Kas see ei ole rumalus ja faktivigadele toetumine kui riigi kõrgeim juhtkond korrutab avalikkusele kuude kaupa jultunud väljamõeldist, et covid vaktsiin muudab inimesed nakkusohutuks ja et mingisugune riiklik paberilipakas või QR-kood tõendab seda?
Ei ole mina kuskil näinud, et mingi “kõrgem juhtkond” oleks kuskil väitnud, et vaktsineeritud ei või olla nakkusohtlikud. Vaktsineerimine vähendab kordades nakkusohtlikkust ja haigestumisvõimalust tasemeni, kus vaktsineeritud inimestel võib lasta oluliste piiranguteta omavahel kokku puutuda, sest nende võime üksteist nakatada on väike ja kui nakatavadki, siis suure tõenäosusega ei haigestu nad raskelt.
Vaktsiinipass kaitseb peamiselt mittevaktsineerituid, sest ei võimalda neil siseneda kohtadesse, kus inimesed pikemat aega lähestikku koos viibivad.
Mis on need konkreetsed kriteeriumid, mis peaksid olema täidetud, et teie isiklikult oleksite valmis ütlema jah tõepoolest ei ole märkimisväärset erinevust nakkavuse osas kas vaktsineeritud või mitte?
Ja kus kohast te seda võtate, et vaktsiinipass kaitseb mittevaktsineerituid? Mis on need teaduslikud uuringud ja ümberlükkamatud faktid, mis seda kinnitavad?
Ka ei meenu, et oleks sellest räägitud kevadel kui võimuhaiged otsustasid rahumeelseid meeleavaldajaid nn kaitsmise sildi all hirmutama ja ahistama minna politseikoerte ja roheliste mehikestega. Suure suuga lärmavaid meedikuid oli terve ajakirjandus täis, et kohekohe on need meeleavaldajad reanimatsioonis. Kuidas tegelikult läks?
Ja lisaks kõigele eelnevale kutsub see sama juhtkond ridade vahelt üles nende inimeste tagakiusamisele ja mõnitamisele, kes oma kehade suhtes meditsiinilist enesemääramisõigust söandavad teostada?
Sa elad inimühiskonnas. Siin ei ole sul ainult õigused, vaid on ka kohustused. Kui sina ainult endale rusikaga vastu rinda taod ja kisad oma õigustest, soovimata kuidagi täita oma kohustusi kaasinimeste ees, siis ei maksa kurta, kui sinule ei laiene kõik inimühiskonna hüved. Kohvikus kohvi joomas käimine ei ole inimõigus.
Ma ei tea, missugusest lastetoast teie tulete, aga mina võhivõõraid ei sinata.
Mis kohustust rikuvad need, kes teostavad oma seaduslikke õiguseid?
Kõigepealt te siin raiute, et vaktsiinipass on vaktsineerimata inimeste kaitsmiseks ja seejärel järgmises lõigus moraliseerite, et hoopis vaktsiinipassita inimesed on need, kes ei täida oma kohustusi teiste ees? Kelle ees ja mis kohustusi nad siis ei täida kui vaktsineerimata inimene vaktsineeritut ei ohusta?
Mitte kellelgi ei pea olema inimühiskonnas rohkem õigusi, kui tal on kohustusi. Inimühiskonda tuleb ka ise panustada, mitte ainult selle hüvesid tarbida. Praegu ei ole mitte mingit paremat viisi pandeemiaga toime tulekuks peale vaktsineerimise. Vaktsineerimine ei taga küll 100% kaitset, aga on hindamatu väärtusega nakkushaiguse leviku pidurdamisel. Kui sina ei soovi panustada nakkushaiguse leviku pidurdamisse, siis ei pea sinule ka kohvikus kohvi serveerima. Täida oma kohustus ühiskonna ees, siis saad ka kohvi. Kui ühiskond ei meeldi, võid ka metsas elada ja endale ise vilja- ja tammetõrukohvi teha.
Mis on need teaduslikud uuringud, mis kinnitavad, et ei ole paremat viisi? Või kas nüüd ei olegi teaduslikku tõestust enam vaja ja piisab teie isiklikust oletusest ja isiklikust uskumusest?
Mis panustamisest te siin räägite kui järjest enamad teadusuuringud ja nakatumise numbrid nii Iisraelis, Suurbritannias kui ka Ühendriikides näitavad, et vaktsineeritud levitavad nakkust edasi ligikaudu samas ulatuses?
Ma ei näe, kuidas on teie isiklik arvamus või valitsusepoolne arrogantsus seotud pandeemia ohjeldamise või faktidele toetumisega. Küll aga näen ma teie argumentide auklikkust, arusaamatult despootlikku tooni ja parastavat suhtumist.
Otsuse endale piiranguid seada oled sina ise vastu võtnud. Vaktsineerimine on kõigile tasuta saadaval, nii et isegi kehv majanduslik olukord ei ole põhjenduseks, miks sa ei ole vaktsineeritud. Oma keha enesemääramisõigust kehtesta üksi metsas, inimühiskonnale ei ole sinu levitatavaid nakkushaigusi juurde vaja.
Teil on probleem Iisraeliga, kuna sealsed faktid on teile ebameeldivad? No aga palun vaadake siis mõnda muud riiki: Suurbritannia, Ühendriigid, Island, näiteid jätkub. Kokkuvõte on igal pool sama – vaktsiin mõjutab nakatumist üksnes marginaalselt.
Peale selle muidugi, et suurema osa nakatumistest, aga mis veelgi olulisem, ka haigestumistest ära hoiab?
Viimati kui lugesin, siis oli piiranguid kehtestaval dokumendil peaministri allkiri. Ei tahaks kohe kuidagi uskuda, et olen endalegi teadmata sedavõrd ulatuslikku ametikõrgendust saanud, et ka Stenbocki maja rivisse võtab.
Aga otsuse teie vildakate argumentide, despootliku alatooni ja jõuetu parastamise peale muiata saan ma ise vastu võtta tõepoolest.