🙂 sinu küsimus teeb nostalgiliseks – olin beebi esimestel elunädalatel ikka selle pärast ilma liialdamata vaikses paanikas (hormoonid tegid oma töö ju).
jah, usa, suurbritannia, rootsi, austraalia jne ametlik tungiv soovitus on, et beebi tuleks magama panna AINULT selili. külili magades olla oht, et beebi vajub kõhuli ja lämbub. eesti ämmaemandad soovitavad panna külili ja tõesti veel midagi selja taha, et selili ei vajuks, muidu jällegi lämbumisoht. värske emana tundub, et lämbub järelikult igal juhul.
ma lugesin selle kohta ööde viisi uuringute kokkuvõtteid jm kirjandust. piima tagasiheite pärast ei ole vaja muretseda – selili magamine ei suurenda lämbumisohtu. lugemise tulemusel olin kindel, et minu laps magagu selili – see ohutum. AGA minu beebi esimestel elunädalatel põhimõtteliselt keeldus selili magamast, ma ei saanud teda teisiti unne kui külili… lõpuks harjusin ära ja rahunesin maha, ja mõne nädala pärast omakorda hakkas laps ise selili uinuma 🙂 niipea kui hakkas kõhuli keerama, magas hoopis kõhuli, siis närvitesin jälle, sest algul ta veel ise tagasi selili minna ei osanud.
põhiline, mida teha saad: hoolitse, et voodis poleks patju, tekke jm asju, mis võivad lapse hingamist takistada, kui ta peaks keerama selili, külili või isegi kõhuli vajuma. ka madrats ei peaks hirmus pehme olema. sel põhjusel mina mingisuguseid rulli keeratud rätikuid vms küll voodisse ei paneks. ole eriti ettevaalik, kui laps on haige ja seetõttu nõrk ja uimane. kui magad titaga, pane pigem pikkade varrukatega pluus selga ja võta peale võimalikult õhuke tekk, et raske vatitekk kogemata öösel tema nägu katta ei võiks. kui mees on raske unega, võiksid olla mehe ja beebi vahel.
palju õnne ja kasvage kenasti!