Kuidas kuivatate? Lihtsalt ajalehele ja maha? Või teete mingeid trikke ka? Mäletan lapsepõlvest, et vanaema kuivatas lihtsalt paberil, aga ega ma tegelikult tea, äkki ta tegi veel midagi nendega. Õunu kuivatas igatahes pliidirestil.
Teema: Kuidas kuivatada piparmünti, melissi, mida iganes?
Me kuivatame pliidi ääre ja lesanka peal (põhiliselt seetõttu, et seal on ruumi kui pole kütteperiood, aga ka kui pliidi alla on tuld tehtud, siis soojus aitab kaasa). Muidugi kohe peale kütmist ei saa tulisele pinnale panna. Vahel ka peale elektriahjus küpsetamist viskan pärast ahju, küpsetuspaberi peal ja uks praokile. Tugevama varrega taimi kannatab ka nt pesupulkade vms vahel riputada.
Ajalehte pole kasutanud, ajalehed tunduvad toiduks/joogiks tarvitatavate asjade jaoks liiga mustad.
juba ammu ei viitsi kuivatada.
lihtsalt suurema kilekoti sisse ja tervelt tavakülmkapi sügavkülma ööpäevaks. kui on ära külmunud, siis vaja natuke raputada (kuna nad on rabedad), tükid lähevad väiksemaks, siis kallan ümber kas voimixi karpidesse või minigrippkotti ja suurde sügavkülmikusse.
(kuivati on olemas, aga sellega teen eelkõige marju.)
ahjaa, kui üks maal elav kolleeg mõnikord terve viha piparmünti külla tulles kaasa toob, siis olen selle viha kokku sidunud ja pööningule rippuma pannud (ja selle sinna aastaks unustanud)
Piparmündist seon mina väikesed pundid ja riputan kardinapuule üles (sinna, kus päike peale ei paista). Nädala-kahe pärast on kenasti kuivad ja valmis kappi panekuks. Kummelit kuivatan väikesel taldrikul puupliidil, mida suvel ei köeta. Väikesel taldrikul, kuna korraga palju õisi 1-2 taimelt ei tule ja rohkem pole viitsinud panna…
Olen kuivatanud piparmünti ja melissi kimpudes, riputan kardinapuu või mis iganes sobiva asja külge. Liivateed lihtsalt ajalehe vms paberi peal. Ahjus kipub pigem liiga kuum olema, üle 40 kraadi enamusele ravimtaimedele kuivatamiseks ei sobi, pigem võiks jääda 25-30 kraadi vahele.
http://bio.edu.ee/taimed/general/raviois.htm
kimbukestena ja ajalehe peal kohas, kus on õhku ja päike peale ei paista sobib väga hästi. Ahjuga ei viitsi jännata, suvine õhk on küllalt soe ja kuiv, et prdid korralikult kuivatada, ahjus võiks kuivatada nt marju.
Aga melissist ja piparmündist saab külmutatud lehtedest saab parema tee, pealegi saab talvel külmutatud pipramündiga teha nt mohiitot.
ma ka panen sügavkülma.
Mina lõikan pilvise ilmaga piparmündi pea maani maha. Saaki saab peale jaanipäeva ja hilissuvel.Sõrmedega nopin lehed küljest ja laotan paberiga kaetud ahjuplaadile. Peale panen ka paberi et kaitsta tolmu eest. Ja nii jätan kuivama kohta kuhu päike peale ei paista ja kus õhk liigub. Kui on kuiv panen hoiustamiseks paberkotti või purki.
Vartest mis üle jäävad teen kohe teed.
Kõige mugavam variant on osta puuviljakuivati, kui on soov kuivatada toiduaineid.
Mingi paari lehe ürtide pärast küll pole vaja eraldi masinat osta! Ajast aega on ravimtaimi kuivatatud lihtsalt õhu käes!
Mingi paari lehe ürtide pärast küll pole vaja eraldi masinat osta! Ajast aega on ravimtaimi kuivatatud lihtsalt õhu käes!
Kui sa nüüd seda teemaalgatust loeksid ka, siis sa ehk märkaksid seal, et teemaalgataja tahab kuivatada mida iganes, ta mainib ka õunu. Kui tal on plaanis regulaarselt erinevaid asju kuivatada, siis mingi 25€ masina soetamine on igal juhul mõistlikum kui ajalehtede (trükivärv!) vahel nusserdamine. Saab oma asjad kiiresti ja kindlalt ära kuivatatud, vilja sisse jääb kindel protsent niiskust, ei ole hirmu, et läheb hallitama või liiga krõbekuivaks, kõik chill.
Ei ole vaja karta uuendusi, kõike ei pea tegema esivanemate kombel, kellel lihtsalt ei olnudki muud valikut. mine tea, äkki oleks vaarema ka eelistanud õunad hoopis masinas sipsti ära kuivatada kui tal oleks olnud niisugune võimalus?
Ei ole vaja karta uuendusi, kõike ei pea tegema esivanemate kombel, kellel lihtsalt ei olnudki muud valikut. mine tea, äkki oleks vaarema ka eelistanud õunad hoopis masinas sipsti ära kuivatada kui tal oleks olnud niisugune võimalus?
Mu vaaremad kuivatasid õunu ikka kümnete kilode kaupa, jagus terveks talveks suurele perele nii kisselli teha kui niisama näksida, mingi 1,5 l ja “sipsti” poleks kõne allagi tulnud.
Ja ega see nii “sipsti” ei käi ikka küll – liiga pisikesed kuivatid.
Kõikvõimalikud tee- ja maitsetaimed kuivavad kimpudes ülesriputatuna kuuri all.
“sipsti” kuivatan mina õunu saunalaval, palju aega võtaks sellise koguse kuivatamine sinu masinaga?
“sipsti” kuivatan mina õunu saunalaval, palju aega võtaks sellise koguse kuivatamine sinu masinaga?
no väga kena, kui sa saad seda teha saunalaval, minul ei ole sauna tagataskust võtta, nagu ka paljudel teistel inimestel ei ole sauna ega saunalava. Rääkimata kuurist.
Mina pakkusin välja ühe võimaliku variandi, ei ole vaja seda materdama hakata. Need masinad ei ole mingid ülemõistuse kallid ja kui inimene elab korteris, siis spets kuivatiga on lollikindlam kuivatada kui tavalises praeahjus.
Piparmündioksad ja tillioksad (umbes 10 cm pikkused) keeran fooliumisse (nagu lavašširulli teeks) ja panen sügavkülma. Väga kerge on pärast vajaduse järgi foolumi rullist võtta. Võtab sügavkülmas vähe ruumi ka.
Kõige mugavam variant on osta puuviljakuivati, kui on soov kuivatada toiduaineid.
mul on üks sellistest. aga maitsetaimi on seal ebamugav kuivatada, sest taimed muutuvad kuivades hapraks ning tükikesed kukuvad läbi restiaukude masina põhja.
sügavkülma eelis on ka see, et sinna pistetud matsetaimi võib pärast mitmel moel kasutada: piparmündi või melissi lehti magustoidu või joogi kaunistuseks, rohelist sibulat või tilli salatisse jne. kuivatatud olluse kasutusala on oluliselt väiksem: vaid teena või keedetavatesse toitudesse. kuivatamisel muutub ka lehtede värvus.
Mina pakkusin välja ühe võimaliku variandi, ei ole vaja seda materdama hakata. Need masinad ei ole mingid ülemõistuse kallid ja kui inimene elab korteris, siis spets kuivatiga on lollikindlam kuivatada kui tavalises praeahjus.
Tegelikult on praeahjus ikka täiesti lollikindel kuivatada üsna suurt kogust korraga.
Ega ma ka ei materdanud su soovitust osta elektriline kuivati, lihtsalt see mõte on täiesti imelik:
“Ei ole vaja karta uuendusi, kõike ei pea tegema esivanemate kombel, kellel lihtsalt ei olnudki muud valikut. mine tea, äkki oleks vaarema ka eelistanud õunad hoopis masinas sipsti ära kuivatada kui tal oleks olnud niisugune võimalus?”
Keegi ei karda uuendusi, aga eelistaks pigem korraga tunduvalt rohkem kuivama panna. Nii ka meie vaaremad. 1,5 liitrit korraga oleks vaaremade jaoks olnud päris jama. Kui nad ikka õunu korjasid, siis ka kõik need kümned kilod ära viilutasid ja kuivama panid. Noh need, mis mahla- ja moositeost üle jäid.
Mu lapsepõlves rippusid suured õunavanikud igal sügisel pliidi kohal kuivamas. Neid oli palju ja nad järjest vahetusid.
sügavkülma eelis on ka see, et sinna pistetud matsetaimi võib pärast mitmel moel kasutada
Sellega ma nõustun täielikult, et igasuguseid maitsetaimi on kuivatamise asemel mõtekam sügavkülma pista. Mul läheb ka suurem osa taimi sügavkülma.
Piparmünti kuivatades peab olema soe ja kuiv koht ning tuleb laotada soovituslikult mõnele marjapõõsa võrgule väga õhukese kihina. Kui nii teete siis ei tõmba piparmünt mustaks vaid jääb roheliseks edasi.
Lasen lastel näpsida piparmündilt lehed õues ära ja siis sügavkülma. Pärnaõied ja kõik muud, maitsetaimed samuti.