Esileht Ajaviite- ja muud jutud Kristina Pärtelpoeg ei võta kaalus alla

Näitan 30 postitust - vahemik 91 kuni 120 (kokku 153 )

Teema: Kristina Pärtelpoeg ei võta kaalus alla

Postitas:
Susannah

Eks Pärtelpojal on suurem tuhin üle läinud ja väsimus hakkab peale tulema, vaatab, et ei olegi see kaalulangetamine nii kerge, ja nüüd vaikselt toob põhjendusi, miks kirurgia võiks näidustatud olla.

+7
-6
Please wait...

Postitas:
Kutsarhobusel

Ei väitnud. Väitsin, et pole ära surnud. Pole elus ülekaalus olnud ja pole ka praegu. Olen täiesti normaalkaalus.

Ok. No siis normaalkaalus. See ka ei ole võimalik. Sa peaksid alla võtma ning alakaalus olema, kui sööd pidevalt alla baasvajaduse. Kui ei võta, järelikult sööd vähemalt baasvajaduse ning ka oma liikumise katteks piisavalt. See lihtsalt ei saa teisiti olla.

Ometigi nii on. Usun, et tean ise täpsemini palju ma söön. Sina vaid oletad. Seda enam, et olen seda Nutridatas ka jälginud, ei pane puusalt.

+2
-5
Please wait...

Postitas:
km70

Ometigi nii on. Usun, et tean ise täpsemini palju ma söön. Sina vaid oletad. Seda enam, et olen seda Nutridatas ka jälginud, ei pane puusalt.

Ma ei oleta su söögikoguseid ega anna sulle hinnanguid, vaid ütlen lihtsalt – kui sa sööks baasvajadusest vähem, siis su kaal ei püsiks normaalkaalus. Kui kaal on paigal ning normaalkaalu piires, järelikult su baasvajadus ongi selline, nagu sööd – madal. Või on saladus selles, et nende üldse-mitte-söömise perioodide vahel on sul ülesöömise perioodid, seega keskeltläbi on organismi vajadused kaetud – vahepealne energia võetakse varudest ja hiljem varud taastatakse. See on puhas biokeemia, siin ei ole eriti mõtet vaielda.

+12
-2
Please wait...

Postitas:
billa

Klassika on see, et kui need “ma söön ainult linnunokatäie ja ikka rasvun” maovähendusoperatsiooni teevad ning pärast seda koguseid päriselt piirama peavad hakkama, võtavad kolinal mitukümmend kilo maha. Ometigi ei too see opp geenidesse muudatust…

+15
-4
Please wait...

Postitas:
taivopalm

Eks Pärtelpojal on suurem tuhin üle läinud ja väsimus hakkab peale tulema,

Lugesin, et oli teine kõhuvaluga EMO-sse sattunud. Arstid siis uurisid ja puurisid seal teda ja sai diagnoosiks stressi. Siis talle meenus mingi advokaadi kiri ja ta arvas, et sellest see stress tuli. Kas tal on mingi kohtuasi käimas? Äkki keegi paari sõnaga valgustab.

+6
-2
Please wait...

Postitas:
ninja

Ei väitnud. Väitsin, et pole ära surnud. Pole elus ülekaalus olnud ja pole ka praegu. Olen täiesti normaalkaalus.

Ok. No siis normaalkaalus. See ka ei ole võimalik. Sa peaksid alla võtma ning alakaalus olema, kui sööd pidevalt alla baasvajaduse. Kui ei võta, järelikult sööd vähemalt baasvajaduse ning ka oma liikumise katteks piisavalt. See lihtsalt ei saa teisiti olla.

rääkimata sellest, et kust tulevad siis toitained, kui ainult tarbitakse musta kohvi, taimeteed ja õunu. ma ei tea, mis pettekujutelmad või muinaslood need siin on, siis parem oleks vähemalt mitte teistele seda eeskujuks tuua. järgmisena võiks väita, et harrastatakse veel levitatsiooni ja sügavat joogameditatsiooni. ärge taastootke kahjulikke ideid. aitäh.

+13
-2
Please wait...

Postitas:
tyyna

Klassika on see, et kui need “ma söön ainult linnunokatäie ja ikka rasvun” maovähendusoperatsiooni teevad ning pärast seda koguseid päriselt piirama peavad hakkama, võtavad kolinal mitukümmend kilo maha. Ometigi ei too see opp geenidesse muudatust…

see paksugeen asub tõenäoliselt maos ja opi käigus eemaldub koos maoga 😀

+3
-11
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
km70

see paksugeen asub tõenäoliselt maos ja opi käigus eemaldub koos maoga

Irvitada pole ka vaja. Kui päriliku eelsoodumuse võti asub ajus (ja arvan, et enamasti asubki), siis maovähendus võib aidata küll – söögiisu on väiksem, kaalulanguse tulemus on kiirem tulema, seega motiveerivam, see võib senistest mustritest küll välja aidata.

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kutsarhobusel

Ma ei oleta su söögikoguseid ega anna sulle hinnanguid, vaid ütlen lihtsalt – kui sa sööks baasvajadusest vähem, siis su kaal ei püsiks normaalkaalus. Kui kaal on paigal ning normaalkaalu piires, järelikult su baasvajadus ongi selline, nagu sööd – madal. Või on saladus selles, et nende üldse-mitte-söömise perioodide vahel on sul ülesöömise perioodid, seega keskeltläbi on organismi vajadused kaetud – vahepealne energia võetakse varudest ja hiljem varud taastatakse. See on puhas biokeemia, siin ei ole eriti mõtet vaielda.

Ju mu baasvajadus siis ongi paarsada kcal päevas. Söömishoogusid mul pole, mulle reaalselt ei mahugi palju toitu, et seda teha. Isegi peolauas saan võtta vaid väikese taldrikutäie, kuna tekib kõhtu raske tunne ja rammestus peale söömist. Toitainete puudust mul üldiselt pole va kohati probleemid hgb ja d-vitamiiniga, mille tarbeks teen vitamiinikuure. Perearst ütles, et toitainete vajaduse saamiseks pole olulised niivõrd koguses kui menüü mitmekülgsus. Nt v-vitamiini koguse kätte saamiseks pole vaja isegi tervet apelsini ära süüa, oluline on, et seda sööd jne. Mu menüü ei koosne iga päev õunast, kohvist ja taimeteest. See oli vaid üks päev. See jutt, et tegu on biokeemiaga. Mida sa biokeemiast tead? Keskmise PK kasutaja arusaam biokeemiast on äärmiselt vildakas ja lihtsustatud. Sisuliselt on tegu mingi omaette teadusharuga – Perekooli-biokeemia. Tegelikkuses on asi hoopis keerulisem ja nüansirikkam. Muidu poleks meil pakse, kelle eluviisid on keskmisest inimesest kordades eeskujulikumad ja saledaid, kes õgivad nagu loomad ja ei võta grammigi juurde. Kaal pole vaid kalorid sisse-välja arvutamine, nii toimiks see siis kui inimene oma individuaalsusega võrrandist välja jätta. Kui mängus on elusolend, mitte arvutiprogramm, siis tuleb sinna võrrandisse lisada kõik muutujad alates hormoonidest kuni uneni ja kõigest mis sinna vahele jääb. See käib spetsialiseerunud aratidelegi üle jõu, aga PK arvatakse, et osatakse ja paksuprobleem on lahendatud 😀

+3
-13
Please wait...

Postitas:
tellis

Ei olnud seal juttu paksusest jms, seda ei kasutata ilueesmärkidel, vaid seda kasutatakse IBS ja muude soolehaiguste raviks. Ja mingid soolebakterid ei nõua suhkrut ja nisujahu, vaid see on pärmseene vohamine soolestikus, mis magusaisu tekitab.

Meenub mingi Sõõrumaa lause, mis oli umbes selline, et kui ma vaatan aknast vastasmajas olevat kommipoodi ja tunnen tahtmist sinna minna ja midagi osta, siis meenutan endale, et neid komme ei vaja ju tegelikult mina, vaid mingi suhkrunäljane soolestiku mikrofloora püüab mind panna seda tegema… 😀

+7
-2
Please wait...

Postitas:
km70

Kui mängus on elusolend, mitte arvutiprogramm, siis tuleb sinna võrrandisse lisada kõik muutujad alates hormoonidest kuni uneni ja kõigest mis sinna vahele jääb. See käib spetsialiseerunud aratidelegi üle jõu, aga PK arvatakse, et osatakse ja paksuprobleem on lahendatud

Täiesti nõus ning keegi ei arvutagi siin lõplikke tulemusi välja (vähemalt ei tee seda mina), aga siin ei ole küsimus detailides, vaid põhimõttes – kui keegi sööb alla baasvajaduse, siis on baasvajadus täitmata ja kehakaal ei saa püsida paigal pikemas perspektiivis. Uned, hormoonid, eluviisid, liikuvus, psüühika, temperament – kõik see mõjutab sinu baasvajadust, aga mitte seda ühte ja selget matemaatikat, et kui su vajadus pole täidetud, siis peab kaal langema. Võimalik, et sinu organism on kombinatsioon väga tõhusast toitainete omastamisest ning väikesest energiavajadusest, mis annabki kokku väikese söögivajaduse. Siin ma vaielda ei oska. Aga ära lihtsalt väida, et sa sööd pidevalt alla baasvajaduse ja püsid kaalus. Nii see olla ei saa ja selline elementaarse põhimõtte eitamine ei tee ka head paksude mõistmisele.

+11
-1
Please wait...

Postitas:
Alfa

Ju mu baasvajadus siis ongi paarsada kcal päevas.

Kaalud 10 kilo ja lebad 24/7 voodis?

+18
-2
Please wait...

Postitas:
billa

Sul on anoreksia.

+9
-3
Please wait...

Postitas:
Ambrus

Kui päriliku eelsoodumuse võti asub ajus (ja arvan, et enamasti asubki), siis maovähendus võib aidata küll – söögiisu on väiksem, kaalulanguse tulemus on kiirem tulema, seega motiveerivam, see võib senistest mustritest küll välja aidata.

Ei vastupidi, just enne oppi on vaja vähem sööma õppida, sest ISU ei kao koos opiga kuskile, lihtsalt enam sisse ei mahu  füüsiliselt, valus ja oksele hakkab. Aga kui hoolega üritada, siis õnnestub mao päris kiiresti suureks tagasi venitada ja kaalulangus “tasa teha”.

+14
-2
Please wait...

Postitas:
OriginalTaste

Jonah Hill on läbi maovähenduse kaalust alla võtnud. Kuna ta oma suurt kehakaalu terve elu häbenenud ja põdenud, ju ta siis ongi nüüd teinud elus pöörde ja jääb oma uue elustiili juurde. Kaalulangetus ise on tehniline protsess, selle teevad kõik läbi, aga kas elumuudatusega ollakse valmis lõplikult leppima ja kui palju tuleb uuesti algusse tagasi kukkuda enne kui siis leppimine tuleb?

+2
-1
Please wait...

Postitas:
ninja

Sul on anoreksia.

see pole naljateema, aga nii palju võin öelda, et mul on diagnoositud anoreksia, kuigi ma söön rohkem kui 200-kalorikägu. miski on selles jutus vale ja sp ma ütlengi, et ärge luisake selliste teemade puhul. see on ohtlik.

+5
-2
Please wait...

Postitas:
Saske

Kindlasti on pärilikkus oluline. Mul on see nn paksugeen nii ema- kui isaliinist. Aitavad kindlad ja regulaarsed toidukorrad. Äärmustesse ei lasku, luban ikka suutäie magusat toidukorra lõppu. Ühest kommist piisab. Liikuda tuleb, just õues värskes õhus. Ja ääretult oluline on mentaalne seisund. Mida rõõmsam ja rahulikum olen, seda lihtsam on kaalu hoida mõistlikus vahemikus. S pole minu suurus, M ja L on ka ok 🙂

+14
0
Please wait...

Postitas:
Kutsarhobusel

Sul on anoreksia.

see pole naljateema, aga nii palju võin öelda, et mul on diagnoositud anoreksia, kuigi ma söön rohkem kui 200-kalorikägu. miski on selles jutus vale ja sp ma ütlengi, et ärge luisake selliste teemade puhul. see on ohtlik.

Mul ei ole anoreksiat, kahtlustasin seda ka ise,  lasin perearstil psühhiaatrile saatekirja teha ja käisin ise Sensuses ka lisaks. Välistati kõik toitumishäired. Ma ei luiska, minu elu ongi selline. Küll aga ei propageeri ma seda, usun, et keskmisele inimesele, kel on isu rohkema järele, on see väga raske ja ka mõttetu enesepiiramine.

+1
-5
Please wait...

Postitas:
billa

Sul on anoreksia.

Mul ei ole anoreksiat, kahtlustasin seda ka ise, lasin perearstil psühhiaatrile saatekirja teha ja käisin ise Sensuses ka lisaks. Välistati kõik toitumishäired. Ma ei luiska, minu elu ongi selline. Küll aga ei propageeri ma seda, usun, et keskmisele inimesele, kel on isu rohkema järele, on see väga raske ja ka mõttetu enesepiiramine.

Mille põhjal sul toitumishäire välistati?

Ise räägid siin, et jood hommikul tassi musta kohvi ja terve päev ei söö midagi juurde, enne magamaminekut “tuleb meelde”, et pole söönud, aga lähed söömata magama. Ja mõnipäev sööd päeva jooksul kohvile lisaks ühe õuna ja jood tassi piparmünditeed peale. Lisasid sedagi, et tegemist pole harvade selliste päevadega, vaid oled aastaid oma baasvajadusest vähem söönud. Mind lausa huvitab, mille põhjal arst siinkohal anoreksia välistas???

+17
-1
Please wait...

Postitas:
OriginalTaste

Sul on anoreksia.

Ära tee ennast nüüd tähtsaks ja eriliseks

ps – Lisainfo: Isiklik solvang (Kasutajatingimused 4.2)

+1
-8
Please wait...
Postitas:
OriginalTaste

Sul on anoreksia.

Mul ei ole anoreksiat, kahtlustasin seda ka ise, lasin perearstil psühhiaatrile saatekirja teha ja käisin ise Sensuses ka lisaks. Välistati kõik toitumishäired. Ma ei luiska, minu elu ongi selline. Küll aga ei propageeri ma seda, usun, et keskmisele inimesele, kel on isu rohkema järele, on see väga raske ja ka mõttetu enesepiiramine.

Ise räägid siin, et jood hommikul tassi musta kohvi ja terve päev ei söö midagi juurde, enne magamaminekut “tuleb meelde”, et pole söönud, aga lähed söömata magama. Ja mõnipäev sööd päeva jooksul kohvile lisaks ühe õuna ja jood tassi piparmünditeed peale. Lisasid sedagi, et tegemist pole harvade selliste päevadega, vaid oled aastaid oma baasvajadusest vähem söönud. Mind lausa huvitab, mille põhjal arst siinkohal anoreksia välistas???

https://et.wikipedia.org/wiki/Anoreksia

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kutsarhobusel

Sul on anoreksia.

Alustaks sellest, et minu kmi kõigub seal 22-22.3 vahel. Anoreksiaga peaks see olema tunduvalt väiksem. Spetsiaalselt trenni pole ma teinud terve täiskasvanuea jooksul. Jah, diivanil ei lösuta, aga sporti ka ei armasta. Ühtki vaimset häiret mul pole, sundmõtteid oma kehakaalu või toiduga seoses samuti mitte. Olen alati oma kehaga rahul olnud. Mul on tervis korras, olen ise ka mures olnud ja teinud nii haigekassa raha eest kui erameditsiinis erinevaid teste. Söön lihtsalt liiga vähe ja kuniks see probleeme ei põhjusta, on kõik hästi. Ju siis mu kehale sobib nii, ma ei hakka vägisi endale sisse toppima, et pärast kusagil ägiseda. Mulle reaalselt ei mahu! Ma ei saa aru, miks seda nii raske mõista on, et kõik inimesed pole ühesugused, keegi ei sunni teid nii vähe sööma. Ma söön nii palju, nagu mulle vaja on ja kui ühel hetkel tunnen, et jaksan rohkem, siis pole mul midagi selle vastu. Praegu on nii.

+3
-10
Please wait...

Postitas:
billa

Oleks siis omal ajal koonduslaagris ka mõni sinusugune olnud, kes olematu söögikoguse peal kenasti keskmises kaalus püsinuks…

+9
-3
Please wait...

Postitas:
Kutsarhobusel

Oleks siis omal ajal koonduslaagris ka mõni sinusugune olnud, kes olematu söögikoguse peal kenasti keskmises kaalus püsinuks…

Kust sa tead, et polnud? Uuri nt Klooga laagri kohta, seal oli neid hoolimata 12h raskest füüsilisest tööst ikka palju. Minu elu ja toidusedel on koonduslaagrist ikka veidi erinev. Ma ei ärka kell 5, et õhtuni füüsilist tööd teha, magan pehmes voodis, mu tuba on soe, kui olen haige, saan ravi, käin igal õhtul sooja duši all jne. Neil läks ainuüksi sooja hoidmiseks korralikult kaloreid, kuna magati ju kütmata ruumides. Klooga laager oli veidi paremate elutingimustega, sealsetest ellujääjatest on pilte säilinud ja nad on täiesti normaalkaalus.

+1
-6
Please wait...

Postitas:
ninja

Sul on anoreksia.

Ära tee ennast nüüd tähtsaks ja eriliseks

ps – Lisainfo: Isiklik solvang (Kasutajatingimused 4.2)

ma kedagi nüüd solvanud küll pole. rääkisin, et tean kogemusest, mis haigusega tegu on, ja minu meelest on mõtletmatu seda sõna loopida. natuke rohkem mõistmist võiks söömishäirete koha pealt olla. see on konkreetselt elu nagu pidalitõbisel.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Metsik Meeta

Eks Pärtelpojal on suurem tuhin üle läinud ja väsimus hakkab peale tulema, vaatab, et ei olegi see kaalulangetamine nii kerge, ja nüüd vaikselt toob põhjendusi, miks kirurgia võiks näidustatud olla.

Parem siis juba kirurgia, kui et liituda selle opaka kaalulangetajate seltskonnaga, kes apteegid Ozempicust tühjaks ostavad.

+5
-3
Please wait...
Postitas:
sool

Ma söön aastaid baasvajadusest vähem.

Sa võid süüa sellest hüpoteetilisest keskmisest baasvajadusest vähem, aga sa ilmselgelt ei saa pikema perioodi jooksul süüa ENDA baasvajadusest vähem. Kui püsid samas kaalus, siis järelikult söödki nii, et su baasvajadus + muu energiakulu on ilusasti kaetud.

Just. Kui söök meelde ei tule ja kaal ei lange, siis järelikult on sööki baasvajaduseks piisavalt.

Minu tänane menüü: hommikul kaks tassi musta kohvi st ka magustajaid ei lisanud; ennelõunal võtsin veel ühe tassi. Lõuna paiku sõin ühe Poola õuna. Pärastlõunast toimetasin aias, niitsin muru, rohisin, istutasin taimi ja õlitasin laste mänguväljaku üle. Tuppa tulin tunnike tagasi ja tegin ühe suure tassi teed enda aia piparmündist. Samuti ilma magustajateta. Terve päeva vältel joon ka vett, veepudel on alati kõrval ja vajadusel täidan. Täna on kellaaeg nii hiline, et enam ei söö ka ning ega pole ka isu. Sellised päevad on mul tavalised, vahel lisandub üks-kaks vahepala veel, mõnel korral kui mingi sünnipäev, siis ikka midagi söön, aga ei kuhja endale ette. Mulle reaalselt ei mahugi. Olen isegi maovähki kahtlustanud endal, kuna see on üks sümptomitest. Uuringutel tuvastati, et kõik korras. Minu jaoks on alustaldrikult paras süüa, kuna nt lastepraad kusagil restoranis on nii suur, et mul jääb üle poole alles. Nii on see olnud aastaid ja näete – elan ja tunnen end hästi. Isegi alakaalus pole ja sealjuures suudan end aktiivselt liigutada. Spetsiaalselt trennis ei käi, aga aias toimetades ja loomade ning lastega tegeledes teen täis oma sammud, südame tervis on nutikella järgi hea, lihasedki täitsa olemas. Ju siis minu baasvajadus on 200kcal.

Kui sa niimoodi toitudes oled aastaid elanud, peaksid kindlasti laskma end uurida. Teadlased on otsinud aegade algusest perpertum mobile’t, mis liiguks ilma juurdelisanduva energiata.

Sinu keha uurimine võib anda tõelise teadusliku läbimurde.

Kõik on võimalik. Aga iseenda ja oma liikumise hindamisel on inimeste puhul väga väga tavaline totaalne möödapanek. Eksitakse 2-3 korda vabalt. Ei teata kalorisisaldusi, hinnatakse valesti toidukoguseid, liikumise intensiivsust jms.
Ma ei ütle, et sinuga nii on, ma ütlen, et minu klientidega, kes sellise jutuga tulevad (nemad küll tavaliselt ülekaalus), selgub peale mõningast õpetamist, jälgimist, mõõtmist ja andureid, et tegelikult siiski ei olnud päris nõnda 🙂

Veidi ka mõistetest:

“baasainevahetus” on energiahulk, mida keha vajab enda elushoidmiseks. Ainult organite töö ja vere pumpamine jms. Pmst on see koomas oleva inimese eluspüsimisels vajalik energia.

Kehalise aktiivsusega seotud energiakulu on see, kuhu arvestatakse sisse kogu füüsiline tegevus.

https://toitumine.ee/energia-ja-toitainete-vajadused/mis-on-toiduenergia

+12
-3
Please wait...

Postitas:
Punkar

1. Jah, on olemasd erinevad geenid, mitte üks ja ainus, mis soodustavad paksuks minemist. Ainevahetust mõjutavad geenid, igasugu kilpnäärme tööd jms. mõjutavad geenid. See ei tähenda, et inimene on näljaseisundis paks aga tähendab, et normaalse toidu kättesaadavuse juures üks inimene sama palju süües ei ole paks, teine on. Üks saab lubada endale palju rohkem söömist, teine ei saa. See kes ei saa, see peab taluma palju rohkem ebamugavustunnet ja näljatundes elamist, selleks et püsida ideaalkaalus, kui mõni teine. Need, kelle on geneetikaga vedanud, ei pea üldse ebamugavustunnet kogema, et peenike püsida, need kellel selles õnnemängus ei ole vedanud, need saavutavad sama tulemnuse läbi enesepiitsutamise ja ebamugavustunde.

2. Lisaks geneetikale mõjutab paksuks minemist sinu soolestiku mikrofloora, mille sa saad osaliselt juba oma ema üsas lootena olles. See on samuti asi, mida tingimata ei ole võimalik hiljem muuta. Teadus on selles osas veel väga lapsekingades. ideaalis saame tulevikus sisse süüa õige segu bakteritest ja seentest, mis aitab meil soovitud kaalus püsida.

3. Kolmandaks mõjutavad paksuks minemist ka muud tervisehädad. Ise olen kogenud, et kuna minul on pidevad väikesed valud, siis üliefektiivne viis, kuidas dopamiinitaset ja meeleolu tõsta, on jälle näksida midagi. See on parem variant kui valule keskendudes irisevaks inimvareks muutuda.

4. Muidugi mõjutab oluliselt ka harjumus liikuda ja see, kui palju magu on välja venitatud, aga nagu öeldud, mõni peab sama vormi saavutamiseks tunduvalt rohkem enda toitumist piirama ja tunduvalt rohkem liikuma kui mõni teine. Elu ei ole võrdne ja õiglane.

+8
-1
Please wait...

Postitas:
AliisT

Eelmine kommentaar on väga hea! Nendel kommenteerijatel, kelle arust kõik ainult “kuluta rohkem, kui sa sööd ja asi on tahtejõus kinni” soovitan tutvuda uuema teaduskirjandusega ja infoga. Kuulan ise hetkel podcasti Progress “Miks sinu isudel ei ole tahtejõuga midagi pistmist?”, kus on väga hästi välja toodud erinevad tegurid, mis mõjutavad meie toitumist ning tahtejõud ja harjumused on sellest väga pisike osa. Närvisüsteem, hormoonid ja eelnevalt mainitud mikrobioom on väga olulised.

+6
0
Please wait...

Postitas:
billa

Kust sa tead, et polnud? Uuri nt Klooga laagri kohta, seal oli neid hoolimata 12h raskest füüsilisest tööst ikka palju. Minu elu ja toidusedel on koonduslaagrist ikka veidi erinev. Ma ei ärka kell 5, et õhtuni füüsilist tööd teha, magan pehmes voodis, mu tuba on soe, kui olen haige, saan ravi, käin igal õhtul sooja duši all jne. Neil läks ainuüksi sooja hoidmiseks korralikult kaloreid, kuna magati ju kütmata ruumides. Klooga laager oli veidi paremate elutingimustega, sealsetest ellujääjatest on pilte säilinud ja nad on täiesti normaalkaalus.

…ja ühtlasi jätad mainimata, et veini ja muud head-paremat kulub selle ühe õuna ja tassi musta kohvi kõrvale ka omajagu.

+6
-2
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 91 kuni 120 (kokku 153 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud Kristina Pärtelpoeg ei võta kaalus alla