Mina olen ise kehapuudega ja töötan igapäevaselt puuetega inimesi aidates. Ning ei oska ma puudeid kuidagi lahterdada, et mis on kergem, mis raskem. Tohutu palju oleneb inimese enda ja tema lähedaste, ümbritsevate suhtumisest, samuti riigi suhtumisest, ning olemasolevatest võimalustest.
Võtame näiteks 1. tüübi diabeedi. Iseenesest on tegemist väga raske, kroonilise, ravimatu eluaegse haigusega, mis võib lõppeda pimedaks või halvatuks jäämise või isegi surmaga.
Õnneks aga on selle haigusega seotud ühingute etteotsa sattunud väga tublid inimesed ja spetsialistid, kes on suutnud oma hääle kuuldavaks teha nii ühiskondlikul kui ka riigi tasandil. Tänu sellele ei vaadatud koolis viltu lapsele, kes põdes diabeeti, suvalised inimesed olid teavitatud (no vähemalt mingilgi määral), lisaks on riigipoolsed toetused diabeedihaigele lapsele sellised, et vanemad ei pea talle varustust (sensoreid, pumpa, suhkrumõõtmise vahendeid, insuliinisüstlaid) ostes end vaeseks maksma. Jah, täiskasvanuks saades need toetused võivad küll kaduda või tugevalt kokku tõmbuda, aga selle nimel veel töö alles käib. Kuid ikka mõtlen, nii hea, et vähemalt lastegi puhul on suudetud teha sedavõrd palju tööd, et need pered diabeedihaige lapsega saaksid elada edasi inimväärset elu.
Samas väga paljude teiste haiguste/puuete puhul pole see sugugi nii. Eriti harvikhaigused, mis põhjustavad omakorda puudeid. Mitte mingit riigipoolset toetust sageli pole ja perelt oodatakse, et nad ostaksid tuhandete eurode eest kuus lapsele ravimeid. Tuleb kerjata kampaaniate kaudu, ja siis ka ei tea, kas see uus katsetusjärgus olev ravim ikka aitab olukorda leevendada või ei. Kõigele lisaks ei tea keegi tollest haigusest/puudest eriti midagi, kõigile tuleb selgitada, ja ikka vahitakse silmad pärani, et mis pagana asi see on, äkki on nakkav, äkki on ikka inimene ise süüdi vms.
Nii et kui mina saaks endale haigust/puuet valida, siis valiks midagi, mida oleks võimalik ravida/leevendada, ja mis ei ajaks mind rahaliselt täiesti pankrotti. Harvikhaigust ei valiks endale mitte mingil juhul.