Lapsena polnud mul kööki asja. Vanaema juures oli see puhtalt vanaema territoorium ja kodus toimetasid köögis ema ja isa. Isal olid oma firmaroad, mida ta sageli tegi (näiteks pannkoogid erinevate täidistega, kotletid) ja ema tegi siis ülejäänud toidu. Kodus elades ma vist ei keetnud omale makaronegi. Kodust välja kolides oli vaja hakata end kuidagi toitma ja nii ma süüa tegema õppisin. Rahaga polnud ka priisata. Alguses oli isegi kartuli keetmine paras peamurdmisülesanne. Järjest enam aga tuli kogemust ja oskusi. Ühepajatoidud, erinevad muud pajaroad, supid. Ühesõnaga kõik see, mida korraga sai palju ja odavalt valmis teha.
Ja siis õnnistati mind hüperallergilise lapsega. Nimekiri toiduainetest, mida ta talus, oli üsna lühike, mis pani kombineerima, katsetama, asendama. Pannkoogid ilma nisujahu, muna ja piimata – pole probleemi. Sünnipäevatordile beseekaunistused ilma munavalgeta – saab tehud. Olgugi, et kombineerimist oli omajagu, võõrutas see täiesti igasuguste poolfabrikaatide kasutamisest. Ainult naturaalne, kõik nullist. Praeguseks on see allergiline laps juba täiskasvanu, aga minu suhted köögi ja söögiga on ainult tugevnenud. Majanduslike võimaluste kasvades olen saanud rännata mööda maailma ringi, süüa erinevate kultuuride toite, einestanud kallites ja hinnatud restoranides ning võtnud igalt poolt inspiratsiooniks midagi kaasa. Mida rohkem olen käinud ja näinud eksootilist, seda rohkem olen hakanud hindama siinset kohalikku värsket toorainet ja sellest tehtud lihtsaid toite. Olgugi, et mu pere aegajalt mu katsetuste peale nina kirtsutab ja keegi ikka nendib, et SEDA ta küll ei söö, on taldrikud alati puhtad ja poolsalaja hiivatakse endale taldrikusse veel teinegi ports seda söödamatut toitu. Mu algklassilaps nendib pärast väljas söömist, et toit oli hea küll, aga ema tehtud toit on parem (aga eks oma ema tehtud toit on alati kõige parem kõigile lastele). Sõpru me just tihti ei võõrusta, aga suguvõsa jõululaua katmisel palutakse just minul teha pasteeti või sülti või kasvõi hapukapsaid. Ja ema juures külas käies lükkab temagi just mind köögitoimkonda, sest mul tulevat paremini välja ja tema ei oskavat.
Kui süüa tehes ma retseptides näpuga järge ei aja ja tasakaalustan maitseid enda kogemuse ja eelistuse järgi, siis see retseptivaenulikkus maksab kätte küpsetiste juures. Ma olen väga kehv küpsetaja! Päriselt. Lihtne kodune õunakook võib tulla selline käkk, et laps sööb seda ainult sellepärast, et see on magus. Isegi retseptile andumine ei anna paremat tulemust. Mul ei ole seda va magusasoolikat, ühtegi magusat asja ma ise ei söö, seega ma ei oska neid ka teha. Hädapärast viskan mingid koogid küll valmis (no sünnipäevaks tööle vaja viia jms), aga iga kord hoian hinge kinni, et kas nad ka tegelikult söödavad said.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 17.06 21:28; 17.06 21:47;