Kui ütlete need kolm sõna “ma armastan sind”, siis kuidas sa tead või tunned seda, et nii on?
Esileht › Pereelu ja suhted › Kuidas sa tead, et sa armastad?
Teema: Kuidas sa tead, et sa armastad?

Kui ütlete need kolm sõna “ma armastan sind”, siis kuidas sa tead või tunned seda, et nii on?
Küsi teismeliste käest. Siin on juba niisuguses vanuses kaader, et vähesed viitsivad sel teemal heietama hakata. Mis olnud, see olnud.

Ei teagi. Armastamine on seisund, mida on võimalik ainult tagasiulatuvalt määrata – kas armastasin või mitte. See, et neid kolme sõna öeldakse, näitab pigem inimese emotsionaalsust või selle puudumist. See on minu elutarkus.

Küsin endalt, kas ma armastan teda. Esimene vastus, mis tuleb (kiirelt, ilma m6tlemata) ongi 6ige. Töötab tegelikult iga tundeid puudutava küsimuse puhul, et järgi esimest vastust. Kui hakkan peas analüüsima, poolt ja vastuargumente leiutama, siis saan väljam6eldud vastuse, mitte päris tunded.

Küsin endalt, kas ma armastan teda. Esimene vastus, mis tuleb (kiirelt, ilma m6tlemata) ongi 6ige. Töötab tegelikult iga tundeid puudutava küsimuse puhul, et järgi esimest vastust. Kui hakkan peas analüüsima, poolt ja vastuargumente leiutama, siis saan väljam6eldud vastuse, mitte päris tunded.
See on romantiseeritud mõttekäik. Tegelikult on armastamine valik ja otsus, seega justnimelt vaid mõtlemise järjel on võimalik aru saada, kas armastad või mitte. Esimene mõte räägib hoopis muust – kas sul on kirg, kas on romantiline tõmme, kas on armumine.
Kõige õigem on selliste asjadega üldse mitte pead vaevata. Kui kaaslasega saad olla sina ise, sul on hea temaga, siis olegi. Ei ole vaja harutada pulki lahti, kas on armastus ikka või mitte.

Ma mõistsin, et armastan oma partnerit, kui olime natukene aega kaugsuhtes. Temast eemalolekul sain aru, et ta on minu jaoks oluline inimene, ma igatsen ta järele, ma tunnen tema suhtes tõmmet ja samas tunnen end temaga rahulikult ja turvaliselt.
Ja temal on sama minu suhtes. Ning armastust näidatakse tegudes.

Mina mõistsin siis, kui me väga tülli läksime ja 4 päeva ‘lahku olime läinud’. Ma ei söönud nende 4 päeva jooksul pmst mitte midagi, jõin ainult natuke vett. See tunne oli kohutav, ma reaalselt mõtlesin, et ma suren.

Hea teema. Veel keerulisem, et mis see armastus üldse on. Mis on kindel tunnus, et kas on armastus või ka et ei ole?

Kui soovin kogu südamest, et armastatu oleks õnnelik. Tingimusteta ja südamest.
Need, kes ütlevad, et armastus on otsus? Kuidas see välja näeb? Et Mati on tore kaaslane, otsustan, et armastan teda nüüd elu lõpuni? Või pole need inimesed kunagi päriselt armastust tundnud? Sel juhul tunnen kaasa.

Lihtne vastus: kohtlen abikaasta nii nagu tahan et mind koheldakse. Valetamine, petmine ei tule kõne allagi. Ei mõnita, ei tule sellise asja pealegi.

Tingimusteta
Misasja? Kes siis vastutab?
Mis mõttes vastutab? Me räägime siin tundest siiski. Oma tunnete eest vastutab igaüks ise. Kokkulepped, lapsed, abielu jne on otsused, armastus on tunne.

Need, kes ütlevad, et armastus on otsus? Kuidas see välja näeb? Et Mati on tore kaaslane, otsustan, et armastan teda nüüd elu lõpuni? Või pole need inimesed kunagi päriselt armastust tundnud? Sel juhul tunnen kaasa.
Mina arvan, et just sina pole tegelikult armastanud või ei ole endas toimuvat piisavalt analüüsinud. Sina kirjeldad tunnet. Tunded tulevad ja lähevad ning sõltuvad ajukeemiast. Armastus on valik ja otsus, seega on see inimese mõistuse juhtida ning seetõttu võib soovi korral kesta kogu elu. Ükski tunne ei kesta nii kaua, kes muud väidab, see petab ennast. Tunne juhib inimest, inimene juhib valikuid.

Uskumatult hea soe tunne on südames. Soojus ja turvalisus, need on peamised tunned.

Mina mõistsin siis, kui me väga tülli läksime ja 4 päeva ‘lahku olime läinud’. Ma ei söönud nende 4 päeva jooksul pmst mitte midagi, jõin ainult natuke vett. See tunne oli kohutav, ma reaalselt mõtlesin, et ma suren.
Kust sa tead, et see on armastus, mitte sõltuvushäire? Kõlab nagu võõrutusnähud.

Seda ma ei tea, aga ma tean, kuidas ma saan aru, et ma olen täiskasvanud iseseisvalt mõtlevi inimene: sellised küsimused ei vaeva mind. Elada on vaja nii, et endal ja teisel inimesel oleks hea olla, ja mitte murda pead, kuidas usa filmide klišeesid reaalsesse ellu üle kanda.

Mina arvan, et just sina pole tegelikult armastanud või ei ole endas toimuvat piisavalt analüüsinud. Sina kirjeldad tunnet. Tunded tulevad ja lähevad ning sõltuvad ajukeemiast. Armastus on valik ja otsus, seega on see inimese mõistuse juhtida ning seetõttu võib soovi korral kesta kogu elu. Ükski tunne ei kesta nii kaua, kes muud väidab, see petab ennast. Tunne juhib inimest, inimene juhib valikuid.
Ma ei saa ka aru, et mis otsus saab armastus olla.
Kui miski asi on otsus ja valik, mida mõistus juhib võib nimetadagi seda otsuseks ja valikuks. Abiellumine on otsus. Otsustad siis kas mõistusega või tundega.
Armastus on ikka tunne. Kas tunned midagi teise vastu või ei. Kui ei tunne enam, siis on armastus otsas.
Siis otsustadki kas elad edasi koos või mitte.
Minu variant on, et armastus on meil igaühel endal sees. Keegi teine “lülitab” selle tunde meis sisse. Hakkame tundma enda sees olevat armastust ja tõmmet teise vastu.
Nüüd kui teisiti arvate või teate, siis arutleks.
Lihtsalt see on minu tasandil arusaam.

Esileht › Pereelu ja suhted › Kuidas sa tead, et sa armastad?