Ma olen mõelnud, et kas nende nõukaaegsete paneelikate renoveerimise asemel ei oleks mõistlikum uut maja ehitada? Need vastaks täielikult tänapäevasele nõuetele, ei tekiks tänu oskamatule renoveerimisele hallitusega probleeme ja vanurid ning invaliidid ei oleks liftita 5-ndal korrusel lõksus, laheneksid parkimiskohtade probleemid magalates, kuna neid saab teha maja alla. Pluss uues majas on kinnisvara väärtus suurem, kui vanas paneelikas. Samuti tuleks seda teha EL/riigi/omavalitsuse abiga muidugi. Majale uus krunt ja järjest hakkaks maha võtma neid, et uutele ruumi teha.
Jah, ma pole kursis, kui palju uue kortermaja ehitamine maksaks, kuid olen renoveerinud vana eramaja ning tagantjärgi vaadates ütlen küll, et lihtsam ja odavam oleks olnud uus teha.
Ka hinda ei tea, aga öelda võiks, et väga kallis. Enamusele inimestest on ka oma maja saamine kas ostmise või ehitamise teel väga kallis, mida kunagi ei saada. Ja kes need uued kortermajad peaks siis ehitama? Riik? Inimesed, kes seal elavad seda igatahes ei suuda. Kui nad suudaks, kõik sealsed elanikud, siis paljud omaksid juba oma maja. Korralikud paneelikad on sellised, et kestavad niigi, need pole barakid või täidismajad, ikkagi soojustatud paneelidega tehtud. Enamus on siiski mingil tasemele praeguseks ajaks renoveeritud ja inimestel seal sellega seoses ju laenud peal, mida ka nemad maksavad aastaid või aastakümneid. Kui nüüd nad ise peavad omal kulul laskma ehitada uue elamu kõüigi jaoks, siis see pole võimalik.
Inimesed, kes reoveerivad ise oma eramaja, on nii kaugel, et nad on selle mingil kujul siiski juba omale ostnud. Vastutavad ise, kortermajas on erinevas eas ja erineva sissetulekuga rahvast. Igal oma arusaam. Oma majas renoveerite nii, kuidas võimalik. Kas laenuga, kas on omal reaalne raha olemas ja teete järjest või kogute ja teete aastaid või eluaeg. Tagasivaates võivad mõnedki asjad tunduda teistmoodi, et oleks uue ehitanud vms. Me oleme ka ise aastaid renoveerinud oma maja, mille saime keskeas alles. 8 aastat remontinuna teame endiselt, et meie ei oleks suutnud uut siis ehitada. Meie maja tasus renoveerida, kuna meil on tugev kivihoone, valatud betoonist ja plokkidest.