Tavaliselt ostan jõuludeks purgiga praekapsast, aga nüüd tõi mees poest plastikämbritäie toorest hapukapsast köömnetega. Kuidas sellest praekapsas tehakse? Panen lihtsalt potti hauduma? Lisan midagi? Kaua see poti küpsema peaks?
Teema: Kuidas teha toorest hapukapsast praekapsas?
Paned hauduma, maitsestad, kuidas soovid. Lisad nt suitsukonti või -sinki. Või mett, kui on liiga hapu. Hautad tund-poolteist, kuni on sulle parajalt pehme. Ei pea enam praadima, aga võid, kui tahad pruunistada – on ka hea. Peaasi, et kõrbema ei lase. Lihtsalt paned pannile ja segad aeg-ajalt, et põhja ei kõrbeks. Ongi praetud.
Suurde potti, vett peale pool klaasi või rohkem, ja hautad kaane all paar tundi. Mina panen veidi suhkrut ka või praeleent. Segama peab aeg-ajalt ja jälgima, et põhjas vesi otsa ei saaks, kergesti lähevad kõrbema ilma veeta. Kapsas ise peab olema maitsev, kehvast hapukapsast head praekapsast ei saa. Pannil pole ma kinagi pruunistanud, teen alati suure potitäie, see on ju nii hea.
Panen koos pekise lihaga potti nö praadima. Algul ilma veeta, et võtaks jume juurde. Hiljem vett, suhkrut, veidi soola, valget pipart. Hautan ikka mitu tundi ja vahepeal kontrollin vedeliku taset. Vee ära aurustudes lasen mõni hetk kapsal-lihal jälle pruunistuda, siis keev vesi peale. Seda peab jah jälgima, et põhja ei võtaks. Kapsa happelisus on selleks võimeline küll.
Mul väga suuri potte kodus ei ole, aga ülduselt teen korraga kolm kilo kapsast + umbes kilone lihatükk. Kapsad panen kuumalt purki ja jahtunult külmkappi. Seisavad väga hästi päris kaua.
Jõulud möödas, aga kirjutan ka. Kui ma mulgikapsast ei tee ja liha nagunii kõrvale pakun, siis ma liha praekapsale ei lisa. Natuke rasvainet potti ja kapsas peale, niimoodi ma kergelt praen enne, et veidi pruuni jumet saada ja segan. Vaadata, et kõrbema ei lähe. Kui pruunisust on olemas, siis lisan vett vähehaalav ja hautan. Maitsestan. Lõpus peaks jääma minimaalselt vedelikku. Maitsestan soola ja suhkruga, oma maitse järgi.
Ega jah, toiduretseptide jaoks on Perekool ainuke koht.
Teemaalgataja olen. Viskasin 900g kapsast koos pudelitäie porteriga potti, lisasin pool klaasi piparkoogitaigna teost üle jäänud tumedat suhkrusiirupit ja tüki võid lisaks, hautasin potis 4 tundi ja sai kapsas missugune!
Teemaalgataja olen. Viskasin 900g kapsast koos pudelitäie porteriga potti, lisasin pool klaasi piparkoogitaigna teost üle jäänud tumedat suhkrusiirupit ja tüki võid lisaks, hautasin potis 4 tundi ja sai kapsas missugune!
Miinustajatele: kasutasin seda retsepti: https://nami-nami.ee/retsept/7291/%C3%95lles_hautatud_hapukapsas
4 tundi tundub üüratu aeg. Kas selle haudumise peale säilis ka mingi kapsa tekstuur?
4 tundi tundub üüratu aeg. Kas selle haudumise peale säilis ka mingi kapsa tekstuur?
Mina hautasin 3 tundi ja kapsas tuli ülihea. Sealjuures eeldasin, et kapsas on valmis 2 tunniga, aga jätsin tunni varuks. Õigesti tegin.
Nojah, kuidas kellelegi meeldib. Ma enamasti üle 1,5 tunni pole hautanud. Aga eks järgmisel päeval soojendades lasen ikka keema uuesti, nii et haudub siis veidi edasi. Pole ka paha, kui pehmemaks läheb.
Viskasin
Miks? Miks seda kapsast niisama potti panna ei või?
Aa, õige! Keelelaiend. Mahlakas emakeel. Kuivik-mina olen kade ja kibe ja ei saa perekoolikate suurepärasest keeletajust aru. Just, vabandan!
Teemaalgataja olen. Viskasin 900g kapsast koos pudelitäie porteriga potti, lisasin pool klaasi piparkoogitaigna teost üle jäänud tumedat suhkrusiirupit ja tüki võid lisaks, hautasin potis 4 tundi ja sai kapsas missugune!
Miinustajatele: kasutasin seda retsepti: https://nami-nami.ee/retsept/7291/%C3%95lles_hautatud_hapukapsas
Suur inime’, mis sa nutad mingi virtuaalse kriipsukese pärast?
Ilmselgelt miinustati sind selle viskamise, mitte retsepti pärast.
See aasta juhtus nii, et tõin küll hapukapsa poest ära, aga unustasin osta suitsupõske, millega tavaliselt teen ja kodus üldse mingit sellist liha ollust ei olnud. Võtsin lahti interneti ja leidsin õunamahla variandi, kus käis tõrts võid sees. Ja väga head kapsad tulid. Ei peagi tegema rasvase lihaga.
Ei peagi tegema rasvase lihaga.
Ei peagi. Siin on lihtsalt ühe nimetuse alla pandud kõik hapukapsad, praekapsad, mulgikapsad jne. Praekapsast tehakse ikka rasvainega, keedukapsaid võib ka palja veega keeta. Kruupidega mulgikapsas on jälle omaette ooper, isiklikult seda ei söögi.
Tegin sel aastal porteri ja õunamahlaga, aga mu meelest ei jäänud hea, vaid kuidagi liiga mõrkjas ja järgmisel päeval oli kohe täitsa kehv. Muidu mul ikka kapsad õnnestuvad enamasti. Aga mullemeeldib natuke krõmpsuv kapsas, üle 1,5 tunni üldiselt ei moori neid.
Minul suur malmpott ja teen tavaliselt 3kg korraga kapsast. Lisan mõned lusikatäied tahkunud hane- või pardirasva ning pruuni suhkrut (mesi ei maitse) ja vett. Vett panen jooksvalt juurde ka Alati küpsetan umbes 4h.