Teil saab koolis väga lõbus olema, kui selle vanaema asemel asub mõni õpetaja last keelama ja see siis vastab, et sina pole mingi keelaja. 😀
Kellel TEIL? Terve vahmiil hakkab kooli minema või?
Kahjuks on üldlevinud see valearusaam, justkui lapsed käituksid alati kõigi täiskasvanutega kõigis olukordades ühtmoodi. Üks saamatu ei oska lastega suhelda ja siis suures pahameeles pasundab vanemate suunas, et oi, milline valesti kasvatatud laps, mis küll seal KOOLIS veel saama hakkab, küll te siis veel näete ja õpetajate käest saate! Ise sai 6-aastase lapse poolt paika pandud, aga kool ja õpetajad peaks olema nagu mingi kõrgem jõud või karma, mis tema kannatuste eest kätte maksab.
Tegelikult läheb laps kooli, kohandub sealsete reeglitega, saab ilmselgelt aru, et kodus on ühtmoodi elu ja koolis teistmoodi ja midagi dramaatilist ei juhtu.
Minu laps on ka ära hellitatud, selle põhjuseks on tema keeruline sünnilugu ja oleme õnnelikud, et ta meil üldse olemas on. Ma lõikan talle hommikul võileva kuubikuteks, lasen süüa multika ees, kui tahab ja sahmin ja pusserdan ta ümber alatasa. Kui ta midagi tahab, jätan poolelioleva tegevuse katki, asjad kukuvad käest ja lähme teeme, mis tema tahab.
Ühtlasi käib ta lasteaias ja nüüd kevadel on igasugu projekte ja üritusi koos vanematega olnud, olen mitu korda seal temaga koos aega veetnud. Laps lippab krapsakalt ringi, teab, kus miski asub, teab, kuhu minna ja mida teha, tagatipuks veel valvab väiksemaid, et need ka reegleid järgiks. Viimane kord oli pintsliloputustopsi vaja, laps lippas kuhugi ja tuli vett täis topsiga tagasi. Ise sehkendab oma asjadega, kodus on nii, et unustaks aluspüksid ka jalga panna, lasteaias on käigupealt meeles, kas kõik vajalikud asjad on kaasas, kui koju minema hakkame. Sööb loomulikult koos teistega laua taga ja ei eelda, et keegi ta võileiva ära tükeldaks.
Seega pole mõtet ähvardada vanemaid, et küll te veel karistada saate, sest ei teinud nii nagu mina tahan. Ainult iseennast karistate ja oma peresuhteid rikute selle suhtumisega.