Esileht Kodunurk Komposter talvel

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 58 )

Teema: Komposter talvel

Postitas:
Kägu

Ostsin plastikust kompostri.Kompostiljon.ee õpetab, et tasakaalustada komposti, peab rohelisele kihile järgnema pruun kiht. Köögijäätmetele tuleb lisada oksi ja puulehti, siis rohuhaket. Mul nüüd küsimus, et kui mul on uus komposter, köögijäätmeid tekib talv läbi, oksi ja puulehti aga ainult kevadest sügiseni mõni kuu. Ehk et vähemalt 7 kuud aastas ei teki mingeid lehti ega oksi, MIDA te sinna kompostrisse siis vahekihiks panete? Mul tekib kevadeks köögijäätmetest ilmselt lihtsalt mingi külmunud kamakas sinna, mis siis kevadel lahti sulades mingiks mädanevaks-haisvaks plögaks läheb. Mingit saepuru mul pole, munakarpe tekib ülivähe, mingeid pelleteid ma kah ometi ostma selleks ju ei hakka, niigi pole selle kompostiga pärast mitte midagi teha. Lillepeenrad on mul kooremultši all, köögivilja ei kasvata. Kuhu see kompost siis panna? Ei hakka ju seda kuidagi auto pagasnikus kuhugi vedama? Kuidagi väga läbimõtlematu on see kampaania igatahes ja mingit keskkonnasäästu küll ei anna. Veel üks küsimus on hiired – no komposter peab olema maa peal, kas tõesti arvatakse, et hiir ei oska sealt kompostri alt sinna sisse minna või? Kardangi, et majast võin ju hiiri tõrjuda, aga nad lähevad ennast sinna hunnikusse lihtsalt mõnusalt sisse seadma, toit ju kogu aeg tulemas.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Keegi ei käsi kompostida, mingit kampaaniat selleks pole. Võid tellida biojäätmete äraveo, see maksab mõned eurod.

+3
-7
Please wait...

Postitas:
Kägu

Keegi ei käsi kompostida, mingit kampaaniat selleks pole. Võid tellida biojäätmete äraveo, see maksab mõned eurod.

Uurisin, see veel suurem lollus. Kõige väiksem konteiner, mis ühildub prügiautoga, on 80 l. Milleks mulle väiksesse aeda veel mingi konteinerikolakas, mis oleks enamus ajast ju tühi? Äravedu on IGA nädal – ehk et suur prügiauto tuleb mu natukest kartuli-banaani koori ära vedama, no mis ökoloogiline jalajälg sellest veel tekib ju? Jäätmemahuti tuleb kas ise osta või rentida, mis on mulle mõttetu kulu. Biolagunevad kotid on päris kallid. Kui nad panevad oma koti sinna mahutisse, on see eritasu eest. Ei viitsiks seda konteinerit iga nädal tänava äärde lohistada, eriti talvel.
Sellepärast ostsingi kõige odavama kompostri, et ei tuleks lisakulusid ja asjata jahmerdamist, aga no sellel jälle omad jamad…

Tahaks just kuulda, mida panete okste ja lehtede asemel selleks pruuniks kihiks?

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei tea! Ma olen samasugune maailmaavastaja selles suhtes. Mingeid oksaraage ilmselt saab panna. Munakarpe tekib piisavalt. Köögipaberit.

Keegi võiks hakata müüma talvel leheprahti :D. Ja hiljem tasu eest komposti ära viima. Täislaks arulagedust oleks siis koos 🙂

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Otsustage ära, kas biojäätmeid on teil vähe või palju.

Ära vedamiseks vähe, aga komposti tekkimiseks palju. Saaks vaid vinguda!

Kuskilt teil ju need oksad ja lehed ka tulevad. Mingid puud ja põõsad ometi siis kasvavad. Neile võib seda kompostmulda panna järgmisel aastal. Multsi tuleb ju ka nagunii juurde panna ja taimede vahetu ümbus soovitatakse vaba hoida multsits. Sinna saabki seda kompostmulda panna. Ei pea ostma alati kallist väetist ja poemulda. Uute taimede istutamisel kulub ka see kompostmuld ära.

Kui te oleks varem kompostimisega tegelenud, siis teaksite, et komposti kogus kahaneb mullaks saamisel korralikult.

+2
-10
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuskilt teil ju need oksad ja lehed ka tulevad. Mingid puud ja põõsad ometi siis kasvavad. Neile võib seda kompostmulda panna järgmisel aastal. Multsi tuleb ju ka nagunii juurde panna ja taimede vahetu ümbus soovitatakse vaba hoida multsits.

Mul on maja ümber looduslik männimetsaalune. Ma tõesti ei mulda ega väeta mände ega kuuski, ei laota neile korralikult komposti jms. Paar roosi kasvavad, rohkem midagi.

Otsustage ära, kas biojäätmeid on teil vähe või palju. Ära vedamiseks vähe, aga komposti tekkimiseks palju. Saaks vaid vinguda!

Mis mõttes? Vähe on mõlema jaoks. Ei, mina ei näe siin vingumist, küll aga on veidi naljakas.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul nüüd küsimus, et kui mul on uus komposter, köögijäätmeid tekib talv läbi, oksi ja puulehti aga ainult kevadest sügiseni mõni kuu. Ehk et vähemalt 7 kuud aastas ei teki mingeid lehti ega oksi, MIDA te sinna kompostrisse siis vahekihiks panete?

Mis sa siiani nende lehtede ja okstega tegid?

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuskilt teil ju need oksad ja lehed ka tulevad. Mingid puud ja põõsad ometi siis kasvavad. Neile võib seda kompostmulda panna järgmisel aastal. Multsi tuleb ju ka nagunii juurde panna ja taimede vahetu ümbus soovitatakse vaba hoida multsits. Sinna saabki seda kompostmulda panna. Ei pea ostma alati kallist väetist ja poemulda. Uute taimede istutamisel kulub ka see kompostmuld ära.

Kui te oleks varem kompostimisega tegelenud, siis teaksite, et komposti kogus kahaneb mullaks saamisel korralikult.

Aga just nii ongi, et iga nädal ju 80 l ei teki, aga kompostrisse saab panna vastavalt tekkimisele. Lihtsalt kuna talvel see hunnik külmub ju ära ja mingit komposteerumist ei toimu, siis kasvab see hunnik seitsme kuuga päris suureks.
Mina ammu lehti ei kogu, need jäetakse lihtsalt puu alla ja talvega tirivad vihmaussid need maa alla ja komposteerivad ära ilma, et ma üldse midagi tegema peaks.
Oksi tekib puude kujundamise ajal kevadel, hiljem enam mitte ju.
Puude ümber on muru kuni tüveni, kuhugi seda komposti panna pole.
Lillepeenar on ÜLENI kooremultši all, mingeid mullapanemise kohti seal pole. Kevadel panen uue koorepuru kihi, et ilusam oleks.
Mul on väga ilus must muld ja mingeid väetisi polegi üldse vaja panna, kõik kasvab niigi suuremaks, kui siltidel lubatakse.
Seda tean, et komposteerumisel vajub see hunnik väiksemaks, küsimus on just talvel selle külmunud köögijäätmete hunniku tekkimisega.
Asi pole vingumises, mul oli küsimus, et kuidas teised on lahendanud selle talvise oksa-lehepuuduse seal kompostris?

+4
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma viskasin põhja sügisel lehti ja taimi. Nüüd kuni on + saan ma seda kõike segada. Aga äkki võiks veel aiast kehti riisuda ja talvel neid sinna vahele visata? Ega ma ka tea mis sest välja tuleb. Praegu tundub küll et mu kast on nii kinnine, et hiired ei tohiks sisse pääseda. Samas kui kevadeks muutub ikka lögaks, siis nii kinnine see kast ka pole et vesine osa välja ei valguks.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ostsin plastikust kompostri.Kompostiljon.ee õpetab, et tasakaalustada komposti, peab rohelisele kihile järgnema pruun kiht. Köögijäätmetele tuleb lisada oksi ja puulehti, siis rohuhaket. Mul nüüd küsimus, et kui mul on uus komposter, köögijäätmeid tekib talv läbi, oksi ja puulehti aga ainult kevadest sügiseni mõni kuu. Ehk et vähemalt 7 kuud aastas ei teki mingeid lehti ega oksi, MIDA te sinna kompostrisse siis vahekihiks panete? Mul tekib kevadeks köögijäätmetest ilmselt lihtsalt mingi külmunud kamakas sinna, mis siis kevadel lahti sulades mingiks mädanevaks-haisvaks plögaks läheb. Mingit saepuru mul pole, munakarpe tekib ülivähe, mingeid pelleteid ma kah ometi ostma selleks ju ei hakka, niigi pole selle kompostiga pärast mitte midagi teha. Lillepeenrad on mul kooremultši all, köögivilja ei kasvata. Kuhu see kompost siis panna? Ei hakka ju seda kuidagi auto pagasnikus kuhugi vedama? Kuidagi väga läbimõtlematu on see kampaania igatahes ja mingit keskkonnasäästu küll ei anna. Veel üks küsimus on hiired – no komposter peab olema maa peal, kas tõesti arvatakse, et hiir ei oska sealt kompostri alt sinna sisse minna või? Kardangi, et majast võin ju hiiri tõrjuda, aga nad lähevad ennast sinna hunnikusse lihtsalt mõnusalt sisse seadma, toit ju kogu aeg tulemas.

kas ma saan õigesti aru, et sul on tuttuus koposter praegu talve hakul täiesti tühi? mingi kihike ajajäätmed oleks hea ikka põhja panna. see, kel männimets maja ümber, leiab sealt kindlasti midagi. tegelikult on ju pigem sedapidi, et 7 kuud aastas leiab ikka looduslikku materjali vahekihiks, vaid lumega ajal peab leidlikum olema. see vahekiht ei pea ju sugugi paks olema.

mina jätsin sedapuhku kompostri kõrvale ootele lehehunniku. proovin seekord nii, et võtan sealt lehti, kuniks jätkub.

varasematel aastatel olen vahele pannud  kasutatud majapidamispaberit või ilma kileta pakendipapi tükke. päris hästi toimis.

hiirtest. mõtteks on soetada komposter, millel on ka alusvõrk, sealt hiired läbi ei lähe.

kui sa arvad, et sul kompostimise materjali vähe tekib, siis ole mureta, komposti tekib kordades vähem.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lihtsalt kuna talvel see hunnik külmub ju ära

Kui sul on kaas peal, siis see ei külmu ära. Servast vbla natuke, aga see ei külmu läbi, sest komposteerumisprotsess seal sees eraldab sooja. Vaata ainult, et kaas korralikult peal oleks.

Kui on väga pikalt -20 no siis jah külmub mõnevõrra, aga kui on lihtsalt natuke miinuskraade, siis ei tule sul sinna mingit jääkamakat.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei tea! Ma olen samasugune maailmaavastaja selles suhtes. Mingeid oksaraage ilmselt saab panna. Munakarpe tekib piisavalt. Köögipaberit.

Keegi võiks hakata müüma talvel leheprahti :D. Ja hiljem tasu eest komposti ära viima. Täislaks arulagedust oleks siis koos 🙂

Küll on suur jama ja arulagedus, kui ISE peab oma prügiga tegelema hakkama. Enne oli mugav kõik ühte konteinerisse panna ja see oli justkui kellegi teise probleem.

Nüüd peab ise midagi tegema või maksma veidi rohkem lisakonteineri ja kottide eest, siis on järsku arulagedus. Ikka ja alati peab keegi teine tegelema ja mitte ise.

+2
-14
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mändidelt pudeneb ju ometi okkaid ja käbisid. Need ongi see pruun kiht (kuigi käbid lagunevad ikkagi aeglaselt). Kui kohvijooja oled, siis kohvipaks on samuti suht “pruun”.

Ma soovitan ka, et pane praegu aiast midagi kompostrisse sisse ja sega, kuni veel pole külmunud. Kui sul on see päris komposter, siis seal peaks protsessi käigus temperatuur päris palju kõrgem olema kui õues, nii et see ei tohiks veel niipea ära külmuda. Aga kui on peotäis banaanikoori ja mõned kartulikoored, siis muidugi külmab.

Aiast peaks ikka õnnestuma praegu mingeid lehti või okkaid või kasvõi surnud/suremas lillepealseid leida. Neid võiks kihi põhja panna, ikka 10-15 cm, mitte mõni peotäis.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas jutt käib kompostrist või plastikust kompostikastist? Kui mainid, et maa peal ja miskit all ei ole, siis ikka vast kompostikast. See ei komposteeru sul talvel tõesti kuidagi. Las ma arvan, õhuavad ka veel külgedel sees? Külmub läbi ja kui kevadel üles sulab, siis ehk hakkab mingi protsess seal käima ka peale mädanemise. Sellise kasti puhul pole sul vaja üldse muretseda selle vahekihi pärast, talvel ei toimu sul seal miskit nagunii. Kevadel siis riisud mõned lehed, paned oksad ja segad läbi.

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul on mitu kompostrit. Sügisel panen lehti suurde prügikotti, kust neid siis talvel kompsortisse lisan. Aga võin oma kogemusest öelda, et kui ka seda ei tee, ei teki kevadel toidujääkide kihtidest mingit löga. Lõpuks komposteerub ikka kõik ära.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Misasi on 7 kuud? Praegu pole külmakraade ollagi, märtsis juba sulab.

Ja mida need vihmaussid külmunud maas maa sisse tirivad?

Mulda pannakse vahele, mitte lehti.

0
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Äravedu on IGA nädal

Äravedu on kaks korda kuus ja selle konteineri võid panna ka kahe maja peale. Mina mõtlesin pikalt ja vaatasin, et see komposter tuleb mul veel tüütum pidada.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas jutt käib kompostrist või plastikust kompostikastist? Kui mainid, et maa peal ja miskit all ei ole, siis ikka vast kompostikast. See ei komposteeru sul talvel tõesti kuidagi. Las ma arvan, õhuavad ka veel külgedel sees? Külmub läbi ja kui kevadel üles sulab, siis ehk hakkab mingi protsess seal käima ka peale mädanemise. Sellise kasti puhul pole sul vaja üldse muretseda selle vahekihi pärast, talvel ei toimu sul seal miskit nagunii. Kevadel siis riisud mõned lehed, paned oksad ja segad läbi.

https://kompostiljon.ee/kompostimise-liigid/

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Talvel meie miinusega ilmselt ei toimu seal mingisugust kompostimist nagunii, kõik “seisab”. Aga ma viskan majapidamispaberit, paberkotte jmt juurde. Ei kasuta komposti köögiviljakasvatuses, vaid kui siis läheb aukude täiteks, lillepeenardesse jne.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas jutt käib kompostrist või plastikust kompostikastist?

Minul on komposter (köögijäätmetele) juba aastaid, aga selline lihtsam, soojustamata, välja näeb nagu prügikast pigem, samas all on tühjendusluuk nagu Biolani omadel. Praegu selliseid vist enam ei müüda, igatahes ma kiire otsinguga ei leidnud. Üldiselt katsume sügisel enne külmi ära tühjendada, aga mõnikord on seda mittekomposteerunut kuidagi palju. Sellisel juhul on variant, et kaevame ikka kompostihunnikusse (seal käivad meil aiajäätmed) mullaga segamini või jätame osa kompostrisse. Siis on küll talve lõpu poole paar korda täis saanud, sisu on külmunud. Soojal ajal ma ikka katsun neid vahekihte puistata, aga külmaga läheb nii nagu on, kevadel kui ära sulab, siis songin labidaga segamini nii palju kui saab. Hiired sisse ei pääse, kui just kaant või tühjendusluuki lahti ei jäta.

Aga kui mul komposti kuhugi panna poleks ja sellega tegeleda ei viitsiks, siis ma ilmselt telliksin biojäätmete äraveo.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ehk et vähemalt 7 kuud aastas ei teki mingeid lehti ega oksi, MIDA te sinna kompostrisse siis vahekihiks panete? Mul tekib kevadeks köögijäätmetest ilmselt lihtsalt mingi külmunud kamakas sinna, mis siis kevadel lahti sulades mingiks mädanevaks-haisvaks plögaks läheb.

Kas te pisut üle ei muretse?

Mina kompostisin seni kõike lihtsalt hunnikus. Sügisel riisusin maja ümbert (tervelt krundilt lehti ma ei riisi, aga maja lähiümbrus) kokku puulehti, viskasin need hunnikusse ja talvläbi viskasin köögijäätmeid lihtsalt sinna peale. Muidugi olid need külmunud (talvel ju lumi ka peal), aga mis siis. Varakevadel, kui lumi juba sulanud, riisusin veel veidi lehti kokku ja katsin nendega talvised köögijäätmed ära. Suvel viskasin juhuslikult (nii, kuidas neid tekkisi) äraõitsenud lillede pealseid jms. aiajäätmeid.

Kuigi ma ei seganud ega jälginud rangelt, kuidas need kihid seal just on, tekkis paari aastaga hunniku alumises osas must muld. Lükkasin pealmise kihi kõrvale ja vedasin alumisie kihi mulla ära.

Nüüd suvel ostsin 3 kompostikasti ja esimest korda proovin teha komposti hunniku asemel kastis. Ikka panen alla puulehti, siis viskan talvläbi köögijäätmeid peale, kevadel (kui ära sulab) viskan puulehti peale, suvel aiajäätmeid nii, nagu neid tekib.

Siis oli küsimus, et kuhu panna muld? Kompostmulda olen pannud kevadel lavasse (seal kasvavad redised, salat, till, petersell) , ka põõsastele, püsililledele (pojengid, floksid).

Kui mulda oleks väga palju, siis võiks kasvõi õhukese kihina murule (muru väetamiseks) laiali laotada (muru kasvab läbi). Aga seda ei teki nii suur kogus.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul on ka mingisugune kompostikast aia nurgas, millega sain kov-ilt biojäätmete vabastuse, aga suurem mure on see, et mida selle mullaga teha. Lillepeenraid ei ole, põõsaid ka mitte. Ainus roheline asi on elupuuhekk ning selle ümber on istutades mingi kile pandud. Ise ma ei istutanud. Peenraid pole ja robot niidab muru. Paar õunapuud on ka.

Ma ei ole rohenäpp ja aias tagumik taeva poole askeldamine tekitab õõvastust. Biojäätmeid tekib väga palju ja enne uut aastat sorteerima ei hakka. Kuna kompostina ei kasuta, siis viskan sinna kõik mis laguneb ja lehti-oksi vahele ei topi.

+4
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Paar õunapuud on ka.

Õunapuude alla on kompostmulla kallamine hea idee.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Paar õunapuud on ka.

Õunapuude alla on kompostmulla kallamine hea idee.

mul oli omal ajal selline lihtne laudadest seinetga komposter kuldreneti all. küll see oli üks õnnelik õunapuu.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mändidelt pudeneb ju ometi okkaid ja käbisid. Need ongi see pruun kiht (kuigi käbid lagunevad ikkagi aeglaselt).

Männiokkaid, käbidest rääkimata, ei soovitata küll kompostrisse panna, lagunevad lõputult. Vähekene ehk võib, aga mitte kihtidena.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mändidelt pudeneb ju ometi okkaid ja käbisid. Need ongi see pruun kiht (kuigi käbid lagunevad ikkagi aeglaselt). Kui kohvijooja oled, siis kohvipaks on samuti suht “pruun”.

Okkaid ja käbisid küll kompostrisse ei panda, sest need komposteeruvad üliaeglaselt, aastategagi ei kompsteeru, nii happelised. Ei lase ka muul kraamil komposteeruda.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul on juba pikki aastaid komposter. Komposti ei vaja üldse, see on pigem kast, kuhu kogu biomaterjal ära paigutada. Mitte midagi vahele ei pane, kogu aeg viskan sinna kõik, mis köögis üle jääb. Talvel kuhi kasvab, kevadel sulab poole väiksemaks. Miski ei haise, närilised ligi ei pääse. Vist kord üle 3 aasta oleme luukidest midagi veidi välja tõstnud ja puude-põõsaste alla pannud. Tegelikult väetame puid-põõsaid hobusetallist pärit korraliku sõnnikuga, ei arva, et need me oma koduköögi biojäätmed eriliselt kasu annaksid. Seal on ilmselt  liiga palju suvaliste kemikaalidega töödeldud koori.

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga just nii ongi, et iga nädal ju 80 l ei teki, aga kompostrisse saab panna vastavalt tekkimisele. Lihtsalt kuna talvel see hunnik külmub ju ära ja mingit komposteerumist ei toimu, siis kasvab see hunnik seitsme kuuga päris suureks.

Mina ammu lehti ei kogu, need jäetakse lihtsalt puu alla ja talvega tirivad vihmaussid need maa alla ja komposteerivad ära ilma, et ma üldse midagi tegema peaks.

Lillepeenar on ÜLENI kooremultši all, mingeid mullapanemise kohti seal pole. Kevadel panen uue koorepuru kihi, et ilusam oleks.

Mul on väga ilus must muld ja mingeid väetisi polegi üldse vaja panna, kõik kasvab niigi suuremaks, kui siltidel lubatakse.

Seda tean, et komposteerumisel vajub see hunnik väiksemaks, küsimus on just talvel selle külmunud köögijäätmete hunniku tekkimisega.

Asi pole vingumises, mul oli küsimus, et kuidas teised on lahendanud selle talvise oksa-lehepuuduse seal kompostris?

Ja sul kunagi ei eksisteeri tormist ilma, kui lademes oksi-lehti-okkaid maha sajab? Kunagi muru ei niida kotiga? Ma tõtt öelda ei saa probleemist aru. Meil komposter juba 20 aastat ja pole ühtki probleemi. Kui on paks lumi, külmubki ära ja kevadel sulab üles.

+2
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tahaks just kuulda, mida panete okste ja lehtede asemel selleks pruuniks kihiks?

Ei ole see asi nii dramaatiline absoluutselt, paned seda, mis on olemas. Võid ju panna papitükke vms “pruuniks”, aga mitte midagi sul talvel selle komposteriga ei juhtu, kui talv otsa paned köögijäätmeid.

No ma ei tea, viska siis kompostmulda kevadel muru sisse laiali või midagi, kui nii hull probleem on, niikuinii on mõttetu niita, muruhake ära visata ja siis hiljem muruväetist osta… imelikud hädad on inimestel.

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja sul kunagi ei eksisteeri tormist ilma, kui lademes oksi-lehti-okkaid maha sajab? Kunagi muru ei niida kotiga? Ma tõtt öelda ei saa probleemist aru. Meil komposter juba 20 aastat ja pole ühtki probleemi. Kui on paks lumi, külmubki ära ja kevadel sulab üles.

Mul on ainult viljapuud ja tormiga tõesti mingeid oksi-lehti ei teki.
Korralikult hooldatud puud on.
Muru kah ei niida kotiga, polegi kotiga niidukit, niidetud muru jääb muru sisse väetiseks.

+1
0
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 58 )

Esileht Kodunurk Komposter talvel