Teate, see järelmaksu peale võtmine on väga riskantne värk. Suuresti oleneb, kuidas inimest on majandama õpetatud.
Minul oli näiteks nii, et ma kasvasin vaesema poolses peres ja mu emal olid koguaeg mingid järelmaksud. Seda ma ei tea, kuidas tema hakkama sai.
Aga kui ma üksi kolisin, siis mul oli ka igasugu asju vaja ja mõtlen, väga hea, ma võtan järelmaksuga. Mis see igakuu mõned 20 euri maksta on? No alguses polnudki midagi, kuni ma ka kaotasin töö ja siis sain töö kus palk oli väiksem. Siis hakkasin skeemitama, ühel kuul maksin osad asjad ära, järgmisel järgmised, kuni asi läks täiesti käest ära, et mul polnud järgegi mis makstud ja mis mitte. Ja nii ma siplesingi, aga siplesin enda lollusest. Raske oli, aga osad inimesed õpivadki ainult oma vigadest.
Ilmselgelt on see problemaatiline, kui võtad endale nii palju järelmakse, et ei saa enam arugi, kui palju neid täpsemalt on ja mida-kuhu maksma pead. Aga siin teemas on minu arust siiski palju selliseid, kelle jaoks paistab ka see suur katastroof, kui inimene võtab ÜHE järelmaksu pesumasina/külmkapi jaoks ja õpetatakse pikalt, kuidas ikka peaks iga hinna eest seda 10-20-eurost kuutasu vältima. Kui inimesel muid laene-järelmakse pole, mingi tarbimishull ka pole, suudab palgast selle 10-20 eurot ära maksta, siis on minu arust imelik hakata õpetama, et tehke ikka sõpradega talgud, jooge veini ja ehitage ise see pesumasin linna pealt kokku kogutud vanadest varuosadest (vabandust, aga keegi siin tahtis liialdusi lugeda). Ilmselgelt võiks inimesel olla säästud, aga kui need 300-400 eurot ongi tema ainsad säästud, kas siis tõesti soovitate tal igal juhul selle eest pesumasina kohe välja osta ja oma säästukonto nulli lasta? Ok, otsiks, äkki saab mingi hea peaaegu uue kasutatud masina kuskilt, aga kaua ju venitada ei saa selle ostuga.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 24.08 10:03; 24.08 21:46;