Teema: Kuidas keeta head mulgi putru?
Tangud on purustatud kruubid, Lõuna-Eesti tangud peenemad. Kartuli-tangupuder on ka hea toit ja tehakse samamoodi (väiksemaid tangusid leotama ei pea), klassikaline mulgi puder on siiski kruupidega ehk tervete teradega.
Nonoh, mis jutt. Klassikaline mulgipuder käib just tangudega.
Piima lisamine on uuema aja komme, nn klassikalise puhul seda ei tehtud. Selle lisamine on ka maitse-eelistuse küsimus.
Mulk
Mina olen teinud nii tangude kui ka kruupidega ning ei ole seal nii suurt vahet tulemusel, et siin lausa kaklema ja vaidlema peaks.
Mulle meeldib orsotto pigem lehterkukeseentega, on metsikum maitse.
Vaata Erki Sarapuu uut saadet. Seal viimane kord tehti. Ise ei oska soovitada, ei söö seda jubedust(tangud rikuvad kõik toidud ära)
Mulle meeldib orsotto pigem lehterkukeseentega, on metsikum maitse.
Mis see siia puutub?
mulle väga meeldis tangupuder- just sellest peenikesest Lõuna-Eesti tangust.
Lõuna-Eesti tang peaks olema just jämedam nn tavalisest tangust.
Mulle meeldib orsotto pigem lehterkukeseentega, on metsikum maitse.
Mis see siia puutub?
siin oli enne mitu postitust orsotto teemal.
mulle väga meeldis tangupuder- just sellest peenikesest Lõuna-Eesti tangust.
Ma arvan, et sa pead silmas peentangu, mida vanasti oli rohkem saada kui Lõuna-Eesti tangu, see puder on tõesti väga hea. Lõuna-Eesti tang on selline kaheks-kolmeskpurustatud kruup, peentang veel peenem.
TA, kas tegid putru? Muljeta, kuidas tegid ja kuidas välja kukkus.
Minu vanaema ajas ka taga just Lõuna-Eesti tangu. Tartus oli seda nõukaajal saada, meie poes mitte, ja siis ta tõi seda kaasa. Kes siin ütles, et vahet ei ole – on ikka küll. LE tang on selline ilus kollakas ja ka puder, eriti kui on kollastest kartulitest tehtud, jääb ilus kollane. Kruup on hall ja prosta, muudab ka pudru halliks ja prostaks ja maitsegi on hoopis teine. Kui ma esimest korda kruupidega putru nägin, pidin šoki saama – misasja nad siin ometi teinud on?
Ise teen kruupidega, meeldib rohkem ja veega. Suitsuliha kuubikud ja sibula praetud kujul annan eraldi juurde. Kruubiputru nimetas vanaema sõduripudruks.
Mina teen kärutädiputru ahjus. Kartulid koorin ja teen tükkideks, panen ahjupotti. Peale kruubid (leotanud seni ei ole, aga nüüd hakkan) ja soola ka. Ahjus on, kuni kruubid pehmed. Tambin pudruks, midagi muud ei pane. Peekoni lõikan tükikesteks, praen ära ja segan pudru hulka. Ongi valmis.
Mina teen kärutädiputru ahjus.
Meie peres (Viljandi) kutsutakse ka kärutädipudruks.
Selle peenikese tanguga on lõunaeestikatel eriline suhe jah. Minu ema on tartukandist, mulgiputru pole kunagi teinud, aga peenema tanguga verivorsti nutab alati taga.
Mina olen tallinlane (okei, kasvasin pooleldi Tartu lähedal alevikus), aga tunnistan vorstis ka kruupi ja armastan ka mulgiputru, mida tutvustas mulle üldse klassiõe ema, kes seda hulgi tegi ja ka mulle pärast koolitunde jagus. Mulgiputru ise pole veel teinud, aga siinne teema on inspireeriv!
Kruupide leotamine ja eraldi keetmine aitab säilitada pudru ilusat kollast värvi.
Suitsuliha kuubikud ja sibula praetud kujul annan eraldi juurde
Mina suitsulihaga ei tee, triibulihaga meeldib mulle üle kõige.
Mulgi puder on kantud Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse ja seal on kirjas, et mulgi puder on seakõrnetega (praetud pekised lihakuubikud) tangu-kartulipuder.
Kirjas on ka, et tangude asemel hakati kruupe kasutama nõukogude ajal, kui tangu polnud lihtsalt saada.
https://rahvakultuur.ee/2020/03/19/mulgi-puder-mulgimaal/
Sa pead olema sisse logitud, et vastata selle teemale.