Esileht Kodunurk Komposter talvel

Näitan 28 postitust - vahemik 31 kuni 58 (kokku 58 )

Teema: Komposter talvel

Postitas:
Kägu

Ja rottide vastu paigaldatakse metallvõre komposteri põhja alla.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul on ainult viljapuud ja tormiga tõesti mingeid oksi-lehti ei teki. Korralikult hooldatud puud on.

kes su aeda ja viljapuid hooldab? küsi tema käest. 😉

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul on juba pikki aastaid komposter. Komposti ei vaja üldse, see on pigem kast, kuhu kogu biomaterjal ära paigutada. Mitte midagi vahele ei pane, kogu aeg viskan sinna kõik, mis köögis üle jääb. Talvel kuhi kasvab, kevadel sulab poole väiksemaks. Miski ei haise, närilised ligi ei pääse. Vist kord üle 3 aasta oleme luukidest midagi veidi välja tõstnud ja puude-põõsaste alla pannud. Tegelikult väetame puid-põõsaid hobusetallist pärit korraliku sõnnikuga, ei arva, et need me oma koduköögi biojäätmed eriliselt kasu annaksid. Seal on ilmselt liiga palju suvaliste kemikaalidega töödeldud koori.

Sama siin. Kaks plastikust kompostikasti, absoluutselt kõik biojäätmed lähevad sisse. Midagi ei sega ega vahekihte ei pane. Kõik komposteerub lõpuks ära. Kui üks kast saab täis, hakkan teist täitma. Esimeses kompost rahulikult valmib. Kastist hais välja ei tule, talvel on lihtsalt külmunud.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul on juba pikki aastaid komposter. Komposti ei vaja üldse, see on pigem kast, kuhu kogu biomaterjal ära paigutada. Mitte midagi vahele ei pane, kogu aeg viskan sinna kõik, mis köögis üle jääb. Talvel kuhi kasvab, kevadel sulab poole väiksemaks. Miski ei haise, närilised ligi ei pääse. Vist kord üle 3 aasta oleme luukidest midagi veidi välja tõstnud ja puude-põõsaste alla pannud. Tegelikult väetame puid-põõsaid hobusetallist pärit korraliku sõnnikuga, ei arva, et need me oma koduköögi biojäätmed eriliselt kasu annaksid. Seal on ilmselt liiga palju suvaliste kemikaalidega töödeldud koori.

Sama siin. Kaks plastikust kompostikasti, absoluutselt kõik biojäätmed lähevad sisse. Midagi ei sega ega vahekihte ei pane. Kõik komposteerub lõpuks ära. Kui üks kast saab täis, hakkan teist täitma. Esimeses kompost rahulikult valmib. Kastist hais välja ei tule, talvel on lihtsalt külmunud.

kuidas soojal ajal kärbestega lood on?

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga mis vahe on kiirkompostril ja kompostril? Müüakse mingeid kiirkompostreid. Kas nimetuse erinevus lihtsalt või on ka midagi muud erinevat? Näiteks Hotbin https://www.hotbincomposting.com/

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul on ainult viljapuud ja tormiga tõesti mingeid oksi-lehti ei teki. Korralikult hooldatud puud on.

kes su aeda ja viljapuid hooldab? küsi tema käest. 😉

Mina ise hooldangi. 😀
Seega mingeid oksi ja lehti tormiga ei teki.
Ükskord murdus üks õunu täis suur oks ära, aga no seda käejämedust oksa nagunii komposti panna ei saa.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga mis vahe on kiirkompostril ja kompostril? Müüakse mingeid kiirkompostreid. Kas nimetuse erinevus lihtsalt või on ka midagi muud erinevat? Näiteks Hotbin https://www.hotbincomposting.com/

mind ka väga huvitab, kuna kohe on tln linnavalitsus mul ukse taga. kas ma olen õigesti aru saanud, et kiirkomposter on oluliselt pirtsakam, st sinna pead  toidujäätmeid tükeldama ja kõike ta üldse vastu ei võta. et tavalise kompostriga on palju vähem jamamist?

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul on ainult viljapuud ja tormiga tõesti mingeid oksi-lehti ei teki.

Kohe nii korralikult hooldatud puud on, et sügisel lehti ei ajagi maha? 🙂

+3
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

No juudas, mis siin arusaamatuks küll jäi? Lehed langevad sügisel maha ning riisutakse kokku (ja pannakse kasti või vabanetakse muul moel), aga inimene küsib ju talve kohta, et mis talvel sinna kasti panna. Norimisisu võtab silmanägemise ja viimse aruraasu?

+6
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

kuidas soojal ajal kärbestega lood on?

Ei ole nendega mingit lugu. Käin kompostri juures üle paari-kolme päeva ja pole seal ühtki suuremat kärbest märganud. Äädikakärbsed muidugi augustis tekivad ja neid ikka on, kui kaant kergitan, aga need ei häiri – seal kastis nad on ja sinna nad jäävad. Ja palju ämblikuvõrke tekib sisse ka. Lasen neil olla. Külmade algul pühin ära.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

No juudas, mis siin arusaamatuks küll jäi? Lehed langevad sügisel maha ning riisutakse kokku (ja pannakse kasti või vabanetakse muul moel), aga inimene küsib ju talve kohta, et mis talvel sinna kasti panna. Norimisisu võtab silmanägemise ja viimse aruraasu?

oma puude lehtedest vabaned müstilisel “muul moel” ja siis kurdad, mida ometi kompostrisse vahekihiks panna? nojaa, see on nüüd see näide, kuidas lihtne asi keeruliseks mõelda.

+3
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

oma puude lehtedest vabaned müstilisel “muul moel” ja siis kurdad, mida ometi kompostrisse vahekihiks panna? nojaa, see on nüüd see näide, kuidas lihtne asi keeruliseks mõelda.

Saa aru, neil on suurem probleem kui lehtedest vabanemine või nende komposti panek. Nende suurim mure, mida selle hullu koguse tekkiva kompostmullaga peale hakata. Seda ju tekib nende arvates tonnides.

+2
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sügisel langenud lehtedest ja viimastest sügisekoristamisest tekkiv kompostikiht on täiesti piisav “pruun”, et talvised kartulikoored jms korralikult ära kompostida, mingit probleemi pole. Ja ilkumine “tonnide” kompostmulla kohta on kohatu, seda ei teki nii palju ja ikka mõni tuttav või sugulane on, kes selle oma aeda saab panna või aias pinda täita vms.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja ilkumine “tonnide” kompostmulla kohta on kohatu, seda ei teki nii palju ja ikka mõni tuttav või sugulane on, kes selle oma aeda saab panna või aias pinda täita vms.

Just on ilkumine ju omal kohal, sest arusaadavalt ei teki seda tonnides ning nende hädaldajate mure on alusetu.

+2
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

oma puude lehtedest vabaned müstilisel “muul moel” ja siis kurdad, mida ometi kompostrisse vahekihiks panna?

Nii keeruline on mõnel ikka aru saada, et lehed tekivad oktoobris, aga siin teemas küsitakse, mida veebruaris vahekihiks panna …

+7
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei ole see, keda sa püüad materdada, aga ma ei saa sinu mõttekäigust aru. Kõigil ei ole nagu sul. Minulgi näiteks on aed 13 000 ruutmeetrit ja meil on seal 3 õunapuud, 1 kirss ja kaks sõstrapõõsast. Muu on muru, terrassid, kaks kiviktaimlat ja pinksi ning sulgpallipiirkondlehti . Natuke saab kompostrisse panna, aga talveks ei jää küll midagi. Miks sa ometi eeldad, et kui keegi ütleb, et tal on viljapuud, et siis on sinu meelest neid 28. Siis vat jätkuks lehti talv otsa kompostrisse panna. Ei, väljend, et mul on õunapuud, võib tähendada ka kaht puud. Ära seepärast siis veel marutama hakka taas.

+3
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Siis vat jätkuks lehti talv otsa kompostrisse panna.

Paned komposti seda, mis on, miks te ennast hulluks ja halliks ajate nii lihtsa asjaga? Lehed paned sügisel, talvel paned köögijäätmed, ongi kõik! Ükski elaueg komposti teinud aiapidaja ei saaks teie saagimisest isegi aru, kus probleem on.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Siis vat jätkuks lehti talv otsa kompostrisse panna.

Paned komposti seda, mis on, miks te ennast hulluks ja halliks ajate nii lihtsa asjaga? Lehed paned sügisel, talvel paned köögijäätmed, ongi kõik! Ükski elaueg komposti teinud aiapidaja ei saaks teie saagimisest isegi aru, kus probleem on.

Kes saeb? Inimesed arutlevad. Üks närvik käratseb.

+6
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina saan küll aru, kus probleem on. Kompostima sunnitakse inimesed, kes pole seda elus kunagi teinud. Need inimesed loevad kompostimise juhendit ja on hädas, sest tahavad asju õigesti teha, aga ei oska. Normaalses majapidamises ei ole aianurgas lehehunnikut, kust saaks talv läbi muudkui lehti võtta. Mul on aia taga park, kus kasvab miljon vahtrapuud. Sügisel tuulega tulevad need lehed ka üle aia. Kui ma need lehed hunnikusse kokku riisun, siis ajab tuul nad laiali ja isegi kui ei ajaks, siis talvel ei saaks neid lehti lume alt ikka kätte. Seega lähevad need lehed kõik korraga haljastusjäätmete komposti kasti. See külmub läbi, kätte sealt talvel midagi ei saa. Köögijäätmete jaoks on mul 2 Kekkilä paksuseinalist kompostrit. Ühte kogun jäätmeid ja teises lasen samal ajal protsessil käia. Sügisel tõstan selle, kus protsess jäätmeid lisamata käis, tühjaks ja hakkan sellesse koguma ning lasen esimesel rahulikult komposteeruda järgmise sügiseni. Kui kompostmulda vaja pole ja on ükskõik, kas kompostris käärib või rosikub, siis pole ka vahekihte ega muud vaja, lõpuks laguneb kõik ikka ära. Iseenesest on mõistlik tühja kompostri esimeste jäätmete hulka tõsta pooliku protsessiga kompostrist umbes ämbritäis osaliselt komposteerunud materjali, hakkab lagunemisprotsess kohe peale. Sellest, et seda mulda kuhugi panna pole, saan ka aru. Ma tahks näha, mismoodi värske kompostmullaga muru väetamine välja näeb, nagu siin keegi soovitas. See, mis kompostrist välja tuleb, ei ole mingi kuiv sõmer muld, mida saaks laiali raputada. Kompostmuld sobib suurepäraselt taimede istutamisel istutusauku, aga kui kogu krundi haljastus on korraga tehtud, siis iga aasta uusi taimi ju ei istuta. Mul on iga sügis tükk tegemist, kuhu see 6 ämbritäit kompostmulda kompostri tühjendamisel ära sokutada. Keegi ei hakka seda oma autokastis kuhugi vedama. Niisama hunnikuna puu alla murule ju ka ei pane. Seega läheb aiaserva hekipõõsaste alla. Tasapisi tekib sinna lihtsalt vall.

PS! Parim viis kinnine paksuseinaline komposter käärima ajada, on sinna paksu kihina niidetud muru panna. Ja kui köögijäätmete vahele “pruune vahekihte” ei pane, läheb sisu roiskuma. Selle vältimiseks müüakse kompostriturvast, iseasi, kas seda mõtet osta on, kui tekkiva mulla kvaliteet nagunii oluline pole.

+4
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei ole see, keda sa püüad materdada, aga ma ei saa sinu mõttekäigust aru. Kõigil ei ole nagu sul. Minulgi näiteks on aed 13 000 ruutmeetrit ja meil on seal 3 õunapuud, 1 kirss ja kaks sõstrapõõsast. Muu on muru, terrassid, kaks kiviktaimlat ja pinksi ning sulgpallipiirkondlehti . Natuke saab kompostrisse panna, aga talveks ei jää küll midagi. Miks sa ometi eeldad, et kui keegi ütleb, et tal on viljapuud, et siis on sinu meelest neid 28. Siis vat jätkuks lehti talv otsa kompostrisse panna. Ei, väljend, et mul on õunapuud, võib tähendada ka kaht puud. Ära seepärast siis veel marutama hakka taas.

mul on jah suisa kaks korda rohkem, 6 õunapuud ja 2 kirssi. ja tead, lehti on liiga palju. ka poole vähem, nagu sul, on palju. vahekihtideks piisaks ka veerandist.

olen katsetanud mitmel moel. kogunud lehed suurtesse kilekottidesse või  riisunud hunnikusse. nii või naa, saab sealt lehti ka talvel kätte. sel aastal on esimest talvel eraldi komposter ka aiajäätmetele. kevadel võin kogemusi jagada. no ja kel puud lehti ei kanna, eks need peavad siis nutikad olema ja midagi muud välja mõtlema.

mina siiski panen ka talvel vahekihi, sest lihtsalt ei meeldi see, et mulle vaatab igal tühjendamisel vastu jäätmehunnik. tegelikult muidugi maitse asi, ei muud. ei arva ka, et neid, kes teisiti toimetavad, hurjutama peaks.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

ei pane midagi kompostrisse talvel, ei viitsi üle hangede aianurka käia. 

+2
0
Please wait...

Postitas:
kolmega

See, mis kompostrist välja tuleb, ei ole mingi kuiv sõmer muld, mida saaks laiali raputada.

reklaamides küll on 😆

0
0
Please wait...

Postitas:
mobile

See, mis kompostrist välja tuleb, ei ole mingi kuiv sõmer muld, mida saaks laiali raputada.

reklaamides küll on 😆

Ei ole ühtki sellist reklaami näinud. Mul täitsa suva, mis kompostris toimub. See on lihtsalt kast, kuhu biojäätmeid kogu aeg valan. Ei haise, närilisi ega kärbseparvi pole. Lehti, taimejäätmeid, oksi ega muruhaket sinna ei pane. Neid tekib meil nii palju, et täidaks kompostri nädalaga.

mina siiski panen ka talvel vahekihi, sest lihtsalt ei meeldi see, et mulle vaatab igal tühjendamisel vastu jäätmehunnik.

Oli minulgi see periood päris alguses, et ebameeldiv oli kaant avada. Aga harjusin, sest neid kuivanud lehti talveks ka hoiustada ei viitsinud. Ja mingit tarka mõtet sel ka polnud. Enam pole jäätmehunniku vastu midagi, me endi oma jäätned ju. Lausa uskumatu, kui palju neid siiski tekib!

+1
0
Please wait...

Postitas:
Ambrus

kogunud lehed suurtesse kilekottidesse

Ma plaanisin just pakkuda, et kui nii kindlasti on seda teha vaja (leian, et mõttetus), siis võib sügisel osa lehti pakkida kilekottidesse ja hoida nii, sealt saab siis talvel kompostrisse peale valada…

0
0
Please wait...

Postitas:
MinnaMann

Mina aga vaatasin täna oma aianurgas olevat tavalist kokkuklopsitud kompostikasti ja mõtlesin pikalt, kas ma viitsin oma kolme sibula- ja porgandikoore pärast sinna kõmpida või panen olmessse. Miks need mõned kuivanud koored on kehvemad kui nt tuhk või kassiliiv mis olmesse lähevad. Aga noh, lõpuks võtsin lumelabida ja kaevasin tee kompostikastini ja lisasin sinna klaasitäie koori. Keskkonnamet võiks mulle nüüd jõulukaardi saata. Mina tegin pildi ja sain linnalt vabastuse.

+6
0
Please wait...

Postitas:
tellis

Ma tahaks näha, mismoodi värske kompostmullaga muru väetamine välja näeb, nagu siin keegi soovitas. See, mis kompostrist välja tuleb, ei ole mingi kuiv sõmer muld, mida saaks laiali raputada. Kompostmuld sobib suurepäraselt taimede istutamisel istutusauku, aga kui kogu krundi haljastus on korraga tehtud, siis iga aasta uusi taimi ju ei istuta.

Kui aga siit edasi mõelda, siis mulla kuivus/märgus oleneb sellest, kui vihmane või põuane parajasti on, eks? Ok, kui on plastkast, siis sees on alati niiskem, aga kui tõsta need mõned ämbritäied kompostrist välja kompostri kõrvale kasvõi, siis põuasem ilm (nagu selle aasta kevad oli) kuivatab selle kiiresti läbi – ja bingo, ongi kuiv muld “nagu reklaamis”.

Mina olen mulda murulalale kärutanud ja rehaga tasaseks ajanud – päriselt. Mina panin kohati õhemalt ja kohati paksemalt (sest eesmärk oli tasandamine), nüüd ongi tasasem ja palju parem niita. Kuid samamoodi saab ju ühtlaselt laotada – ma küll ei saa aru, mis siin nii võimatut on? Iseasi, kas inimene tahab seda teha- või siis ei taha.

Kui inimene lihtsalt ei taha kompostindust/mullandust, siis ei peagi üldse hakkama leiutama põhjuseid, miks ma ei saa. Vaid ütlema lihtsalt, et tal puudub soov sellega tegelemiseks –  ja tellima äraveo.

Mina saan küll aru, kus probleem on. Kompostima sunnitakse inimesed, kes pole seda elus kunagi teinud. Need inimesed loevad kompostimise juhendit ja on hädas

Ilmselt jah.

+4
0
Please wait...

Postitas:
tellis

Aga noh, lõpuks võtsin lumelabida ja kaevasin tee kompostikastini ja lisasin sinna klaasitäie koori. Keskkonnamet võiks mulle nüüd jõulukaardi saata.

Ma teed ei puhasta, panen pika säärega jalanõud jalga ja viin ära.

Mees viskaks mul toidujäätmed olmeprügisse. Mina olin see hull, kes kohe siia kolides, kui polnud veel mingeid riiklikke nõudeid ega midagi, hakkas rääkima, et köögijäätmed paneme näed, nüüd siia eraldi nõusse ja kompostime. Olen nõus kompostinõud ise ära viima ja pesema. Mullaks kõdunevate jäätmete üldprügisse viskamine tundub mulle lihtsalt kuidagi häiriv (absurdne).

+7
0
Please wait...

Postitas:
Maikuu

On siis nii raske üks suur kena peenar teha, kuhu see muld igal aastal ära sokutada. See üks peenar ei ole küll nii suur vaev ega tähenda pidevat tagumik püsti küürutamist. Soojal ajal kord kuus peenra üle käimine võtab käed küljest ja on metsik vaev? Nojah kui oled selline 200 kilone mammi.

0
-4
Please wait...

Näitan 28 postitust - vahemik 31 kuni 58 (kokku 58 )

Esileht Kodunurk Komposter talvel