Esileht Kodunurk Kuidas keeta head mulgi putru?

Näitan 17 postitust - vahemik 31 kuni 47 (kokku 47 )

Teema: Kuidas keeta head mulgi putru?

Postitas:
Kägu

Tangud on purustatud kruubid, Lõuna-Eesti tangud peenemad. Kartuli-tangupuder on ka hea toit ja tehakse samamoodi (väiksemaid tangusid leotama ei pea), klassikaline mulgi puder on siiski kruupidega ehk tervete teradega.

Nonoh, mis jutt. Klassikaline mulgipuder käib just tangudega.
Piima lisamine on uuema aja komme, nn klassikalise puhul seda ei tehtud. Selle lisamine on ka maitse-eelistuse küsimus.

Mulk

 

+3
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Mina olen teinud nii tangude kui ka kruupidega ning ei ole seal nii suurt vahet tulemusel, et siin lausa kaklema ja vaidlema peaks.

+4
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Mulle meeldib orsotto pigem lehterkukeseentega, on metsikum maitse.

+1
-2
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Vaata Erki Sarapuu uut saadet. Seal viimane kord tehti. Ise ei oska soovitada, ei söö seda jubedust(tangud rikuvad kõik toidud ära)

0
-12
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Mulle meeldib orsotto pigem lehterkukeseentega, on metsikum maitse.

Mis see siia puutub?

+2
-2
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

mulle väga meeldis tangupuder- just sellest peenikesest Lõuna-Eesti tangust.

Lõuna-Eesti tang peaks olema just jämedam nn tavalisest tangust.

+2
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Mulle meeldib orsotto pigem lehterkukeseentega, on metsikum maitse.

Mis see siia puutub?

siin oli enne mitu postitust orsotto teemal.

+2
-2
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

mulle väga meeldis tangupuder- just sellest peenikesest Lõuna-Eesti tangust.

Ma arvan, et sa pead silmas peentangu, mida vanasti oli rohkem saada kui Lõuna-Eesti tangu, see puder on tõesti väga hea. Lõuna-Eesti tang on selline kaheks-kolmeskpurustatud kruup, peentang veel peenem.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

TA, kas tegid putru? Muljeta, kuidas tegid ja kuidas välja kukkus.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Minu vanaema ajas ka taga just Lõuna-Eesti tangu. Tartus oli seda nõukaajal saada, meie poes mitte, ja siis ta tõi seda kaasa. Kes siin ütles, et vahet ei ole – on ikka küll. LE tang on selline ilus kollakas ja ka puder, eriti kui on kollastest kartulitest tehtud, jääb ilus kollane. Kruup on hall ja prosta, muudab ka pudru halliks ja prostaks ja maitsegi on hoopis teine. Kui ma esimest korda kruupidega putru nägin, pidin šoki saama – misasja nad siin ometi teinud on?

+2
-2
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Ise teen kruupidega, meeldib rohkem ja veega. Suitsuliha kuubikud ja sibula praetud kujul annan eraldi juurde. Kruubiputru nimetas vanaema sõduripudruks.

+1
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Mina teen kärutädiputru ahjus. Kartulid koorin ja teen tükkideks, panen ahjupotti. Peale kruubid (leotanud seni ei ole, aga nüüd hakkan) ja soola ka. Ahjus on, kuni kruubid pehmed. Tambin pudruks, midagi muud ei pane. Peekoni lõikan tükikesteks, praen ära ja segan pudru hulka. Ongi valmis.

 

+2
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Mina teen kärutädiputru ahjus.

Meie peres (Viljandi) kutsutakse ka kärutädipudruks.

+1
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Selle peenikese tanguga on lõunaeestikatel eriline suhe jah. Minu ema on tartukandist, mulgiputru pole kunagi teinud, aga peenema tanguga verivorsti nutab alati taga.

Mina olen tallinlane (okei, kasvasin pooleldi Tartu lähedal alevikus), aga tunnistan vorstis ka kruupi ja armastan ka mulgiputru, mida tutvustas mulle üldse klassiõe ema, kes seda hulgi tegi ja ka mulle pärast koolitunde jagus. Mulgiputru ise pole veel teinud, aga siinne teema on inspireeriv!

+1
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Kruupide leotamine ja eraldi keetmine aitab säilitada  pudru ilusat kollast värvi.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Suitsuliha kuubikud ja sibula praetud kujul annan eraldi juurde

Mina suitsulihaga ei tee, triibulihaga meeldib mulle üle kõige.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:
Kägu

Mulgi puder on kantud Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse ja seal on kirjas, et mulgi puder on seakõrnetega (praetud pekised lihakuubikud) tangu-kartulipuder.

Kirjas on ka, et tangude asemel hakati kruupe kasutama nõukogude ajal, kui tangu polnud lihtsalt saada.

https://rahvakultuur.ee/2020/03/19/mulgi-puder-mulgimaal/

 

+3
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Näitan 17 postitust - vahemik 31 kuni 47 (kokku 47 )


Esileht Kodunurk Kuidas keeta head mulgi putru?