See on ilmselt su esimene laps? Ise lapse saades eladki justkui uuesti kogu oma lapsepõlve läbi, see on normaalne.
Minul endal näiteks olid lasteaiast väga kehvad mälestused, siiani on meeles see kõik päevad kestev kohutav koduigatsus, esmaspäevast reedeni ainult ootasin kramplikult, et jõuaks kätte õhtu ja mind viidaks minema. No ja kui ise lapsed sain, siis ei suutnud ma kuidagi neid lasteaeda panna. Esiklaps läks lasteaeda 4,5-aastaselt ja siis ka käis ainult poole päevaga. Organiseerisin endale töö ümber kodukontorisse ja mõlemad lapsed tõin kuni lasteaia lõpetamiseni koju kohe pärast lõunasööki ja enne magamaminekut – lihtsalt endal oli see negatiivne mälestus lasteaiast nii kõvasti sees. Ja sellega, et tegin oma lastega teisiti, ravisin ma tegelikult iseenda haavu.
Samamoodi see vanem, kes tunneb, et temal jäi lapsena vajaka hellusest, võib külvata oma lapsed hellusega üle, vahel minna isegi teise äärmusse.
Mis ma veel tegin teisiti? Mäletan, minu ajal sunniti lapsi hirmsasti töötama. Pidin oma kodus juba 10-aastasena maja põrandaid pesema ja kui ma ei jaksanud/ei viitsinud, siis ütles ema kohe tigedalt, et “Noh, eks me siis peame ära kolima!” Sestap tegin otsuse, et kui mina kord suureks saan ja lapsed tulevad, siis mina ei sunni neid mitte iialgi töötama! Ja ma tõesti pidasin oma otsusest kinni, aga nüüd on need lapsed teismelised ja ma kahetsen, et ei ole neid maast madalast siiski tööga tutvustanud. Sest nad ei tee kodus absoluutselt mitte midagi ega hoolitse ka enda toa ega asjade korrasoleku eest. Seega – jälle teistpidi äärmus, mis on sama halb kui pidev töölesundimine.
Samas see kõik teebki lapsevanema-ameti põnevaks väljakutseks. Eks me kõik ju tahame oma lapsele parimat, nii nagu keegi oskab. Ei peagi alati ideaalselt välja kukkuma, selliselt kasvataksid lapsi üksnes robotid, kellele on programmeeritud täpsed psühholoogia-alased programmid ja kes käituvad lapsega alati “õigesti”. Kuid miskipärast mulle tundub, et sihukeste ilmeksimatute robotite poolt kasvatatud lapsed ei ole sugugi õnnelikud ega pruugi ka oma eluga toime tulla kaugeltki ideaalselt.