Mõistan muidugi, et see on omalaadi ülbus, aga küsimus on tõesti rumal, ükskõik kummal moel esitatud.
Hmm, aga see on ju ometi üks levinud tüüpküsimusi, mida ei mõelda kunagi sõna-sõnalt. Sa tõesti arvad, et küsitaksegi, mida sa hetkel teed? Kui su käest küsitakse, et kuidas läheb, mis siis vastad? Küsid vastu, et mis täpsemalt minema peab ja kuhu?
Ma saan sellest aru. Suhtlen reaalelus enamasti inimestega, kes räägivad Eesti keelt oluliselt sõnatundlikumalt ja paremini, kui mina.
Niimoodi küsivad vaid mingid muud inimesed, keda tunnen vähem või eriti üldse mitte. Seepärast ju ise enda kohta halvasti ütlen, et see on teatud laadi ülbus, sest võiks ju andestada. See on seesama seltskond, kes paksudele rõõmsalt head isu soovib ja 18-aastasele sünnipäevaks “Teist samapalju veel” soovib. Ehk enamasti üldse ei teadvusta, mida tegelikult suust välja ajab.
Mida peaksin siis vastama küsimusele “mida teed”, kui ostukäruga poes olen? LISAN: pean silmas füüsilist kohtumist kellegagi poes. Muidugi vastan, et näe poes olen. Süüa ostan. Või mida oodatakse? Et vaat tulen Purgi tänavalt, käisin tädi Aada juures ja siis mõtlesin, et võtaks ühe pardi, aga parti polnud, siis võtsin konjaki. Ja õhtul lähen Maidu juurde külla ning muidu on töökoht endine ja käin ikka lasketrennis?
Muidugi tean, et suur osa inimesi vastaks seepeale “ah, niisama vaatan ringi, aga sa?”, kujutledes, et see ongi nüüd väga viisakas ja mõnus vestlus ning ei paiska lihtsalt universumisse verbaalseid mõttetusi. Sõnareostust 🙂
Seega jah, ma tunnistan, et see on ülbus ning kavatsen sellega jätkata.
“Kuidas läheb” niisama pole keegi minult mitu aastakümmet küsinud ega ammugi küsi ise seda kelleltki. See on nii pinnapealne ja mõttetu küsimus, millele saadav vastus “hästi” on täiesti tarbetu ega anna märku millestki. Aga üldiselt, kui keegi peaks seda minult küsima, eks siis võtaksin aja ja hakkaksin pajatama, kuidas läheb 🙂 Muidugi, kui küsitakse konkreetse tegevuse kohta, näiteks et kuidas puude ladumine läheb, siis saab vastata, et kolm ruumi laotud ja kaks veel teha 🙂
Aga tagasi vast teemasse.