Esileht Väikelaps Kuhu õuest lapsed kadusid?

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 42 )

Teema: Kuhu õuest lapsed kadusid?

Postitas:
Kägu

Sellel aastal on õues ( tallinn) erakordselt vähe lapsi näha. Majade vahel mänguväljakud tühjad kui mõned Ukraina lapsed välja arvata. Suuremad väljakud, männi park, tondiraba, pooltühjad. Eelmistel aastatel pole nii olnud. Ikka ilusa ilmaga alati oli mängijaid. Nüüd on tühjus, meie laps ainus. Läbi kõrval olevate majade akende väikesed lapsed vaatavad aga õues pole kedagi.

Mis toimub?

+5
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sellel aastal on õues ( tallinn) erakordselt vähe lapsi näha. Majade vahel mänguväljakud tühjad kui mõned Ukraina lapsed välja arvata. Suuremad väljakud, männi park, tondiraba, pooltühjad. Eelmistel aastatel pole nii olnud. Ikka ilusa ilmaga alati oli mängijaid. Nüüd on tühjus, meie laps ainus. Läbi kõrval olevate majade akende väikesed lapsed vaatavad aga õues pole kedagi.

Mis toimub?

Sa ilma oled vaadanud ikka? St mis eelnevatel päevadel on olnud.

+1
-11
Please wait...

Postitas:
Kägu

Läbi kõrval olevate majade akende väikesed lapsed vaatavad aga õues pole kedagi. Mis toimub?

Mine küsi nende käest siis. Jälle mingi loll lilleke pasameres teema, kuidas mina käin lapsega iga päev õues, aga teised emad hoiavad lapsi toas.

+7
-7
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nii on. Oma kortermajas olen ainus kes lapsega iga päev õues käib. Ainult teel autosse kohtab teisi lapsi. Maja ümber kergliiklusteedel ja väljakutel on üksikud suuremad kes üksi käivad. Koolieelikuid pole. Sealt need peaksid lapsed tulevad, kui pole liikumisharjumust sünnist saati.

https://www.tv3.ee/3-portaal/paevakaja/mida-teha-viiendik-algkoolilastest-on-ulekaalulised/

Kui ilm on halb, peaks sellel ühel ilusal päeval seda enam olema lapsi õues. Kõõluvad terrassitoolidel tahvlid käes.

+11
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tänapäeval pannakse ju esimesel võimalusel lapsed hoidu/lasteaeda, et neist lahti saada 🙂

Raha on olulisem kui lapse heaolu

+5
-12
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tänapäeval pannakse ju esimesel võimalusel lapsed hoidu/lasteaeda, et neist lahti saada 🙂

Tänapäeval on lapsed 1.5-3 aastat kodused, see on väga pikk aeg. Kui Tallinnast jutt on, siis seal enne 3a ei saa lasteaiakohtagi. Hoius ja lasteaias käiakse lastega õues vähemalt.

Tean peresid kus lapsed on küll kodus koduse emaga, aga terve päeva multikaid käivad. Õues iga päev ei käida, mingit eakohast muud meelelahutust ei pakuta. Kui mina töötava emana võtan hoiust lapse ja lähen õhtul temaga õuetiirule, tehakse suured silmad, kas tõesti käimegi iga päev väljas ja miks küll.

+6
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tänapäeval on lapsed 1.5-3 aastat kodused, see on väga pikk aeg. Kui Tallinnast jutt on, siis seal enne 3a ei saa lasteaiakohtagi. Hoius ja lasteaias käiakse lastega õues vähemalt.

Tean peresid kus lapsed on küll kodus koduse emaga, aga terve päeva multikaid käivad. Õues iga päev ei käida, mingit eakohast muud meelelahutust ei pakuta. Kui mina töötava emana võtan hoiust lapse ja lähen õhtul temaga õuetiirule, tehakse suured silmad, kas tõesti käimegi iga päev väljas ja miks küll.

Kust otsast 1,5aastat pikk aeg on? Mõni saab siis alles jalad alla, rääkida ammugi ei oska kui keegi haiget teeb ja asja kinni mätsib. 3-aastast jah on normaalne panna. Isiklikult ei tea sõpradest-tuttavatest õnneks kedagi, kes aastaseid aeda on pannud aga mujal on see normaalsus. Ja pärast vanematel suur mure, et nende väikelapsed peksavad-röögivad-laamendavad

Loomulikult kui emotsionaalsed vajadused on vanemate poolt rahuldamata jäetud ja selja taga lasteaia uks kinni löödud

Teiste riikidega pole mõtet võrdlema hakata. Seal on mõnekuused beebid hoius ja kasvavadki üles vägivaldsena, on koolitulistamised jpm. Rääkimata sellest kui palju beebisid hoidudes erinevatel põhjustel surma on saanud.

+5
-13
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tean peresid kus lapsed on küll kodus koduse emaga, aga terve päeva multikaid käivad.

Jah, mul on ka lapsed päev läbi kodus koduse emaga – ma nimelt töötan kodust, eriti ajal, kui lasteaias on suvepuhkus. Liivakasti kõrval töötada ei saa ja väikesi lapsi üksi õue saata samuti mitte.

+7
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Vaevalt et koduse all kodus töötavat mõeldi.

Aga need puuduvad lapsed on ehk suveks kuhugi läinud, kus väikse lapse õues haldamine on lihtsam kui korrusmajas. Ja kus ehk saab isegi n-ö liivakasti serval tööd teha, ilma et kakskümmend silmapaari akendel valvet peaks.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

tehakse suured silmad, kas tõesti käimegi iga päev väljas ja miks küll

Ka avastan, et ei osanud ikka üldse elada – rõduukse avamine on ju sama hea kui väljas käimine.

+1
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Paljudel on liiga väikese vahega lapsed ja ei saada nendega hakkama. Ollaksegi päev läbi toas selle pärast. Kui vanem laps on lasteaias on tal niigi hästi, saab päeva jooksul kodust välja ja muud kui telekat vaadata. Enne vh süsteemi saadi lapsi sellise vahega, nagu ise kasvatada jaksati, nüüd on raha tähtsam, nagu öeldi.

+7
-8
Please wait...

Postitas:
Kägu

Männi park ei ole küll pooltühi ja Löwenruh mänguväljak on ka lapsi täis.  Kuigi see viimane muutub iga aastaga järjest enam mülkaks ja vihma järel on kogu aeg soo ja mudaauk seal. Ma just olin lapsega Tln külas, muidu elame välismaal ja meie majaesine mänguväljak aktiviseerus u kl 19 õhtul. Päeval, ma arvan, on nii, et lapsed, kes pole suveks linnast ära sõitnud, on kas päeval lasteaias või viiaksegi autoga või ühistranspordiga kuhugi paremasse kohta kui korrusmajaesine mänguväljak. Me tegime samamoodi, hommikul-pärastlõunal oli mingi minek kuhugi, õhtul, kui laps viitsis-jaksas, läks maja ette ja mängis teistega. Eesti lapsed lähevad suvel hilja magama ja vist põõnavad ka hommikuti kaua.

Ühesõnaga, mine õhtupoolikul Löwenruhsse, kui tahad actionit, seal on raudselt lapsi igas vanuses ja kolmapäeva õhtuti kontsert ka veel. Mul mees välismaalane ja juba eelmisel aastal oli täiesti sillas, et läheb lapsega õue ja bänd esineb! Korra tuli tagasi ja jorutas laulda midagi, et tüüüdruk pika kleiiiidiiigaaa. Ei tea, mis bänd ja laul oli, aga inimesed olevat tantsu löönud. Sel aastal ühekorra tuli jälle väga reipalt, et olla toimunud pensionäride sporditrenn pargis. On küll inimesed õues, ma olin ka ja ise nägin!

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kae õudu, kõik lillekesed pa.sameres on siia kohale jõudnud! Küll teised on laisad ja lollid, ei käi lastega õues, teevad raha pärast lapsi, minnakse peale vanemahüvitise lõppemist tööle tagasi! Ainult need Perekooli Käod oskavad oma eluõiekesi kasvatada!

+7
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Suht tühi on jah. Need Kristiine kontserdid on ka noortest tühjemaks jäänud. Mänguväljakul istuvad pensionärid kiige peal kontserdil, lapsi on ca 10.
Ma pakuks et kui lapsi peale ei sünni, siis jäävad lastele mõeldud kohad ka järjest tühjemaks.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Rahateemas just arutlus käibki, et vanemad ei jaksa ja iseseisvalt ei lubata. Eks istuvadki toas. Talvel on haiged ja siis häda ja imestamist palju, et tööl ei saa käia, laps jälle haige.

Kas teie lapsed ilma mänguväljakuteta ei oska mängida. Meil siin lähedal ühtegi pole, on ainult mõned pingid, laks kiiku ja muruplatsid. Suvisel ajal hommikul kl 9-st saati käib üks tants ja trall.

+2
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Jah, mul on ka lapsed päev läbi kodus koduse emaga – ma nimelt töötan kodust, eriti ajal, kui lasteaias on suvepuhkus. Liivakasti kõrval töötada ei saa ja väikesi lapsi üksi õue saata samuti mitte.

Ja miks nad sul siis üldse on kui sa nende vajadusi ei suuda rahuldada? Laps peab päevad mitu tundi värsket õhku saama.

+2
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Rahateemas just arutlus käibki, et vanemad ei jaksa ja iseseisvalt ei lubata. Eks istuvadki toas. Talvel on haiged ja siis häda ja imestamist palju, et tööl ei saa käia, laps jälle haige.

Kas teie lapsed ilma mänguväljakuteta ei oska mängida. Meil siin lähedal ühtegi pole, on ainult mõned pingid, laks kiiku ja muruplatsid. Suvisel ajal hommikul kl 9-st saati käib üks tants ja trall.

Väikelapse teema alla käivaid lapsi ei peagi üksi lubama.  Mis saite lapsed kui ei jaksa nendega õues olla. Täiskasvanule on samuti vaja iga päev õues liikuda.

Suuremates linnades pole niisama muruplatse. Ohutussaarel peaksid lapsed olema? Kui on suurem plats, on seal ka mänguväljak või park.

0
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

1-2 aastaste emad ei käi tööl veel tavaliselt. Mis raskus on jaksata natukeseks lapsega õue minna.

+5
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lapsed nutiseadmetes, milleks õue minna? Ka vanematel on siis vaikus ja rahu, mitte jonniv titt kuskil õues kiikumas.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Talvel läksin lapsega välja kelgutama, kui minu lapsepõlves kelgumäed olid lapsi täis, siis  oli seal alla 10 lapse. Ometi oli laupäev, ilm oli ilus. Tavaline nädalavahetus, kui hiljem poodi läksime, siis oli seal lapsi oluliselt rohkem. Ometi on see tasuta, mõnus vabaaja veetmine, mäest üles ronime annab mõnusa füüsilise koormuse + värske õhk.

+4
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma olin ja olen ise sisuliselt iga päev väljas ja minu pea 20 a kogemuse järgi on suvisel ajal linnaski  alati vähem lapsi  ja ka mänguväljakutel  vähem mängimas (igal pool võib soojaga olla mõnus ).

Oleneb palju ilmast. Praegu on ka vihma sadanud (eelmine suvi oli minu mälu järgi soojem ja stabiilsem päike). Selliste ilmadega ma ei passinud lapsega mänguväljakutel.  Vihmaga, märjema ilmaga sobis mu väikelapse eas lapsele koduhoovi või tänava porilombid ka mängimiseks, seega mänguväljak polnudki  alati sihtkohaks.

Juulikuu on alati linnas kõige “lastevaesem” olnud, sest paljudel on endal puhkused ning ongi   linnast, riigist ära. Või lasteaia puhkuste tõttu, kui ise tööl, lapsed  maale võimaliku lähisugulase juurde saadetud.

Lisaks eks mingi  hetkel tegelikult peletatakse lapsi ka õuest kaugemale.  Näen üle 15 a, kuidas meie elukoha ligiduses pargis  lapsed saavad aastast- aastasse (lapsed vahetuvad , aga teema jääb) taas riielda, sest valisid jalkamänguks muruplatsi.  Pargis on väikealste mänguala, jõusaali elamendid, aga veidi suurematel lastele justui midagi.   Poistele sobib ajast-aega ka  ühes kindlas kohas jalkat mängida , aga ei tohi muru tallamise pärast. Ehk on planeerijatel asi halvasti läbi mõeldud, et sellistele natuke suurematel lastele tegvuskohta sinna ei tehtudki. Tegelikult ei soovitagi spetsplatsi või väravaid, ei tallata ära kogu pargi muru, vaid üks kindel väike ala ja ka eelkooliealised ja algklassiealised lapsed saaksid ka  mängida, suuremad lähevad ise juba võimalusel kaugematele spetsväljakutele.  Ja nii neid vahepealses eas lapsi õust  justkui ka peletatakse ning pole vaja mingid aastat hiljem kurta, et (tänapäeva) lapsed ei tule enam õue või ei käi õues jne.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja see, et väikealast toa aknast näed, ei tähenda, et nö  see lapsevanem ei tule lapsega välja. Juulis lasteaedade puhkuste ajal, kui ma ise pidin tööl käima, oli mul tuttava 17-18-aastane laps lapsehoidjaks (mu laps polnud tal esimene hoida ja ka mitte viimane) Muidu eraldi võttes väga tore tütarlaps ja lastega hästi hakkama saav. Aga siis (ei olnud veel jäerelvaatamist) selgus, et lapse õueskäimise ajal vaatas ta toas seebikat.  Samamoodi võib olla juulis lasteaedade puhkuste ajal lapse hoidjaks vanem vanavanem, kes ei liigu hästi  või ka  pelgab väikelapsega avatud mänguväljakule tulla (äkki ei jõu järgi). Või ei saa lapsevanem enda haiguse pärast välja tulla. Üldjuhul eelnevalt  lapsega/lastega õues käiv lapsevanem ilma põhjuseta ei muutu nii järsku kuudega  lapsega õues mittekäivaks lapsevanemaks.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja miks nad sul siis üldse on kui sa nende vajadusi ei suuda rahuldada? Laps peab päevad mitu tundi värsket õhku saama.

See mitu tundi võib toimuda ajal, mil sina mänguväljakut ei jälgi. 🙂

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Talvel läksin lapsega välja kelgutama, kui minu lapsepõlves kelgumäed olid lapsi täis, siis  oli seal alla 10 lapse. Ometi oli laupäev, ilm oli ilus.

Ja Tallinnas on need kelgumäe lapsed enamasti venelased. Neid ikka vanemad lükkavad uksest välja, ei lase toas lõsutada. Venelastel see komme, et pidevalt saadetakse lapsed toast jalust ära. Mõnes mõttes ju kasulik komme.

+2
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minul oli 3 last järjest ja kui ma emapuhkusel olin, olid vanemad lapsed ka kodus. Kodus olles olid lapsed terved. Käisime aasta ringi iga päev mänguväljakutel ja parkides. Lõpuks oli kolmas laps kärus ja teised kaks jalutasid kõrval.             Nüüd olen ise aastaid tööl ja kahel vanemal on lasteaia-aastad seljataga.                             On jah palju haigusi jäänud nende lasteaia-aastate sisse ja tööpäeva õhtuti ma küll lastega õue ei jõua ( ise väsinud ja aeg kaob ka väga kiiresti), aga nendel vabadel päevadel, kui lapsed terved, oleme püüdnud ikka õueskäigu teha.
Suvel oleme laste vanaema maakodus. Hea, et meil on selline võimalus. Siin saab otse aeda astuda ja õues olla iga päev.
Kui ma peaks suvel linnas olema, siis käiks iga päev parkides, rannas või kuskil. Toas kindlasti ei istuks lastega – toas istumine terve päev on nüri.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Arutasin oma perearstiga, kes on seda tööd teinud pea 40 aastat. Ütles, et lapsed on palju haigemad ja haigestuvad ka kergemini. Eks meie põlvkond oli igailmaga õues, ei olnud vihmakindlaid riideid, kelgutamast tulles olime aluspesuni märjad – jõime kuuma teed vaarikamoosiga ja haigeks ei jäänud keegi. Nüüd on paksud kombed, kindad, kaelussallid ja lapsed on palju haigemad. Ei hakka heietama – et tulime koolist ja kohe kelgutama, uisutama, nädalavahetusel käisime suusatamas, suvel kimasime ratastega ringi, mängisme rahvastepalli jne.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei hakka heietama – et tulime koolist ja kohe kelgutama, uisutama, nädalavahetusel käisime suusatamas, suvel kimasime ratastega ringi, mängisme rahvastepalli jne.

Mitte seepärast, et selle aja lapsed oleks tohutult tervisest hoolinud ja tervisespordist, vaid sel ajal polnud ajaröövleid netti ja läpakat ja mänge ja messengeri ja…. toas lihtsalt oli vähe teha. +10 lapsed on mänguväljakutest välja kasvanud, aga midagi asjalikku õues linnaruumis teha sellistel polegi peale kuskil hängimise.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Arutasin oma perearstiga, kes on seda tööd teinud pea 40 aastat. Ütles, et lapsed on palju haigemad ja haigestuvad ka kergemini. Eks meie põlvkond oli igailmaga õues, ei olnud vihmakindlaid riideid, kelgutamast tulles olime aluspesuni märjad – jõime kuuma teed vaarikamoosiga ja haigeks ei jäänud keegi. Nüüd on paksud kombed, kindad, kaelussallid ja lapsed on palju haigemad. Ei hakka heietama – et tulime koolist ja kohe kelgutama, uisutama, nädalavahetusel käisime suusatamas, suvel kimasime ratastega ringi, mängisme rahvastepalli jne.

Lastel pole immuunsüsteem nii tugev lihtsalt, sest laps kasvab.

0
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nüüd on paksud kombed, kindad, kaelussallid ja lapsed on palju haigemad.

Karastatus on muidugi kasuks, aga “meie ajal” olid inimesed paiksemad, põdesid oma loetud hulga viiruseid läbi ja kombes.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu nooruses olid lasteaialapsed samamoodi haiged.

Rohkem oli koduseid vanaemasid kes need lapsed jälle üles poputasid ja vahepeal lapsi enda juurde võtsid.

+2
0
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 42 )

Esileht Väikelaps Kuhu õuest lapsed kadusid?