See, et Estonist on tõepoolest leitud auk ja ametliku versiooni paikapidavus on aina enam kaheldav, on mu maailmapilti kuidagi kummaliselt raputanud. Ma ei usu üldiselt kergelt igasuguseid vandenõuteooriaid ja spekulatsioone. Enamasti olen siiani uskunud keeruliste lugude ametlikke versioone ja arvanud, et teooraid, mille puhul “midagi on veel” räägitakse maailma loogilisemaks või selgemaks mõtlemiseks, eesmärgil, mida vanasti täitis religioon. Et ei saa ju olla, et asjad “lihtsalt jutuvad”, kui nad on karjuvalt ebaõiglased ja seepärast loovad inimesed teooriaid.
Estonia puhul on väga kahtlaseid asjaolusid olnud kogu aeg, ma ei ole neid alles täna avastanud, küll aga hakkasin alles täna mõtlema pettuse ulatusele, kui see tõesti kõik tõeks osutub. Fakte, mis esialgset ametlikku versiooni uskuda ei lase, on tohutult: auk laeva keres; see, et keret tol ajal korralikult uurimast keelduti; see, et laev nii kiiresti betooniga katta taheti; “hauarahu”, mis läks selle juhtumi puhul ebatavaliselt kaugele (ühtegi teist õnnetust ju ei keelduta uurimast hauarahu nimel); kadunud inimesed ja mitte üks, vaid mitu; neid näinud inimesed ja mitte üks, vaid mitu; relvavedu, mis on hiljem ka tõestist leidnud jne.
Hirmuäratav on aga mõelda sellele, et kui tõesti nii suures ulatuses asi kinni mätsiti, ei saa olla tegemist kahe-kolme inimesega, kes tõde varjavad või väänavad, vaid asjaosalisi peab olema meeletult palju! Hirmuäratav on mõelda, kui suured ninad riikide tasandil sellest järelikult teadsid ja kuidas korraldusi anti, et asja kinni mätsida. Kui valitsused vahetuvad kas siis need saladused antakse edasi!? Siiamaani? Riikide tasndil oldi ju siiamaani üsna ükskõiksed uute uurimiste vastu. Kui tõesti vastab tõele see, et näiteks kapten Piht oli algul elus, Kalev Vahtras oli Turu haiglas ja mõrvati – siis pidi sellest teadma ju tohutult inimesi: haiglatöötajad, transporditöötajad, kas või need isikud, kes Pihliga kaadreis sisaldanud video ümbermonteerisid jne. Uskumatu, et nii ulatusliku asja puhul saab musta valgeks rääkida. Ei ole ju tegu väikese taskuvargusega, et huh, keegi ei näinud, ei jäänud vahele…
Ja kui tõepoolest olid need inimesed, kes algul nimekirjadesse ilmusid ja hiljem kadusid, vähemalt esialgu elus, on hirmutav mõelda, mis neist siis sai. Kas inimesed lihtsalt mõrvati? Hoiti kinni? Süütud tsiviilisikud, tänapäeval? Ja kui see on võimalik, mis siis kõik veel võimalik võib olla siin näiliselt loogilises ja turvalises maailmas. Tegu ei ole mingi Talibani või al-Quaidaga, vaid meie oma lääneriikidega. Ja kui riiklikel tasanditel asja kinni mätsiti, siis pole ka loogiline, et riiklikel tasanditel asjast ei teatud, nii et…