Esileht Ajaviite- ja muud jutud Kuidas saada aru, kas koorikleival on jahu või hallitus?

Näitan 16 postitust - vahemik 1 kuni 16 (kokku 16 )

Teema: Kuidas saada aru, kas koorikleival on jahu või hallitus?

Postitas:
Kägu

Tegelikult ei puuduta asi ainult koorikleibu. Elan üksi ja tihti juhtub, et mõni leivaline on seisma jäänud, ei pea isegi säilimiskuupäevast kauem seisnud olema, aga imelik on ikka. Kuidas teha jahul ja hallitusel vahet, kas on mõni lollikindel nipp?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

nuhh-nuhh ninnuga, aga suitsetaja nina vist ei tunne

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ma pole suitsetaja. Aga mõnikord on keeruline.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Osta luup, sellega saab tegelikult päris täpselt aru, koostiste ülipeent kirja väikestelt siltidelt saab ka uurida.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kui mul oleks nii suur probleem selle hallitusega, nagu on teemaalgatajal, siis ma loobuksin koorikleibade ostmisest ja sööks edaspidi ainult ilma jahukihita leiba. Ausalt.

Please wait...
Postitas:
Kägu

lõhna on kaugelt tunda, maitset ka.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Tavalistel poest ostetud leiva-saialistel on hallitus ju rohelist värvi?! Või on midagi muud ka? Ega ma täpselt ei teagi. Päev vanu leibasid olen veel söönud, vanemad lendavad prügikasti. Mingeid säilivuskatseid kodus ei tee. Kuid tõele au andes, kuupäeva sees hallitama läinud leiba pole veel kohanud.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Minu arust hallitanud leib haiseb nii hullusti, et süüa pole seda küll võimalik. Vahel pole isegi silmaga veel näha midagi, aga spetsiifiline lõhn on juba olemas.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Minu arust hallitanud leib haiseb nii hullusti, et süüa pole seda küll võimalik. Vahel pole isegi silmaga veel näha midagi, aga spetsiifiline lõhn on juba olemas.

Täpselt. Kui koti lahti teed, siis on kohe tunda, kas on hea leivalõhn või hallituse lõhn. Enamasti moodustab hallitus ka üsna kindlapiirilisi laike koorikule, mis on teist värvi.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Pista üleliigne leib sügavkülma ja sealt siis jao pärast võta välja sulama.
Leib/sai säilib sügavas väha hästi. Üles sülanuna(võib ka röstri vahele pista külmununa) on leib nagu värske.

Aga muidu nõustun nendega, et hallitust on juba lõhnast tunda.

Please wait...
Postitas:
Kägu

tavalises külmkapis säilib ka päris kaua

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mina panen kohe sügavkülma. Saan vajadusel kohe võtta ja ei ole vajadust hiljem üle nuusutada ega luubiga uurida.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Ühe nipi ma küll teile räägin.
Nimelt kui pakis on nt pealmine leib ilmselge hallitusega, aga teised viilud tunduvad täitsa söödavad olema. Siis panna need viilud rösterisse ja voilaa … röstituna ilmnevad ka pealtnäha nitševoo leibadele hallituslaigud. Järgi proovitud!
Üldiselt on nii, et kui mingi hallituslaik juba tootel on, siis tuleb kogu pakendis olev kraam minema visata, sest seente niidistik ulatub väga kaugele.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Ühe nipi ma küll teile räägin.

Nimelt kui pakis on nt pealmine leib ilmselge hallitusega, aga teised viilud tunduvad täitsa söödavad olema. Siis panna need viilud rösterisse ja voilaa … röstituna ilmnevad ka pealtnäha nitševoo leibadele hallituslaigud. Järgi proovitud!

Üldiselt on nii, et kui mingi hallituslaik juba tootel on, siis tuleb kogu pakendis olev kraam minema visata, sest seente niidistik ulatub väga kaugele.

Talitasin ka nii (panin rösterisse, lasin krõbedaks ja sõina ära), kuni sattusin ühe haritud seeneinimese loengule. Oma esitluses rääkis ta muuhulgas sellest, et kuumutades muutuvad leival elavad hallitusseened toksilisemaks. Hull pidi olema ka sellisest leivast suppi keeta, mis ühest otsast veidi hallitanud on.
Leib ja sai on poorsed, pehmed ja niisked – hallitusele väga sobiv keskkond. Kui hallitusseene viljakehad juba näha on, on seeneniidistik haaranud tõenäoliselt suure osa leiva sisemusest.

Teeamaalgatajal soovitaks leiba hoida külmikus, seal pole hallitusele arenguks soodsad tingimused.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Hallitus on tavaliselt veidi sinakas, rohekas. Teiseks, kui “hallitus” on ainult kooriku peal, aga mitte leiva sees, siis on tõenäoliselt jahu. Aga kui pole kindel, siis lõika see hallitanud/jahune koht leiva küljest ära.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Sarnaselt juba mitme eelkommenteerijaga on meie pere leivatagavara sügavkülmas ja hetkel kasutusel poolikuid pakendeid hoiame tavalises külmikus. Hallitanud või muul moel halvaks läinud leiba pole meie majas juba aastaid nähtud, ei ole olnud mingit vajadust ka midagi ära visata. Isegi minu vanemad, kes eluaeg leiba kuskil nn leivakastis hoidnud (ja kus see alailma hallitama läks), hakkasid lõpuks meie eeskujul seda külmkappi panema. Kindlasti soovitan ka teemaalgatajale, nii ei teki mingeid probleeme hallitusega ega kahtlusi selle suhtes.

Please wait...
Näitan 16 postitust - vahemik 1 kuni 16 (kokku 16 )


Esileht Ajaviite- ja muud jutud Kuidas saada aru, kas koorikleival on jahu või hallitus?