Vau. Selline kannatlikkus sinu poolt, kui mees ei panusta suhtesse ja teie ühisesse ellu põhimõtteliselt mitte midagi.
Mõnes mõttes olen ise sarnases olukorras. Mehel oli mitu aastat tagasi spordiga seotud vigastus, mis ei tahtnud kuidagi ära paraneda. Valu tõttu kõndis ta natuke teistmoodi, mille tulemusel tekkisid pinged ka teistesse lihastesse, seljavalud, närvivalud ja probleemid aina eskaleerusid. Ükski arst, füsioterapeut, massöör teda aidata ei osanud ja valu oli igapäevane, tööl ei saanud enam normaalselt istuda, sporti teha ammugi mitte. Mehel oli juba enne seda vigastust depressiooni esinenud ja tal on kalduvus olla negatiivne, pessimistlik ja halvas tujus. Pidevad valud muidugi võimendasid seda.
Kuigi nüüdseks on see esialgne valuperiood möödas, siis esinevad tal aegajalt lühemad ja pikemad perioodid, kus valud on tagasi.
Meil ei läinud küll asi kordagi nii hulluks nagu teil, mees käis tööl edasi ja hügieeni osas ka midagi ei muutunud, aga ta hakkas oma frustratsiooni pere peal välja elama, istus pidevalt omaette telefonis, oli endassetõmbunud, ütles asju, millega tahtis nagu meelega haiget teha, kritiseeris kõike. Eriti häiris mind see, kui ta laste peale karjus, vahel loopis nende juuresolekul asju. Samuti ei tahtnud ta eriti teiste inimestega suhelda, oma perega natuke suhtles, aga kuskile külla või üritusele ta eriti minna ei tahtnud. Tihti juhtus nii, et ta oli lubanud tulla, aga hakkas enne minekut nagu meelega tüli norima, et saaks siis öelda et ta ikkagi ei tule. Olin samuti ummikus, olukorras, kus lahku minna ei tahaks väikeste laste pärast, aga sellist elu ka ei tahtnud.
Tülitsesime seetõttu palju ja ega need tülid pole päris ära kadunud, aga asi on läinud palju paremaks. Ütlesin mehele konkreetselt, et sellist käitumist lastega ma ei luba. Ja et üleüldse, et kui tal nüüd jäävadki need valud olema elu lõpuni, kas ta kavatsebki nii käituma jääda, et see pole ju mõeldav. See pani teda natuke mõtlema. Mind ennast aitas veel see, kui ma otsustasin, et ei lase ennast tema pidevast halvast tujust enam mõjutada. Varem võtsin seda hästi isiklikult, aga siis otsustasin, et see ei pea minu tuju mõjutama ja mina võin ise oma asja ajada ka ilma temata. St et kui tal on paha tuju, siis ma vōin ka üksi midagi teha või ainult koos lastega. See näitab mehele, et sul on oma elu ka ja sa ei sõltu temast.