Hei, mul tunne, et teen lapse eest liiga palju asju ise ära. Seetõttu uurin, mida teie lapsed ( u 12-13a ) ise kodus teevad? Panen siia loetelu ja palun vastata, kas teete ise ( ehk siis ema-isa ) või laps? Hommikused võileivad, toa koristamine, õuetööd ( muru niitmine, lehtede riisumine, lume rookimine ). Minu meelest oleks norm, kui vanem teeb korra päevas ( puhkepäeval ehk 2 ) sooja toidu. Laps hoiab oma tuba ise korras, vanem vaatab, et riided oleks puhtad. Meil see kõik nii pole – seetõttu küsin. Kas 13a poiss võiks osaleda maja juures välitöödel? Kas ainult raha eest ( sest nii osadel peredel ka käib )? jne
Teema: Kui palju 13a poiss teeb kodus ise asju?

Minu 14a poiss teeb juba üle aasta korra nädalas kogu perele ise süüa. Lihtsamad toidud nagu pajaroog, mingi pasta, kartulid hakklihakastmega, kanakaste riisiga, pizza, burger jms. Saab ise valida mida tahab teha. Vahel õnnestub väga maitsev toit, vahel on vaevu söödav, aga vähemalt harjutab 🙂
Paar korda nädalas paneb nõud nüudepesumasinasse ja võtab eelmised välja.
Korra-paar nädalas käib toidupoes toidukraami toomas kui üksikud asjad on otsa saanud.
Üle nädala koristab kogu elamise põrandad tolmuimejaga ära. Samuti üle nädala puhastab kassi wc. Igapäevaselt korjab ise junne välja.
Igapäevaselt peaks oma tuba tuba korras hoidma, aga see alati ei toimi 🙂
Suvel niitis aegajalt muru õues ja vajadusel abistab muude töödega, nagu lehtede riisumine.
Muidugi tuleb talle pidevalt asju meelde tuletada ja vahepeal ka viriseb, aga üldiselt teeb oma asjad ikka ära.
2a nooremal õel on samad kohustused, välja arvatud muruniitmine.

Kindel kohutus koristada oma tuba, muud tööd on jooksvalt – muru niitmine, auto pesu, aiatööd (okste purustamine), pesu kuivama viimine. Süüa teeb ka ise, alguses hakkas endale lõunaks sooja toitu tegema, nüüd pakub ka meile. Suvel kui tööle läksin – jätsin kirjakese, mis on vaja päeva jooksul teha. Kui suvilat ehitasime, siis oli abiks. Raha ei ole kunagi maksnud v.a. kui on isal temal töö juures abiks, siis saab n.ö palka.

12a, varsti saab 13. Ise teeb hommikusööki omale, lõunasöögi leiab ise kapist. Oma tuba koristab. Nõudepesumasina tühjendamine on laste ülesanne. Ülejäänud ruumides ise ei märka teha, aga kui palun, siis teeb tolmuimejaga jne. Sellest suvest niidab ise muru õues, isegi tihemini kui ma ise niidaks, kuna jalgpalli on parem madala muruga mängida. Muidugi kohati vaidleb vastu ja ei viitsi, aga ma ikka jään kindlaks endale.

Mul ei tee midagi.

Kas oma tuba peab olema korras ema arusaama järgi või võib olla toas selline kord või segadus,nagu lapsele oma toas sobib?

Hei, mul tunne, et teen lapse eest liiga palju asju ise ära. Seetõttu uurin, mida teie lapsed ( u 12-13a ) ise kodus teevad? Panen siia loetelu ja palun vastata, kas teete ise ( ehk siis ema-isa ) või laps? Hommikused võileivad, toa koristamine, õuetööd ( muru niitmine, lehtede riisumine, lume rookimine ). Minu meelest oleks norm, kui vanem teeb korra päevas ( puhkepäeval ehk 2 ) sooja toidu. Laps hoiab oma tuba ise korras, vanem vaatab, et riided oleks puhtad. Meil see kõik nii pole – seetõttu küsin. Kas 13a poiss võiks osaleda maja juures välitöödel? Kas ainult raha eest ( sest nii osadel peredel ka käib )? jne
Mul laps praegu kaitseväes, aga umbes 13 aastasena ma talle kindlasti võileibu valmis ei teinud, ilmselt ei teinud ka sooja hommikusööki, sest putru vms ei tahetud. Võileivamaterjal oli valmis, jogurtid ja helbed ka. Muru pigem ei niitnud, küll pidi sügiseti lehti riisuma, õunu korjama. Selle eest sai mingi burgeriskäigu kinni makstud, sest ega laps neid õunapuid ei istutanud., aga see on olnud ka ainud tasustatud töö.
Toa koristamine sai umbes sel ajal ka lapse enda ülesandeks, enne oli nii et koristab põranda puhtaks ja siis lapsevanem tuleb tolmuimejaga. Riideid pesin vist umbes 16 aastaseks saamiseni, siis otsutas ise, et ema ei pea seda tema eest tegema ja hakkas ise oma riideid pesema. See oli ka vanus, milla ta hakkas ise endale meeldivaid riideid ostma, seni oli suva mis seljas on.Lume rookimises hakkas ka vist pigem 15-16 aastaselt osalema, enne seda oli pigem et las laps siis oma väikese labidakesega teeb kui tahab, viimased aastad teeb vabatahtlikult kui vanemaid kodus pole ja palju sadanud on. Nõudepesumasin tühjendamine oli ka laste ülesanne kordamööda.
Minu meelest peaks laps hoidma üldkasutatavates ruumides enda järelt korras, abistama tegevustes, mida talle endale on ka vaja (puhtad nõud, puhtad riided), ernda toas niipalju korras, et seal mingid putukad ei sigiks prügikastis või tolmurullid ei roomaks ukse alt välja. Muru, aed ja lumi ei ole lapse valikud, ta võib-olla eelistaks elada hoopis kortermajas, kus kojamees kõik korda teeb.

Hetkel ei tee suurt midagi, vaid pesu peseb küll pea iga nädal. Ma väga ei kraaksu, sest koolis on palju kodutöid ja mul pole eriti raske tolmuimejaga tõmmata ja tühje joogipudeleid ja konteinereid minema visata. Ta kalasid toidan ka ja viin looma õue. Nii kahjuks on.

Selles vanuses tegin tööpäevahommikuks kogu perele putru, aga nädalavahetusel vaatasid ise, mis sai. Tube loomulikult koristasid, nii enda omi kui vahel ka elutuba (tolmuimemine). Õuetöid tegime tavaliselt koos – kes riisus lehti, kes tassis need minema, või siis kes niitis muru, kes kaevas sel ajal maad. Nõudepesumasinat tühjendasid kordamööda. Oma pesu panid ise õige värvi jaoks mõeldud mustapesukasti, aga pesin mina.
Ainus tasustatud töö oli väikeõe hoidmine, kui ma käisin pikemalt poes või oma huviringis. Ei maksnud, kui see oli “sõidan vennale jaama vastu, sa hoia niikaua magaval beebil silma peal (ja vend hoiab siis pärast niikaua, kuni ma su muusikakooli viin)” või “üks meist koorib kartuleid, teine praeb liha, kolmas hoiab aastase lapse köögist eemal – kes tahab mida teha?”.

Alles 10aastane poiss majas aga teatud asju teeb. Ühegi kodutöö eest raha ei saa ning asjade tegemist tuleb meelde tuletada aga ära teeb. Oma tuba koristab. Köögipõrandat peseb ning ülejäänud ruumide põrandad tõmbab tolmuimejaga üle kui vaja. Hommikusöögi teeb endale ise (muna ja peekon, omlett, kohupiim või kodujuust võileivaga vms). Muru niidab nii kodus kui vanavanemate juures, samuti osaleb tehtede riisumisel ja muudel õuetöödel. Kui vanavanamate juures tööd teeb siis selle eest ka tasutakse talle.

Köögipõrandat peseb ning ülejäänud ruumide põrandad tõmbab tolmuimejaga üle kui vaja. Hommikusöögi teeb endale ise (muna ja peekon, omlett, kohupiim või kodujuust võileivaga vms). Muru niidab nii kodus kui vanavanemate juures, samuti osaleb tehtede riisumisel ja muudel õuetöödel.
Nii tubli poiss.

Meie pere koolilaste päevakava on nii tihe, et huviringid ja treeningud võtavad põhilise aja ära. Koolitööd on on ka suhteliselt palju. Kasutame professionaalset koristusteenust.

Hommikusööki teevad minu teismelised endale juba väga palju aastaid ise. Vist päris esimestes klassides tegin neile hommikuti süüa. Ma ei ärka nendega samal ajal üles ja neil on hommikul kõht tühi. Minu poolt on ostetud võileiva- ja pudrumaterjali, müslit jne. Sooja sööki lõunaks teen enamasti mina. Õhtusööki teen kas mina, igaüks teeb ise omale midagi või teeb mees või mõni lastest tervele perele. Kuidas kunagi.
Mu noorem teismeline on 14 ja loomulikult ta niidab muru ning teeb muid töid aias ja toas. Ütlen, et täna on vaja teha ja ta teeb. Vahel unustab, aga enamasti mitte. Raha nende tööde eest ei anna, need on meie kõigi hüvanguks. Taskuraha saab muidugi küll ja saab ka raha teenida, kui näiteks minu peenraid rohib või kaevab või teeb midagi muud tööd, mis ei ole ühiseks hüvanguks, aga on talle jõukohane ja ta soovib natuke raha teenida. Siis lepime kokku, et teeb töö ära ja saab selle eest kokkulepitud tasu.

Eks siin oleneb väga palju konkreetse pere elukorraldusest, kodutööde hulgast ja laste päevakavast. Meie teismelised tüdrukud toovad kaminahjule küttepuud ülepäeva tuppa, tegelevad nõudepesumasina ja pesumasinaga, vahel teevad süüa. Oma tuba koristavad ka. Vahel tulevad õue appi.
Samas olen praegu, sügisel, üsna jahmunud, kui tihedad on 10. klassis koolipäevad. Iga päev toimub 8 tundi ehk tavaline täiskasvanu tööpäev. Ja selle järel on kodus õppimist veel nii poole jagu lisaks. Ehk siis, 10. klassi lapse tööpäev kestab umbes 12 tundi. Ta on juba loobunud kõikides trennides ja huviringides käimisest ja põhiliselt ainult kas õpib või magab. Ometi on tegemist pigem lahtise peaga tüdrukuga, kellel varem pole õppimisega kunagi probleeme olnud. Niisuguses olukorras oleks minust julm äratada õpikutele magamajäänud laps üles ja käsutada ta nõudepesumasinast nõusid välja laduma. Ma ju näen, et mina saan oluliselt rohkem puhata kui mu laps.

Meil ei ole lastel kindlaid kodutöid. Teevad siis, kui midagi teha palun ja raha selle eest eraldi ei saa (on kindel igakuine taskuraha).
Enda toa enam-vähem puhas hoidmine on kohustuslik, seda kodutööde hulka ei arvesta.

Meil oli nii sel ajal: oma toa koristamine. (elasime korteris, kui lapsed koolis käisid). perele süüa ei pidanud tegema. Trepikoja koristamine, kui meie kord oli, aga mitte alati. Raha ei maksnud mingite tööde eest. Mingi auto meile peres oli ka, aga seda ju maja juures pesta ei saanud, mees käis ise pesemas.

Samas olen praegu, sügisel, üsna jahmunud, kui tihedad on 10. klassis koolipäevad. Iga päev toimub 8 tundi ehk tavaline täiskasvanu tööpäev.
Ega ta juhuslikult ise endale hulka valikaineid ei kahmanud? Mina omal ajal tegin nii. Aasta keskmisena tuli mul koos kõigi valikainetega 45 tundi nädalas koolis. Magada sain vähe jah, aga laupäeval koristada ikka jõudsin.
Minu poeg käib ka 10. klassis ja temal on tavaliselt 4 pikka tundi päevas, tunni pikkus on 1h 15 min. Tundub, et tal ei ole suurem koormus kui 9. klassis, aga kuna kool on kaugemal, siis tuleku ja mineku peale kulub rohkem aega. Samuti lahtise peaga noor. Iga päev on ikkagi mõni tund vaba aega ja uneaega on samuti piisavalt. Nädalavahetustel eriti ei õpi.

Alles 10aastane poiss majas aga teatud asju teeb. Ühegi kodutöö eest raha ei saa ning asjade tegemist tuleb meelde tuletada aga ära teeb. Oma tuba koristab. Köögipõrandat peseb ning ülejäänud ruumide põrandad tõmbab tolmuimejaga üle kui vaja. Hommikusöögi teeb endale ise (muna ja peekon, omlett, kohupiim või kodujuust võileivaga vms). Muru niidab nii kodus kui vanavanemate juures, samuti osaleb tehtede riisumisel ja muudel õuetöödel. Kui vanavanamate juures tööd teeb siis selle eest ka tasutakse talle.
Vaene laps! Millal ta oma kooliga, uurimistöödega, trennidega ja sõpradega tegeleda saab?

Eks siin oleneb väga palju konkreetse pere elukorraldusest, kodutööde hulgast ja laste päevakavast. Meie teismelised tüdrukud toovad kaminahjule küttepuud ülepäeva tuppa, tegelevad nõudepesumasina ja pesumasinaga, vahel teevad süüa. Oma tuba koristavad ka. Vahel tulevad õue appi.
Samas olen praegu, sügisel, üsna jahmunud, kui tihedad on 10. klassis koolipäevad. Iga päev toimub 8 tundi ehk tavaline täiskasvanu tööpäev. Ja selle järel on kodus õppimist veel nii poole jagu lisaks. Ehk siis, 10. klassi lapse tööpäev kestab umbes 12 tundi. Ta on juba loobunud kõikides trennides ja huviringides käimisest ja põhiliselt ainult kas õpib või magab. Ometi on tegemist pigem lahtise peaga tüdrukuga, kellel varem pole õppimisega kunagi probleeme olnud. Niisuguses olukorras oleks minust julm äratada õpikutele magamajäänud laps üles ja käsutada ta nõudepesumasinast nõusid välja laduma. Ma ju näen, et mina saan oluliselt rohkem puhata kui mu laps.
Alles 10. klassis läks teil tihedaks? Minu lastel juba 6. klassis olid sellised päevad:)

Alles 10. klassis läks teil tihedaks? Minu lastel juba 6. klassis olid sellised päevad:)
Mul käib laps 6. klassis ja kohe kindlasti ei ole tal 8 koolitundi päevas. Kodustele ülesannetele kulub tund-kaks. Kui sinu lastel 6. klassis õppetööle 12 tundi ööpäevas kulus, siis kahjuks näitab see sinu laste vähest võimekust.

Minu poiss on laisk nagu porikärbes ja vabatahtlikult ei tee mitte midagi. Aga muidu on tema ülesanne muruniitmine, küüliku puuri puhastamine ja oma toa koristamine. Kui midagi käskida teha, siis vastu ei hakka. Oma tuba peab iga päev koristama. Tal käib palju sõpru külas, seega on see hea väljapressimismeetod, et enne sõber ei tohi tulla, kui tuba korras. Jäävad ka palju ööseks, siis tuleb ka enda linad ära vahetada, muidu ta selle linadevahetamisega tegeleda ei viitsi. Süüa ka ei viitsi teha, aga kui kedagi pole kodus, siis teeb küll. Oma sõpradele teeb ka pannkooke hommikul.

Vaene laps! Millal ta oma kooliga, uurimistöödega, trennidega ja sõpradega tegeleda saab?
Mis mõttes “vaene laps”? Need tegevused pole ju igapäevased. Kord nädalas suvel muru niita või sügisel paar tundi lehti riisuda või nädala jooksul kokku paarkümmend minutit koristamisele kulutada on lapsele kurnav?

Hommiku- ja lõunasöögi leiab kapist või teeb ise, sest mina lähen varem ja tulen hiljem koju kui tema.
Koristame kõik koos. Oma toa lauapealse korrastamist tuletan vahel meelde. Mustad riided toob ise mustapesukasti. Kui on ununenud, toob ise siis, kui näeb, et hakkan pesu masinasse panema. Toob puhta pesu masinast kuivatusruumi.
Tühjendab nõudepesumasina. Mõnikord peab meelde tuletama.
Õues ise initsiatiivi ei näita. Teeb torisemata, kui palume midagi teha. Vahel mõne suurema töö suhtes on tasu kokku lepitud.
Oma trenniajad peab ise meeles. Niiske rätik ununeb vahel järgmisesse trenni sättimiseni kotti.

Oma tuba hoidku nii korras, kui ise peab õigeks – et siis nõud, tühjad pudelid olgu kadunud, põrand kord nädalas pesta ja tolmu tõmmatud. nädalas kulub lapsel kodutöödele u 2 tundi max, see ei tohiks küll ühtegi
Minul on 2 venda – vanem oli laisem ja noorem virgem, eks siis vanemad lõid käega – las noorem teeb (vanusevahe 2 aastat), ei pea vinguma ega korrutama. Nüüdseks on vanem endiselt laisk, üks naine läks ära, teine vist on ka käega löömas. Noorem ehitas maja, aga ikka on vanemad noorema kukil – tule ja aita, viimati noorem vend ütles – lapsest saadik jooksutasite mind, nüüd paluge oma vanemat poeg. Õige kah.

Minu 14a poiss teeb juba üle aasta korra nädalas kogu perele ise süüa. Lihtsamad toidud nagu pajaroog, mingi pasta, kartulid hakklihakastmega, kanakaste riisiga, pizza, burger jms. Saab ise valida mida tahab teha. Vahel õnnestub väga maitsev toit, vahel on vaevu söödav, aga vähemalt harjutab
Paar korda nädalas paneb nõud nüudepesumasinasse ja võtab eelmised välja.
Korra-paar nädalas käib toidupoes toidukraami toomas kui üksikud asjad on otsa saanud.
Üle nädala koristab kogu elamise põrandad tolmuimejaga ära. Samuti üle nädala puhastab kassi wc. Igapäevaselt korjab ise junne välja.
Igapäevaselt peaks oma tuba tuba korras hoidma, aga see alati ei toimi
Suvel niitis aegajalt muru õues ja vajadusel abistab muude töödega, nagu lehtede riisumine.
Muidugi tuleb talle pidevalt asju meelde tuletada ja vahepeal ka viriseb, aga üldiselt teeb oma asjad ikka ära.
2a nooremal õel on samad kohustused, välja arvatud muruniitmine.
Ma ei hakka täpselt sama juttu kordama, meil lihtsalt see poiss 10 aastasest saadik muruniiduki taga, praegu 12.

Varsti tuleb peale põlvkond, kes ei oska kraani parandada või tapeeti seina panna.

Varsti tuleb peale põlvkond, kes ei oska kraani parandada või tapeeti seina panna.
Seda ei osata ammu. Praegu ei osata leiba lõigata või käsitsi nõusid/sokke pesta. Sokiparandamisest rääkimata.

Meil
11-aastane poiss koristab oma tuba, käib koeraga väljas, söödab vahest kasse ka, teeb nõudepesumasina tühjaks ning suvel niidab ka muru. Endale teeb lihtsamaid sööke lõunaks, vahest katsetab ka retsepti järgi midagi kui koostisosad olemas (viimati siis mingid viineripirukad mis tulid täitsa head). Kui palun toob ka puid kaminasse või sauna ja teeb ise tuld. Suurem vend on muidugi olnud ka eeskujuks kui veel kodus elas.

Jumala nõme on lastele kodutööde eest maksta!

Mul poiss seitsmendas klassis. Koos muusikakooliga (2x nädalas pillitund, 1x orkester, 2x solf, 1x muusikalugu, 2x poistekoor) võib küll koolipäev olla 7-8h pikk. Kodus palju ei õpi, enam-vähem teeb asjad ära ja saab oma neljad kätte. Kui kehvem hinne, siis parandab. Trennis käib 3x nädalas. Sõpradel külas pigem väga vähe, suheldakse snapchatis ja vaheaegadel, nv-l saab konsoolis mängida. Lehti riisub ja muru niidab hea meelega. Süüa meeldib ka teha, aga juhtub ka seda, et niisama keerab mingit jama kokku. Söögi eest vastutan siiski peamiselt mina ja pesu pesen ka mina. Oma toa hoiab enam-vähem korras. Nädala sees eriti muud ei jõua teha. Nädalavahetusel palun vahel, et pese vannituba puhtaks, siis võid pärast kinno minna või konsoolis mängida. Vastu ei vaidle, vahest peab paluma ainult midagi üle teha.
Raha on vanavanemad andnud töö eest ja on ka maal aidanud naabritel puid laduda jne. Kodus pole töö eest raha andnud.