Esileht Koolilaps Koolilaste lõunani magamine nädalavahetustel

Näitan 23 postitust - vahemik 151 kuni 173 (kokku 173 )

Teema: Koolilaste lõunani magamine nädalavahetustel

Postitas:
Kägu

Minuarvates ei ole poole ööni ülevalolek ja seejärel lõunani magamine tervislik. Seega on meil nädalavahetuseti perekondlik hommikusöök kell 9, kus osalemine on kõigile pereliikmetele kohustuslik. Meie 15 ja 17 aastased aga ei taha selleks ajaks üles ärgata, on pahurad kui neid üles ajama lähen ja vinguvad, et paljud nende sõbrad magavad kella kolmeni päeval lausa.

Kas tõesti lubab keegi oma lapsel poole ööni üleval olla ja seejärel lõunani magada?

Meie otsustasime abikaasaga igatahes alates tänasest alates õhtul kella kaheksast nutiseadmed lastel ära keelata ja vaatame kas siis ka viitsitakse poole ööni üleval passida või mitte.

Magasin ka teismelisena lôunani 😀 😀

+4
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ahsoo. Et kui laps tahaks minna kunstinäitusele, aga emme on planeerinud kauni päeva perega turul ja kaubanduskeskuses, siis laps ei peaks julgemagi oma soovi vastu öelda?

Kui laps tahab minna kunstinäitusele, siis tuleb sellest rääkida ja siis otsustame. Ei ole nii, et kui olen planeerinud päeva perele ja siis järsku üks liige otsustab, et ta ei tule.

Kui tihti sa ise selliseid kompromisse teed?

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mis krd uni on püha keset päeva? Et teised lõpetagu päeval elamine ära?

Minge õige…

Kas sinu jaoks on elamine ainult lõugamine ja pottide-pannide üksteise vastu tagumine? Elada saab ka nii, et teistel on võimalik samal ajal magada, pole vaja neid käia spetsiaalselt äratamas, selles on ju teema. Ja uni on püha igal ajal,  kui organismil on mingil põhjusel vaja päeval lisaund, siis on vaja ja tuleb seda inimesele võimaldada.

+6
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 7 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Need hirmsad režiimi tagaajajad on unehäiretega inimesed. Mingi Imelise Teaduse number kirjutas, et osadele inimestele on igasugune ajaline nihe päevakavas vastuvõetamatu, see on mingi ajuhäire. Nad ise püüavad siis ühte režiimi jälgida nii argipäeviti kui puhkepäevadel, tubasid pimendada ja lähevad ajavahe tõttu täitsa segi (nt reisil). See on arusaadav. Aga seda ei pea teistele, kel normaalne unerütm, peale suruma. Ka sellest võib aru saada, et vanemad ei soovi, et laps iga nädalavahetus terve öö üleval on või nt kell 3 öösel magama läheb, sest siis on esmaspäeval kell 6 või 7 ikka väga raske ärgata. Aga teismeline peaks ise omama juba piisavalt otsustusvõimet ja vastutust, et aru saada, et kell 16 päeval pole mõistlik pühapäeva hommikul ärgata. Muidugi ei peakski siis kell 15 enam kikivarvul käima keegi. Aga kell 9 istuda hommikusöögilauas?? sinna vahele jääb tõesti terve normaalsus, kahe äärmuse vahele nimelt.

+11
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Need hirmsad režiimi tagaajajad on unehäiretega inimesed. Mingi Imelise Teaduse number kirjutas, et osadele inimestele on igasugune ajaline nihe päevakavas vastuvõetamatu, see on mingi ajuhäire. Nad ise püüavad siis ühte režiimi jälgida nii argipäeviti kui puhkepäevadel, tubasid pimendada ja lähevad ajavahe tõttu täitsa segi (nt reisil). See on arusaadav. Aga seda ei pea teistele, kel normaalne unerütm, peale suruma. Ka sellest võib aru saada, et vanemad ei soovi, et laps iga nädalavahetus terve öö üleval on või nt kell 3 öösel magama läheb, sest siis on esmaspäeval kell 6 või 7 ikka väga raske ärgata. Aga teismeline peaks ise omama juba piisavalt otsustusvõimet ja vastutust, et aru saada, et kell 16 päeval pole mõistlik pühapäeva hommikul ärgata. Muidugi ei peakski siis kell 15 enam kikivarvul käima keegi. Aga kell 9 istuda hommikusöögilauas?? sinna vahele jääb tõesti terve normaalsus, kahe äärmuse vahele nimelt.

Kas 3-14 magamine pole režiim?

0
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Nädalavahetusel magatakse poole päevani ja see ei mõjuta kuidagi pühapäevaõhtust und ega omakorda esmaspäevast ärkamist.
Aga kui siin vahest kellakeeramisteemad on, siis selgub, et väga paljudel tekib juba ühetunnisest kellakeeramisest 2 korda aastas pikaks ajaks tõsine probleem. Huvitav. Täiesti erinevad kommenteerijad?
Ma arvan, et see teema on nii üksmeelsete vastajatega, sest teemaalgatus on üliranges stiilis, et igatahes peab vastu hakkama ja vahepealseid variante ei eksisteeri. See ei saa nii olla, et 99% ongi unematid, kes nädalavahetused poole päevani unemaal veedavad. Näen enda ümber, naabrid ka suviti meie perega samal ajal väljas hommikusööki söömas ja enamusel mõni teismeline ka peres. Tuleb välja, et meil siin füürerite tänav, tulevikus siin täiskasvanud lapsi külas ei käi, kuna teismelisena kutsuti juba enne 11 hommikusöögile.

+2
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Nädalavahetusel magatakse poole päevani ja see ei mõjuta kuidagi pühapäevaõhtust und ega omakorda esmaspäevast ärkamist.

Aga kui siin vahest kellakeeramisteemad on, siis selgub, et väga paljudel tekib juba ühetunnisest kellakeeramisest 2 korda aastas pikaks ajaks tõsine probleem. Huvitav. Täiesti erinevad kommenteerijad?

Ma arvan, et see teema on nii üksmeelsete vastajatega, sest teemaalgatus on üliranges stiilis, et igatahes peab vastu hakkama ja vahepealseid variante ei eksisteeri. See ei saa nii olla, et 99% ongi unematid, kes nädalavahetused poole päevani unemaal veedavad. Näen enda ümber, naabrid ka suviti meie perega samal ajal väljas hommikusööki söömas ja enamusel mõni teismeline ka peres. Tuleb välja, et meil siin füürerite tänav, tulevikus siin täiskasvanud lapsi külas ei käi, kuna teismelisena kutsuti juba enne 11 hommikusöögile.

Hommikusöök kell 9 ei ole probleem, kui see kõikidele pereliikmetele sobib. Ja on ka teismelisi, kellele sobib. Probleem on see, kui tõenäoliselt niigi unevõlas teismelist hakatakse ilma asjata (= kella 9 hommikusöögi jaoks) unest äratama.

1. Inimeste unevajadus on erinev, 8 tundi on selline keskmine. Mulle tegi unearst ka selgeks, et 10 tundi ei ole täiskasvanu puhul ka midagi väga erandlikku ja vägisi seda muuta ei saa. Teismeliste unevajadus aga võib vabalt olla pikem kui 8 tundi ja enamasti ongi.

2. Igal inimesel on tõepoolest oma kronotüüp – mõni on lõoke, mõni öökull, enamik kusagil vahepeal. Unerütmi annab mingil määral nihutada, aga mitte lõputult. Õnneks tundub, et see on pärilik.

3. Teismeliste unerütm nihkubki hilisemaks, seda esineb ka muudel liikidel kui inimene. Nihe on tavaliselt 1-3 tundi. Poistel kestab see ka kahekümnendate alguses veel ning üldse on mehed hilisemad ärkajad kui naised.

Teemaalgataja võiks esmalt selgeks teha, kui palju ta lapsed tegelikult und vajavad ning millal nad seda vajavad (nutiseadmed, ka teler, tugev valgustus toas õhtul, õhtused aktiivsed tegevused jms tuleb muidugi katse ajaks ära jätta). Nende andmete põhjal saab alles rääkida tervisliku päevarežiimi paika panemisest. Lisaks tuleb arvestada sellega, et kui argipäevane tõusmisaeg on nende jaoks ilmselgelt liiga varajane, siis võib olla nädalavahetuseti vaja tõepoolest pikemat und, et veidike unevõlast taastuda.

Link, kus on kirjeldatud, kuidas teismelise unerütmi varasemaks nihutada:

https://www.kenevernik.ee/post/noortel-l%C3%A4heb-raskeks

+6
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Õudne. Nagu mingi türann oma hommikusöögiga. Teismeliste unerežiim ongi selline.

Öine ülevalolek ja päeval magamine kahjustab tervist. Öö on magamiseks ja päev tegutsemiseks. Hommikusöök on päeva tähtsam toidukord ja selle pärast see ongi kohustuslik.

Jah, ning kui pere sööb seda 10.00 või 10.30 on asi päris hull, onju? :)))
Täielik oma soovi peale pressimine. Sinu lastel polegi sõna, oma arvamuse ja soovide õigust? Miks sul siis on?
Mitte kunagi nagu ei saa magada. See on alles tase! Tubli ego emme.
Kokkuvõttes sinu hommikusöögi äärmus, millel pole ühtegi arukat põhjendust ja põhjust, on sama debiilne, kui kella kolmeni päeval magamine ja öösel üleval olemine.
Põhjus? Kuna mina ja mees tahame nii? Wow!
17-aastane “laps” peab sööma kell 9.00, kuna emme ja issi ka söövad? On need hommikusöögid peale sinu nauditavad siis ka või? 🙂  Sulle endale on nad üldse nauditavad, kui pead tegelema hommikul sundimisega? Kohe mitte ei usu. Milleks siis selline ühise sundrõõmsa hommikusöögi traditisoon, mida pooled peres ei naudi?

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sinu lastel polegi sõna, oma arvamuse ja soovide õigust? Miks sul siis on?

Sest erinevalt nendest ma olen täiskasvanu.

Ma olen mitmeid kordi siin teemas kommenteerinud, et tegelikult ei taha me keegi nii vara ärgata, aga tervislik elu ongi selline, kus paljud asjad ei meeldi. Me mehega ärkame ise samuti äratuskella peale nädalavahetuseti. Ka mina ei saanud lapsepõlves magada, sealjuures ma ei saanud magada isegi nii kaua kuni mu lapsed, vaid mind aeti tihtipeale juba kell 5-6 üles, kuna suur majapidamine vajas hoolt.

+2
-14
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 26 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ma olen mitmeid kordi siin teemas kommenteerinud, et tegelikult ei taha me keegi nii vara ärgata, aga tervislik elu ongi selline, kus paljud asjad ei meeldi. Me mehega ärkame ise samuti äratuskella peale nädalavahetuseti. Ka mina ei saanud lapsepõlves magada, sealjuures ma ei saanud magada isegi nii kaua kuni mu lapsed, vaid mind aeti tihtipeale juba kell 5-6 üles, kuna suur majapidamine vajas hoolt.

Ja sinu käest on siin teemas mitu korda küsitud, miks sa küll arvad, et selline enda ja teiste piitsutamine on tervislik?! Nagu peaga vastu seina. Kõige suurem tervise kahjustaja on stress ja seda pakud sa oma perele ja ka iseendale mingi äraspidise tervislikkuse põhjendusega kohe kuhjaga. Miks ometi?

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja sinu käest on siin teemas mitu korda küsitud, miks sa küll arvad, et selline enda ja teiste piitsutamine on tervislik?! Nagu peaga vastu seina. Kõige suurem tervise kahjustaja on stress ja seda pakud sa oma perele ja ka iseendale mingi äraspidise tervislikkuse põhjendusega kohe kuhjaga. Miks ometi?

Kindel režiim on kõige tervislikum. See on teaduslikult tõestatud. Vaata kasvõi siinseid kellakeeramise teemasid, kus tunnine vahe annab tunda veel nädalaid. Seetõttu ei saa hommikust süüa 9 asemel kell 10.

+1
-13
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kindel režiim on kõige tervislikum. See on teaduslikult tõestatud. Vaata kasvõi siinseid kellakeeramise teemasid, kus tunnine vahe annab tunda veel nädalaid. Seetõttu ei saa hommikust süüa 9 asemel kell 10.

Kui nii, siis ärkate nädalavahetusel ju kuritegelikult hilja ja rikute kogu efekti ära. Koolipäevadel vaevalt, et nii kaua magada saab.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

17-aastane saab ju ka kohe täiskasvanuks, kas siis muutub midagi?

+6
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 9 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

17-aastane saab ju ka kohe täiskasvanuks, kas siis muutub midagi?

Minu kodus kehtivad minu reeglid hoolimata pereliikme vanusest.

0
-12
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui nii, siis ärkate nädalavahetusel ju kuritegelikult hilja ja rikute kogu efekti ära.Koolipäevadel vaevalt, et nii kaua magada saab.

Jah, ma olen sellele mõelnud, aga ellu seda praegu viia ei saa, kuna probleem on juba 9ks maast lahti saada. Hetkel pärast nutiseadmete ärakorjamist tullakse juba teist nädalavahetust vabatahtlikult hommikusöögilauda õigeks ajaks. Kui see saab harjumuseks, siis saab järk-järgult nihutada ärkamisaega veel varasemaks.

0
-8
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui nii, siis ärkate nädalavahetusel ju kuritegelikult hilja ja rikute kogu efekti ära.Koolipäevadel vaevalt, et nii kaua magada saab.

Jah, ma olen sellele mõelnud, aga ellu seda praegu viia ei saa, kuna probleem on juba 9ks maast lahti saada. Hetkel pärast nutiseadmete ärakorjamist tullakse juba teist nädalavahetust vabatahtlikult hommikusöögilauda õigeks ajaks. Kui see saab harjumuseks, siis saab järk-järgult nihutada ärkamisaega veel varasemaks.

Mhmh. Kinnitasid lõplikult, et sa oled troll ja teema on liba. Kui ei, siis oledki sadist. Aga pigem ikkagi arvan, et liba.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tere

See nüüd kahjuks teema, mis pani mind üle mitme aasta esimest korda perekooli sisse logima … Mida Sa mõtled selle kasulikkuse ja tervislikkuse all – mida see nädalavahetusel varem ärkamine Sulle ja Su perele peaks andma? Saan aru, et olete seda mehega juba mõnda aega teinud ja ikka vajate selle jaoks äratuskella – ei tundu loogiline selle põhjal, et teie kehad sellega nõus oleks … muidu oleksite juba harjunud ilma kellata ärkama …

Mul oli vanaema, kes elas 95-aastaseni igati terve mõistuse juures ning tema oli alati üleval üle kella 24 ja hommikul ärkas 10-11 ajal. jah, ta üritas küll rezhiimi hoida, aga selle järgi ütleks, et ka 24-11 magamine tundub igati tervislik 🙂

Pühapäeva hommik peaks ikka selline mõnus perega nautimine, mitte sunni peale ärkamine ja kiirustamine olema 🙂 Ma ise õnneks saanud terve elu nautida nädalavahetusel magamist, sest öökullina nädala sees õigel ajal ärkamine on piin olnud kõik need pea 40 aastat kui olen seda pidanud tegema ja hädasti on vaja seda nädalavahetuse vabadust aja osas … Nooremana oli tavaline ärgata kella 11 -12 ajal nädalavehtusel, nüüd vahelduva eduga pigem 10 ajal ja lapsed ka samuti kõik kes 10, kes 12. Tõepoolest päris tervet päeva maha ei lase magada ja 11-12 ajal ikka pigem pere laua taga koos (vahel ka juba 10 kui päeval plaanid ees).

See, et nutiseadmed õhtul kella 22 ajal ära võtta kõlab mõeldava mõttena, aga noori õhtul kell 21 nädalavhetusel magama sundida … Tean ise kui õudne ja tüütu on tund või kaks lage vahtida ja olen pooled õhtud noorena teki all taskulambi valgel raamatut lugenud 🙂 Oma laste puhul eelistan korralikku valgust silmade rikkumisele … Sest lahenduse leiab lõpuks ikka ja pigem juba mõistlik kokkulepe saavutada, mitte lollusi soodustama hakata!

+10
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mind ajas kohe kõva häälega naerma see raiumine, et kui kell 9 puhkepäeval vastu tahtmist ei söö, siis lõpetad vanglas 😁 Mõistus ei ole ikka oma teha.

Piinate ennast ja täiskasvanud lapsi mingi “tervislikkuse” nimel… no anna abi. Ma näiteks ei suuda nii vara süüagi. Selleks, et kell 9 söök alla läheks peaks ma kell 6 juba üleval olema. Tervislikkus missugune.

Ma ka muuseas omal ajal sain pidevalt sõimata puhkepäevadel “lõunani” magamise eest. Samamoodi oli aktuaalne see minu kodu minu reeglid teema. Halloo – ei palunud mina siia koju sündimist. Oma lastele ei tekita ma IIAL tunnet, et meie kodu ei ole nende kodu. Nad on täisväärtuslikud inimesed kelle arvamus, unerütm ja eluviis loeb täpselt samapalju kui meie oma. Ei suhtle mina enam oma füürerist vanematega peale jalga laskmist ja ei suhtle tulevikus ka sinu lapsed. Ole siis inimene ja ära vähemalt selle üle virisema hakka, eksole 🙂 Mida külvad, seda lõikad.

Kui ise poleks kogenud siis ausalt ei usukski, et selliseid olemas on…

+15
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul tekkis hoopis küsimus, et kas teil, täiskasvanutel, seltsielu pole? Oleme mehega väga seltskondlikud, peaaegu igal nädalavahetusel käime külas õhtuti või sõpradega väljas või keegi on meil külas. Siis lähetegi külast, kontserdilt ära kell 22, kuna uni on vaja täis magada sest äratus on kell 8?

Meil lapsi 3 (lasteaiaealine, algklassides ja teismeline) ja oleme kõik erineva unevajadusega. Nädalavahetusel me lastele piiranduid ei ole kehtestanud ja nad ei kasuta seda ka kurjasti ära. Üldjuhul on kell 00-01 vahel vaikus majas juba, kui me just hiljem ise kuskilt kõik koosviibimiselt ei tule. Hommikusööke sööme puhkepäevadel 99% alati koos. Kellaaeg varieerub vastavalt, millal keegi tõuseb. Üldiselt sööme 11 paiku, siis juba kõik üleval. Kes tõuseb varem, leiab ise endale vaikse tegevuse, teisi äratada ja segada ei tohi.

Minu meelest on rutiin oluline koolipäevadel, siis on meil reeglid millal keegi peab kodus olema ja mis kell voodis ja vaikus majas. Nädalavahetuse rutiini-terrorist ma küll aru ei saa.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Eilne laser rääkis ka, et erinevad inimesed vajavad und erinevalt. Mõnele piisab 4st tunnist, aga teine vajab 9-10 h.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nädalavahetused on meil kõigil siiski võimalusel sellised, et magatakse uni täis. 15-aastane  ärkab umb 10-11.  Reede ja laupäeva õhtud on meil olnud kogu aega vabamalt võtmiseks ning võibki kauem üleval olla ja ka mingil määral kauem ekraanis olla.  Peaaegu hommikuni üleval ja siis järgmisel päeval pikemalt magamine  on meil pigem erandlik ning seotud ikkagi üritustega, koosviibimistega.

Teine asi on see, et kas leppida lapse järjest enam ja lõputult ekraanis olemisega. Ma siiski endiselt võitlen  ja mingil hetkel on küll piir, kus ekraanid lähevad kinni ja kaugemale (eks see ilmselt soodustab ka seda, et pidevalt hommikuni üleval ei ole). Lisaks hoiame  vähegi alles need koostegevused ja ekraanivälised tegevused, millega teismeline on nõus tegutsema, et ainukeseks lõbusaks ajaveetmiseks ei oleks tal ekraaniga tegevused.

Ühiseid traditsioone ja tegemisi juurutan siiski pinnalt,  mis võiks sobida väiksemate variatsioonidega kõigile, mitte kellegi mitmekordse “karistusena” (ekraanidele piirang ja ka nädalavahetuseti nagu sõjaväe kord, et kindlal kella ajal sunnitult üles ja sunnitud söömisele). Meil näiteks saab pere kokku paremini lõunasöögiks (teismelisele siis sisuliselt esimene söök) või õhtusöögiks (kui päeval tuleb pereliikmetel erinevaid trenne, võistlusi, tegemisi fikseeritud ajal ja ühist lõunasööki ongi keeruline organiseerida).

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Õudne. Nagu mingi türann oma hommikusöögiga. Teismeliste unerežiim ongi selline.

Öine ülevalolek ja päeval magamine kahjustab tervist. Öö on magamiseks ja päev tegutsemiseks. Hommikusöök on päeva tähtsam toidukord ja selle pärast see ongi kohustuslik.

Nii, üks ajuteadlane, kes on uurinud und ja magamist ja selle mõju ja vajalikkust jne, kirjutab oma raamatus, et teismelistel tõepoolest ongi teine unerütm kui täiskasvanutel. Lühidalt:

Inimestel on nn sisemine kell ehk tsirkadiaanrütm, mis enam-vähem ühtib ööpäevaga, s.t. et suures plaanis tõesti ollakse ärkvel valgel ajal, aga magatakse pimedal ajal. Samas on unestaadiumid (unenägudeta uni, REM-uni jne) igaüks erineva funktsiooniga ning nende staadiumite pikkus muutub elu jooksul.

Vastsündinud pmst magavad kogu aeg, väikelapsed näevad rohkem REM-und, teismeliste tsirkadiaanrütm aga muutub nii, et nad lähevadki hiljem magama ja magavad hommikuti kauem. Kui nad ka varem voodisse lähevad, ei tule neil uni nii kergesti (me räägime muidugi üldiselt; alati on olnud erandeid ja igal inimesel on oma individuaalne rütm) ja nad vajavad just nimelt seda hommikust und, mil toimuvad olulised uneprotsessid, mis mõjutavad mälu ja õppimist. See teadlane leiab näiteks, et me teeme oma lastele suure karuteene sellega, kuidas meie elu on korraldatud – et me ajame nad üles hommikul enne, kui nad on jõudnud läbida need üliväärtuslikud hommikused uneetapid.

Kui noor saab täiskasvanuks, siis tema tsirkadiaanrütm hakkab taas tasapisi “normaalsema” poole muutuma. Ja kui nad ise lõpuks on teismeliste vanemad, siis nad hakkavad ka ohkima, et issake, teismelised magavad pool päeva maha…

Seega, laske nii oma lastel kui iseendil võimalusel hommikuti magada nii kaua kui just und on! Seda enam, et vahetult peale ärkamist ei olegi paljudel söögiisu kohe, keha peab enne tegutsema hakkama.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mu ema oli sellest suhtes mõistlik. Nädalavahetustel lasti mul magada (kuigi vist umbes kella 12 paiku käis ema ikka korra mu toas – “Varsti võiks vist ju üles tõusta”).

Ma elasin ka koolist kaugel – st et pidin iga hommik 5.30 üles tõusma. Oleks vist ema peale väga vihaseks saanud kui ta mul nädalavahetustel ka magada ei laseks.

15 ja 17 on teismelised, kellel ka juba mingisugune sotsiaalne elu. 17 veel eriti.

+3
0
Please wait...

Näitan 23 postitust - vahemik 151 kuni 173 (kokku 173 )

Esileht Koolilaps Koolilaste lõunani magamine nädalavahetustel