Esileht Ajaviite- ja muud jutud Kristina Pärtelpoeg ei võta kaalus alla

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 153 )

Teema: Kristina Pärtelpoeg ei võta kaalus alla

Postitas:
Kägu

Meil oli peres neli last. 2 neist pikad ja kõhnad ehk isasse ja kaks pontsakad ehk emasse. Kõik sõid sama toitu ja kuna tegemist oli nõukaajaga, siis ei söönud ka keegi burkse, krõpse jne.
Nüüd oleme kõik keskealised ja jätkuvalt on kaks pikad kõrred ning kaks pontsud. Ka kõrreliste lapsed on kõrred (inside joke). Pontsude lapsed on samuti osad kõhnad, osad pontsud, kuna üks vanematest on kõhn.
Asi siiski on vägagi geenides.
Aga jutt, et kaloraaži vähendamine ei aita kaalu langetada on puhas pullikaka. 80% sõltub see toitumisest ja igasuguste isude vältimiseks peab toitumine olema tasakaalus ehk rasvad, süsisvesikud ja valgud õiges vahekorras ning mitte süüa liiga palju vaid jälgida siiski kaloreid.

+15
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Enamikel juhtudel on inimene oma paksuses ise süüdi, st et ei tee piisavalt selleks, et olla sale. Matemaatikaga võrdlus ei ole selles kontekstis õige, matemaatiline mõtlemine kas on või ei ole, samuti nagu kunsti- ja lauluanne. Seda ei saa kuidagi endale tekitada, kui ei ole. Jah, õppides saab muidugi asja selgeks, aga see pole see, mis on kaasasündinud anne, kunstis ei saa sedagi. Kõhn olla aga saab (juhul, kui ei ole haigusega tegu), saad kontrollida, mida sööd, saad trenni teha jne.

Ei ole nende muude annetega ka maailm nii mustvalge, et anne kas on või pole – pigem on enam-vähem normaaljaotus siiski igas valdkonnas, st suurem osa inimestest suudavad keskmise pingutusega keskmisel tasemel asjaga hakkama saada, olgu see siis matemaatika, laulmine, kunst või sport, vähe on päris andekaid ja vähe täiesti andetuid. Kaalu hoidmisega on samamoodi, vähe on neid, kes ilma igasuguse pingutuseta saledad püsivad ja vähe neid, kes vaatamata suurele pingutusele ikka suures ülekaalus on (siis on tõenäoliselt jah mingi haigusega tegu). Aga millegipärast võetakse just kaaluteemas tihti ette need vähesed näited, kes praekartuleid majoneesiga vohmivad ja saledad püsivad, ja väidetakse selle põhjal, et geneetika määrab kõik ja järelikult polegi “paksugeeniga” inimestel üldse mõtet üritada alla võtta. On ikka, lihtsalt neil tuleb selleks rohkem vaeva näha ja ei ole mõtet seada endale liiga suuri eesmärke, normaalkaalu ülemine ots või ka kerge ülekaal on täiesti piisav.

+3
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Väga imelik vaidlus. Muidugi oleneb kaal toitumisest, aga söögiisu on siiski organismi eripära. Ka see, kui palju inimese organism kaloreid kulutab, on organismi eripära. Paljudel on ka kehas hormonaalne tasakaal paigast. Süsteem, kuidas maost täiskõhutunde signaal ajju jõuab, ei tööta hästi. Lapsepõlves omandatud toitumisharjumused ja toitumisalased teadmised on muidugi ka olulised, aga see on ju selge, et kerge on vähem süüa, kui söögiisu on väike, kõht saab kiiresti täis. Minul näiteks pole söögiisu üldse, see on teistpidi anomaalia. Pean meeles pidama, et tuleb süüa, sest muidu pole energiat toimetamiseks. Muidugi on minul palju kergem sale püsida, kui sellel, kellel on kõht kogu aeg tühi ja sööks ära kogu maailma toidu. See arusaam, et kõik paksud on laisad ja lohakad, aga kõhnad on virgad ja tublid, ei pea paika. Mida mina olen selleks teinud, et olla sale, mitte midagi, see ongi lihtsalt mu keha eripära, samamoodi on paksudel väga raske sale püsida. See nõuab igapäevast pingutamist, aga teatavasti on inimeste eneseregulatsiooni ressurss piiratud. Ja siis ongi väga raske punnitada toidu osas, kui elus on ka muud stressi ja muresid, millega peab tegelema.

+20
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma olen samuti hämmingus toitumisnõustaja jutust. Ta nagu polekski näinud Leningradi blokaadist või Buchenwaldi koonduslaagrist läbi käinud inimestest tehtud pilte. Mitte ainsalgi ei tuvasta paksugeeni.

Lõpetage ometi selle lolli näite toomine???! Ega “paksugeen” sind ilma söömata paksuks tee. Paksuks läheb see inimene siis, kui ta saab piisavalt süüa. Vot siis tulevad nähtavale erinevused inimeste vahel – üks läheb sama söögikogusega paksuks, teine mitte, ühe näljatunne kustub kiiremini, teisel aeglasemalt. Buchenwaldis ei saanud keegi isegi minimaalset baasvajadust söögiga kaetud, millest sa ometi räägid?

+17
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tänapäeval kardetakse ikka nii väga sõnu, pool aega läheb mingite tõestuste peale. Mis vahe sel on, kuidas täpselt väljendatud on, mõte on siiski sama.

Ei, mõte pole üldse sama. Süü on tahtlik valik, mingi ande puudumine on kaasasündinud – ja sellest me ju räägimegi, et kas ülekaalulisus on ainult valik, või on siin inimestel ikka erinevad stardipositsioonid ka.

+5
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kindlasti on kaal ja ainevahetus mingil määral pärilikud. Mingitest uuringutest mäletan, et u 35% ulatuses määrab ära. St, kui pärilikult juba pontsakam ja selline kehatüüp, ainevahetus, mis soosib kaalutõusu ja rasva kogunemist, siis tulebki palju rohkem vaeva näha ja pidevalt end jälgida erinevalt neist saledatest, kes võivadki iga päev rämpsu süüa ja ikka kuskile rasv ega kaal ei talletu. Muidugi, kui inimene on ilma ülekaalu põhjustavate haigusteta, siis ikkagi on võimalik alla võtta ja olla normkaalus, aga see ongi palju raskem, kui on eelsoodumus rasva kogumiseks, pigem pontsakamaks kehatüübiks ja ainevahetus ei ole kõige parem. Kahjuks teame kõik neid, kes söövadki igasugust jama ja midagi ei kogune, aga ise pead 100% end jälgima, muidu juba paarist pirukast või paarist jäätisest nädalast probleem. Mul oli eks, kes sõi tõesti iga päev rammusat kooki, pirukaid, jõi limonaade, sest vesi ei kõlvanud joogiks, sõi korraga terve paki komme või tahvli šokolaadi, sest enne lõpetada ei suutnud. Terve paki krõpse ka, kuni halb hakkas. Ja burgereid ja friikaid, aga kilogi juurde ei võtnud. Pidevalt liiga kõhn. Ma ei tea, kuidas see võimalik. Kui mina oleks söönud samu asju ja sama palju, ma oleks kindlasti 20-30kg juurde võtnud ja täiesti rasvunud olnud.

+13
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga, kuidas Eve Kivi just hiljuti ütles? Paksud naised on ise süüdi, et nad on paksud.

Seda räägib inimene kel enesel kaaluga probleeme ei ole. Aga las katsub ise näiteks 5kg alla saada  ja selliseks jääda.

+9
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas saledad 30+ neegrinaisi üldse olemas on?

+2
-8
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Kägu

Vaadates seda avameelselt jagatud auditit, ei saa ma hästi aru, mille põhjal toitumisnõustaja väidab, et toitumise piiramisest ja liikumisest tema puhul ei piisa. Võibolla on seal midagi ütlemata jäetud, aga mina saan aru niimoodi:
– Kõige olulisem probleem selle järgi on “Pärilikkus, kehakoostis”- 5 p 5-st. Altpoolt tuleb välja, et see pärilik eelsoodumus on leitud “perekonna anamneesi ja kehakaalu ajaloo põhjal” – ehk siis sellest, et peres on teised ka paksud olnud ja tema on minevikus paks olnud, järeldub automaatselt, et kõige suurem probleem on pärilikkus?
– Ainult natuke vähem problemaatilised on selle auditi järgi toitumine ja liikumine (mõlemad 4 p 5-st). Toitumise all on eraldi välja toodud, et alkoholi tarbimine ületab madala riski piire; liikumise all on kirjas, et “teie nädalane liikumismaht on 240 min treeningut” ja et soovituslik oleks vähemalt 420 min nädalas.

Mina järeldaks nende andmete põhjal küll, et nii toitumise kui ka liikumise osas on võimalik nii mõndagi muuta, enne kui kaalukirurgiga konsulteerima hakata.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas saledad 30+ neegrinaisi üldse olemas on?

Ida-Aafrikas (Etioopia, Somaalia) on imeilusad pikad ja saledad inimesed. Milline rumal küsimus…

+11
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

kui ma olin laps (70-ndad), soovitas ema mul toitumist jälgida – kuna tema suguvõsas kalduvus paksuks minna. Mul on hea meel, et ta seda tegi – olen seetõttu toitunud “mõistlikult”, eelistanud suppe ja kergemaid toite, vältinud rasvaseid praade ja burgereid. Dessertide ja kookide osas pole meil küll mingeid tagasihoidmisi tehtud…

Täiskasvanuna olen siiski ilmselt isa suguvõssa – pikk ja pigem nurgeline mitte ümar. Või on see lihtsalt kontrollitud toitumise tulemus.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Näha on ju ka see, kuidas rasv koguneb inimestel erinevalt. Kellel tagumik nagu kõrvits, aga piht sale. Kellel rinnad nagu arbuusid, aga muus osas sale. Kellel keskkoht nagu tünnil, aga reied saledad. Kellel tekib rasedakõht. Kellel võimsad puusad, aga väiksed rinnad jne.

+11
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kusjuures mina ei mäleta, et nõukaaja menüü midagi väga tervislikku oleks olnud. Väga palju söödi saiatooteid, kõiksugu küpsetisi. Talvel värske ja roheline praktiliselt puudus. Tali läbi vitsutati praetud makarone, kartuleid, praeliha ja rasvast nõretavaid kastmeid. Üleüldse aastaringi väga palju liha. Jah suvel oli olukord parem kui praegu, sest rohekraami sai oma aiast. Lastel söömist eriti ei piiratud. Komme osteti neile ka päris tihti.

+7
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kusjuures mina ei mäleta, et nõukaaja menüü midagi väga tervislikku oleks olnud. Väga palju söödi saiatooteid, kõiksugu küpsetisi. Talvel värske ja roheline praktiliselt puudus. Tali läbi vitsutati praetud makarone, kartuleid, praeliha ja rasvast nõretavaid kastmeid. Üleüldse aastaringi väga palju liha. Jah suvel oli olukord parem kui praegu, sest rohekraami sai oma aiast. Lastel söömist eriti ei piiratud. Komme osteti neile ka päris tihti.

Selle üle võib vaidlema jäädagi. Jaa, tervislikke valikuid palju ei olnud.Puuvilju just ja värsket kraami. Kuid aega oli vähem ja istuvaid töid. Kõik kodutöö oli füüsiline suuremal osal siiski. Ja meie pere, kui mitte jõukad, ei olnud lastel taskuraha, mille eest limpsi ja komme ja saiakesi osta. Ja koju neid ka palju ei toodud. Ikka toodi nii, et oli üllatuseks ja sai rõõmustada ikka kohe, kui sai. Ja lapsed olid enamasti õues liikumas.

+7
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma olen samuti hämmingus toitumisnõustaja jutust. Ta nagu polekski näinud Leningradi blokaadist või Buchenwaldi koonduslaagrist läbi käinud inimestest tehtud pilte. Mitte ainsalgi ei tuvasta paksugeeni.

Sellise nälgimise astme juures, nagu oli blokaadi all kannatajatel või koondulaagri vangidel, paksugeen enam ei avaldu – ongi kõik luukered, nii paksugeeniga kui ka ilma paksugeenita inimesed.

Aga kui panna samad inimesed mingi keskmise toidu peale, siis tulevad erinevused välja – osa jääb normkaalu, osa tüseneb.

Muidugi on ka tugeva juurdevõtmiskalduvusega inimesel valikud, näit. kas olla kuskil normkaalu ja ülekaalu piiri peal (ehk siis väga saleda inimese idealiseerijate jaoks ikkagi “paksupoolne”) – või siis süüa piiramatult ja olla lõpuks 150/200 kilone.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

väidetakse selle põhjal, et geneetika määrab kõik ja järelikult polegi “paksugeeniga” inimestel üldse mõtet üritada alla võtta. On ikka, lihtsalt neil tuleb selleks rohkem vaeva näha ja ei ole mõtet seada endale liiga suuri eesmärke, normaalkaalu ülemine ots või ka kerge ülekaal on täiesti piisav.

Seda minagi, et “paksugeeniga” inimese kaalulangetuse tempo ja lõppeesmärk (soovkaal) peaks olema realistlik.

Tuleks koostada selline toitumiskava, mille inimene on võimeline võtma aastaid ja aastakümneid kestvaks elustiiliks. Misa alguses on ehk veidi harjumatu ja vajab kõrvalt julgustamist ja toetamist, aga algusperioodist üle saades on see teistmoodi toitumine juba harjumus, rutiin, mille juures enam ei tunne, et oh, kuidas ma näen meeletult vaeva. Ja kui selle juures näit. kuskil normaalu lähedases ülekaalus püsib – siis ongi hästi.

Kui aga seada “paksugeeniga” inimesele liiga suur eesmärk, siis on suur oht, et lüükse pettunult käega: “Ahh, ma pole ju võimeline seda saavutama”. Kehakaal kihutab 150 või 200 kiloni (kuhu see toiduraiskaja-tüüpi inimesel üldse mitte kunagi ei tõuse) , vererõhud-kolesteroolid lakke… Ja kõrvaltvaatajad saavad nentida: “Näe, vahepeal mässas oma toitumisega, no mis ta sellest sai, ta on ju paksugeeniga, mõttetu kõik…”

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja kõrvaltvaatajad saavad nentida: “Näe, vahepeal mässas oma toitumisega, no mis ta sellest sai, ta on ju paksugeeniga, mõttetu kõik…”

Oh nendiks nad siis seda, aga nad ju hoopis nendivad, et “ah, ta ei saa ju millegagi hakkama, vahepeal justkui mässas toitumisega, aga ju ikka tegelikult õhtuti kõhu kooki täis vitsutas salaja, muidu oleks ju alla võtnud, vaat kus mina võtsin kiiresti pärast rasedust …”.

+7
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kusjuures mina ei mäleta, et nõukaaja menüü midagi väga tervislikku oleks olnud. Väga palju söödi saiatooteid, kõiksugu küpsetisi. Talvel värske ja roheline praktiliselt puudus. Tali läbi vitsutati praetud makarone, kartuleid, praeliha ja rasvast nõretavaid kastmeid. Üleüldse aastaringi väga palju liha. Jah suvel oli olukord parem kui praegu, sest rohekraami sai oma aiast. Lastel söömist eriti ei piiratud. Komme osteti neile ka päris tihti

“Rasvast nõretamine” , praeliha ja näit. ka hakkliha või pretud räim ei ole uuemate trendide valguses enam suur patt, sest tänapäeval on ju ka toitumissuunad, kus inimesed söövad muna/ peekonit/koort, aga väldivad süsivesikuterikkust – ja püsivad saledad. Suurem patt oli ilmselt nõukogudeaegse menüü jahu/manna/kartuli/makaroni rikkus: sest need olid kõige kättesaadavamad toiduained, millest osav perenaine võlus neid piimatoodete ja munaga kombineerides (need olid ka hästi kättesaadavad) 100 ja 1 erinevat rooga – jah, just jahukastmed, saiavormid, praetud saiad, pirukad ja muud küpsetised.

Tervislikuma poole pealt söödi väga paju kiudainerikkaid teraviljatooteid – rukkileiba, kaerahelbeid ja tatart. Ning osati väga hästi ära kasutada piiratud valikut köögivilju, mida talvel kätte sai: kodumaine õun, hernes (uba), kapsas, peet, porgand, kaalikas, hapukapsas… Köögivilju kasutati palju suppides (hernesupid, igasugused peedi ja kapsaga supid) ja hautistes, ühepajatoitudes. Kapsast, kaalikat, porgandit, õuna riiviti ja segati punasesõstramahlaga toorsalatiteks.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Suurem patt oli ilmselt nõukogudeaegse menüü jahu/manna/kartuli/makaroni rikkus: sest need olid kõige kättesaadavamad toiduained, millest osav perenaine võlus neid piimatoodete ja munaga kombineerides (need olid ka hästi kättesaadavad) 100 ja 1 erinevat rooga – jah, just jahukastmed, saiavormid, praetud saiad, pirukad ja muud küpsetised.

Ilmselt selle kompenseeris suurem liikumine – autosõit oli ju ikka haruldus, mitte argipäev.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

meil ei olnud mingeid rasvast nõretavaid toite – kui vanaema seapraad välja arvata. Mulle oli ta juba tol ajal liig. Sõime iga päev suppi (erinevad) ja magustoitu. Praad oli (kui oli) pigem mingi vormitoit või kartulitoit vähese lihaga. Alati oli värske salat prae kõrval, mäletan neid lõputuid pordandi- ja kaalikariivimisi.

Kooke küpsetati nullist, pooltooteid ei olnud. Üsna tervislik menüü tegelikult.

+6
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kõhn olla aga saab (juhul, kui ei ole haigusega tegu), saad kontrollida, mida sööd, saad trenni teha jne.

Aga miks see sulle nii korda läheb, et inimesed oleksid kõhnad? Ela ise ja lase teistel ka elada.

Mulle ei lähegi, ma kirjutasin sellest, et inimene on valdavalt ise süüdi, kui ta ei suuda alla võtta. St et kui ta tahab, aga ei viitsi. Ja siis ajab mingite paksugeenide kaela
Minul on jumala ükskõik, kas keegi on paks või peenike. Olen ise ka paksemapoolne, tahaks olla saledam, aga ei saa and kuidagi kokku võetud. Kedagi süüdistada peale enda pole.

+4
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Enamikel juhtudel on inimene oma paksuses ise süüdi, st et ei tee piisavalt selleks, et olla sale. Matemaatikaga võrdlus ei ole selles kontekstis õige, matemaatiline mõtlemine kas on või ei ole, samuti nagu kunsti- ja lauluanne. Seda ei saa kuidagi endale tekitada, kui ei ole. Jah, õppides saab muidugi asja selgeks, aga see pole see, mis on kaasasündinud anne, kunstis ei saa sedagi. Kõhn olla aga saab (juhul, kui ei ole haigusega tegu), saad kontrollida, mida sööd, saad trenni teha jne.

Ei ole nende muude annetega ka maailm nii mustvalge, et anne kas on või pole – pigem on enam-vähem normaaljaotus siiski igas valdkonnas, st suurem osa inimestest suudavad keskmise pingutusega keskmisel tasemel asjaga hakkama saada, olgu see siis matemaatika, laulmine, kunst või sport, vähe on päris andekaid ja vähe täiesti andetuid. Kaalu hoidmisega on samamoodi, vähe on neid, kes ilma igasuguse pingutuseta saledad püsivad ja vähe neid, kes vaatamata suurele pingutusele ikka suures ülekaalus on (siis on tõenäoliselt jah mingi haigusega tegu). Aga millegipärast võetakse just kaaluteemas tihti ette need vähesed näited, kes praekartuleid majoneesiga vohmivad ja saledad püsivad, ja väidetakse selle põhjal, et geneetika määrab kõik ja järelikult polegi “paksugeeniga” inimestel üldse mõtet üritada alla võtta. On ikka, lihtsalt neil tuleb selleks rohkem vaeva näha ja ei ole mõtet seada endale liiga suuri eesmärke, normaalkaalu ülemine ots või ka kerge ülekaal on täiesti piisav.

No viisipidsmist saab veidi treenida, aga laulmisoskust nii, et seda kannataks ka teistel kuulata, seda küll mitte, ei ole kõik võrdsed, ükskõik, kuidas tahaks, aga no ei ole. Samamoodi matemaatika, kes vähegi on lastega töötanud, see teab, mis on matemaatiline anne, seda kas on või ei ole. Joonistamisest ei hakka rääkimagi.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lapsed ei istunud telefonis/arvutis, isegi 2000 alguses jooksid veel hoovides ringi.

+5
0
Please wait...

Postitas:
skumbria

See oli mõeldud üldiselt, mitte kõnealuse isiku kohta. Mul pole aimugi, kes ja millise kehakaaluga ta vanemad on. Näen oma tutvusringkonnas, et paksudel vanematel on paksud lapsed ja saledatel saledad.

Mina, mu mees ja lapsed oleme saledad. Sööme tervislikult, kiirtoitu ei armasta, maiustusi suurtes kogustes ei osta. Mu sõbranna peres on kõik suures ülekaalus, sealhulgas lapsed. Armastavad kiirtoitu, kõike rasvast, kodus on alati kartulikrõpsud ja kõikvõimalikud maiustused saadaval, tihti süüakse pitsat.

Mina arvan, et kui me lapsed ära vahetaks, läheksid minu omad tema juures elades paksuks ja tema omad võtaksid minu juures elades alla. Tüsenemisele võib kahtlemata ka kalduvus olla, aga seda enam peaks siis vaatama, mida suhu pannakse ja kui palju end liigutatakse.

Ja kui on 2 last – üks minusse, väga kõhn, sööb palju magusat ja ei piira midagi. Teine ülekaaluline, abikaasasse. Noh sööb ikka rämpsu ka, teismeliste värk, aga mitte nii ohjeldamatult nagu see kõhn. Trennis käivad mõlemad.

+6
0
Please wait...

Postitas:
jaagular

Olenes perest. Mina olin laps 70ndatel.
Meil küll ei vitsutatud praetud makarone ja rasvast nõretavaid kastmeid. Ema hoolitses, et iga toidu juurde söödaks salatit. Talvel oli see kas mingi isetehtud purgisalat, letsho, kapsa-, peedi-, kaalika-või porgandisalat. Rõigast müüdi ka. Minu lapsepõlve lemmik oli kapsasalat mandariiniga. Meil söödi tihti ka kala.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Tähesära

kapsasalat mandariiniga

Olid parteiladviku laps või kuidas mandariine saite?

+5
-4
Please wait...

Postitas:
Maikuu

Selle üle võib vaidlema jäädagi. Jaa, tervislikke valikuid palju ei olnud.Puuvilju just ja värsket kraami. Kuid aega oli vähem ja istuvaid töid. Kõik kodutöö oli füüsiline suuremal osal siiski. Ja meie pere, kui mitte jõukad, ei olnud lastel taskuraha, mille eest limpsi ja komme ja saiakesi osta. Ja koju neid ka palju ei toodud. Ikka toodi nii, et oli üllatuseks ja sai rõõmustada ikka kohe, kui sai. Ja lapsed olid enamasti õues liikumas.

Seda ma tegelikult silmas pidasingi, et see laste saledus tuli pigem liikumise arvelt, mitte tervislikuma toitu tõttu.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Maikuu

Mandariin kapsaga, see oli ju lausa pühaduse rüvetamine! Nii harva kui neid mandariine nõukaajal sai ja siis segada seda kapsaga Ma esimest korda kuulen, et keegi niimoodi mandariine salati sees tarvitas. Seda nauditi puhtal kujul. Eks need linnakad elasidki lahjema toidu peal, sest poest ju midagi ei saanud. Aga siin väiksemas linnas olid paljudel juured talus, kust tulid liha, rammus piim, õnnelikud munad jne. Kuna sellist mitte haisvat taimeõli nagu täna ei müüdud, siis jah praeti loomarasva või margariiniga. Makarone saigi ainult praetult süüa, sest keetes läksid nad lödiseks kamakaks. Praetud kujul olid need kamakad päris head. Vot seda mina tahaks küll uuesti proovida ja selle sama punase kastmega nagu neid tehti. Aga  tänapäeva makaron on midagi muud, ei kee pudruseks.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
jaagular

kapsasalat mandariiniga

Olid parteiladviku laps või kuidas mandariine saite?

Tallinnas oli neid 70ndatel talviti ikka saada. Samuti apelsine. Tõsi, hiljem kadusid ära. Meie peres parteilasi polnud.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kaegu508

Ausalt öeldes, mis see sinu asi on, teemaalgataja, kuidas keegi teine inimene elab või mida teeb? Kas ta sööb sinu eest sinu ostetud toidu ära või, et mure nii suur on?

+1
-3
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 153 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud Kristina Pärtelpoeg ei võta kaalus alla