Aga no samas Hugo Treffner on ju üks Eesti esimesi riigigümnaasiume.
No esiteks Treffner ei ole riigigümnaasium.
Tartus muidugi ongi ainult Härma “torukool”, aga see ei ole halvustamiseks eriti hea näide…Tänud paranduse eest, täitsa õige jutt, Treffner on küll puhas gümnaasium, aga mitte riigi haldusalas. Nõo on riigigümnaasium, kuidagi oli mul teisiti meelde jäänud.
No sel polegi minu jaoks tegelikult vahet, kelle all gümnaasiumid töötavad. Olen lihtsalt väga seda usku, et põhikooli ja gümnaaasiumiosad tuleb lahutada. Ka kesklinnakoolides, et võimaldada pandlikumat õppekorraldust ja saada lisaruumi, kuna praegu on mitmes koolis juba üle mõistuse kitsas. GAG-s hakkab aasta pärast Kotzebuest suurde majja tulema igal aastal 5-6 paralleeli (seni tuli 3-4). Kes pannakse sel juhul õhtupoolsesse vahetusse? Peamajja see mass koos nelja gümnaparalleeliga ära enam ilmselt ei mahu. Vajadusel tuleks siis leida uued hooned või need ehitada. Ma ei näe mingit põhjust, miks ei võiks tänased G5 lapsed koonduda gümnaasiumis veel ühte eraldi kesklinna rajatavasse riigigümnaasiumisse, et teha progümnaasiumile koolihoonetes ruumi ja saada ise võimalus teistsuguseks õppekorralduseks.
Kui arvate, et ma üldse ei tea, millest räägin, siis tegelikult on vastupidi. Kaks minu last on GAG lõpetanud ja üks õpib seal hetkel gümnaasiumis, küll veel vanade suunakavade järgi. No ei ole seda paindlikkust ja valikurohkust, mida gümnaasiumilt eeldaks. Kolme aasta jooksul 4-6 valikkursust, mida valdavalt annavad oma kooli õpetajad. Valikained paigutatud koolipäevade lõppu, nii et päev lõppeb pool viis, seejärel siis koju õppimist jätkama. Millises kesklinnakoolis on valikainete moodulid (pean silmas vähemalt kolmest üksteist toetavast kurusest plokke, millede vahel laps saaks valida)? Pole küll kuulnud, et oleks. Tunniplaanis (tõsi!) on mõned paaristundide plokid, aga 90 minutit pole teaduspõhiselt tõestatuna ka kõige adekvaatsem ajakasutus ühe ainega tegelemiseks. Täistsüklikool, kus ruumid on ühised, ei võimalda aga gümnal nt 70-75-minutiliste plokkidega oma rütmis kulgeda. Samas on suur osa tunde ikka 45-minutilised ja päevas tuleb tegeleda 5-7 ainega. No igal juhul ei näe see välja selline nagu nt Tabasalu Gümnaasiumi tunniplaani:
https://tbg.edupage.org/timetable/view.php
Keegi nüüd kindlasti küsib, et miks ma siis oma last mõnda riigikasse ei suunanud, selline fänn, nagu ma olen. Elame Mustamäel, siit oleks Tabasallu või Viimsisse ikka väga kauge käia olnud, aga linnas tänase seisuga veel ühtki puhast gümnaasiumi pole, kui just EBS õppemaksu ei taha maksta. Nii lihtne ongi. Ma ei väida, et GAG ei anna head stardipositsiooni ja haridust, muidugi saab, kui õppida soovid. Samas ei ole ma ka ühegi oma lapse puhul erilist indu ega sära silmis märganud, et hirmsasti tahaks kooli minna ja seal pakutav eriliselt köitev oleks. Õppimine on noore inimese töö ja ei peagi lõbus olema, samas pole eesmärk ka õpihuvi suure põhiainete koormuse ja tuupimisega tappa. Lihtsalt homne tööturg nõuab midagi enamat ja loovamaid lahendusi.
Nojah, ja muidugi pole ma üldse kindel, et Tallinna tulevad riigigümnaasiumid seda tulevikuharidust kvaliteetselt pakuvad. Samas lootus on, sest üle Eesti on riigikoolid ju tegelikult tublisti käima läinud ja õpe seal toimib keskmisest paremal tasemel.