Mees tõi turult soolaseeni, mis on ootuspäraselt tulisoolased. Mul on ähmaselt meeles, et neid peaks enne loetama. Kas keegi oskab täpsemalt õpetada, kuidas ja kui kaua?
Teema: kuidas süüa soolaseeni?
Leota või loputa, oleneb kui soolast lõpptulemust tahad. Mina hoian mõni tund külmas puhtas vees. Kui ikka räme soolane, võid vahepeal vett vahetada.
Lase keeduvett peale, las liguneb 10 min. Proovi, kui on endiselt soolane, lase uus keeduvesi peale
Jah, peabki leotamise käigus maitsma, kui on võõra inimese soolatud seened. Enda omadest tean juba täpselt, kui kaua leotada ja kui mitu liitrit kulub kilo peale. Esimestel kordadel läks ka veidi nihu – pidin hiljem toidule soola lisamagi 🙂
Teen nagu vanavanaema tegi, kes oli mõisas virtin 🙂 ja kellelt see on edasi alapoole tulnud – leotan keedetud ja väga külmaks jahutatud vees, kus on kahe liitri kohta lahustatud pool nappi teelusikat suhkrut. Seened peavad olema maksimaalselt 5 cm paksuselt ja vett peal ca 3 cm. Leotan võimalikult jahedas kohas. Vahepeal loksutan, aga ei sega. Leotan tundi 4-5, aga mitte lausa üle öö. Hakin kindlasti pärast leotamist.
Minu pereliige, kel on aga aastakümneid õppinud pagar olnud ja muude asjade seas ka muidugi soolaseid pirukaid valmistanud, leotab just toasoojas vees sörtsu sidrunimahla või äädikaga. Maksimaalselt 2 tundi ja vahetab korra vett.
Aga meie soolame ka ise, seega väga suurt ohooood pole soolaseentega olnud.
Oma soolatud seeni leotan 2-3 tundi, siis on parajad. Teen seenesalatiks (muna, sibul, hapukoor) ja siis kuumade kartulite juurde – peabki jääma nats soolasem.
Teemaalgatajal on sellest vähe abi, aga mina teen viimasel 10 aastal leotamisvajaduse vabasid soolaseeni – kupatatud/ leotatud seened lasen uue puhta soolveega (1 l vett + 2 spl soola) keema ja tõstan purkidesse. Neid saab kohe avades ja natuke nõrutades hakata salatiks (või kuhu iganes) hakkima, soolasus on paras.
Teemaalgatajal on sellest vähe abi, aga mina teen viimasel 10 aastal leotamisvajaduse vabasid soolaseeni – kupatatud/ leotatud seened lasen uue puhta soolveega (1 l vett + 2 spl soola) keema ja tõstan purkidesse.
Mina teen ka niimoodi juba aastaid. Tõmmuriisikad ja võiseened ikka soolvette.
Teemaalgatajal on sellest vähe abi, aga mina teen viimasel 10 aastal leotamisvajaduse vabasid soolaseeni – kupatatud/ leotatud seened lasen uue puhta soolveega (1 l vett + 2 spl soola) keema ja tõstan purkidesse.
Mina teen ka niimoodi juba aastaid. Tõmmuriisikad ja võiseened ikka soolvette.
Pilvikud on ka head selle retseptiga.
Jah, ka mina panen oma seened purki kerge soolveega või maitsestan omas mahlas läbikeetmisel parajaks, pärast hea otse purgist salatisse segada või koos mahlaga pannile panna.
Teemaalgatajal on sellest vähe abi, aga mina teen viimasel 10 aastal leotamisvajaduse vabasid soolaseeni – kupatatud/ leotatud seened lasen uue puhta soolveega (1 l vett + 2 spl soola) keema ja tõstan purkidesse.
Mina teen ka niimoodi juba aastaid. Tõmmuriisikad ja võiseened ikka soolvette.
Teen nii soolvees kui kuivsoolatult. Viimased tahavad küll pigem külmkapis seismist, vedelikus seened on niisama jahedamas ruumis.
Teemaalgatajal on sellest vähe abi, aga mina teen viimasel 10 aastal leotamisvajaduse vabasid soolaseeni – kupatatud/ leotatud seened lasen uue puhta soolveega (1 l vett + 2 spl soola) keema ja tõstan purkidesse.
Mina teen ka niimoodi juba aastaid. Tõmmuriisikad ja võiseened ikka soolvette.
Teen nii soolvees kui kuivsoolatult. Viimased tahavad küll pigem külmkapis seismist, vedelikus seened on niisama jahedamas ruumis.
Kuidas see kuivsoolamine käib? Mis seened jms…
Teemaalgatajal on sellest vähe abi, aga mina teen viimasel 10 aastal leotamisvajaduse vabasid soolaseeni – kupatatud/ leotatud seened lasen uue puhta soolveega (1 l vett + 2 spl soola) keema ja tõstan purkidesse.
Mina teen ka niimoodi juba aastaid. Tõmmuriisikad ja võiseened ikka soolvette.
Teen nii soolvees kui kuivsoolatult. Viimased tahavad küll pigem külmkapis seismist, vedelikus seened on niisama jahedamas ruumis.
Kuidas see kuivsoolamine käib? Mis seened jms…
Kuivsoolamine – kupatatud ja nõrutatud seened pannakse purki soolaga kihiti. Tugevalt tuleb kinni suruda. Siin teised võivad lisada seeneliike, aga meie peres on vanasti kuivsoolatud neid seeni, mida kupatatakse (tõmmuriisikad, männiriisikad, kollariisikad, kaseriisikad jms).
Ma annan teile soolaseente kiirleotamise nipi – keetke neid minutike-kaks ning vahetage vett ja korrake vajadusel. Kui seened lähevad tükeldamisele, on mõistlik need enne tükeldada ja siis korra läbi keeta. Hiljem sõelaga kurnata. Nii saab soola välja väga kiiresti. Seda keetmise nippi lugesin kunagi kuskilt nipiraamatust, aga tükeldamise osa olen katse-eksituse meetodil avastanud, ning nii käib kogu protsess veel kiiremini.
Ma annan teile soolaseente kiirleotamise nipi – keetke neid minutike-kaks ning vahetage vett ja korrake vajadusel. Kui seened lähevad tükeldamisele, on mõistlik need enne tükeldada ja siis korra läbi keeta. Hiljem sõelaga kurnata. Nii saab soola välja väga kiiresti. Seda keetmise nippi lugesin kunagi kuskilt nipiraamatust, aga tükeldamise osa olen katse-eksituse meetodil avastanud, ning nii käib kogu protsess veel kiiremini.
Ma keetma pole hakanud (miks ma peaksin kuumutama külmi seeni, mida ma soovin külmalt kasutada?), aga seda olen küll mõnikord teinud, et enne hakin ja siis leotan. Saab oluliselt kiiremini, samas võib ka juhtuda, et lähevad liiga magedaks, ses suhtes peab ettevaatlik olema.
Olen näinud selliseid molluskeid ühel sünnipäeval, limased ja venivad loputamata laual..eestlased..
Ma annan teile soolaseente kiirleotamise nipi – keetke neid minutike-kaks ning vahetage vett ja korrake vajadusel. Kui seened lähevad tükeldamisele, on mõistlik need enne tükeldada ja siis korra läbi keeta. Hiljem sõelaga kurnata. Nii saab soola välja väga kiiresti. Seda keetmise nippi lugesin kunagi kuskilt nipiraamatust, aga tükeldamise osa olen katse-eksituse meetodil avastanud, ning nii käib kogu protsess veel kiiremini.
Ma keetma pole hakanud (miks ma peaksin kuumutama külmi seeni, mida ma soovin külmalt kasutada?), aga seda olen küll mõnikord teinud, et enne hakin ja siis leotan. Saab oluliselt kiiremini, samas võib ka juhtuda, et lähevad liiga magedaks, ses suhtes peab ettevaatlik olema.
Külma veega saab jälle maha jahutada. Kasutan sama moodust nii kartuli-seenevormi kui ka seenesalati puhul.
Olen näinud selliseid molluskeid ühel sünnipäeval, limased ja venivad loputamata laual..eestlased..
Kuivalt soolatud seened ei ole kunagi limased ega venivad. See pole lihtsalt võimalik, sest jämesool lõhub iga lima juba eos, mingit lima ei tekigi.
Limased võivad olla omas mahlas purki pandud seened, nii kerge soola kui ka vähese äädikaga. Neid ei tohikski loputada, kaob suur osa maitsest. Lima lihtsalt kaasneb sellise konserveerimisega, ei tasu pahaks panna. Kui ei meeldi, ei pea sööma.
Olen näinud selliseid molluskeid ühel sünnipäeval, limased ja venivad loputamata laual..eestlased..
Kuivalt soolatud seened ei ole kunagi limased ega venivad. See pole lihtsalt võimalik, sest jämesool lõhub iga lima juba eos, mingit lima ei tekigi.
Limased võivad olla omas mahlas purki pandud seened, nii kerge soola kui ka vähese äädikaga. Neid ei tohikski loputada, kaob suur osa maitsest. Lima lihtsalt kaasneb sellise konserveerimisega, ei tasu pahaks panna. Kui ei meeldi, ei pea sööma.
Ta ju venelane – peabki virisema eestlaste üle!
Olen näinud selliseid molluskeid ühel sünnipäeval, limased ja venivad loputamata laual..eestlased..
Ilmselt oli tegu marineeritud seentega, kes see marineeritud seeni loputab!? Näiteks marineeritud kuuseriisikad on üsna limase moega, aga üldiselt seenesööjad peavad neid maitsvateks…
Milleks teiste inimeste söömisharjumusi niimoodi arvustada? Ei pea ju sööma, kui ei meeldi! Vaevalt see ainus toit laual oli.
Marineeritud puravikud-tatikad on kohe eriti limased, aga seenesõbrad söövad ja mõnulevad. Kel “sõna otseses mõttes okse peale tuleb” (nagu seal sibulateemas ????), ei pea ju sinna perre külla minema.
Kuivsoolatud seened on vähem libedad, soolvees tehtult rohkem, aga see ongi seene eripära. Sulajuust kah venib nagu nuuse – on keegi avalikult minestanud?