Vahel tundub, et kõikide teiste lapsed on tublimad, tegusamad jne. Sõbrannad on end tööle sebinud, teevad sporti, muusikat, kunsti. Koguvad-teenivad raha, et reisida või festivalidel käia. Õnneks olen suutnud hoida tema kuuldes teistega võrdlemisest, aga oma peas ma seda siiski teen. Lihtsalt see miinimumi peal keskpärasus ajab mind hulluks. Kas peaksin ikkagi omaenda suhtumisega tegelema ja olema õnnelik, et niigi hästi on. Või peaks suunama kuhugi poole. Kuidas?
Tead, kui paha tunne oli, kui gümnaasiumiealisena ma olin ka selline hea tüdruk, kes ei valmistanud täiskasvanutele üldse probleeme – kuid ma pidin üsna sageli tundma, et sellest hoolimata ma ei ole piisav. Kõige hullem oli see, kui ma lihtsalt olin rahulikult ja mõtlesin omi mõtteid, siis halvustav pilk ja: “Mis sa uimerdad?” , “Ma kardan, et sinust saab vist selline, kes millestki ei huvitu ja mingit tegevust ei leia” jms. Ja tõesti – see oli ainus asi, mis ajas mind kurjaks ja pani mind vahel täiskasvanule vastu lärtsuma. See tundus nii ebaõiglane, et mina püüan omameelest mitte kellelegi muret valmistada ega tüli norida – aga näe, ei olda rahul. Mõnikord mõtlesin vihaga, et äkki peaks hakkama halvasti õppima või mingit pahandust tegema – siis saaks vähemalt asja eest pahandada.
Nüüd, juba keskealisena, võin öelda enda kohta: Mul üsnagi puudub teiste inimestega võistlemise, parim olemise tahe. Samas olen heatahtlik, kohusetundlik ja püsiv. Oleks ma seda juba noorena teadnud – siis ma olekski teadlikult valinud ja ära õppinud mingi sellise ameti, kus on püsivust nõudev nokitsemise töö, aga karjääri tegema tingimata ei pea.
Mis ma öelda tahan: sinu tütar ka võibolla pole looduse poolt antuna “aktivist” ja “karjäärihunt”. On lihtsalt teine inimtüüp. Talle võib sobida mingi rahulikuma iseloomuga töö, kus on oluline kohusetundlikult midagi ära teha. Mis see täpselt olema peaks, võibolla ta ei oska praegu ette kujutada, kuid mingil ajal leiab, mis talle sobib.
Huvialasid välja pakkuda loomulikult võib – aga neid tuleb seda tüüpi noorele serveerida väga rahulikult, umbes nagu: ” Võibolla sa prooviksid – see tundub olevat mõnus ajaviide.” Niipea, kui mingi “säramine”, “et ka mina saaksin sinu üle uhke olla” tagamõte välja paistab, võib tekkida seda tüüpi noores tõrge, et ma ei taha.