha, et valmistada viis liitrit suppi. Kui väidad, et ei saa või et siis on tegemist lihtsalt kanamaitselise köögivilja supiga, siis võib kindlalt öelda, et sa ei ole oma elus kunagi seda suppi teinud. Ainult “paberi peal” targutad ja õpetad.

No mis sa eeldad ja plärtsud.

Kanasupi tegemist pole ma kunagi kuskil teemas kommenteerinud, sest seda suppi tõesti ei tee ise. Kuid minu kõrvale tundub täiesti normaalne kogus kolm suurt koiba kanasupi jaoks. Valet inimest sõimad.

Muidu tean söögitegemisest ikka üht-teist, tänan muretsemast, ja koorene lõhesupp on menüüs korra kuus kindlasti. Ja selles, et kalaliha peaks supis sisalduma rohkem kui vaid supikogust saadav, jään oma seisukohale:) Pealegi puljongi tarbeks keedad sa ju kala supikogu piisavalt kaua, et see vähene liha, mis seal küljes, on juba turvas. Kalaliha lisad ju vahetult enne tule mahakeeramist supi sisse, et oleks hõrk ja mahlane.

0
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

No mis sa eeldad ja plärtsud. Kanasupi tegemist pole ma kunagi kuskil teemas kommenteerinud, sest seda suppi tõesti ei tee ise. Kuid minu kõrvale tundub täiesti normaalne kogus kolm suurt koiba kanasupi jaoks. Valet inimest sõimad. Muidu tean söögitegemisest ikka üht-teist, tänan muretsemast, ja koorene lõhesupp on menüüs korra kuus kindlasti. Ja selles, et kalaliha peaks supis sisalduma rohkem kui vaid supikogust saadav, jään oma seisukohale:) Pealegi puljongi tarbeks keedad sa ju kala supikogu piisavalt kaua, et see vähene liha, mis seal küljes, on juba turvas. Kalaliha lisad ju vahetult enne tule mahakeeramist supi sisse, et oleks hõrk ja mahlane.

Ei ole see, kellele vastad, aga arvan sama, mis temagi. Väga häid teadmisi sul supi keetmisest ei ole.

Kalasupikogu ei keedeta tunde erinevalt sea- või loomakondist. Kalasupikogu keedetakse 20-30 minutit. Ja selle ajaga ei muutu kalaliha söödamatuks pudiks.

Lisaks, sina räägid kooresest lõhesupist, kuhu pannaksegi kalafileest noaga lõigatud suured kalakuubikud. Minu teada, seda suppi kala supikogust üldse ei keedetagi. Ja selle supi sisse rootsude küljest nokitud liha tõesti ei panda. Teised aga rääkisid hetkel supikogust keedetud kalasupist, mida tehakse teistmoodi ja mille konsistents on teistsugune.

Kui plärtsumisest ja sõimamisest rääkida, siis solvavaid kommentaare oled siin teemas jaganud siiski sina. Just sina hakkasid siin teiste söögitegemise oskusi ja teadmisi halvustama. Seega, sa ei saa ju pahaks panna, kui sulle samas toonis vastatakse.

+7
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

minu viimase aja parim kokkuhoiunipp: tudengist võsuke leidis kooli kõrvalt  hästitasustatud erialase töö, nüüd on hea korra-kaks kuus koos pojaga poes käia ja ostukäru kuhjaga täis laduda, sest siis maksab poeg. (suurema osa külmkapi sisemusest sööb ju nagunii tema tühjaks)

+5
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

minu viimase aja parim kokkuhoiunipp: tudengist võsuke leidis kooli kõrvalt hästitasustatud erialase töö, nüüd on hea korra-kaks kuus koos pojaga poes käia ja ostukäru kuhjaga täis laduda, sest siis maksab poeg. (suurema osa külmkapi sisemusest sööb ju nagunii tema tühjaks)

Nii tubli poeg 🙂 Ju vist on tal hea ema 🙂

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ikka kodus toiduvalmistamine. Eelpool kõneletuga samal moel: hea supi valmistamiseks pole kilode kaupa liha ega kala vaja.

Ma ei ela Tallinnas, vaid maal – keset Eestit. Lähim lihapood on Grossi pood ja õnneks – seal saab igasugust kraami. Südametest-maksadest süldikoguni. Ostan rasvalõikeid, teen kõrneteks. Soolakat praerasva annab ka lahjema toidu sisse maitseks lisada. Kõrned mulgipudrule. Kanasuppi teen koduste klimpidega näiteks.

Hoidised hooajal – kelder on nasvärki täis. Tomatite saak oli suur, keedan ise letšot ja ketšupit – need asjad kasutusel pitsast kuni seljankani. Seened, moosid ja mahlad.

Kodukeemia – pesuvahendid tulevad suures pakendis, enamasti uuskasutuskeskusest – mulle ei meeldi lõhnavad tooted – ja seal on valikut küll. Igatahes pole pesu mustaks jäänud.

Mõttetud vidinad on vetsuvärskendid jms soditekitajad. Vets peab lihtsalt puhas olema, vannituba sama moodi. Nüüd on osa lastest teises linnas koolis, aga pesuvahendite raiskamise lõpetasin tükk aega tagasi lihtsalt: paigaldasime dušinurka kaks dosaatorit: dušigeel ja perešampoon. Neid ostsin täitepakendiga. Kui piigal oli oma hõbešampooni vaja, siis jändas oma totsikuga ise. Teismelised ninjakilpkonnad tegid ju vahel nii, et hooletusest ei vajutanud Palmolive või mis iganes dušigeeli korki kinni, potsik läks külili – oli jah tore seda mahavoolanud kraami näha. Dosaator toimib siiani.

Väldin emotsioonioste. Ma ei ole nõus ostma pisikesi plastpakendeid ( Rakvere hakkliha mustad karbid ntx), vaid nn vabrikupakend tuleb kõne alla. Tükeldan ja jagan lihakraami portsudeks sügavkülma.

 

 

 

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

mitte uuskasutuskeskusest, vaid realiseerimiskeskusest 😀

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mitu kana tuleb viie liitrise kanasupi sisse panna,

Ei hakka mina teiega siin vägikaigast vedama ja vaidlema. Pange igaüks niipalju kanakoibasid supi sisse kui heaks arvate.

+1
-3
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 91 kuni 120 (kokku 155 )


Esileht Kodunurk Kodused kokkuhoiunipid