Mina näen, et elatiseteemades on kõik kohutavalt vaesed. Üks kirjutas, et elatisemaksjad on kõik mingid ema kapi taga elavad töötud, aga kui asjade ostmise või kogumise teemal juttu on, siis teenivad kõik ikka palju tuhandeid.
Seal oli juttu elatisvõlglastest, kelle arved on arestitud, mitte elatise maksjatest.
Mina olen elatise maksja. Teenin täitsa viisakalt 1500 bruto, kuulun selle palgaga Eesti jõukama 40% hulka. Firma kannab mulle arvele 1250.-, sellest lastele maksan 584.-, eluase koos kommunaalide, elektri ja interneedusega maksab mulle keskmiselt 390.-. Järgi jääb 276.-, millega pean tagama endale toidu, riided, hügieenivahendid, transpordi, vahendid tervise säilitamiseks (ka mina haigestun aegajalt) ja kuluvahendid ühiseks meelelahutuseks, kui lapsed mind külastavad. Nädal külmetusega kodus olemist tähendab mulle 116.- kaotamist, pikemalt haige olla ei saa. Mina ei saa lastele öelda, et see kuu on sissetulekutega halvasti, peame natuke kokkuhoidlikumalt elama. Ei näe ka kohta, kust mul võiks jääda raha üle kinnisvara või autode soetamiseks, reisimiseks või noorte naiste hullutamiseks.
Meil peres kaks IT ala spetsialisti. Peale eluasemelaenu, kommunaale, autoliisingut, kommunikatsioone ja laste huviringe, lasteaiatasu (2 last) jääb alles veidi peale 5000 euro.
Ma pakun, et kahe peale 8000-10000 kätte – see on väga heade IT spetsialistide tavaline palk.
Hinnatud IT spetsialisti töötasu arvele 3000 – 3500€ on suht ok ja siis teebki ju kokku nii 6500, millest 1500 maksud ja 5000€ jääb elamiseks. Mingi 8000€ arvele on suht muinasjutt Eestis. Erandid võivad olla, aga nii suuri summasid ikka ei teenita, va juhatus.
Ups, loen nüüd enda vastust üle. Eelnev vastaja kirjutas, et 8000 – 10 000€ kahe peale tavaline tasu – tegelikult ei ole. Selline 4 – 5000€ kätte palk IT-s ei ole tavaline, see ikka väga hea tasu ja siis pead olema juht, kellel on alluvad. Jällegi, mõned erandid võivad olla.
Kui inimene ikka on juba natuke aega haljal oksal istuda saand, siis kipub ära ununema, mismoodi sammal päkkade all tundub.
+1
-1
Please wait...
Postitas:
Kägu
23.12.2021 19:01
Peale kõikide kodukulude ja autoliisingu maksmist jääb kahe peale alles umbes 4000 eurot. Sellest ostame toidu, kütuse, riided, maksame lastega seotud kulud, ülejäägi säästame ja investeerime. Mina investeerin päris palju, umbes 1000 eurot kuus läheb investeeringuteks. Töötame mõlemad finantsvaldkonnas
Meil peres kaks IT ala spetsialisti. Peale eluasemelaenu, kommunaale, autoliisingut, kommunikatsioone ja laste huviringe, lasteaiatasu (2 last) jääb alles veidi peale 5000 euro.
Palju te siis teenite?
Mina saan 2800 neto ja elukaaslane veidi üle 4000. Ei ole päris sama eriala ja tema kauem töötanud sel alal.
0
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
31.12.2021 10:21
Palk on 1200 eurot. Kodulaen ja kommunaalmaksud kokku on umbes 500 eurot kuus. Seega jääb ülejäänud kuludeks nagu toit, rõivad, meelelahutus 700 eurot. Peres mina ja 2 teismelist last. Elame vaeselt, aga tuleme toime.
Palk on 1200 eurot. Kodulaen ja kommunaalmaksud kokku on umbes 500 eurot kuus. Seega jääb ülejäänud kuludeks nagu toit, rõivad, meelelahutus 700 eurot. Peres mina ja 2 teismelist last. Elame vaeselt, aga tuleme toime.
Laste pealt peaksid saama ka lastetoetust, laste isalt elatist (või isa surma puhul toitjakaotusraha). Ei ole küll suured summad, aga abiks siiski.
1200 eurot neto pole väike palk.
+2
-5
Please wait...
Postitas:
Kägu
15.01.2022 12:18
1200 neto on u 1500 bruto, seega pidavat Eesti jõukam pool olema. Kuidas siis kull inimene kirjutab, et elab vaeselt..
1200 neto on u 1500 bruto, seega pidavat Eesti jõukam pool olema. Kuidas siis kull inimene kirjutab, et elab vaeselt..
Aga elabki ju vaeselt selline inimene. Mul on 1500 netopalk ja olen ka vaene.
No just, aga miks siis siin ennemalt kirjutati ja väideti, et üle mediaani ja riigi rikkam pool? See on absurdne jutt ju. 1500 bruto v ka 1700 bruto pole mingi elamisväärne palk. Seda enam, et mida kõrgem bruto, seda rohkem makse läheb sealt maha ja vähem jääb kätte.
Samas miks ei vahetata töökohti? Selliste vastu kus parem palk?
Näiteks, olen kuulnud, et pankades v kindlustusettevõtetes on bruto 2000 keskmiselt. Ja pole seal eriti mingeid nõudeidki kandideerijatele. Mis see põhjus siis on, et oma viletsa palgaga tööst kinni hoitakse, elatakse vaeselt ja midagi ette ka ei võeta ega töökohta kõrgemini tasustatava vastu ei vahetata?
Kui töötasu kätte on 1200, lisaks 120€ lastetoetust. Elatise kohta pole öeldud, siis 1320€ kolme inimese kohta on ju vähe. Teismelised söövad ju juba selle raha poolenisti ära. Oleks veel kodugi enda oma, aga loen et kodulaen ka olemas.
Näiteks, olen kuulnud, et pankades v kindlustusettevõtetes on bruto 2000 keskmiselt. Ja pole seal eriti mingeid nõudeidki kandideerijatele. Mis see põhjus siis on, et oma viletsa palgaga tööst kinni hoitakse, elatakse vaeselt ja midagi ette ka ei võeta ega töökohta kõrgemini tasustatava vastu ei vahetata?
Ega kõik töökohad ka nüüd mingi 2000 bruto pole, lisaks ongi see netona ainult 1553 eurot. Mina saan 1500 netona, see ongi ju umbes sama palk. Ja see on tänases Eestis väike palk, aga kahjuks kõigile ei jagu neid 5000 ja pluss palkasid. Ja et iga suvaline klienditeenindaja seal pangas või kindlustuses mingeid miljoneid saaks, pole ka tõsi.
Ega kõik töökohad ka nüüd mingi 2000 bruto pole, lisaks ongi see netona ainult 1553 eurot. Mina saan 1500 netona, see ongi ju umbes sama palk. Ja see on tänases Eestis väike palk, aga kahjuks kõigile ei jagu neid 5000 ja pluss palkasid. Ja et iga suvaline klienditeenindaja seal pangas või kindlustuses mingeid miljoneid saaks, pole ka tõsi.
Keegi pole rääkinud miljonitest, aga väita, et sa oma 2000 eurose brutopalgaga elad vaeselt on ju ka ilmne absurd. Sõltub muidugi su kulutustest ja kohustustest, kuid needki oled sa endale ise valinud. Suur osa inimesi töötab mingi 900 eur bruto eest kuus täiskohaga. Mida sa ometi ajad, sul ok proportsioonid täiesti paigast ära. Või siis olen mina Eesti palkade osas täieliku valearusaama küüsis. Kui sa ütled, et 2000 bruto on vaesuses elamine, siis küsimus – milline oleks siis Eestis normaalne (seega isegi mitte rikkuri) palk? Ja teine küsimus siia ka siis juba – mille peale sul kulub 2000 bruto, et vaeselt elad?
Küsimus – kui palju on hetkel õpetajate palk?
Lugesin, et õpetajate keskmine palk hakkab 2022 olema 1653 eurot. See on netona 1324 eurot. 2000 eurose brutopalga puhul saad kätte 1553 eurot, seega vaid natuke üle 200 euro rohkem, vahe pole nii väga suur. Seega pole 2000 eurot brutopalk mingi suur summa, sest meil astmeline tulumaks, kätte sa ei saa väga palju rohkem kui õpetaja.
+4
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
15.01.2022 20:31
Teenin u 3500-4000 neto ja säästan sellest u 2000 eurot iga kuu. 1500-2000 siis läheb igakuuseks elamiseks. Elan kassiga kahekesi, kuid kohustuste hulka kuulub peale minu korteri veel 2 korteri ülalpidamine. Kokku siis 3 korterit. Ka lemmikloomi on kokku rohkem kui üks, nende eest vastutan täiega.
Arvan, et elan normaalselt. Raha lugema kusagil ei pea, ei toidupoes ega kodumasinaid ostes, autot hooldades, remonti tehes ega kusagil mujal. Elektriarvete suurus ei ole mulle oluline. Mingit rahalist painet ei tunne. Elan kuu sissetulekust, säästuarvet puutuma ei pea ja säästud kasvavad. Reisimisega on viimasel ajal kehvasti, selle arvelt säästud kasvavad, ma ei ole selle üle õnnelik. Pigem reisiks ja kulutaks raha sinna, aga see pole hetkel arukas ja pole tahtnud kuhugi minna.
<kõrgepalgalisel tööl>
+1
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
15.01.2022 21:46
Mehega koos jääb peale arvete ja laenu tasumist u 2500€, peres kaks väikelast.