Esileht Koolilaps Koolipäeva pikkus

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 41 )

Teema: Koolipäeva pikkus

Postitas:
Kägu

Kas Eestis on seadusega reguleeritud igas kooliastmes tundide arv ühes nädalas?
See on ju päris ebanormaalne, et 1.klassi lapsel on nädalas 7 tunni pikkune koolipäev?

+7
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tundide arvu nädalas reguleerib PGS, 1. klassis on see kuni 20.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

4 päeva on 4tundi ja üks päev on 5tundi.

Tunnid hakkavad 8:30 ja lõppevad 12:20/13:20 + siis peab tund aega olema pikapäevarühmas, sest bussi vaja oodata.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei, see ei ole ikka päris normaalne, et 7-aastasel on 7 tunni pikkune koolipäev.

See, kui PGS järgi on nädalas tundide arvuks määratud 20 tundi, ei tähenda, et 1. klassis oleks okei panna ühe päeva pikkuseks näiteks 7 või 10 tundi, isegi siis mitte, kui järgmine päev oleks selle võrra lühem.

1. klassis on eesmärgiks alles õppida õppima, rahulikult paigal istuma jne. 7-tunnine istumismaraton seda eesmärki enam ei täida.

Lisaks tuleb koju jõudes või pikapäevarühmas hakata tegema koduseid õppetükke, ehk siis neile 7 tunnile lisandub veel teinegi tööpäev juurde. Olen kuulnud küll, et mõnes koolis ei anta õppida, kuid minu lapsed, kes käivad erinevates koolides, said küll päris suures mahus kodutöid kohe, alates 1. klassi esimesest koolinädalast.

Okei, asja leevendaks ehk see, kui osa sellest pikast koolipäevast oleks mingi liikumistund. Või siis ongi mõnel pool väikeste koolipäevad pikemad selle arvestusega, et on pooleldi nagu pikapäevarühm. Ühe mu tuttava koolis nt on ühel päeval nädalas 7 tundi, see 7. tund on mõeldud koduste õppetükkide tegemiseks õpetaja juhendamisel.

+6
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mis tunnid need on sellel päeval? Mu lapsel oli ka ühel päeval nädalas 7 tundi – päev algas muusikaga ja lõppes kahe järjestikuse kehalisega. Teisel päeval oli selle eest ainult 2 kunstitundi, vahel asendati need ka loodusõpetusega (kui käisid kusagil koolimajast väljas).

Praegu on esimene semester alles, kindlasti ei ole see 7 tundi tihedat õppimist. Tunniplaan muutub veel.

+4
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

On küll ebanormaalne, kui 1. klassi koolipäev kestab 7 tundi, isegi kui seal sees on tund aega vaheaega.

Ilmselt ei ole koolil õpetajaid, et nad sellise tunniplaani on teinud. Rääkige koolis sellest probleemist. Harilikult meil sügise jooksul on vähemalt korra tunniplaan veel muutunud.

Ega tal ju iga päev see päev 7 tunni pikkune ei ole? Ilmselt siis mingid päevad on hõredamad ja saaks hajutada? Aga kui õpetajaid ei ole, siis ongi sundseis. Paljud õpetajad on koolis tööl 0,25 kohaga ja nii mitmes erinevas koolis. Ja siis klapitatakse neid aegasid mitme kooli vahet kokku.

+8
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ega laps mõne kallakuga klassis ei käi? Meil need kallaku tunnid ringitunnina kirjas ehk sisuliselt nagu iga teine koolis toimuv huviring, kuid tunniplaani sees ja ainult  kindlale klassile. 5 tavatundi + 2 tundi huviringi ei tundu liiast mulle, mis seal vahet kas läheb huviringi peale kooli või on see tunniplaan osa.

+8
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meie laps on ka koolimajas 7 tundi, aga see ei tähenda ometi 7 ainetundi. Vahepeal on puhketund, kindlasti on päeva jooksul üks liikumisega seotud tund või muusika, lõpus pikapäevarühm.

+5
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ega laps mõne kallakuga klassis ei käi?

Näiteks minu laps käib süvaõppega klassis, aga 1. klassis ei olnud nende koolipäevad siiski kunagi 7 tunni pikkused. Sinna sisse mahtus ka tund aega pikk vaheaeg.

Koolitunni pikkus on 45 min. 5 koolitundi päevas on veidi alla nelja tunni. Kui liita juurde üks pikk söögi- ja õuevahetund siis tuleb viis tundi kokku. Kahel päeval nädalas oli tal 1. klassis 5 ainetundi päevas ja kolmel päeval 6 ainetundi. Kool algas 8:45, koju sai tulema hakata 13:10 või 14:05.

Pikapäevarühm on vabatahtlik ja tasuline, seda kasutavad need, kellel on vaja. Suurem osa lapsi läheb pärast tunde koju. Pikapäevarühma kasutab üsna väike hulk algklassilaste vanemaid. Rohkem kasutatakse seda, et laps ka pärast tunde teise söögikorra koolis sööks.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu laps käib ka süvaõppekoolis ja tunde ongi täpselt 20 nädalas, iga päev neli.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas Eestis on seadusega reguleeritud igas kooliastmes tundide arv ühes nädalas?

See on ju päris ebanormaalne, et 1.klassi lapsel on nädalas 7 tunni pikkune koolipäev?

Aga pool aastat varem, lasteaias, sai küll 9-10 tundi oldud? Samuti on lasteaialapsed tihti koolivaheajal ja pool suvegi aias. Siis ka muretsesid?

+6
-7
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga pool aastat varem, lasteaias, sai küll 9-10 tundi oldud?

Lasteaias nad ei õpi kogu aeg ja vahepeal magavad ka lõunaund. Ära nori.

Näiteks minu laps ei käinudki üldse lasteaias, see ei ole kohustuslik. 1. klassi lapse koolipäeva pikkust ja lasteaialapse päeva pikkust ei ole aga mõtet kuidagi võrrelda, lisaks ei soovitata ka lasteaialapse puhul päeva 10-tunniseks venitada.

+7
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

7 on palju jah. Minu lapse kooli direktor, et tunniplaani kokkupanek oli hirmus peavalu (osad õpetajad tulevad väljast) – seega ühel päeval on 1 klassil 5 tundi, aga pandi siis ka liikumine ja kunst sinna päeva.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei, see ei ole ikka päris normaalne, et 7-aastasel on 7 tunni pikkune koolipäev.

See, kui PGS järgi on nädalas tundide arvuks määratud 20 tundi, ei tähenda, et 1. klassis oleks okei panna ühe päeva pikkuseks näiteks 7 või 10 tundi, isegi siis mitte, kui järgmine päev oleks selle võrra lühem.

1. klassis on eesmärgiks alles õppida õppima, rahulikult paigal istuma jne. 7-tunnine istumismaraton seda eesmärki enam ei täida.

Lisaks tuleb koju jõudes või pikapäevarühmas hakata tegema koduseid õppetükke, ehk siis neile 7 tunnile lisandub veel teinegi tööpäev juurde. Olen kuulnud küll, et mõnes koolis ei anta õppida, kuid minu lapsed, kes käivad erinevates koolides, said küll päris suures mahus kodutöid kohe, alates 1. klassi esimesest koolinädalast.

Okei, asja leevendaks ehk see, kui osa sellest pikast koolipäevast oleks mingi liikumistund. Või siis ongi mõnel pool väikeste koolipäevad pikemad selle arvestusega, et on pooleldi nagu pikapäevarühm. Ühe mu tuttava koolis nt on ühel päeval nädalas 7 tundi, see 7. tund on mõeldud koduste õppetükkide tegemiseks õpetaja juhendamisel.

1.klassis pole tunnid 45 minutit pikad ju isegi, vaid hulga lühemad, miks nii palju virinat. Lasteaias nad ei maganud enam ammu selles vanuses, vaid pikutasid voodis niisama tundide kaupa, mis arendav tegevus selline pikutamine veel on.

+3
-13
Please wait...

Postitas:
Kägu

vaid pikutasid voodis niisama tundide kaupa, mis arendav tegevus selline pikutamine veel on.

Vaevalt küll, et keegi lasteaias “tundide kaupa” voodis pikutab.

Ja sulle teadmiseks, iga sekund päevast ei peagi olema mingi arendav tegevus. Lisaks on uuritud ka seda, et kui lapsel on igav, siis see on tegelikult tema aju arendav, sest siis ta peab hakkama leidma viise, et oleks mitteigav. Daydreaming on ka kasulik, seda saab teha pikutades. Maakeeli nimetatakse seda unistamiseks, mõtlemiseks. Pikutad ja vaatad seinal kõndivat kärbest – väga zen ja arendav.

Ei pea kogu aeg aktiivselt midagi õppima, mõnikord tuleb ka aeg maha võtta ja ümbritsevat jälgida.

Hilisemas elus nimetatakse seda näiteks teadvelolekuks (mindfulness), mis aitab leevendada stressi, maandada pingeid, elada rahulikumat elu. See on omaette oskus, mitte kogu aeg ringi tormata ja püüda iga hetk teha “midagi kasulikku”.

+8
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

1.klassis pole tunnid 45 minutit pikad ju isegi, vaid hulga lühemad, miks nii palju virinat. Lasteaias nad ei maganud enam ammu selles vanuses, vaid pikutasid voodis niisama tundide kaupa, mis arendav tegevus selline pikutamine veel on.

Muidugi on. Mis koolis siis need tunnid vähem kestavad? Mul 1. Klassi laps ja tunnid 45min ja vahetunud 10min. Söögivahetund oli 20min.

Ja see lasteaias magamine 5-7a ikka oleneb ka lapsest. Mõni magab, mõni tõesti pikutab see 2h-2,5h tundi.

+8
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

1.klassis pole tunnid 45 minutit pikad ju isegi, vaid hulga lühemad, miks nii palju virinat.

Mõnes koolis on tunndi 40 minutit pikad, aga seda, et koolitunnid erinevates klassides erineva pikkusega oleksid, pole ma küll kohanud.

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

need käod, kes siin kirjutavad, et õpetajate puudus ei lase normaalset tunniplaani teha, kas teie laste koolides ei ole siis esimesel klassil klassiõpetajat? või mis tunnid on need, mille jaoks tingimata peab keegi teine tundi andma? jah, kui võimalik ja vajalik, annavad muusikat ja liikumist eraldi õpetajad, samal ajal saab siis klassiõpetajat kasutada mõnele vanemale klassile nt keeletunni (või mistahes muu tunni andmiseks, mis juhtub selle konkreetse klassiõpetaja pädevus olema), aga põhimõtteliselt peaks ju iga klassiõpetaja suutma anda nii muusikat, kunsti kui liikumistundi? algklassid peaksid olema ainsad, keda aineõpetajate puudus ei mõjuta, ütleb minu loogika.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

need käod, kes siin kirjutavad, et õpetajate puudus ei lase normaalset tunniplaani teha, kas teie laste koolides ei ole siis esimesel klassil klassiõpetajat? või mis tunnid on need, mille jaoks tingimata peab keegi teine tundi andma? jah, kui võimalik ja vajalik, annavad muusikat ja liikumist eraldi õpetajad, samal ajal saab siis klassiõpetajat kasutada mõnele vanemale klassile nt keeletunni (või mistahes muu tunni andmiseks, mis juhtub selle konkreetse klassiõpetaja pädevus olema), aga põhimõtteliselt peaks ju iga klassiõpetaja suutma anda nii muusikat, kunsti kui liikumistundi? algklassid peaksid olema ainsad, keda aineõpetajate puudus ei mõjuta, ütleb minu loogika.

Ja kui juhtumisi on põhikooli osas puudu selle konkreetse klassiõpetaja pädevuses oleva tunni õpetaja, siis antakse talle põhikoolis nii palju tunde, et ta ei saa enam anda kõiki tunde oma algklassis ilma, et tal ülekoormus oleks. Siis antakse näiteks teisele algklassiõpetajale tema kunst või loodusõpetus. Meie koolis oli ühel aastal puudu muusikaõpetaja ja see algklassiõpetaja, kellel oli lisaks muusikaõpetaja pädevus, õpetas lõpuks oma klassile vist ainult matemaatikat, kõik muud algklassitunnid tuli teiste algklassiõpetajate vahel ära jagada.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lasteaias nad ei õpi kogu aeg ja vahepeal magavad ka lõunaund. Ära nori. Näiteks minu laps ei käinudki üldse lasteaias, see ei ole kohustuslik. 1. klassi lapse koolipäeva pikkust ja lasteaialapse päeva pikkust ei ole aga mõtet kuidagi võrrelda, lisaks ei soovitata ka lasteaialapse puhul päeva 10-tunniseks venitada.

1. klassis ka ju ei õpita eriliselt. Pooled tunnid on mängulised nagu lasteaias.

Suvaline tunniplaan googlest: https://www.kuuste.edu.ee/site/tunniplaan?uid=1klass

Enamus päevast on: kunst, liikumine, mudilaskoor, hommikuring, KIVA, tööõpetus, loodusõpetus (tõenäoliselt ka ainult tammetõrudega mängimine). Ainsad tõesti istumise ja õppimise tunnid on eesti keel ja matemaatika.

+2
-8
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lasteaias nad ei õpi kogu aeg ja vahepeal magavad ka lõunaund. Ära nori. Näiteks minu laps ei käinudki üldse lasteaias, see ei ole kohustuslik. 1. klassi lapse koolipäeva pikkust ja lasteaialapse päeva pikkust ei ole aga mõtet kuidagi võrrelda, lisaks ei soovitata ka lasteaialapse puhul päeva 10-tunniseks venitada.

1. klassis ka ju ei õpita eriliselt. Pooled tunnid on mängulised nagu lasteaias.

Suvaline tunniplaan googlest: https://www.kuuste.edu.ee/site/tunniplaan?uid=1klass

Enamus päevast on: kunst, liikumine, mudilaskoor, hommikuring, KIVA, tööõpetus, loodusõpetus (tõenäoliselt ka ainult tammetõrudega mängimine). Ainsad tõesti istumise ja õppimise tunnid on eesti keel ja matemaatika.

Minul on lapsed erinevates koolides ja mõlemas on ikka 1. klassist alates olnud traditsiooniline õppetöö. St, loodusõpetuse tunnis täitsid kohe septembrist alates töövihikuid, kleepisid erineva kujuga lehti töövihikusse ja kirjutasid juurde, mis see on jne. Ka tööõpetuse tund oli ikkagi tunni moodi, st istuti vaikselt ja tehti oma tööd. Mitte ei jalutatud mööda klassi või koolimaja omavahel lobisedes ringi.

Jah, tean et osa õpetajaid laseb 1. klassi juntsudel tunni ajal ringi jalutada ja ka mängida. Ühe lapse klassis oli isegi klassiruumi tagaossa väike mängunurk sisse seatud. Aga teise lapse klassis polnud ühtegi mänguasja, ainult sirged pingirivid.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lapsel oli esimeses klassis igapäevaselt neli tundi. Ja tegeleti ikka õppimisega mitte mängimisega. Nüüd teises klassis on kahel päeval neli tundi, kahel päeval viis tundi ja ühel päeval kuus tundi.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja kui juhtumisi on põhikooli osas puudu selle konkreetse klassiõpetaja pädevuses oleva tunni õpetaja, siis antakse talle põhikoolis nii palju tunde, et ta ei saa enam anda kõiki tunde oma algklassis ilma, et tal ülekoormus oleks. Siis antakse näiteks teisele algklassiõpetajale tema kunst või loodusõpetus. Meie koolis oli ühel aastal puudu muusikaõpetaja ja see algklassiõpetaja, kellel oli lisaks muusikaõpetaja pädevus, õpetas lõpuks oma klassile vist ainult matemaatikat, kõik muud algklassitunnid tuli teiste algklassiõpetajate vahel ära jagada.

ok, saan aru. samas, arvestades, et 1. klassis on päevas neli tundi, siis jääb ju sellel klassiõpetajal ju iga päev veel päris mitme tunni jagu aega, et teistes klassides muusikat/kunsti/liikumist anda. (ennetavalt ütlen, et ma räägin reaalsest koolipäevast ja sinna mahtuvatest tundidest, mitte konkreetse õpetaja koormusest.)

aga ilmselt on iga direktori suutlikkus erinev. minu ühe lapse õpetaja andis ka puuduva muusikaõpetaja asemel mitmele klassile muusikatunde, aga tema oma klassi tunniplaani see õnneks ei mõjutanud. sellist asja, et klassiõpetaja annab ainult matemaatikat, ma ei kujutaks ette. sel juhul pole see ju enam klassiõpetaja. vaesed lapsed.

+1
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

need käod, kes siin kirjutavad, et õpetajate puudus ei lase normaalset tunniplaani teha, kas teie laste koolides ei ole siis esimesel klassil klassiõpetajat?

On klassiõpetaja, aga kuna mul laps süvaõppega koolis, siis on ka need süvaõppetunnid ja see õpetaja peab ette võtma ka vanemate klasside lapsi, mille tõttu võib tekkida erisusi. Lisaks ei anna ju klassiõpetaja kõiki tunde, meie koolis on olnud muusika, kunst, kehaline ikka ka teiste õpetajate rida, kes omakorda jagavad end eri klassida ja mõnel juhul ka eri koolide vahel.

1. klassis klassijuhataja annab eesti keelt, matemaatikat, loodusõpetust. Aga need ei ole ainsad õppeained, mida algklassis õpitakse.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

need käod, kes siin kirjutavad, et õpetajate puudus ei lase normaalset tunniplaani teha, kas teie laste koolides ei ole siis esimesel klassil klassiõpetajat?

Lisaks ei anna ju klassiõpetaja kõiki tunde, meie koolis on olnud muusika, kunst, kehaline ikka ka teiste õpetajate rida, kes omakorda jagavad end eri klassida ja mõnel juhul ka eri koolide vahel.

1. klassis klassijuhataja annab eesti keelt, matemaatikat, loodusõpetust. Aga need ei ole ainsad õppeained, mida algklassis õpitakse.

okei, siis on erinevusi järelikult. minu laste koolis on klassiõpetaja andnud kõiki tunde.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meil ka klassijuhataja annab kõiki tunde peale muusika. Seda annab teine õpetaja.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meil annab ka 2. klassis klassijuhataja kõike peale muusika, spordi ja inglise keele.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meil ei anna muusikat, kunsti, kehalist.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lasteaias nad ei õpi kogu aeg ja vahepeal magavad ka lõunaund. Ära nori.

Näiteks minu laps ei käinudki üldse lasteaias, see ei ole kohustuslik. 1. klassi lapse koolipäeva pikkust ja lasteaialapse päeva pikkust ei ole aga mõtet kuidagi võrrelda, lisaks ei soovitata ka lasteaialapse puhul päeva 10-tunniseks venitada.

Väikelapsele 9-10 tundi võõras (mitte koduses koos vanematega) keskkonnas müra ja pinge sees olek on norimine? Sa vist pole lasteaia siseeluga väga kursis kui nii väidad. Näen igapäevaselt neid 2-6 aastaseid, kes hommikul kl 7 poolunes kohale tuuakse ja õhtul viimasena 17.30 ära viiakse. Kahetunnine lõunauni ei kompenseeri seda, et lapse tööpäev on pikem kui tema vanematel.
Ära ei maks ka unustada, et lapsed õpivad lasteaias samamoodi nagu kooliski.

See, mida sinu laps “näiteks” tegi või oli ei huvita. Püüa laiemat pilti näha. Fakt on, et neid väikelapsi on üle Eesti sadu ja sadu, kes ülipikad päevad lasteaias veedavad ning see ei ole kuurord. Nutta, et 1.klassi lapsele on pikk koolipäev planeeritud on lasteaialase suhtes ebaaus. Aga vat selle vastu millegipärast keegi ei protesteeri?

+2
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Esimeses klassis see kindlasti normaalne pole. Aga põhjus tõenäoliselt selles, et klassiõpetaja annab ka ainetunde ja selleks, et ta saaks teistel päevadel teiste klasside ees olla, kuhjati esimese klassi tunnid ühele päevale. Või siis käib esimesel klassil tunde andmas mõni õpetaja, keda kuidagi teisiti sinna tunniplaani mahutada ei saanud. Sellist olukorda, kus päevad on väga ebaühtlase pikkusega põhjustab õpetajate puudus.

+1
0
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 41 )

Esileht Koolilaps Koolipäeva pikkus