Tere!
Vaatasin (jälle) lasteaiafotosid enne kui see aasta oma 4a last sinna harjutama hakkan, Kõigidel rühma fotodel ega ülemäära rõõmsad tavaliselt lapsed ei tundu kahjuks. Osadel nii tõsine nägu ees, mitmel suunurgad allpool, aga rahulik nägu, ühel selline näoilme nagu hoiaks nuttu tagasi. Kõik korralikult istuvad reas ühte moodi, tõsised näod ees. Ei taha mõeldagi milliste karmide sõnadega õpetajad on saanud kõik lapsed nagu nööri mööda ühte moodi käituma, et rutiin lihtsam oleks ja pildi peal ühte moodi välja paistaks.
Kuidas teie lasteaias fotodel laste tuju, näoilmed ja olustik tundub?
Kahjuks mul on varasem kogemus õpetajaga, kellel oli alati “kõik hästi”, kuigi laps nii ei arvanud ja käitus teistmoodi. Ka olen ise korraks sõimes töötanud ja näinud seestpoolt, kuigi selles rühmas oligi üldpilt veel päris ilus võrreldes mõne teisega. Tean, et lasteaias osad lapsed nutavadki ja räägivad, et nad ei taha minna. Üritan fotode ja lapse käitumise järgi aru saada, kuidas õhkkond päriselt rühmas on, sest ma ei pruugi alati usaldada osasid töötajaid, kes ilustavad juttu nii nagu neil vajalik on, samas teistel töötajatel pole probleemi ka kehvematest asjadest rääkida.
Pikk jutt, aga kuidas fotosid vaadetes tundub laste rõõmu, kurbuse või tõsiduse tase? Veidi kurb on, kui lapsi peab vastu nende tahtmist nagu piinapinki vedama, kohta, kus nad vastu tahtmist peavad suurema osa oma ärkvel oleku aja veetma 🙁 .