Tavaliselt need suurperede vanemad on sellised lihtsakesed. Ei anneta elu sees mingitele amööbidele.
Tänapäeval loetakse suurpereks juba kolmelapselist peret. Tahad öelda, et kõik, kel lapsi rohkem kui kaks, on lihtsakesed?
Natuke ikka on küll. Eriti need, kes praegu suure hooga lapsi treivad kohe saabuva rahalaeva ootuses.
Minu arust on kolm last väga paljudel täiesti normaalsetel inimestel. Mul endal on neli last. Täiesti teadlik valik. Ja kõik on sündinud ajal, kui mingeid lastetoetusi ei olnud. Õigemini, oli mingi sümboolne summa a la kümme krooni kuus. Viimase lapse sündimise ajal tuli emapalk.
Vähemalt vanal ajal küll ei olnud mõtet lapsi raha pärast teha.
Mis vahet seal on, mis vanasti oli.
Praegu jagatakse heldelt ja veel heldemaks asi muutub.
+7
-9
Please wait...
Postitas:
Hobujobu
15.08.2022 00:30
Ei saa ka aru, miks just neid paljulapselisi eraldi toetama peab puhtalt nende rohkuse eest. Pooldaksin aktsiooni siis kui kogutav liiguks valda ja/või otse koolidesse laiali jagamiseks neile, kellel konkreetselt vaja, olgu siis pere ainus või seitsmes laps.
Ja üleliia pealetükkivad on need kogujad kohati jah. Endal kogemus eelnevast aastast kui “Tänan, ei” polnud piisav ja flaieriga ennast konkreetselt sappa poogiti, et oi võtke-võtke, midagi on teil kindlasti võimalik soetada… Ebameeldiv ja ebaviisakas.
+24
-6
Please wait...
Postitas:
partisan
15.08.2022 08:39
noh, alati saab ju öelda, et “mul on endal ka kuus last”, kui just kindlasti midagi ütlema peab.
+6
-6
Please wait...
Postitas:
AnniMarin
15.08.2022 09:10
Selline erakond nagu Isamaa toetab lasterohkust konservatiivse maailmavaate tõttu. Palju lapsi, naine karjääri enamasti teha ei saa, sest on kodune, mees käib tööl. Tavaline meestemaailma käsitlus – naine on rase ja kodus pliidi ääres, ei sega meeste tegevust riigi juhtimisel ja firmades, nii saavad mehed teha mida soovivad, sest paljude lastega naine enamasti tööl karjääri teha ei saa. Tagasi 50-datesse, naine on vajalik ainult köögis, voodis ja lapsi kasvatama.
Mis puutub annetustesse, siis Eestis on palju rohkem abivajajaid üksikemadega peredes kui suurte perede hulgas. Isamaa eestvedamisel vähendati üksikvanema elatisraha, ilmselt jälle üks maailmavaateline seisukoht, et naine peab püsima abielus muidu ei ole “õige” naine. Üksikvanemad vajavad märksa rohkem tähelepanu kui lasterohked pered, muidugi ka puudega laste vanemad kellest üks vanematest hooldamise tõttu tööl ei saa käia. Puudega laste puhul on tavaline, et suurem osa isadest lahkub ja meil on palju kombinatsioone üksikvanem ja puudega lapse hooldaja. Arvestades kui palju saavad lasterikkad pered tasuta üritustel käia ja toetusi, siis see toetus ei ole hädavajalik.
+22
-5
Please wait...
Postitas:
piret005
15.08.2022 09:29
Kui oleks kogumine abivajavatele lastele, siis osaleks, aga paljulapseliste kampaania küll toetama ei kutsu. Paljud ühte või kaht last kasvatavad üksikemad on palju halvemas olukorras kui kolmelapselised, kellel on kaks vanemat ja suured toetused. Koolitarbed pole ka kallid, paar pliiatsit ja vihikut peaks iga vanem suutma osta, mida seal need annetajad ju peamiselt ostavad. Lisaks ei meeldi ka see, et Selver teenib selle kampaania pealt. Õnneks käin Selveris nagunii vähe ja selle kampaaniaga kokku ei puutu.
+24
-3
Please wait...
Postitas:
paadund perekoolik
15.08.2022 09:59
Ma juba ammu ei reageeri üldse sellistele kogujatele, teen, nagu ei kuuleks neid ja kõnnin mööda.
+12
0
Please wait...
Postitas:
jax
15.08.2022 10:19
Ostukeskustes ei anneta mina põhimõtteliselt mitte kellelegi. Olgu või oma vähiahaige vanaema ja kolmejalgse koeraga almuseid palumas, mina ütlen, et ei soovi annetada ja kõnnin rahulikult edasi.
Uskumatu, et see siin on PEREKOOL Täis vihkamist ja mõnitusi :/ Teie kodus ilmselt käib ka suurperede pihta üks suurem kirumine ja seda kuulevad ilmselt ka lapsed pealt. Mul on südamest kahju nendest lastest, keda tänu “sellistele” kodanikele hakatakse koolis mõnitama
Ma olen samuti täiesti šokeeritud, et mis inimesed. Paljulapselise pere vanemaid peetakse amööbideks ja süüdimatuteks sarisigijateks. Täies ulatuses. Armu ei anta ka lastele – lapsed kuulutatakse juba ette elus mitte hakkama saajateks.
Teises teemas need samad isikud uluvad, et pagulashordid ründavad Eestit ja eestlus kaob! Kaob tõesti, kui eestlaste iive on negatiivne. Isegi ilma pagulaste “abita” kaob.
+6
-31
Please wait...
Postitas:
Anonymous
15.08.2022 11:14
Kahelapselised nüüd küll midagi nö võlgu pole. Kaks vanemat-kaks last.
Ei saa lihtsalt kahte asja korraga. 3+ lapsega peredel on suurem toetus, sest neil pidid suuremad kulutused olema, aga ometi ikka ei piisa. On vaja kooli ka veel nö aidata. Mul on sahtlis hetkel pakk ühesendiseid vihikuid. Müüdi ka 3+ lapsega vanematele. Tegelikult on see üldse üks totter kampaania. Kallimad koolikulud on dressid-jalatsid-kunstitarbed. Aga korjatakse vihikuid-malle.
Uskumatu, et see siin on PEREKOOL Täis vihkamist ja mõnitusi :/ Teie kodus ilmselt käib ka suurperede pihta üks suurem kirumine ja seda kuulevad ilmselt ka lapsed pealt. Mul on südamest kahju nendest lastest, keda tänu “sellistele” kodanikele hakatakse koolis mõnitama
Ma olen samuti täiesti šokeeritud, et mis inimesed. Paljulapselise pere vanemaid peetakse amööbideks ja süüdimatuteks sarisigijateks. Täies ulatuses. Armu ei anta ka lastele – lapsed kuulutatakse juba ette elus mitte hakkama saajateks.
Teises teemas need samad isikud uluvad, et pagulashordid ründavad Eestit ja eestlus kaob! Kaob tõesti, kui eestlaste iive on negatiivne. Isegi ilma pagulaste “abita” kaob.
asi on selles, et iga laps on tähtis, st ka üks laps ja kaks last. aga millegipärast need esimesed ja teised lapsed on nö tühi koht. praegune peretoetus on piisavalt suur, aga ikka kerjatakse vanast harjumusest. ning isamaa erakonna väljapressitud eelnõu pani inimesed pettuma, niigi suur toetus lihtsalt duubeldatakse ja kaudselt hakkavad seda kinni maksma ka need ühe ja kahelapselised pered ning need kel veel lapsi pole ja tänu sellele seadusele niipea ka ei tule
+31
-3
Please wait...
Postitas:
monic77
15.08.2022 12:02
Kogumiskampaaniat viib läbi Eesti Lasterikaste Perede Liit.
Keegi ei keela ju vähema arvuga peredel liitu teha ja kampaaniat teha.
On olemas üksikvanematel oma ühing. MTÜ Üksikvanema Heaks
asi on selles, et iga laps on tähtis, st ka üks laps ja kaks last. aga millegipärast need esimesed ja teised lapsed on nö tühi koht. praegune peretoetus on piisavalt suur, aga ikka kerjatakse vanast harjumusest. ning isamaa erakonna väljapressitud eelnõu pani inimesed pettuma, niigi suur toetus lihtsalt duubeldatakse ja kaudselt hakkavad seda kinni maksma ka need ühe ja kahelapselised pered ning need kel veel lapsi pole ja tänu sellele seadusele niipea ka ei tule
Kui naine sünnitab 4+ last, kas ta pole väärt preemiat? Lapsed tuleb ka üles kasvatada, mis pole kerge tegevus. Samal ajal 1-lapselised ja 2-lapselised suplevad meres soojal maal ja vedelevad rannas. Selle peale ei tule, et see tuleb teiste arvelt, kes hoolitsevad meie rahva kestmajäämise eest? 3-lapseline ema näeb vaeva ka sinu eest, kes sa ei viitsi sünnitada ja lapsi kasvatada, ajad taga raha, et saaksid sõita luksuslinnamaasturiga ja külastada ilusalonge. Samal ajal on kahju ühest vihikust ja joonlauast.
+4
-49
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
kupukuller
15.08.2022 12:18
praeguse 173 eurise toetuse eest (lapse kohta) võiks suuta ise selle vihiku ja joonlaua osta, selles ju asi ongi et ei ole vaja kerjata
Kui naine sünnitab 4+ last, kas ta pole väärt preemiat? Lapsed tuleb ka üles kasvatada, mis pole kerge tegevus. Samal ajal 1-lapselised ja 2-lapselised suplevad meres soojal maal ja vedelevad rannas. Selle peale ei tule, et see tuleb teiste arvelt, kes hoolitsevad meie rahva kestmajäämise eest? 3-lapseline ema näeb vaeva ka sinu eest, kes sa ei viitsi sünnitada ja lapsi kasvatada, ajad taga raha, et saaksid sõita luksuslinnamaasturiga ja külastada ilusalonge. Samal ajal on kahju ühest vihikust ja joonlauast.
Kui sa pole suuteline oma lastele elementaarseid asju võimaldama, siis ei peaks äkki neid lapsi nii palju saama? Mina tean, et mul on nii vahendeid kui ka energiat, et oma kahele lapsele kõik vajalik muretseda ja natuke pealegi. Täiesti teadlikult ei taha lapsi juurde, sest siis langeks meie kõigi elukvaliteet.
Kui sa tahad palju lapsi saada, siis tee seda nii, et neil oleks ka inimväärne elu ja nad ei peaks kaubanduskeskustes vihikuid kerjama. Mul oleks häbi oma lastele otsa vaadata, kui ma neile nii teeks.
*mul pole autot, sõidame ratastega. Ilusalongides, peale juuksuri, ka ei käi.
Kui sa pole suuteline oma lastele elementaarseid asju võimaldama, siis ei peaks äkki neid lapsi nii palju saama?
Sest Eesti riik vajab uusi inimesi, vajab eelkõige eestlasi. Elementaarsed asjad on enamusel paljulapselistel võimaldatud, mõnikord tahaks nö leiva peale ka võid. On see siis halb, kui inimesed aitavad üksteist. See 1 vihik ei maksa isegi sinu auto jaoks 1 liitrit kütust.
+5
-34
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Anonymous
15.08.2022 13:13
Toetusi ei maksta ainult eestlastele, et siin kestmajäämisest jms oleks põhjust rääkida.
Kui sa pole suuteline oma lastele elementaarseid asju võimaldama, siis ei peaks äkki neid lapsi nii palju saama?
Sest Eesti riik vajab uusi inimesi, vajab eelkõige eestlasi. Elementaarsed asjad on enamusel paljulapselistel võimaldatud, mõnikord tahaks nö leiva peale ka võid. On see siis halb, kui inimesed aitavad üksteist. See 1 vihik ei maksa isegi sinu auto jaoks 1 liitrit kütust.
Mul polegi kolmandat last selle pärast, et vahel tahaks leiva peale võid nii, et ma seda kerjama ei peaks.
Vaevalt, et Eesti riik uusi kerjuseid juurde vajab. Ja no mul tegelikult on täiesti ükskõik, kas siin maalapil elavad eestlased, lätlased või hoopis keegi muu.
Mis ranitsatesse ja riietesse puutub, siis suurperedes peaks sellised asjad peresiseselt lapselt lapsele päranduma. Vähemalt, minu lastel oli küll nii, et kui üks poeg kasvas riietest ja jalanõudest välja, siis sai noorem poeg need omale. Samuti ranitsad ja dressid.
Asjade kvaliteet on langenud. Paljud tänapäeva koolikotid kuluvad ühe lapse käes ära (lukk või kinnitus katki, põhi hõredaks kulunud). Riideid ja jalanõusid ei õnnestu ka alati pärandada, näiteks on krõpskinnised kulunud, tallaservad liimist lahti või saavad riided/jalanõud parajaks valel aastaajal.
Ei, naine ei ole väärt preemiat selleeest, et ta lapsi sünnitab. Sünnitada teadlikult rohkem lapsi kui on endal võimalik üles kasvatada, on vale, vastutustundetu ja väga rumal. Hämmastav, et teatud kamp inimesi sellest kuidagi aru ei saa. Hämmastav on ka see, et on teatud kamp inimesi, kellele muudkui maksame ja keda muudkui toetame, aga ikka ja koguaeg on vähe. Millal piisaval ükskord on?
+33
-4
Please wait...
Postitas:
Agathe
15.08.2022 13:34
Mulle tundub kommentaatorite reaktsioon veidi ülepaisutatud. No pakuvad võimalust annetada. No astuvad LHV poisid ligi. No on risti poe fuajee marjalaud või villased sokid ja tädike hüüab, et värske mesi. Ei, aitäh, on maksimum, mida vaja öelda, kui ei taha annetada. Piisaks ka kergest naeratusest ja pearaputusest. Või kui naeratus ei tule üle musihuulte, siis ka pearaputusest. Miks see teid halvasti paneb tundma, et te ei anneta, on mulle arusaamatu. Olen täiesti kindel, et Eestis sadu annetusvõimalusi, mida me ei kasuta. Ärkate igal hommikul ja hakkate põlgust ja süütunnet tundma? Karm. Või seda fakti, et raha vajavad ka vähihaiged lapsed ja …ma ei tea….iidsed laaned, on võimalik ajus ignoreerida? Pea liiva alla ja mis silmist, see ka ajust.
Kui keegi pastakanorija hakkab järele jooksma või haarab küünarnukist, hüüad turvameest. Mis selle inimkonnaga on juhtunud, et inimesed ei oska isegi enam ei öelda…
Ei, naine ei ole väärt preemiat selleeest, et lapsi sünnitav. Hämmastav, et teatud kamp inimesi üldse sellise jaburuse peale tuleb.
Ma ei rääkinud ainult sünnitamisest, vaid ka kasvatamisest. Pole vaja jälle hakata ajama joru, et paljulapselise pere emad on saamatud sarisigajad, kes jätavad oma lapsed unarusse.
+4
-28
Please wait...
Postitas:
millimallikasai
15.08.2022 16:53
väga tüütu kampaania või on siis koduselveris mul eriti agressiivne stiil neil. mitme lapse saamine on olnud valik, sõda ei ole valik. annetan vaid ukraina lastele.
ja kampaania lõppemiseni käin rimis nüüd.
+20
-1
Please wait...
Postitas:
Kalli ema
15.08.2022 18:03
Rannad juba trikoodes ägavaid rasedaid täis. Kolmandat ka ruttu vaja ja midagi pole parata. Naistel kahegagi raske, rääkimata kolmest, neljast. Aga keda see huvitab, kui raha vaja.
+8
-2
Please wait...
Postitas:
MrsSmith
15.08.2022 18:04
Ainsad emad minu tutvusringkonnas, kes ka pärast lapse 3-aastaseks saamist koduseks jäävad, on kolmelapselise pere emad. Tänu kopsakale peretoetusele. Ühe ja kahe lapse emad kõik töötavad juba üsna varsti pärast vanemahüvitise lõppemist.
Midagi nii jaburat pole ammu enam kuulnud. Miks peaks premeerima 4+ last sünnitanud naist selle eest, et ta on otsustanud nii palju lapsi saada, ehkki ei suuda oma lastele ise koolitarbeidki osta?
Olen ise oma võimaluste piires üsna sage annetaja, aga seda kampaaniat ei toeta. Vähekindlustatud perede laste heaks ei oleks kahju, aga minu kodu-Selveris annetuste kogujad on sattunud kõik kuidagi väga nõudlikud ja pealetükkivad, nii et tekib tahtmine öelda, et siin seismise ja väljapressimise asemel mine otsi parem mõni tööamps.
Ja ennetavalt ütlen, et ma ei ole lastetu, vaid viie lapse ema.
Ja see kahelapseline ema peab sinu lapsi ülal pidama ja neile veel koolitarbeid ka lisaks ostma 🙂
Ja see kahelapseline ema peab sinu lapsi ülal pidama ja neile veel koolitarbeid ka lisaks ostma 🙂
Ammu polnud juba sellist iba lugenud.
Käsk anti kohe annetada?
+1
-18
Please wait...
Postitas:
JuuliaB
15.08.2022 18:56
Preemiat on väärt ainult sellised vanemad (mitte ainult ema), kes saavad 4+ last ja need KA ISE ÜLES KASVATAVAD, ilma kerjamata! Maa on üle rahvastatud, ja teie tahate medaleid selle eest, et seda veel rohkem uppi ajate? Täitsa soodad!