Mina ka usun sellesse, et Ida-Viru lõimumisele aitaks tõesti kaasa, kui sinna asuks elama ja töötama rohkem eestlasi või kui seda kasvõi turismi sihtkohana külastaks rohkelt eestlasi. Asi pole mugavuses, miks nad seal eesti keelt ei räägi vaid vajaduses – sul pole seda keelt lihtsalt mitte kellegagi rääkida seal. Näiteks Sillamäel on eestlasi elanikest umbes 5%. Puutusin ühe projekti raames kokku sealse perega, kus naine on eestlane, mees ukrainlane ja lapsed saavad küll eesti keeles aru kõigest, aga ise räägivad halvasti, sest neil pole seda peale oma ema mitte kellegagi rääkida ja ema on üsna löödud, sest lapsed ei saa aru, miks ja milleks neil seda eesti keelt niiväga vaja on – nad saavad ju praegu kenasti lasteaias ja koolis ja huviringides käia, sõpradega suhelda, poest jäätist ja kommi osta. Ida-Virus puudub eestikeelne keeleruum ja nii ei saa ka sealsed elanikud oma väheseidki õpitud oskusi päriselus rakendada ja kui nad ka õpivad kursustel eesti keelt, siis ununeb see ilma harjutamata kiirelt.
Mugavusest saab rääkida Eesti linnades, kus enamik elanikest on eestlased ja siis keeldub venelane siiski eesti keelt kasutamast, sest on raske ja mugavam on vene keeles toimetada. Aga Ida-Virumaal pole ju loogiline, et vene keelt rääkiv inimene läheb vene keelt rääkiva juuksuri, arsti, poemüüja vmt ameti esindaja juurde ja siis nad suhtlevad omavahel eesti keeles – ikka räägivad ju vene keeles.
Integratsiooni mõttes oleks ju kasulik, kui igal eestlasel oleks ka venelastest tuttavaid- sõpru. Kui mitu vene rahvusest sõpra eestlasel aga tegelikult on? Minul on üks, kes on pärit vene perest, aga ta käis eesti koolis ja eesti ülikoolis – ta räägin eesti keelt puhtalt, imeõrn aimatav aktsent mõnes sõnas. Kahjuks aga enamasti eestlased-venelased omavahel ei kipu sõbrunema. Ülikoolis on minu kursusel 4 venelast ja suhtlevad nad kõik omavahel ja pole meie, eestlastega kuidagi sõbrunenud.
Ise elan Pärnus ja siinsed venelased on harjunud, et peavad kasutama eesti keelt ja kuna minu vene keel on väga halb, siis mina nendega vene keelt ei räägi – kui on tarvis tööalaselt midagi arutada, siis kõik saavad siinsed venelased räägitud ja tehtud eesti keeles.