Ei ole vaja magusasse nii hüsteeriliselt suhtuda, ei halvustavalt ega kiitvalt. Ei ole vaja toitu kutsuda rämpsuks, vaid seletada (no hiljem, 2a ei seleta veel midagi ju ja alla 1a nagunii ei anta suhkurdatud ega soolaga asju), misasi on täisväärtuslik toit ja mis on “hea” aga mitte nii kasulik. Toit on lihtsalt asi, mida vajame elamiseks, suhtuda neutraalselt, muidu sealt saavadki alguse igasugused toitumis- ja impulsihäired, et tavalisest asjast tehakse mingi emotsionaalselt laetud ja vihkamis- või ihaldusobjekt. Lapsele ei ole vaja keelata ega magusat käest ära kiskuda, vaid jälgida, et toit oleks täisväärtuslik, Natuke magusat (magustoidud, puuviljad) käib sinna juurde.
Hüsteeria pole loomulikult lahendus. Samas teadlikkus võiks ja peaks siiski olema.
Pikka loengut siinkohal pidama ei hakka- kes infot otsib, see ka leiab, aga toidul ja toidul on siiski vahe ja kahjuks on nn lastepäraselt pakendatud maiustusi mille koostisosad ongi ainult suhkur, kunstlikud maitse- ja värvained millest nt osad asovärvid on paljudes maades keelatud ja loomkatsetega tõestatud negatiivset mõju närvisüsteemile.
Niisamuti ka naatriumvesinikglutamaat E621 e maitsetugevdaja- massiliselt seda kasutatakse, pm kõikides kartulikrõpsudes. Kindlasti pole see aine mida laps peaks igapäevaselt tarbima.
Enamikes töödeldud lihatoodetes olevad nitritid säilitusainena, samuti tõendatud, et terviserisk
Jah, nn ohutud kogused on pakendil märgitud aga ei ole kunagi tehtud uuringuid igapäevase pideva tarbimise teemal kus palju tootegruppe koos aastate vältel tarbitakse.
Massiline lisaainete kasutamine toidu töötlemisel, pestitsiidid, herbitsiidide, fungitsiidide, antibiootikumide kasutamine intensiivpõllumajanduses ja lihatootmises veel üsna hall ala ja ütleme nii, et tulemusi alles näeme tulevikus. Kuigi juba on näha vähi, rasvumise, südame ja veresoonkonna haiguste tõusu, ja ikka vaikselt viidatakse, et nn lääne dieet- intensiivne toidutootmine ning supertöödeldud lisaainetega toidud pole ikka päris õige tee.
Aga hetkel valdav osa ühiskonnast peab seda normaalseks ja tituleerib teisi hüsteerikuteks. Ka see on normaalne nähtus täiesti.
Toitutööstus on äri nagu iga teinegi. On toidupettusi, ebakvaliteetset toorainet jne jne.
Kui paralleeli tuua nt rõivatööstusega- siis odavat polüestrist kraami lademetes, aga samuti ka kvaliteetset villa ja siidi.
Toiduga on samuti: kvaliteeti on seinast-seina ja lõppkokkuvõtteks on teadlikkus ja ka rahakott need millised valikud inimene teeb.
Ma igatahes oma lastele räägin küll turust, ärist, asjade (sh toidu) tootmisest, kasumist, eetikast ja selle puudumisest ning proovime teha parimaid valikuid oma teadmiste järgi.
Ühe hingetõmbega nüüd see pikk toimetama ta kommentaar sai tehtud…vabandust kui segane aga ehk asjakohane siiski