Ma ei pea temalt luba küsima. Pean teda informeerima, et kavatsen küsida tema eelmistelt tööandjatelt. Tema võib mul keelata küsida. Siis ta seda töökohta ei saa. Esmalt normaalsel inimesel pole enamasti midagi varjata. Teiseks, kui eelmine tööandja ütles, et näiteks hilineb sageli, saab ju töötajaga sel teemal vestelda. Niikuinii lüüakse kõik vestlusele kutsutavad nimed googlesse. Niikuinii. GDPR võib siinkohal ära unustada. Me ei lähe isegi paarismatkale tundmatu inimesega ilma teda googeldamata. Lisaks on see absurd. Kui ma tean, sest olen palju lugenud ja kaua ilmas elanud, et mõni suunamudija nimega ütleme CZH näiteks armastab pesus enda pilte avalikkusele esitada, sis ma seda TEADA võin ja seetõttu teda mitte näiteks Vooruslike Naiste Seltsi esimeheks palgata. Aga kui ma ei tea, siis otsida ei tohi. Või kui mulle meenub, et Käbileenu varastas telefoniputka, siis ma teada ja oma personalivaliku otsuseid võin selle teadmise järgi teha aga teada SAADA ma ilma selle inimese loata seda ei tohiks? Absurd. Õnneks tean palju. Ka seda, et ükski inimene, kel pole midagi varjata, ei keela kategooriliselt vestelda oma eelmise paari ülemusega. Võimalik, et ta soovib omalt poolt midagi lisada või teatada, see on loomulik ja kuulame ära. Meil on üks endine alkohoolik. Isegi tema ei keelanud helistada oma üle-eelmisele ülemusele vaid selgitas, et siis oli tal probleem ning nüüd 13 aastat kaine. Helistage, palun, ütles.
Jutt muidugi on üsnagi õige, aga sinu ülbe suhtumine on vale. Tänapäeval ei käi enam nii, et sina oled tööandjane ülbe ja ei tea mis kunn. Kes oma töötajaid lugupidavalt kohelda ei oska, peab maksma rohkem. Ei käi enam nii, et ülban kuidas tahan, mingu mujale, kui ei meeldi.
Aha, et mu jutt on õige, aga selle jutu sisuks olev suhtumine on ülbe. Mis osa siin ülbe on? See osa, et kui inimene keelab kategooriliselt küsida midagi eelmistelt tööandjatelt, peaks eeldama, et ju siis oli nii super töötaja, et kõik kiidaksid mulle teda 7 tundi järjest?
No selge see, et siis on al midagi kapitaalset varjata ja ka sina jätaksid sellise töötaja tööle võtmata, kindel see. ERITI kui tegemist raha või laste või turvaküsimustega. Või tahad sa öelda, et sa ei oleks nii “ülbe”, et jätaksid selle inimese kõrvale vaid mütleksid – ah, kama kaks, vang või varas või pedofiil, andmeid koguda ei luba, võtan ta oma eralasteada majandusjuhatajaks?
Kui jah, võtaksid, siis oled ju juhmakas. Kui ei (nagu mina), siis oled ülbe (nagu sinu sõnul mina).