No kuule, õpetaja. Nii jõukad kui vaesed lapsed saavad neid asju nö tasuta – ega nemad ei maksa.
Iseloom ja kasvatus.
Tõsi, laps ei maksa. Maksab lapsevanem. Aga seesama lapsevanem tõmbab selle lapse kodus liistule kui kolmandat korda kahe nädala jooksul on vaja õhtul kell 9 joonlauda ostma minna.
See lapsevanem peab lapsele loengu, et iga asi maksab ja tasuta ei saa midagi.
Sugugi ei ütle, et kõik lapsed, kes tasuta asja saanud, et need ei hooli. Mõni tõesti hoolib vägagi. Aga mõnedel teismelistel hakkab tekkima suhtumine, et niikuinii saab tasuta kuskilt uue ja osta ma ise küll ei kavatse. Ja nad kipuvad lõhkuma nii enda kui teiste asju. Sest nad teavad, et niikuinii ei tule neil võõra lapse lõhutud pliiatsit, pinalit või koolikotti välja maksta, sest neilt ei tohi ju midagi nõuda. Et kool või keegi peab uued andma. Ja kui juba selliste avaldustega välja tullakse, siis on suhtumine mitte just viisakas teiste panusesse ja heatahtlikkusse.
Ma ei räägi nunnudest esimese klassi juntsudest. Ma räägin 12-aastastest jõmmidest, kes ema tagant näpatud suitsupakiga vahetunnis koolimajast välja hiilivad.
Ja ega mul ei ole retsepti, kuidas vahet teha neil, kes hoolivad ja neil, keda “ei koti”.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 18.08 20:04; 18.08 20:52;