Mida näitab munarebu kollasus? Või munevad kollase rebuga mune mingit sorti kanad? Ma olen seni ostnud mune poest. Nüüd hakkasin ostma tuttavalt kanapidajalt, kelle kanad on kindlasti eriti rõõmsad, hoitud, elavad heades tingimustes. Aga rebu on nii hele.
Teema: Kollane munarebu

Mida näitab munarebu kollasus? Või munevad kollase rebuga mune mingit sorti kanad? Ma olen seni ostnud mune poest. Nüüd hakkasin ostma tuttavalt kanapidajalt, kelle kanad on kindlasti eriti rõõmsad, hoitud, elavad heades tingimustes. Aga rebu on nii hele.
Minu arust söödetakse poekanadele mingeid aineid sisse, et rebu oleks kollane, sest inimesed arvavadki, et kui rebu on kollane, on hea muna. Vanasti oli teistpidi, et poemunad olid heledad, maamunad olid kollased. Aga nüüd on neid poemunasid nii tublisti värvitud, et maamunad tunduvad liiga heledad.

Tööstuses lisatakse toidule karotinoide, need värvivad rebu kollaseks. Aga üldiselt arvatakse küll, et mida kollasem rebu, seda vaheldusrikkam on kodukanade toit ja seda toitaineterikkam muna. Talvel heledam, suvel tumedam. Vanasti meil maal olid tumekollased rebud, mingit tööstuslikku söödasegu kanadele ei ostetud. Kui sellist tol ajal üldse olemas oli.

No selliseid ornže nagu mõned poemunad on, ei mune küll ükski loomuliku toidu peal olev kana. Maamunad on tänapäeval jah pigem heledamad kui need kunstlikult kollaseks värvitud poemunad.

Nüüd hakkasin ostma tuttavalt kanapidajalt, kelle kanad on kindlasti eriti rõõmsad, hoitud, elavad heades tingimustes. Aga rebu on nii hele.
Kollane rebu tuleb suvisel ajal, kui kanad lisaks tavapärasele söödale ka kõiksugu rohelist kraami tarbivad. Talvel ongi kodumunad heledavõitu ja ei saa kuidagi võistelda nende tööstuslike tootmistega, kus kanadele karoteeniga toitu söödetakse.

Omast kogemusest, kui ikka kanadele spets jõusööta ei andnud, siis mune tuli vähe ja rebu oli päris hele. Täitsa vabapidamisel kanad olid.

Mul sama kogemus kanapidamisest – söötsin neil kõikvõimalikku head ja värsket kraami, lisaks kanasööta, aga mitte mingeid spetsiaalseid aineid, mis rebu kollaseks teeks. Rebu oli alati heledam, aga toiteväärtus kindlasti kõrgem kui oranži rebuga poemunadel.

aga toiteväärtus kindlasti kõrgem kui oranži rebuga poemunadel.
Kui sa pole ise võrreldavaid proove teinud, siis kindlalt seda väita ju ei saa. Ega ma pole poest lausa oranži rebuga mune ka saanud, aga erakasvatajatelt vahel ikka. Natuke pelgan neid “tuttavaid talunikke”, sest neid keegi haiguste suhtes ei kontrolli, kes avalikus süsteemis ei müü. Ei muna, kana ega sea puhul. Ei tea AB kasutamise kohta midagi ega ole kursis, kuidas nt salmonellaga on.

Kui sa pole ise võrreldavaid proove teinud, siis kindlalt seda väita ju ei saa.
Ega täpselt ei saagi seda teada. Aga poemunadel ju näha, millisest kasvandusest munad tulevad. Kui ise tead, et söötsid kanu korraliku värske kraamiga, siis ilmselt tavakanalas sellist kraami nii palju või üldse söödaks ei anta. Seega võiks järeldada, et oma kanadelt saad ikka paremaid mune.

Seega võiks järeldada, et oma kanadelt saad ikka paremaid mune.
Oma kanadelt kindlasti, kui sa ise tead, millega sa neid toidad. Aga naaberküla kanakasvatajalt ostes ei saa küll kunagi kindel olla, olgu need kanad nii “rõõmsad” kui tahes.

Oma kanadelt kindlasti, kui sa ise tead, millega sa neid toidad. Aga naaberküla kanakasvatajalt ostes ei saa küll kunagi kindel olla, olgu need kanad nii “rõõmsad” kui tahes.
Erinevalt suurest tehasest saab naaberküla kanakasvatajaga jutule ja võib-olla ta räägib ka, mida täpsemalt oma kanadele toiduks annab. Kas ainult mingit kotist tulevat kuiva puru või saavad kanad vahel ka värsket kraami ja väljas muru nokkida.

Erinevalt suurest tehasest saab naaberküla kanakasvatajaga jutule ja võib-olla ta räägib ka, mida täpsemalt oma kanadele toiduks annab. Kas ainult mingit kotist tulevat kuiva puru või saavad kanad vahel ka värsket kraami ja väljas muru nokkida.
Võibolla räägib ka tõtt…

Mida näitab munarebu kollasus? Või munevad kollase rebuga mune mingit sorti kanad?
Munarebu kollasus sõltub kanade toidust, mitte niiväga tõust või sulevärvist. Varem olid maa “õnnelike” ja õues siblivate kanade toit mitmekesine ja nende puuris elavate liigikaaslaste oma kahvatum. Siis sai toidutööstus aru, et tarbija meelest on kollasem munarebu hea ja kanade söödale lisatakse põhimõtteliselt toiduvärvi (mida beetakaroteen on, tervislik või vähemalt kahjutu, seda küll) ja omega-3 mune munevatele kanadel antakse linaseemenid jms. Nüüd võibkli vabalt olla, et poemuna on tume-ereoranz ja “päris” maakana muna isegi heledam, sets on loomuliku toidu peal.

Mida näitab munarebu kollasus? Või munevad kollase rebuga mune mingit sorti kanad?
Munarebu kollasus sõltub kanade toidust, mitte niiväga tõust või sulevärvist. Varem olid maa “õnnelike” ja õues siblivate kanade toit mitmekesine ja nende puuris elavate liigikaaslaste oma kahvatum. Siis sai toidutööstus aru, et tarbija meelest on kollasem munarebu hea ja kanade söödale lisatakse põhimõtteliselt toiduvärvi (mida beetakaroteen on, tervislik või vähemalt kahjutu, seda küll) ja omega-3 mune munevatele kanadel antakse linaseemenid jms. Nüüd võibkli vabalt olla, et poemuna on tume-ereoranz ja “päris” maakana muna isegi heledam, sets on loomuliku toidu peal.
…ja loll linnainimene vahib, et mida tumedam seda parem.
Minu meelest on neede “eriti kollased” poemunad kuidagi ebameeldiva tekstuuriga. Munakollane on justkui kuiv.

Beetakaroteen on vit A, vajalik igale elusorganismile. Inimestel aitab lisaefektina paremini pruunistuda.

Inimestel aitab lisaefektina paremini pruunistuda.
pannil pruunistuda nagu liha või?

Ülikollane munarebu on tõesti tuim ja maitsetu. Aga talunikult mune ostes pange tähele, kui talvel, mil kanad õues ei käi, muutuvad rebud heledamaks, siis on aus kaup.

Aga talunikult mune ostes pange tähele, kui talvel, mil kanad õues ei käi, muutuvad rebud heledamaks, siis on aus kaup.
Enamasti tuleb neilt talunikelt ka igasuguse värviga rebusid. Ja ka suvel väga heledaid. Siis vist ei saa ikka vaheldusrikast toitu ja hoitakse suva odava segu peal? Olen käinud ostmas ja näinud mõnda kanakest õues siblimas, aga otsustades selle järgi, kui palju see talunik oma õnnelike kanade mune müüb, peab neid palju ikka kuskil kinni olema. Ja jumal teab, kuidas neid peetakse. No ei usalda mitte.

Aga talunikult mune ostes pange tähele, kui talvel, mil kanad õues ei käi, muutuvad rebud heledamaks, siis on aus kaup.
Enamasti tuleb neilt talunikelt ka igasuguse värviga rebusid. Ja ka suvel väga heledaid. Siis vist ei saa ikka vaheldusrikast toitu ja hoitakse suva odava segu peal? Olen käinud ostmas ja näinud mõnda kanakest õues siblimas, aga otsustades selle järgi, kui palju see talunik oma õnnelike kanade mune müüb, peab neid palju ikka kuskil kinni olema. Ja jumal teab, kuidas neid peetakse. No ei usalda mitte.
Tegin mõni aeg tagasi siin teema sellest nn “talukaubast”, et mis selle eelised siis olema peaks sertifitseeritud ökokauba ees, kus kehtivad normid ja kontroll, sest hinnad on samuti kõrged, kohati isegi kõrgemad. Siis oli küll enamus veendunud, et talust saab ikka hea ja õige asja. Usuküsimus, ei muud.

Need munad, mida meie ühest talust ostame, on suvel tumedamad. Üldiselt kui näiteks ma tegin porgandisalateid purki ja ülejäänud porgandiotsad ja liiga koledad-kõverad viisin naabrile kanadele, siis nädal hiljem olid munad palju kollasema rebuga. Minu vanavanaema oli mõisas virtin ja tema sõnul püüti eriti kollased küpsetised teha hoopis pardimunadest. Mina kinnitada ei saa, kuigi olen hea kokk, ma olen eriti halb kondiiter ja pagar ning ise magusat ei armasta.

Tegin mõni aeg tagasi siin teema sellest nn “talukaubast”, et mis selle eelised siis olema peaks sertifitseeritud ökokauba ees, kus kehtivad normid ja kontroll, sest hinnad on samuti kõrged, kohati isegi kõrgemad. Siis oli küll enamus veendunud, et talust saab ikka hea ja õige asja. Usuküsimus, ei muud.
Kui see talu on see, mida sa pidevalt külastad ja või asub sul üsna lähedal, sõidad ehk möödagi, seal olles hoiad silmad lahti ja küsid, siis sa tead ju, kas ja millega nad mida ja millal mürgitavad või toidavad. Ma tean isegi 8 km kaugusel asuvast talust, kus ma pole kunagi käinud, mis neil suuremas osas see aasta maas oli ja millega väetavad. Lihtsalt inimestega tuleb rääkida ja kuulama peab, mitte ainult kuulma.

Seega võiks järeldada, et oma kanadelt saad ikka paremaid mune.
Oh küll sa teaks 🙂 KPoole maakonna külade vahel leviks see jutt nagu kulutuli, kui Mäeotsa Ants oma kanu mingi keemiaga toidaks ja mahekanamunade pähe mune müüks. Seda küll, et kui sa elad Mustamäel ja mingist suvakohast soovid muna osta, sa ei tea. Õige muidugi. Aga kes ikka aastaid ja aastakümneid ostab maalt mune või muud kaupa, sel on pilt 100% ees, kes mida kus müüb ja kuidas jasvatab. Rahvasuud vaikima panna pole võimalik, kui jama müüd. Grupid, FB, jutud, artiklid. See, et kuidas kasvatatud tooteid ostame, on meile näiteks samasugune argiteadmine kui kellelegi näiteks see, millises Tallinna kohvikus on parim ja värskeim pagarikoda, kus kasutatakse päris võid.
Kui sa sellisest asjast huvitud, siis sa tead õige pea, mis on kus ja kus on mis.
Meie kanamehe õuel on tal vast 12 kana. Kõik kanad ja kuked ei saa koos ju olla 🙂 Teine kari on teispool maja ja kolmas, segavereliste kanade kari, hoopis 80 eemal, kus on kõrvalhoone.

Kui see talu on see, mida sa pidevalt külastad ja või asub sul üsna lähedal, sõidad ehk möödagi, seal olles hoiad silmad lahti ja küsid, siis sa tead ju, kas ja millega nad mida ja millal mürgitavad või toidavad. Ma tean isegi 8 km kaugusel asuvast talust, kus ma pole kunagi käinud, mis neil suuremas osas see aasta maas oli ja millega väetavad. Lihtsalt inimestega tuleb rääkida ja kuulama peab, mitte ainult kuulma.
Naabrimehe juures ehk tead, jah. Aga ei pruugi.
Poest mingit talukaupa ostes ei tea sa aga midagi.

Ei, sina väitsid, et prantsuse ökoserdiga pirnid on paremad, kui eesti vissid. Sama usuküsimus.

Ei, sina väitsid, et prantsuse ökoserdiga pirnid on paremad, kui eesti vissid. Sama usuküsimus.
Seda on nad ka, jah, sest Prantsusmaal on tunduvalt paremad klimaatilised tingimused maitsva pirni saamiseks, aga minu peamine küsimus oli siiski WTF on talukaup ja miks ta on sama kallis või kohati kallimgi kui ökokaup.

A ma ei ostagi seda ju üldiselt poest. Vähemalt mitte siis, kui ma ei tea sea talu või väiketööstust, kus see toode on toodetud. Samas näiteks ühe võrumaa talu kaupa ostan talupoest, sest ma olen seal umbes 8 korda kohal käinud, mu suvekodu oli temast 300 meetrit ja kodust sinna sõita iga kord on veidi kallis. Samamoodi ostan ühe pärnumaa mesiniku mett, sest ma tean väga täpselt, mis tal seal on, kus see on ja mismoodi ta seda käitleb.
Mõne küla piiires ehk umbes 15 km raadiuses muidugi tean eksimatult. Edasi kaugemate kohta mõne uuema kohta peaksin uurima. Kuule’nd 🙂 Kõik teavad, kellele see huvi pakub.
Ütleme, et sa armastad joogat. Siiralt ja juba 10+ aastat. Ütleme, et sa elad Tallinnas. On absoluutselt kindel, et sa võid une pealt üles lugeda kõik saalid, kus joogatrenne tehakse, stiilid, treenerid, avaldada arvamust nende headuse kohta ja tead täpselt, kus keegi neist treeneritest õppinud on ja kuidas inimesed temaga rahul on ning pidada 2 h loengu, kuidas üks stiil erineb teisest, milleks ja millal harrastada üht või teist. Sa tead seda üdini.
Vat samamoodi teme meie talutoodetest, sest me tegeleme selle temaatikaga peaaegu iganädalaselt pea 20 aastat. Tuttavad ka, kes samamoodi oma toidulauda katavad, see on juba tõesline võrgustik, kus info lendab nii haiguste, toitude, koostiste kohta. Juba avalikke gruppe on FBs mitu-mitu. Rääkimata oma silmast.
Sina kujuteldavalt tead joogat, meie teame talukaubandust, väiketootmiste kaubandust. Kujuteldava sinu hobi on jooga, meil kohalik ja võimalikult puhas toit. Mu poeg näiteks teab tätoveeringutest kõike, elades Tallinnas võib ta pulkadeks võtta ja võrrelda kõigi Eesti tätoveerijate materjale, töövahendeid, võtteid. Kuidas see saab arusaamatu olla, et kui sa millegagi pikalt ja sügavalt tegeled, kus on ka infovõrgusti, kuidas sa saad mitte teada 🙂

A ma ei ostagi seda ju üldiselt poest. Vähemalt mitte siis, kui ma ei tea sea talu või väiketööstust, kus see toode on toodetud. Samas näiteks ühe võrumaa talu kaupa ostan talupoest, sest ma olen seal umbes 8 korda kohal käinud, mu suvekodu oli temast 300 meetrit ja kodust sinna sõita iga kord on veidi kallis. Samamoodi ostan ühe pärnumaa mesiniku mett, sest ma tean väga täpselt, mis tal seal on, kus see on ja mismoodi ta seda käitleb.
Mõne küla piiires ehk umbes 15 km raadiuses muidugi tean eksimatult. Edasi kaugemate kohta mõne uuema kohta peaksin uurima. Kuule’nd
Kõik teavad, kellele see huvi pakub.
Ütleme, et sa armastad joogat. Siiralt ja juba 10+ aastat. Ütleme, et sa elad Tallinnas. On absoluutselt kindel, et sa võid une pealt üles lugeda kõik saalid, kus joogatrenne tehakse, stiilid, treenerid, avaldada arvamust nende headuse kohta ja tead täpselt, kus keegi neist treeneritest õppinud on ja kuidas inimesed temaga rahul on ning pidada 2 h loengu, kuidas üks stiil erineb teisest, milleks ja millal harrastada üht või teist. Sa tead seda üdini.
Vat samamoodi teme meie talutoodetest, sest me tegeleme selle temaatikaga peaaegu iganädalaselt pea 20 aastat. Tuttavad ka, kes samamoodi oma toidulauda katavad, see on juba tõesline võrgustik, kus info lendab nii haiguste, toitude, koostiste kohta. Juba avalikke gruppe on FBs mitu-mitu. Rääkimata oma silmast.
Sina kujuteldavalt tead joogat, meie teame talukaubandust, väiketootmiste kaubandust. Kujuteldava sinu hobi on jooga, meil kohalik ja võimalikult puhas toit. Mu poeg näiteks teab tätoveeringutest kõike, elades Tallinnas võib ta pulkadeks võtta ja võrrelda kõigi Eesti tätoveerijate materjale, töövahendeid, võtteid. Kuidas see saab arusaamatu olla, et kui sa millegagi pikalt ja sügavalt tegeled, kus on ka infovõrgusti, kuidas sa saad mitte teada
Pikk jutt, aga sa ei saanud poindile pihta kahjuks. See, kui sa mingi taluga või ka mitmega tuttav oled, tähendabki vaid seda – sa oled nende paari taluga tuttav.
Lähed Taluturgu ja julged sealt osta nende paari talu toodangut (kui seda seal üldse müüakse), sest (mingil põhjusel) usaldad neid ja arvad enda teadvat, et on hea ja puhas jne. That’s it. Aga üldisemalt kontseptsiooni kohta ei ütle see ikka midagi. Talu kui niisugune ei ole mingi garantii ei kvaliteedi ega millegi muu kohta. Ainus ehk, mida see garanteerib, on see, et tootmismaht on suhteliselt väike.

See, kui sa mingi taluga või ka mitmega tuttav oled, tähendabki vaid seda – sa oled nende paari taluga tuttav.
Lähed Taluturgu ja julged sealt osta nende paari talu toodangut (kui seda seal üldse müüakse), sest (mingil põhjusel) usaldad neid ja arvad enda teadvat, et on hea ja puhas jne. That’s it. Aga üldisemalt kontseptsiooni kohta ei ütle see ikka midagi. Talu kui niisugune ei ole mingi garantii ei kvaliteedi ega millegi muu kohta.
Ma olen sinuga 100% nõus! Loomulikult ei anna talus valmistamine faktina headuse garantiid. Pole selle vastu vaielnud ja olen igati nõus. Pole ka siin fooruimis kuulnud-näinud kedagi kirjutamas, et iga talu iga toode on superhea. Äkki liialdad sa pisut?
Aga kui näiteks räägin, et ostsin mahelammast või vabakanade mune, ma ei pea vajalikuks ei elus ega foorumis anda 1,5 A4 analüüsi, kuidas ma KONKREETSELT nende talude kohta tean, et kanad on tõesti vabad või lammas tõesti mahe. Mina tean just konkreetselt nende talude kohta. KÕIK inimesed, kes ostavad peamiselt oma tooidu taludest, on end kurssi viinud mõne konkreetse talu toodangu detailidega. Sellest piisab. Üks lambatalu, üks lamba- ja veisetalu, üks seatalu. Kaks munatalu, kaks juurikatalu, üks meetalu, üks supikanatalu, üks hane- ja parditalu. Teistest ei osta, sest pole vajadust.
Samamoodi see kujuteldav joogasõber pärast 20 aastat joogat enam ei viitsi mõeldagi, kas Mahtra teele on tulnud uus treener. Tal on oma saal, oma kindlad treenerid, oma stiil. Kui mõni ära kukub, süveneb ja otsib uue.

See, kui sa mingi taluga või ka mitmega tuttav oled, tähendabki vaid seda – sa oled nende paari taluga tuttav.
Lähed Taluturgu ja julged sealt osta nende paari talu toodangut (kui seda seal üldse müüakse), sest (mingil põhjusel) usaldad neid ja arvad enda teadvat, et on hea ja puhas jne. That’s it. Aga üldisemalt kontseptsiooni kohta ei ütle see ikka midagi. Talu kui niisugune ei ole mingi garantii ei kvaliteedi ega millegi muu kohta.
Ma olen sinuga 100% nõus! Loomulikult ei anna talus valmistamine faktina headuse garantiid. Pole selle vastu vaielnud ja olen igati nõus. Pole ka siin fooruimis kuulnud-näinud kedagi kirjutamas, et iga talu iga toode on superhea. Äkki liialdad sa pisut?
Aga kui näiteks räägin, et ostsin mahelammast või vabakanade mune, ma ei pea vajalikuks ei elus ega foorumis anda 1,5 A4 analüüsi, kuidas ma KONKREETSELT nende talude kohta tean, et kanad on tõesti vabad või lammas tõesti mahe. Mina tean just konkreetselt nende talude kohta. KÕIK inimesed, kes ostavad peamiselt oma tooidu taludest, on end kurssi viinud mõne konkreetse talu toodangu detailidega. Sellest piisab. Üks lambatalu, üks lamba- ja veisetalu, üks seatalu. Kaks munatalu, kaks juurikatalu, üks meetalu, üks supikanatalu, üks hane- ja parditalu. Teistest ei osta, sest pole vajadust.
Samamoodi see kujuteldav joogasõber pärast 20 aastat joogat enam ei viitsi mõeldagi, kas Mahtra teele on tulnud uus treener. Tal on oma saal, oma kindlad treenerid, oma stiil. Kui mõni ära kukub, süveneb ja otsib uue.
Miks sa korrutad seda, mis on niigi arusaadav?