Kas teie teate, kui palju unetunde teie 17-18-aastastel on? Meie poeg läheb magama kl 23 ja ärkab kl 7. Näen, et ta ideaalis vajaks rohkem unetunde, sest hommikune ärkamine on väga vaevaline, aga mõistagi peab nii suur inimene ise enda magamaminekuid reguleerima ja minul pole seal midagi öelda. Ise mäletan ka, et läksin keskkooli ajal vist veelgi hiljem magama ja hommikult oli ikka hirmus raske ärgata, samas ei tahtud ma õhtul kuidagi varem magama ka minna.
Teema: Kui palju magavad 17-18-aastased?

See, kui 17-18a läheb kell 23 magama, on küll suhteliselt ideaalne variant. Usun, et enamus sellest vanuses noorukeid läheb hiljem magama.

Tegelikult on kõige lihtsam mõelda oma kogemusest – kui palju keegi ise selles vanuses magas? Vastus käes.

Ega sa teda varem magama ei saa, pigem võiks võimalusel ärgata hiljem.
Kui nädalavahetusel saab une korralikult täis magada, siis pole kõige hullem.
Inimeste unevajadus on ka erinev, ma olen juba suht vana (50) ja ikka tahan magada vähemalt 10 tundi, kaheksast jääb mulle väheks. Lapsena magasin 11 tundi, mul oma laps samasugune, magama enne kla 11 ei saa, magab mõnikord kla 11ni päeval, kui võimalik. beebina ei maganud peaaegu üldse, aga kui siis magama hakkas, siis on kogu aeg selline 10-12 tundi kui keegi varem üles ei ärata. Kooliaeg on paras piin, mõnikord teen sihilikult ka nädala sees vaba päeva talveperioodil, et saaks välja puhata. päeval magada suudab vaid siis kui haige. (mul endal sama).
Unevajadus ongi see hulk tunde kui palju ta ilma äratamata magaks. Kui peab varem ärkama, siis 8 tunniga just ära ei sure, aga see pole siiski piisav. Umbes nagu toiduga – elus püsib vähesega, aga see ei pruugi tervislik olla.

Ega sa teda varem magama ei saa, pigem võiks võimalusel ärgata hiljem.
Koolipäevadel seda aga rakendada ei saa. Tunnid algavad ikka ühel ajal. Siis peab just magamaminekuajaga reguleerima, sest see on oma teha.

Ma ka muidu suure unevajadusega, aga samas uinumisraskustega. Umbes 18-20a oli periood, kus magasin pärastlõunati ca 40 min lisaks (loengute vahel). Isegi väikeste laste kõrvalt pole osanud järele teha seda 🙂

Mu 17-aastane poeg läheb kooli ajal magama hiljemalt 22 ja tõuseb kell 7, suvel aga julgen pakkuda, et tuleb ka lausa 11 unetundi ära.

Enda noor on sama vana ja oma kogemusest küsiks: kas oled ikka kindel, et ta sul tõepoolest magab kl 23-7? Kui see nii oleks, siis väga tore.
Kuid omaette probleem on, et nad kipuvad öösiti tihti nutikas istuma. Sõbranna võtab ühendust ja siis tekstivad. Pärast uni läinud, läheb kööki endale võileibu tegema. Seejärel võtab ühendust teine sõbranna ja vaja tollega suhelda. Siis tahab netist midagi vaadata. Ja ongi hommik käes ja noor magamata. Vahel vanemad ei teagi, et lugu selline on, kui nad ise rahulikult öö läbi magavad ja noor lärmi ei tee. Imestavad ainult, miks noor hommikul kuidagi üles ei saa. Ja isegi kui vanemad selle avastavad, ei saa nad ikkagi midagi teha – noor laob neile oma õigused letti ja kogu lugu.

Enda noor on sama vana ja oma kogemusest küsiks: kas oled ikka kindel, et ta sul tõepoolest magab kl 23-7? Kui see nii oleks, siis väga tore.
Jah, ta tõesti magab need tunnid. Kui vahel juhtub, et uni ei taha tulla, siis loeb voodis raamatut. Meil peres pole kellelgi kombeks nutiseadmeid ja telefone magamistuppa võtta, need jäävad elutoa lauale.

Tunnid algavad ikka ühel ajal.
Siin ühes teises teemas vaatan, et laps äratatakse üles poolteist tundi enne kooli algust, kuigi kooli jõuab 15 minutiga. St selles peres saaks ka hiljem ärgata, pool tundi ka suur asi. Ma ise kooliajal magasin nii viimase minutini kui sai, ärkasin, riided selga ja viie minutiga uksest väljas. Mul oli koolitee 45 min, kõik oli täpselt arvestatud, et jõuaks 5 min varem kooli 😀
See eeldas seda, et õhtul olid kõik asjad juba valmis ja teele haarasin kaasa mingi paar küpsist või oli kotis õun, et pärast esimest tundi vahetunnis see ära süüa.
Väga harva kui hilinesin ja siis polnud see minu viga. Ma ei tea, kui kaua su lapsel aega võtab, et kodust kooli jõuda, vbla ta juba ärkabki viimasel minutil, siis jah ei saa hommikust midagi juurde näpistada.

18 aastasel küll ei tea. Tuleb 5 aegu hommikul koju ja magab u 12-ni. Siis veel päeval tukub. On üsna väsinud terve päev. Õhtul läheb jälle kuhugi.

See, et kell 23 “läheb magama” ja et nutikat öösel ei kasuta, ei tähenda ikka veel, et ta kohe magama jääb ja järjest magab. Mul 16-aastane ka ei kasuta öösel telefoni ega arvutit, aga vähkreb ca 4 tundi, enne kui magama jääb. Seda just koolipäevadel. Suvel ootab und kuni hommikuni ja magab siis 16ni.

Mingi krõks käis eelmine aasta ära – läheb kell 23 magama ja ärkab 7.30, kool algab 8.30. Sööb ja läheb varem kooli, et seal õppimised üle vaadata. Mingit probleemi ärkamisega enam ei ole.

Mul on väga teadlik noor kodus. Toitub tervislikult, vaatab nutikella pealt, kui palju unetunde peab magama ja lähebki varem magama, et unetunnid täis saada. Hommikul ärkab poolteist tundi enne koolipäeva algust, teeb endale ise mõne tervisliku pudru või smuuti, siis käib duši all ja teeb iluprotseduure ning läheb jalgsi kooli. Paar koolivenda elab lähedal, need on ka meelitanud jalgsi koolis käima. Ma ei tea, kuidas mul on õnnestunud selline noor kasvatada. Ta ütleb, et rämpstoit, öösiti üleval olemine, linna peal hängimine ja joomine ning magamata kooli minek on lollidele.
Mina olingi üks loll noor. 17-18-aastaselt mõtlesin tõsiselt, et võin nii ka elada, et E-R ei maga üldse, vaid olen kõik ööd üleval. Nädalavahetusel magan siis 48 tundi järjest ja ongi korras. Mul olid vanemad ka sellised, kes eriti õpetada ja kasvatada ei viitsinud ning ise ka öösiti üleval passisid. Õppisin väga halvasti ja raiskasin oma nooruse täiesti mõttetult ära.

Sätib ja jälgib juba ammu ise, et vähemalt 8- 8,5 h und (just und, mitte nö voodis olemist või telefonisuhtlust vms) oleks tööpäeviti ja nädalavahetusel vähegi võimalusel une täis magamine. Muidugi on ka üksikuid päevi, kus kommenteeribki, et see öö jäi väheseks, sest und ei tulnud vms. Kuna ärkab ise ja toimetab suuresti hommikuti ise (ma ainult teen mõnel keerulisemal, pikema päeva hommikul omal algatuslikul talle hommikupudru ise valmis) ning kooli jõuab õigeaegselt ning ka õpetajatel pole olnud pretensioone esimestes tundides tema kaasatöötamisega (tegelikult välja toodud, et näha on, et ta ikkagi võimalik unetunnid täis magab), siis ei näe põhjust seda korraldust ise dikteerida või muuta.

Kas teie teate, kui palju unetunde teie 17-18-aastastel on? Meie poeg läheb magama kl 23 ja ärkab kl 7. Näen, et ta ideaalis vajaks rohkem unetunde, sest hommikune ärkamine on väga vaevaline, aga mõistagi peab nii suur inimene ise enda magamaminekuid reguleerima ja minul pole seal midagi öelda. Ise mäletan ka, et läksin keskkooli ajal vist veelgi hiljem magama ja hommikult oli ikka hirmus raske ärgata, samas ei tahtud ma õhtul kuidagi varem magama ka minna.
Miks sa nii küpses vanuses nooruki osas sekkud? Ise teab, mis teeb.

Tänapäeva noored on hoopis teistsuguse suhtumisega – süüakse tervislikult, käiakse jõusaalis, veepudel on koguaeg käepärast jne. Kui välja sööma läheme võetakse vesi joogiks, sain ka noomida coca-cola pärast, kuna see sisaldab mõttetuid kaloreid.

Miks sa nii küpses vanuses nooruki osas sekkud? Ise teab, mis teeb.
Sekkun? Just kirjutan ju, et ta ise reguleerib oma uneaega ja minu pole seal midagi kommenteerida.