Eriti basmati- või jasmiiniriisiga olen hädas, ikka kipub klimpi minema või plögaks. Palun õpetage, kuidas jääks riis sômer.
Teema: Kuidas keeta sõmerat riisi?
Eriti basmati- või jasmiiniriisiga olen hädas, ikka kipub klimpi minema või plögaks. Palun õpetage, kuidas jääks riis sômer.
Mina pesen peale keetmist külma veega läbi. Siis jääb sõmer.külm vesi peatab ka edasise küpsemise.
Võib ka aidata see, kui leotada ja pesta toorest riisi enne keema panekut senikaua, kui pesuvesi on selge.
mina teen pakil oleva õpetuse järgi – pesen vähemalt kolm korda läbi, siis koos veega keema (kogused pakil), tasasel tulel u. 10 minutit, siis keeran pliidi kinni ja lasen veel kaane all haududa umbes sama kaua.
Enne keetmist tuleb pesta. Mitu ringi, kuni vesi jääb läbipaistvax. Gluteen, mis soodustab klompumist, välja. Pärast keetmist pestes lahkuvad ka maitseained, aga mage riis pole klimpis riisist põrmugi parem.
1. Enne keetmist pesta külma veega 8-12 korda, nii kaua valad külma vee ära, kuni vesi pole enam sogane.
2. Kuivatad riisi, nt valad köögipaberile.
3. Kuumutad paksupõhjalises potis õli ja valad riisi sinna ning kuumutad klaasjaks. Alandad pliidi kuumust.
4. Valad keeva vee peale ja lased kaane all tasasel tulel haududa. Vett paned pigem vähe ja lisad juurde, kui näed et riis on paisunud ja vesi otsas. Ja segada ei tohi.
5. Kui riis on peaaegu pehme, siis võiks ka vesi otsas olla. Tõstad tulelt ära ja lased kaane all veel natuke seista.
Minul üldjuhul tuleb mõnus sõmer, aga väga palju sõltub riisist.
Riisis pole kunagi gluteeni olnud.
Kui jääb klompi, siis keedad pudruks, basmatiriis tahab 8-10 min, sellest pool keeda ja hiljem paned lihtsalt hauduma. Ühe tassiga mõõdad 1 osa riisi 2 osa vett.
https://www.youtube.com/watch?v=gx9h65E433M
Esiteks – osta head basmati riisi.
Näiteks seda – https://myindianstore.eu/rice-flour-noodles/17-himalaya-blue-river-basmati-rice.html. Suur vahe võrreldes nendega, mis tavaliselt poes on. Terad keedetult on pikad ja õhulised. Sama riisi tegemisõpetus ütleb, et
1 cup riisi
2 cups vett
1 tbs õli
1/2 ts soola.
Riis muidugi pesta enne keetmist, et üleliigne tärklis eemalduks. Kõik komponendid potti, 15 min seisma. Siis keema ja kohe ka temperatuur vähemaks. Keeta ca 15 min, siis segada kahvliga ja valmis.
Eriti basmati- või jasmiiniriisiga olen hädas, ikka kipub klimpi minema või plögaks. Palun õpetage, kuidas jääks riis sômer.
Riisi hautatakse madalal kuumusel. Basmati riisi 10 minutit.
Mina panen kuiva riisi lihtsalt soola ja külma veega potti ning lasen keema. Vett lisan nii palju, et oleks riisist umbes cm jagu üle. Siis hautan väga madalal temperatuuril 10 min + lasen veel 10 min kaane all seista. Segan kahvliga läbi ja valmis – kuiv ja kohev riis.
Mina kuumutan riisi kergelt õli ja või segus ning valan peale keeva vee (1 ühiku riisi kohta 2,5 õhikut vett), segan ja keedan 3-4 minutit ning keeran siis pliidi kinni ja lasen kaane all valmis haududa. Jääb mõnus ja sõmer.
Basmati riis – loputan põhjalikult külma veega. Panen potti võrdselt riisi ja vett. Ootan, kuni vesi keema läheb ja keeran kuumuse kinni. Lasen seal samas pliidil kaane all haududa 20-30 minutit ja segan kahvliga ettevaatlikult läbi, et terad lahti oleks üksteise küljest. Ülilihtne teha ja õnnestub alati.
Ma teen aurupotiga.
Mina riisi ei pese. Panen potti lusikatäie õli ning kuumutan riisi seal läbi kuni terad hakkavad kergelt läbipaistvaks muutuma. Siis lisan 2 osa vett ja soola, segan läbi, potile kaas peale ja pliidi kuumus minimaalseks (mul 10 kuumusastet, riisi teen 2. astmel). Keemise ajal ei tohi segada. Istubki seal pliidil oma aja täis, enne serveerimist segan kahvliga läbi.
Mina leotan riisi kolmes-neljas vees, panen vett potti umbes sõrmejagu riisist üle, lasen keema, keeran kuumuse kõige madalama peale ja kui paistab enam-vähem valmis olevat, keeran kuumuse maha ja lasen veel mõned minutid kaane all haududa.
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.