Viimasel ajal pole kokku arvutanud, aga tunnetuslikult kulub 500-600€ (kassitoitu sisse ei arvesta), hetkel kaks täiskasvanut ja üks väikelaps. Need hinnatõusud on tuletanud söögitegemisharjumuse paremini meelde küll, lisaks on see palju tervislikum kui võileivatamine või poolvalmis toitude ostmine. Mees võiks vabalt süüa palju makaroni, kartulit jms odavamat kraami, aga mina ei ole nõus tervise osas järeleandmisi tegema, sest tervis on kõige alus. Ise olen ka pigem gurmaani-tüüpi, tahan erinevaid maitseid ja oma lemmikuid asju, ei suuda samu sööke liiga tihti süüa, aga õnneks läheb see üldjoontes tervisliku mitmekesisusega kokku, mitte pole lihtsalt priiskamine. Toit on minu jaoks see, kust kokku hoidma olen valmis vaid keskkonna poolest (pakendite vähendamine, kaugelt tulnud vm ebaeetiliselt kasvatatud toiduainete vältimine või kasutamise vähendamine) ja ostma ka viimase hetke või möödunud parim-enne-tähtajaga kraami, seda samuti keskkonnahoiule mõeldes. Muid kulusid võin kokku hoida, aga kodutoidult keeldun.
Esileht › Tööelu, raha ja seadused. › Kulud toidule
Teema: Kulud toidule

Loen ja imestan kui palju ikka peredel raha kulub. Üldse mitte halvaga, lihtsalt appi – 700-1000€ toidule tundub nii palju 🫣
Neljaliikmeline pere – vaatasin, et viimasel kolmel kuul kulunud ca 430€ kuus (lemmikuid pole, WC paber ja kodukeemia ka sisse arvestatud). Eelmine aasta õnnestus veel alla 300€ hakkama saada. Sellest aastast veel ühe toidukorra sööb meiega vanaema ehk natuke suureneb eelarve juba selle võrra.
Aga eks jah, üldiselt 80% kaupa on soodukatega ostetud. Teen peas valmis menüü, mille järgi teen süüa. Vähemalt korra nädalas sööme kala või kalatooteid. Alkoholi ostame vähe, kas korraga rohkem kui mingi hea hinnaga vein või purgi džinn/siider.

Niikaua kui samad asjad on toorme kujul kapis, ei söö keegi mitte kunagi. Alati haaratakse see kohuke v juustupuk ja minema.
Täpselt nii. Ja kui läheb liiga kalliks kappi juustupulkade ja kohukestega täita, siis tuleb lihtsalt täita seda millegi muuga. Kui ei lähe kalliks, siis ju probleemi pole.

Meil 4-liikmeline pere, vaatasin panga rahapäevikust, keskmiselt kulub toidupoodides ja wolt/bolt ( harva küll), 500-600euri kuus. Seal sees ka mähkmed ja kodukeemia.

Loen ja imestan kui palju ikka peredel raha kulub. Üldse mitte halvaga, lihtsalt appi – 700-1000€ toidule tundub nii palju 🫣
Neljaliikmeline pere – vaatasin, et viimasel kolmel kuul kulunud ca 430€ kuus (lemmikuid pole, WC paber ja kodukeemia ka sisse arvestatud). Eelmine aasta õnnestus veel alla 300€ hakkama saada. Sellest aastast veel ühe toidukorra sööb meiega vanaema ehk natuke suureneb eelarve juba selle võrra.
Aga eks jah, üldiselt 80% kaupa on soodukatega ostetud. Teen peas valmis menüü, mille järgi teen süüa. Vähemalt korra nädalas sööme kala või kalatooteid. Alkoholi ostame vähe, kas korraga rohkem kui mingi hea hinnaga vein või purgi džinn/siider.
Ja mina vaidan, et alla 100.- euro inimene per kuu, nagu teil kulud, ei ole lihtsalt võimalik. 5 inimest ja 430.- eurot! Ja see 430.- ei kulu söögile, vaid majapidamistarbed ka kõik sees?! Söögile siis alla 400.-? Ulme.
Sinu näitel on elu Eestis väga odav. Tegelikult ju pole.
Mind siiralt huvitab su menüu. Ja tõesti kõik, alates kartulist ostad raha eest? Äkki tassite maalt vanemate juurest ikka poole toidust?

Ja mina vaidan, et alla 100.- euro inimene per kuu, nagu teil kulud, ei ole lihtsalt võimalik. 5 inimest ja 430.- eurot! Ja see 430.- ei kulu söögile, vaid majapidamistarbed ka kõik sees?! Söögile siis alla 400.-? Ulme. Sinu näitel on elu Eestis väga odav. Tegelikult ju pole.
Usun, et selles peres on 2 titat.

Mis siin imestada? Kui inimene saab lubada endale kallimat toidulauda, siis miks ei tohiks ta seda teha? Lõpuks turgutab ta ju sellega majandust 😀 Kui üks hetk ta enam ei saa sellist toidulauda lubada, eks siis hakkab ka kokku hoidma. Meil kulub 5-liikmeline pere + kass + majapidamistarbed + väljas söömine + a la sokid jm nipet-näpet, mille toidupoest kaasa haaran, kokku 700-800 eur. Kui sina nt ei ole oma kulude sisse üldse arvestanud väljas söömist/ei käi väljas söömas, siis see teebki juba suure vahe. Lisaks on suur vahe, kui suur sund on kokku hoida – nt kui pere sissetulek isiku kohta on 400 eur vs 1000 eur, siis on ju suur vahe, kuidas raha kulutamist lubad

lisan veel, et väga palju ju määrab, milline on toidulaud. Mina nt soovin süüa palju köögivilju. Aga tead, räägitakse küll, et “ei ole kallis”- on ikka küll. Jah, kui su köögivili on ainult porgand ja kapsas, siis ei ole kallis. Aga kui soovid teha 5 inimesele juba salatit – kurk, tomat, mingi salatiline – on ikka kallis, kui igal toidukorral soovid köögivilju tarbida. Ja kui siis on peres “tüüpiline mees”, kellel peab igal toidukorral mingi lihaline olema – ma ei hakka siin vaidlema, kui mõistlik see on, ma pole ka oma mehe kasvataja. Aga seni, kuni me saame seda majanduslikult lubada, siis las olla.
Väga tihti need “tervislik toit on odav” ei arvesta üldse, et tervislik toit tähendab mitmekesist toitumist, näiteks tuuakse a la ühe päeva toidukord ja arvestatakse kulud ühele inimesele. Unustatakse ära, et keskmine pere ei ole 1 inimene ning et lapsed ei käi tööl vaid on üksnes “kulu”.
Seega minul tekib küsimus, kui mitmekesine on tegelikult sinu toidulaud?

Aga miks sina kohe eeldad, et keegi peale sinu toituda ei oska ja kui odavalt sööb, siis loomulikult ebatervislikult ja üksluiselt. Minu arust tuleb vahe sisse pigem selles, kui palju on harjumus süüa. Mina söön näiteks vähe, teismeline poiss sööb rohkem, aga kui vaatan mõne teise perekonna toidulauda, siis mõned söövad mitu korda rohkem. Väga suur vahe on, kas ostan 200 gr liha või kala ja sellest piisab või läheb terve kg ühe söögikorraga ära.

Aga miks sina kohe eeldad, et keegi peale sinu toituda ei oska ja kui odavalt sööb, siis loomulikult ebatervislikult ja üksluiselt. Minu arust tuleb vahe sisse pigem selles, kui palju on harjumus süüa. Mina söön näiteks vähe, teismeline poiss sööb rohkem, aga kui vaatan mõne teise perekonna toidulauda, siis mõned söövad mitu korda rohkem. Väga suur vahe on, kas ostan 200 gr liha või kala ja sellest piisab või läheb terve kg ühe söögikorraga ära.
Aga on suur vahe, kas sul peres sööd sina ja su teismeline poeg, või sööb 5 inimest 😀 Mina teen ka hakklihakastet 5 inimesele 2-300 g hakklihast. Aga nt ahjukala või ahjuliha ma ei tee 5 inimesele 200 g kalast. Kui nt on soov teha kana – sina saad kahe inimesega hakkama 2 poolkoivaga, aga loomulikult ma ei saa 5 inimesele teha 2 poolkoiba toiduks. Sama käib köögivilja kohta – ma ei tee 5-le inimesele salatid 1 tomatist ja 1 lühikesest kurgist, sellest lihtsalt ei jagu.

Mina teen ka hakklihakastet 5 inimesele 2-300 g hakklihast. Aga nt ahjukala või ahjuliha ma ei tee 5 inimesele 200 g kalast. Kui nt on soov teha kana – sina saad kahe inimesega hakkama 2 poolkoivaga, aga loomulikult ma ei saa 5 inimesele teha 2 poolkoiba toiduks. Sama käib köögivilja kohta – ma ei tee 5-le inimesele salatid 1 tomatist ja 1 lühikesest kurgist, sellest lihtsalt ei jagu.
:O Mina teen hakklihakastet 2-le 500g hakklihast. Ahjus lõhefilee 4-le läheb ca 1,3kg.

On ikka palju kallimaks läinud aastaga võrreldes. Kaks täiskasvanut + keskmist kasvu koer, kuus püüan 500 euroga hakkama saada (sh kodukeemia ja loomapoed). Marjad-õunad-seened tasuta.
Aga palju rohkem on seda, et kõigepealt vaatan mis “sooduskastis” on (meie poes on see enamasti korralikult varustatud ja hästi popp nüüd), ja sealt ehitan siis menüü.
Palju suppe, juurikaid, läätsesid, riisi, pastat, hautiseid, hakklihatoite. Aasia toitu palju, sest need köögivilja karrid on küll eksootilised, aga tegelikult väga odavad ja toitvad.

Toidukulud meil on ülemäära kõrgeks läinud. Üle 650 koos paberitoodete ja kassitoiduga. Koerte toit on eraldi kohast ja vahel ka šampoonid-kreemid-hambapastad tulevad veel juurde. Apteegikaup. Kaks inimest ja loomad ja sagedased külalised.
Kuidas sa Agathe nende nädalavahetustega toime tuled, kui sul istub laua taga korraga 30-45 inimest? Mõtlen neid perekondlikke koosviibimisi, kus on kohal mitu Erikut, kes laua tagant püsti kargavad kui öelda-palun Erik ulata sinepit. Kas oled hakanud kuidagi osalejate käest raha küsima või leidnud mõne muu lahenduse?
😀 😀 vohhh, hea nali
Rääkige mulle ka, palun! Pole siin ammu käinud, aga Agathe on oma kommentaaridega vägagi silma jäänud. Pean tunnistama, et mitte väga positiivses vôtmes.

kui on 5 pakki -50% hakkliha, siis ma võtangi 5 ja panen sügavkülma.
Pole kūll teemasse, aga mina ei kujuta ette, et tahaksin “piiri peal” töötlemata toitu teadmata ajaks kūlmutada, siis seda minimaalselt 24h sulatada ning siis toiduks tarvitada. Igal juhul teeksin sellest toorainest KOHE mingi toidu ja siis kūlmutaks. Ma muidugi ei osta ka toorest liha või kala aegumiskuupäevaga, aga jutt selleks, kui peaks.
Ka kodust toitu teen mõttega, et külmutsn KOHE ühe osa ära, mitte ei lase toidul mitu päeva külmkapist edasi-tagasi võtta ja siis panen lõpud sügavasse.
Seda siis praegu, kui jaksan veel teenida ja süüa osta.

Aga on suur vahe, kas sul peres sööd sina ja su teismeline poeg, või sööb 5 inimest
Siin oli jutt iga ühe inimese peale kuluvast summast, mitte et võrreldaks kahe inimese perekonna summat viieliikmelise pere omaga.

Ostan ilma valehäbita -25-03-50% allahinnatud sama päeva toitu ja seal leti ääres käib päris palju rahvast. Üleliia ei ole mõtet neid asju osta, kas tõesti niipalju, et kohe nt õhtusöögiideeks ära tarvitada või kohe sügavkülma panemiseks vms. Muidu on külmkapp täis kohe-kohe halvaksminevaid asju kogu aeg, see pole ka tore.
Igasuguseid jooksvaid soodustusi jms kasutan ostusid tehes juba ammu-ammu, e-selveris kammin läbi soodushinnaga tooted kõigepealt ja siis vaatan, mida veel vaja on.
Selverist käin mina veel vaid kooki ja kulinaariat ostmas. Pärast seda kui hakkasin maximat ja Rimi kasutama, siis ostukorvi maksumus on kukkunud vähemalt 30%.
Jah, aga Maxima ja Rimi maal ei taha teenida, osutades kullerteenust. Jääbki ainult Selver.

Või pasta – 1 pakist 50 senti jagub 4 portsuks (2 õhtut, 2 lõunat),
Milline “pasta” maksab 50 senti pakk??
Olen ka kvaliteetsemate peslt Tartu Millile üle läinud ja leian, et pole neil häda midagi. Paki hind olenevalt pastasordist 1.20-…
Samas kartulikilo 1.50? Miks selline valik?

köögivilja ka mahub veel sinna juurde võtta, isegi hakkliha,
Miks seda hakkliha kui odavtoitu pidevalt välja tuuakse? Hakkliha (need poe pakilihad siis) kilohind ei ole sugugi soodsam “päris” lihast. Kiirem valmistada, seda jah, aga mitte soodne ega ka alati tervislik.
Mina leian, et kokku hoidev inimene ei tohiks laisk olla. Ostsin nädalavahetusel Grossist raieliha, kilohinnaga 2.49. Ostsin kohe palju.
Kodus lõikasin kamara talveks lindudele; osa pekki kuubikuteks – hea rasvaks ja kõrneteks praadida (nt. Valeri küpsiste sisse); osa tai-pekisegu hakklihaks; taisem osa guljaššikuubikuteks; kondid supiks. Kõik liigid soodaad ja värsked, lisaks koguses, mis meie perele sobilikud.
Kanakoibadega teen samamoodi: kui just terveid koibi ei söö/ei suitsuta, siis lõikan liigese kohalt pooleks, kintsu osast kisun luud välja. Koivaotstest saab ühte liiki toitu, kintsulihast teist, kontidest puljongit. Tervet kana eriti ei osta, me pole rinnaliha fännid.
Minu käsi ei tõuse üle 8-eurost kintsuliha ostma, teen parem ise + saan mitme erineva toidu jagu toorainet.
Me pole muidugi ka igapäevased lihatarbijad, seega seisavad varud päris kaua.

Mida teha???
Liha asemel seitanit? Jahu ja vesi on veel õnneks üsna odavad.

Ei kuulata midagi, krabatakse pakk juustupulki pihku, singiviilakadki rändavad käpelt suhu. Edasi minnakse elutoa kapi kallale, kuhu on ära peidetud küpsisepakk ja šokolaadi.
Miks sa ostad siis nii kalleid asju koju? Juustupulgad, viilusink? Laste eest peidetakse kommid-küpsised ära?
Tee taimseid määrdeid ja pasteete, hummuseid, munavõid. Pannkoogid, isetehtud küpsetised, vahvlid – kõik on soodsamad kui poe võileivakraam. Ka juustu võib ise teha, leiva-saiategu vist ei tule enam soodsam.

Iseasi muidugi on kust see aeg võtta.
Ma mõtlen, et kui see aeg oli võtta meie emadel ja vanaemadel, siis ammugi peaks jätkuma seda tänapäeval, mil elu on tunduvalt lihtsam kui minevikus. Prioriteetide küsimus.
Aga inimesed on ka tunduvalt mugavamad ja laisemad.

Iseasi muidugi on kust see aeg võtta.
Ma mõtlen, et kui see aeg oli võtta meie emadel ja vanaemadel, siis ammugi peaks jätkuma seda tänapäeval, mil elu on tunduvalt lihtsam kui minevikus. Prioriteetide küsimus.
Mu ema ei oskagi süüa teha, ise sõi tööl sööklas ja meid toitis pensionil vanaema.
Minu ema ja vanaema said lapsed ajal, kui naised läksid 55 pensionile ja hakkasid peale seda lapselapsi hoidma. Läksin iga päev peale kooli vanaema poole, seal sõin õhtu, ahjust tulnud koogi sain veel koju kaasa.

Aiva hädaldamine ja hala! Kui raha on vähe, siis ei osteta serrano sinki ja kammkarpe, suitsuangerjast rääkimata.
Esiemade toidud lähevad ausse – 100 rooga kartulist ja juurviljast.
Midagi pole lahti kaelakarbonaadi v hakklihaga. miks seda kohe päev sulatama peaks – asja ajab mikrosulatus hästi ära. Inimesed on headel aegadel pirtsuks läinud lihtsalt, söögipoolist on lademes, toitu teha ei osata.
Ära nuta juustupulkade peale, kui raha ei ole – siis ei osta.

Jah, aga Maxima ja Rimi maal ei taha teenida, osutades kullerteenust. Jääbki ainult Selver.
Teenida? Ükski e-pood ei teeni, hea kui piiri peal suudab opereerida. Toidu e-poed on kõik kahjumis.

Ei kuulata midagi, krabatakse pakk juustupulki pihku, singiviilakadki rändavad käpelt suhu. Edasi minnakse elutoa kapi kallale, kuhu on ära peidetud küpsisepakk ja šokolaadi.
Miks sa ostad siis nii kalleid asju koju? Juustupulgad, viilusink? Laste eest peidetakse kommid-küpsised ära?
Tee taimseid määrdeid ja pasteete, hummuseid, munavõid. Pannkoogid, isetehtud küpsetised, vahvlid – kõik on soodsamad kui poe võileivakraam. Ka juustu võib ise teha, leiva-saiategu vist ei tule enam soodsam.
Kui sa kõiki neid pannkooke, isetehtud küpsetisi, vahvleid ja pasteete soovitad ja väidad, et see kõik on soodsam kui poe võileivakraam, siis pead ilmselt silmas majapidamist, kus on puupliit ja kütteks oksad oma metsast?

Ema võib muidugi süüa ka teha
Söögitegemine pole ainult emade õigus. Nagu ka koristamine, triikimine, pesupesemine, lastega õppimine, rohimine, hoidiste tegemine jne.
Täitsa huvitav, MILLE JAOKS on olemas abikaasad?

Õnneks koeratoidu jaoks on sakslaste Zooplus.de. Siinsete röögatute hindadega mis on minu arvates ilmselt tingitud monopolist, läheb lemmikloomade pidamine väga kalliks. Minu kunagine normaalsete hindadega lemmikpood pidi olgarhi poe tulemisega oma poepinnalt lahkuma ja asemele tulnud loomatoidupoel on kordades kõrgemad hinnad. Saksa e-poe toit tuleb kiirelt nagu oleks ladu Eestis ja koju ukse taha, milleks üüratute hindadega siinset monopoli toita?
Ma ei tea, kelle kett see on, mina tellin nii zooplus.com-ist kui zooplus.fi-st. .de-st pole tellinud, hindu vaadates on need enam-vähem samad. Aga Eestis… Minu kassil on põieprobleemid, lisaks tugev ülekaal. Peab tarbima ainult Hills’i ravitoitu.
Kui diagnoos pandi, polnud dieettoitu kohe kodus olemas, ostsin kliinikust. 1,5kg kott kuivtoitu maksis 29,90.
Järgmise toidu tellisin zooplus.fi-st, 3kg kott + 5€ kullertasu maksis 34€.
Täpselt pool vahet, Eesti kahjuks.
Maaletooja (Magnum) hinnad on juba üüratud.

Igal toidukorral iga toidu sisse muidugi alkoholi ei topi, aga nädalavahetusel korra tuleb küll ära mõni selline roog. Sellest ma ei taha loobuda. Nädala sees võin süüa keedumakarone, aga nädalavahetusel tahaks midagi mõnusamat.
Alkoholiga toidud on mõnusa(ma)d?

Igal toidukorral iga toidu sisse muidugi alkoholi ei topi…
Seda ei olegi vaja toppida – vedelik voolab ise sinna, kuhu vaja.
Ime, et ei “viska” alkoholi. Poes muidugi käidi lipates ja pärast toitu söödi vohmides.

Sel suvel kordagi ei grillinud – seega vorstikesi ja marinaadis liha enam ei ostagi, samuti jäävad ära küpsetuskarpides ja -kottides lihatooted.
Grillimine jääb ära, sest valmistoite ei saa osta. Helde taevas, kes neid üldse osta ja süüa tahab? Ikks ise marineerid liha, vorstid on nii ebatervislikud, et neid ei pea küll sööma. Ja grillida saab ka aedvilju, juustu, seeni, leiba vm.
Fantaasiavaene inimene surebki nö külmkapi kõrvale nälga, kogen praegu “oma silmaga”.

Esileht › Tööelu, raha ja seadused. › Kulud toidule