Esileht Ajaviite- ja muud jutud Kuidas teie ütlete (keeleküsimus)?

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 46 )

Teema: Kuidas teie ütlete (keeleküsimus)?

Postitas:
paadund perekoolik

Panime sõbrannadega suheldes tähele, et kasutame küsisõna erinevalt. Küllap on see jälle piirkondlik eripära. Nimelt mõned meie seast ütlevad kõnekeeles “MIS sa teed?”, mõned aga “MIDA sa teed?”
Kuidas teie kõnekeeles ütlete? Näiteks kuidas te sõbrannale helistades küsiksite? Või näiteks kujutage ette, et teete arvutis midagi ja teie (väike) laps tuleb teie juurde ning tahab teada, millega tegelete. Kumba moodi ta küisb: “Emme, mida/mis sa teed?”

+1
-2
Please wait...

Postitas:
K4gu

“Millega sa tegeled?” pigem.

+1
-9
Please wait...

Postitas:
kata85

Mis sa teed

+14
-1
Please wait...

Postitas:
nuhvel

mis

+2
-1
Please wait...

Postitas:
karmauhh

Mis teed? Põhjaeestlane. Laps ka samamoodi.

Mida sa teed? – kõlab minu jaoks pigem nagu etteheide. Seda kasutaks siis kui keegi minu silme all midagi ära käkib või lõhub või valesti teeb. Issand, mida sa ometi teed! – u seda tähendab see minu jaoks.

+50
-3
Please wait...

Postitas:
Alba

Korrektne on öelda mida sa teed? Vastatakse ju: Ma teen tööd, mitte ma teen töö. Kõnekeeles võib öelda ka mis sa teed?

+12
-1
Please wait...

Postitas:
Käthryyne

Missa teed?
Kirjutades: Mida sa teed? Millega sa tegeled?

+9
0
Please wait...

Postitas:
km70

Korrektne on öelda mida sa teed? Vastatakse ju: Ma teen tööd, mitte ma teen töö. Kõnekeeles võib öelda ka mis sa teed?

ÕS peab neid kahte väljendit üheväärseks:

http://eki.ee/dict/qs/index.cgi?Q=mis&F=M

Kõnekeeles kasutan kindlasti “Mis teed?”, kirjakeeles küsin üldse teisiti, kindlasti aga ei kasuta kummalgi juhul “Mida sa teed?” – sellel on minu jaoks hoopis teine, etteheitev tähendus, nagu ka eespool on kõlanud.

+18
-3
Please wait...

Postitas:
Loki

Kasutan mõlemat. Usun, et ka vahepeal mõlemat samatähenduslikult, aga peamiselt nii:

Mis teed= millega tegeled

Mida teed= nt kui kaaslane hakkab õhtusööki tegema siis kontekstis, et mida valmistama hakkab, kas nt pelmeene või võileibu vmt. Ehk sellisel juhul just rõhk sõnal MIDA; et vastus pole, et hakkan süüa tegema vaid just pelmeene hakkan praadima.

+14
-1
Please wait...

Postitas:
zuuzi

Mis teed?

+6
-1
Please wait...

Postitas:
monic77

Panime sõbrannadega suheldes tähele, et kasutame küsisõna erinevalt. Küllap on see jälle piirkondlik eripära. Nimelt mõned meie seast ütlevad kõnekeeles “MIS sa teed?”, mõned aga “MIDA sa teed?”

Kuidas teie kõnekeeles ütlete? Näiteks kuidas te sõbrannale helistades küsiksite? Või näiteks kujutage ette, et teete arvutis midagi ja teie (väike) laps tuleb teie juurde ning tahab teada, millega tegelete. Kumba moodi ta küisb: “Emme, mida/mis sa teed?”

Mis teed. Tallinn, Kalamaja

+1
-1
Please wait...

Postitas:
nätakas

Mis teed? (Pärnumaa)

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Alfa

Mis teed. Tallinn, Kalamaja

Kalamaja on mingi siuke koht, kus lausa oma kõnekeel ja murrak välja arenenud või?

+6
-17
Please wait...

Postitas:
mii

Meie kandis öeldasse: “Messa tiid? Tegemist on ida-Eestiga.

+4
-1
Please wait...

Postitas:
bugmenot

Mis sa teed.

“Mida sa teed” on Lenna laulu pealkiri.

0
0
Please wait...

Postitas:
Agathe

Teemast samm kõrvale. Mind on see küsimus lapsepõlvest alates kergest arusaamatusest turtsatama pannud, on see siis esitatud nii või naa. Kui keegi helistab ja küsib, et mida ma teen, siis ilmselgelt ütlen, et praegu just vastan sinu telefonikõnele. Või kui kohtan poes mõnd tuttavat ja tema küsib et no mida sa teed kah, siis teen pausi, kergitan kulmu ja küsin vastu – mida sa ise pakud, mida ma teen ostukäruga Selveris? Kassi peksan? Magan?
Eriti mulle meeldib, kui keegi helistab lauatelefonile, tööle näiteks ja küsib “Kus oled?”. Seda tehti ka juba enne mobiilide aega.

Mõistan muidugi, et see on omalaadi ülbus, aga küsimus on tõesti rumal, ükskõik kummal moel esitatud. Kui helistaja/sms saatja/messengeris kõnetaja püüab selle “Mida teed” küsimusega aru saada, kas mul on võimalik vestelda, siis a) kui pole üldse võimalik, siis ma ju ei vasta (näit telefonile) ja/või b) ta võikski siis nii küsida, et “Kas saad rääkida?” või “On sul veidi aega vestelda?”.

+6
-24
Please wait...

Postitas:
km70

Mõistan muidugi, et see on omalaadi ülbus, aga küsimus on tõesti rumal, ükskõik kummal moel esitatud.

Hmm, aga see on ju ometi üks levinud tüüpküsimusi, mida ei mõelda kunagi sõna-sõnalt. Sa tõesti arvad, et küsitaksegi, mida sa hetkel teed? Kui su käest küsitakse, et kuidas läheb, mis siis vastad? Küsid vastu, et mis täpsemalt minema peab ja kuhu?

+13
-3
Please wait...

Postitas:
Agathe

Mõistan muidugi, et see on omalaadi ülbus, aga küsimus on tõesti rumal, ükskõik kummal moel esitatud.

Hmm, aga see on ju ometi üks levinud tüüpküsimusi, mida ei mõelda kunagi sõna-sõnalt. Sa tõesti arvad, et küsitaksegi, mida sa hetkel teed? Kui su käest küsitakse, et kuidas läheb, mis siis vastad? Küsid vastu, et mis täpsemalt minema peab ja kuhu?

Ma saan sellest aru. Suhtlen reaalelus enamasti inimestega, kes räägivad Eesti keelt oluliselt sõnatundlikumalt ja paremini, kui mina.

Niimoodi küsivad vaid mingid muud inimesed, keda tunnen vähem või eriti üldse mitte. Seepärast ju ise enda kohta halvasti ütlen, et see on teatud laadi ülbus, sest võiks ju andestada. See on seesama seltskond, kes paksudele rõõmsalt head isu soovib ja 18-aastasele sünnipäevaks “Teist samapalju veel” soovib. Ehk enamasti üldse ei teadvusta, mida tegelikult suust välja ajab.

Mida peaksin siis vastama küsimusele “mida teed”, kui ostukäruga poes olen? LISAN: pean silmas füüsilist kohtumist kellegagi poes. Muidugi vastan, et näe poes olen. Süüa ostan. Või mida oodatakse? Et vaat tulen Purgi tänavalt, käisin tädi Aada juures ja siis mõtlesin, et võtaks ühe pardi, aga parti polnud, siis võtsin konjaki. Ja õhtul lähen Maidu juurde külla ning muidu on töökoht endine ja käin ikka lasketrennis?

Muidugi tean, et suur osa inimesi vastaks seepeale “ah, niisama vaatan ringi, aga sa?”, kujutledes, et see ongi nüüd väga viisakas ja mõnus vestlus ning ei paiska lihtsalt universumisse verbaalseid mõttetusi. Sõnareostust 🙂

Seega jah, ma tunnistan, et see on ülbus ning kavatsen sellega jätkata.

“Kuidas läheb” niisama pole keegi minult mitu aastakümmet küsinud ega ammugi küsi ise seda kelleltki. See on nii pinnapealne ja mõttetu küsimus, millele saadav vastus “hästi” on täiesti tarbetu ega anna märku millestki. Aga üldiselt, kui keegi peaks seda minult küsima, eks siis võtaksin aja ja hakkaksin pajatama, kuidas läheb 🙂 Muidugi, kui küsitakse konkreetse tegevuse kohta, näiteks et kuidas puude ladumine läheb, siis saab vastata, et kolm ruumi laotud ja kaks veel teha 🙂

Aga tagasi vast teemasse.

+6
-14
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
UunoR

Tundub, et pead end kuidagi eriliseks ja silmapaistvaks, tegelikult on sul lihtsalt suuremat sorti suhtlemispuue.

+15
-7
Please wait...

Postitas:
paadund perekoolik

Mida peaksin siis vastama küsimusele “mida teed”, kui ostukäruga poes olen? Et vaat tulen Purgi tänavalt, käisin tädi Aada juures ja siis mõtlesin, et võtaks ühe pardi, aga parti polnud, siis võtsin konjaki. Ja õhtul lähen Maidu juurde külla ning muidu on töökoht endine ja käin ikka lasketrennis?

No kui keegi helistab ja sa oled parasjagu poes ning helistaja küsib “Mis sa teed?”, siis vastadki, et hetkel olen poes. Keegi ei eelda, et hakkad üles lugema detailselt tervet päevaplaani või täpsustama, millise riiuli ees sa poes parasjagu mingit kaupa valid. Selle küsimuse mõte on sageli pigem ka selles, et helistajal on mingi ettepanek ja ta uurib, kas sul on aega või on sul päev kinni.

+8
-1
Please wait...

Postitas:
Agathe

Tundub, et pead end kuidagi eriliseks ja silmapaistvaks, tegelikult on sul lihtsalt suuremat sorti suhtlemispuue.

Ei pea. Enamik häid tuttavaid on palju targemad ja Eesti keele asjus oskajamad kui mina. Aga suhtlemispuue muidugi on, mis lööb muuhulgas välja allergilise reaktsioonina mõtlematu sõnakasutuse suhtes. Seepärast väga valin ka reaalelus, kellega põhjalikumalt, kui tere ja head aega ja palun-tänan, suhtlen. Seepärast ei küsi ka keegi sõpradest minult ega vastupidi “Mis teed”, kui näeme, et teine näiteks sööb vorstivõileiba, joob kumõssi ja loeb Eesti Loodust 🙂

+2
-10
Please wait...

Postitas:
Agathe

Mida peaksin siis vastama küsimusele “mida teed”, kui ostukäruga poes olen? Et vaat tulen Purgi tänavalt/…/ning muidu on töökoht endine ja käin ikka lasketrennis?

No kui keegi helistab ja sa oled parasjagu poes ning helistaja küsib “Mis sa teed?”, siis vastadki, et hetkel olen poes. /…/ Selle küsimuse mõte on sageli pigem ka selles, et helistajal on mingi ettepanek ja ta uurib, kas sul on aega või on sul päev kinni.

Ja kuidas annaks vastus, et hetkel olen poes, helistajale nimetatud küsimusele vastuse – kas see vastus annaks talle teada, kas mul on terve päev kinni? 🙂

Kui inimene tahab just seda teada, siis ta helistab, teretab ja küsib, kas teisel on sel päeval vaba aega selle-ja-selle jaoks siis-ja-siis. Vastus, et hetkel pesen jalgu või olen poes või möödun endisest Rahvakohtu hoonest, talle seda vastust ju ei anna. Milleks siis mingit soga küsida, mis kummalegi poolele midagi ei anna, ei emotsionaaselt ega teabe mõttes.

Tunnistan ka, et väljendusin veidi segaselt, mis on muidugi eneseirooniline. Mõtlesin poeepisoodi kirjendades füüsilist kohtumist, kui mõni vähem tuttav tuleb poes vastu ja küsib: “No mis teed ka”.

+1
-11
Please wait...

Postitas:
km70

Ja kuidas annaks vastus, et hetkel olen poes, helistajale nimetatud küsimusele vastuse – kas see vastus annaks talle teada, kas mul on terve päev kinni? 🙂 Kui inimene tahab just seda teada, siis ta helistab, teretab ja küsib, kas teisel on sel päeval vaba aega selle-ja-selle jaoks siis-ja-siis. Vastus, et hetkel pesen jalgu või olen poes või möödun Rahvakohtu hoonest, talle seda vastust ju ei anna.

No kõige lihtsam olukord – vastus “Olen tööl” annab ikka väga palju olulist infot. Järelikult pole lobisemisaeg ning kohvikusse minek jääb ka ära. Kui vastaja on küll tööl, kuid tal on igav, siis annab ta vastuse “Olen tööl, aga saan rääkida”. Jne. See on ikka sinu peas kinni, kui sa ei mõista seda koodi. Küsimus “mis teed” ei ole nõme (harilikult), vaid sissejuhatus millessegi-millelegi, kuid sellele küsimusele on võimalik tõesti anda nõmedaid vastuseid.

+7
-1
Please wait...

Postitas:
Porgand1

Mis teed? Põhjaeestlane. Laps ka samamoodi.

Mida sa teed? – kõlab minu jaoks pigem nagu etteheide. Seda kasutaks siis kui keegi minu silme all midagi ära käkib või lõhub või valesti teeb. Issand, mida sa ometi teed! – u seda tähendab see minu jaoks.

Lõunaeestlane siin ja täpselt sama arvamus. Telefonikõne alustan ikka ”No tsau, mis teed?”. Ei suuda välja mõelda, kuidas inimeselt heatahtlikult küsida, et ”mida sa teed”. Minu jaoks on see täiesti teise kõla ja tähendusega lause, mida tõesti kasutatakse justkui ette heitmiseks või kahtlevas kõnepruugis. Võibolla ainus kasutus peale selle oleks, kui keegi sulle ütleb ala ”ma teen praegu kooki”, sa ei kuule ja siis vastad, et ”oota, mida sa teed?”

+1
-3
Please wait...

Postitas:
Agathe

Ja kuidas annaks vastus, et hetkel olen poes, helistajale nimetatud küsimusele vastuse – kas see vastus annaks talle teada, kas mul on terve päev kinni? 🙂 Kui inimene tahab just seda teada, siis ta helistab, teretab ja küsib, kas teisel on sel päeval vaba aega selle-ja-selle jaoks siis-ja-siis. Vastus, et hetkel pesen jalgu või olen poes või möödun Rahvakohtu hoonest, talle seda vastust ju ei anna.

No kõige lihtsam olukord – vastus “Olen tööl” annab ikka väga palju olulist infot. Järelikult pole lobisemisaeg ning kohvikusse minek jääb ka ära. Kui vastaja on küll tööl, kuid tal on igav, siis annab ta vastuse “Olen tööl, aga saan rääkida”. Jne. See on ikka sinu peas kinni, kui sa ei mõista seda koodi. Küsimus “mis teed” ei ole nõme (harilikult), vaid sissejuhatus millessegi-millelegi, kuid sellele küsimusele on võimalik tõesti anda nõmedaid vastuseid.

Muidugi on see minu peas kinni.

Kõik vähegi tuttavad teavad mu tööaegu ja mina nende omi. Eriti totter on helistada kellelgi küsimusega Mis Teed, kui tead, et ta töötab E-R 9-17, 99% on ta tööl ja 1% haiguslehel. Kui rääkida ei saa, vastu ju ei võta. Keegi ei võta ju keset koosolekut, tööintervjuud, presentatsiooni, kliendikohtumist, matustel või teatrietendusel telefoni vastu. Kui võtab, järelikult saab rääkida. Kasvõi väga lühidalt. Ja seda lühiduse võimalust silmas pidades oleks tervitatav ja viisakas piirduda teretamise ja asjast rääkimisega. Küsimus Mis Teed ja vastus “Olen tööl”, ei anna vastust infosoovile “Kas kohvikusse lõunat sööma tuled”, mida võikski küsida, muidugi pärast teretamist. Ja mida suhtlejad ju teevadki. Mis Teed on just eritii töö ajal muigamapanevalt rumal, ajaraiskajalik (mis on teise poole vastu ebaviisakas) küsida, kui sind ei huvita konkreetselt, mida inimene hetkel teeb.

+3
-9
Please wait...

Postitas:
eiteakes

Või kui kohtan poes mõnd tuttavat ja tema küsib et no mida sa teed kah, siis teen pausi, kergitan kulmu ja küsin vastu – mida sa ise pakud, mida ma teen ostukäruga Selveris? Kassi peksan? Magan?

Mul tuli praegu meelde minu vanaema, kes lapse küsimise peale “vanaema, mida sa teed?” vastas tavaliselt kas “puid lõhun” või “heina teen”, tavaliselt ei teinud ta midagi või siis selliseid harilikke tubaseid toimetusi, kui seda talt küsiti.

Ma tegelikult ei mäleta, kuidas ma täpselt küsisin, aga arvan, et pigem ikka mida sa teed. Minu jaoks on “lähen jala” ka vale, sa ei lähe ju mille? vaid kuidas? jalgsi.

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Alfa

Ei pea. Enamik häid tuttavaid on palju targemad ja Eesti keele asjus oskajamad kui mina.

See on ikka väga mage viga. Selline viga räägib kirjutaja kohta päris palju.

+3
0
Please wait...

Postitas:
paadund perekoolik

Ma tegelikult ei mäleta, kuidas ma täpselt küsisin, aga arvan, et pigem ikka mida sa teed. Minu jaoks on “lähen jala” ka vale, sa ei lähe ju mille? vaid kuidas? jalgsi.

Ega siis “jala” ei ole siin genitiivivorm! Nii “jala” kui “jalgsi” on samatähenduslikud viisimäärsõnad.

+5
0
Please wait...

Postitas:
seliiina

Agathe kirjutas

lööb muuhulgas välja allergilise reaktsioonina mõtlematu sõnakasutuse suhtes

Aga ilmselgelt see ei takista teda ennast pikalt ja laialt mitme pika kommentaari jagu üsna mõttetut kirjalikku  teksti tootmast…

+7
0
Please wait...

Postitas:
nuhvel

Kui sa mitte-kunagi-mis-sa-teed-inimene seal oma reaalelus ainult nende targemate ja oskajamate inimestega suhtled, siis mida asja on siin Perekoolis nii palju vahutada. See koht on tihedalt täis rahvast, kes ütlevad võib-olla lausa mitu korda päevas “mis sa teed”, “kuidas läheb”, saia söövale inimesele “jätku leiba” ja muid mõttetusi.

Võimalik, et need, kes sinuga suhtlevad, saavadki tõesti olla ainult need kõige targemad ja oskajamad inimesed. Sellised, kes suudavad sotsiaalselt vähevõimeka inimese veidrustele läbi sõrmede vaadata ja oskavad enda käitumist vastavalt sinu vajadustele kohandada, natuke nagu täiskasvanu lapsega. Seepärast nad ka ei ütle sulle “mis sa teed” ja “kuidas läheb”, sest nad saavad aru, et sa ei tule selliste suhtlusolukordadega toime.

+5
-3
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 46 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud Kuidas teie ütlete (keeleküsimus)?