Esileht Pereelu ja suhted Kurjad emad – miks nad sellised olid?

Näitan 19 postitust - vahemik 31 kuni 49 (kokku 49 )

Teema: Kurjad emad – miks nad sellised olid?

Postitas:
Kägu

Tuppa ei tohi, aeda ei tohi. Kisada ei tohi. Võime vaid õues mängida. Ja kui sõber kutsutakse tuppa, pidi ta viivitamatult minema. Huvitav järgi mõelda et kindlad reeglid tekitasid tunde, et ema on kuri.

Minu arust ongi kuri.

Kui nüüd asja vaadata emade poolt, siis emad sõnastavad seda olukorda nii, et reeglid on paigas või reeglites on kokku lepitud. Reeglid tulevad alati vanemate poolt ja lapsel ei jää muud üle kui leppida. Vanem peab end kehtestama. Muidu käib üks pidev kemplemine. Tänapäeval võivad lapsed süüdistada vanemaid selles et neil piiratakse nutiaega. Teised võivad. Nagu vanasti tahtsid lapsed õues mängida koos. Aga vanem pani piirid, kus mängida, mis lubatud, kuna mäng peab lõppema. Nüüd jah tundub see imelik, sest kui lapsed juba üldse õues mängivad, on väga hea. Karjugu või jooksku peenarde vahel ja kogemata või peal. Peamine et oleks õues. Ma ise ka mõtlen, kas ma olin kuri ema. Laste  külaliste suhtes. Nad suutsid selliseid asju välja mõelda, et kogu aeg pidi keelama ja valvama.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu ühel klassiõel oli ka kuri ema. Tütart kasvatas rangeimate reeglite järgi: naine peab oskama seda, toda ja kolmandat. Ausalt, neil oli kogus nagu mingi sõjaväekord. Laupäeva hommik algas reeglitega – lapp kätte ja tolmu võtma. Siis kartuleid koorima. Siis linu triikima.

Kokkuvõttes lihtsalt sitt iseloom ja liiga kivisse raiutud reeglid, mida mööda pidi käima.

Minu arvates see klassiõde täna oma kodus sugugi neid reegleid üle võtnud ei ole, võib isegi ütelda, et tema kodu on minu silmale pisut lohakas.

Minu lapsepõlv. Ja samuti koristan oma kodus pigem vähem kui rohkem.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui ma mõtlen meie hoovi kurja ema peale, keda me kurjaks pidasime, siis tema kartus tekkis meil läbi tema lapse, ehk siis läbi me sõbra. Kui ma nüüd järgi mõtlen, siis keegi meist temaga ei julgenudki suhelda. Sest seal peres olid kindlad reeglid ja me kõik teadsime mis reeglid seal on. Tuppa ei tohi, aeda ei tohi. Kisada ei tohi. Võime vaid õues mängida. Ja kui sõber kutsutakse tuppa, pidi ta viivitamatult minema. Huvitav järgi mõelda et kindlad reeglid tekitasid tunde, et ema on kuri.

Selline vanem kehtestab ainult endale mugavad reeglid – laps tohib vaikselt ühes kohas s.o. õues mängida . Ka tean sellist ema – temal meeldis vaikuses toas olla – lapse võis olla teistel külas, aga enda juurde ei tohtinud – kuna oluline oli see, et emal oleks hea olla. Ja sellel lapsel oli väga piinlik teistel külas käia, sest ta teadis, et enda juurde kedagi kutsuda ei tohi. Pean sellist ema vaimselt vägivaldseks.

Ka minu lastel olid reeglid – külas ollakse kuni vanemad tulevad koju (5) v.a. reedel, siis jäädi mõne sõbra juurde ööseks või jäi sõber meile ööseks.

+6
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Vaata naisele otsa ja sa näed millise mehega ta koos elab.

Kahjuks oli see siis nii ja on ka nüüd. Enamasti on naiste kurjuse taga probleemid oma mehega või lihtsalt kurnatus ja väsimus. Ja kui mehega tülitseda ei taha või on “pilt on häält ei ole” tüüpi tülitseja naine, siis saavad selgema pahameele kaela lapsed.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ka tean sellist ema – temal meeldis vaikuses toas olla – lapse võis olla teistel külas, aga enda juurde ei tohtinud – kuna oluline oli see, et emal oleks hea olla. Ja sellel lapsel oli väga piinlik teistel külas käia, sest ta teadis, et enda juurde kedagi kutsuda ei tohi. Pean sellist ema vaimselt vägivaldseks.

Imelik suhtumine. Miks vaimselt vägivaldne. Minu sõbranna isa oli/on teadlane, õppejõud ja vanaisa keeleteadlane, tõlkija ja kirjanik. Elasid samas korteris. Teise sõbranna kodus isa ja vanaisa olid arstid, kirurgid, kui ma ei eksi, siis lappisid peamiselt põlenuid ja autoõnnetuste ohvreid. Sageli elukriitilised operatsioonid öösel. Teadusväljaannete lugemine, artiklite kirjutamine. Sõbra ema oli tollases EMOs meditsiiniõde ja isa töötas mingis tehases öövahetuses. Mitte keegi ei imestanud, miks nende kodus ei saa lapsed sisse-välja voorida. Kõik ju said aru, et seal on päeval vaikust vaja. Ka meie majas oli siis külalistekeeld, kui ajutiselt meil elanud lähisugulane doktoritööd kirjutas. Kl 06 kuni kl 17; E,T ja N aasta ja rohkem aega.
Sellel sinu loo lapsel oli piinlik vaid seepärast, et teised lapsed teda ilmselt narrisid. Selles pole absoluutselt midagi piinlikku, kui lapsevanem vajab mis iganes põhjusel keskmisest rohkem vaikust.

+9
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minul oli ka kuri ema, aga seda vaid oma lastega. Võõraste lastega oli lahkus ise. Kindlasti ei olnud asi selles, et isa ei oleks kodus midagi teinud. Kui ema oli haiglas(patsiendina) tegi isa kõik kodused toimetused. Lisaks sellele olid toad sel ajal alati korras. Kui ema koju tuli, oli toad järgmiseks päevaks juba sassis. Ah jaa, kurjus kadus, kui muutusin temast füüsiliselt tugevamaks. Suhteliselt analoogse jutu võiks kirjutada arvatavasti tema vanemast õest.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina olen nõukaaja laps, aga mina küll ei mäleta, et mehed nii süldid olendid oleks olnud, kes vaid diivanil aega veetsid.  Pigem see, et majapidamistööd olid rangemalt jaotatud. Meie peres näiteks töötas tolmuimejaga alati isa. Noh ikkagi mürisev masin – seega meeste värk. Kõik autoga seonduv oli ka isa teema. Samuti igasugused parandamised, naelutamised, värvimised, mööbeldamised, torutööd jne. Ja neid töid polnud nõukaajal teps mitte vähe.

Kes elasid maal, need nägid isasid vähem sellepärast, et need nn meestetööd talus olid valdavalt välitööd.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minul oli ka kuri ema, aga seda vaid oma lastega. Võõraste lastega oli lahkus ise. Kindlasti ei olnud asi selles, et isa ei oleks kodus midagi teinud. Kui ema oli haiglas(patsiendina) tegi isa kõik kodused toimetused. Lisaks sellele olid toad sel ajal alati korras. Kui ema koju tuli, oli toad järgmiseks päevaks juba sassis. Ah jaa, kurjus kadus, kui muutusin temast füüsiliselt tugevamaks. Suhteliselt analoogse jutu võiks kirjutada arvatavasti tema vanemast õest.

Ojaa teised lapsed olid ka minu emast alati vaimustuses, sest pedagoogina ta oskas lastega suhelda. Aga tavapäraselt ta siiski selline Piip ja Tuut ei olnud.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ka tean sellist ema – temal meeldis vaikuses toas olla – lapse võis olla teistel külas, aga enda juurde ei tohtinud – kuna oluline oli see, et emal oleks hea olla. Ja sellel lapsel oli väga piinlik teistel külas käia, sest ta teadis, et enda juurde kedagi kutsuda ei tohi. Pean sellist ema vaimselt vägivaldseks.

Imelik suhtumine. Miks vaimselt vägivaldne. Minu sõbranna isa oli/on teadlane, õppejõud ja vanaisa keeleteadlane, tõlkija ja kirjanik. Elasid samas korteris. Teise sõbranna kodus isa ja vanaisa olid arstid, kirurgid, kui ma ei eksi, siis lappisid peamiselt põlenuid ja autoõnnetuste ohvreid. Sageli elukriitilised operatsioonid öösel. Teadusväljaannete lugemine, artiklite kirjutamine. Sõbra ema oli tollases EMOs meditsiiniõde ja isa töötas mingis tehases öövahetuses. Mitte keegi ei imestanud, miks nende kodus ei saa lapsed sisse-välja voorida. Kõik ju said aru, et seal on päeval vaikust vaja. Ka meie majas oli siis külalistekeeld, kui ajutiselt meil elanud lähisugulane doktoritööd kirjutas. Kl 06 kuni kl 17; E,T ja N aasta ja rohkem aega.

Sellel sinu loo lapsel oli piinlik vaid seepärast, et teised lapsed teda ilmselt narrisid. Selles pole absoluutselt midagi piinlikku, kui lapsevanem vajab mis iganes põhjusel keskmisest rohkem vaikust.

Ja selliste laste lapsepõlv oligi vaikselt omas toas istuda ning loota, et keegi sõber enda juurde kutsub, kus tohid naerda ja kilgata? Ma ei räägi sisse- ja väljavoorimisest, vaid sellest, et lapsele olid külalised keelatud. Emal ja isal võisid käia külalised, aga lapsel mitte.

+5
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja selliste laste lapsepõlv oligi vaikselt omas toas istuda ning loota, et keegi sõber enda juurde kutsub, kus tohid naerda ja kilgata? Ma ei räägi sisse- ja väljavoorimisest, vaid sellest, et lapsele olid külalised keelatud. Emal ja isal võisid käia külalised, aga lapsel mitte.

Miks äärmused. Kui on kodus inimesed, kes vajavad vaikust, siis võimaldatakse neile vaikust. Kodus kilgata, trampida ja karjuda polnud meil lubatud ka ilma igasuguste külalisteta. Ei meil lastena ega meie lastel. Keegi ei röökinud üle korteri EMMMMMMEEEEE!!!!! vaid läks ema juurde ja rääkis oma jutu ära.
Teiste lastega sai end hingetuks joostud ja korralikult kilgatud palliga pargis, hoovides keksu mängides end tühjaks trambitud ja haljasalal luurekat mängides igasuguse karglemisisu maha. Külas käies mängiti vaikselt lauamänge või vaadati diapositiive 🙂 või pildiraamatuid. Loomulikult ei lastud lastel korteris huilates ringi põntsutada, ega ka võõraste akende vahetuses läheduses kiljuda – ka mitte omadel lastel. Kiljumine ja huilgamine jäägu siiski pargimängude, mänguvljakute ja sporditrennide juurde. Ei taha nad toas mitte enam kilgates ringi kihutada, kui emme viitsiks nad välja viia. Või emmed.

Külla kutsumist ei pidanud ootama, sest keegi lastest ju ei arvanudki, et ta saab niisama, väljaspool kutset minna kilkama ja naerma professor A ja doktorant B korterisse. Koduperenaine C ja vanaema D ja pered E-Ü võtsid aga laste sõpru vastu suurima heameelega. Veelkord – laste jaoks oli see loomulik. Kõik said aru, kui ema neile ütles, et vanaprofessor alumisest korterist 4 palus öelda, et ülevalt kostub lärm tema kabinetti, seega palun mängige siin üleval vaiksemalt. Või et Helle vanaema on vana ja haige, seepärast Helle juurde külla ka ei pressita.

Kohe kindlasti ei pidanud ükski laps tundma piinlikkust, et ta isa töötas tehases öises vahetuses ja seega ei saa lapsi niisama koju viia. Kui tundis, oli see vanemate tegemata töö. Samamoodi ei saanud niisama sõpru kutsuda perede lapsed, kes elasid näiteks ühetoalises korteris. Keegi ei põlanud neid selle pärast. Sinu näite puhul pidi see põlgav suhtumine tulema vanematelt või teistelt lastelt. Kasvatamatud lapsed seega ja kehvad vanemad.

+8
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

mäletan lapsepõlvest, et oli sõbrannasid, kelle emasid lausa kartsime. Kas siis sellistel emadel endal oli halb lapsepõlv või ei saanud nad üldse aru, et valesti tegid. 

Selliseid emasid ja isasid on olnud ja on ka edaspidi. Põhjuseid on erinevaid, ühed muutuvad kurjaks, kui on väsinud, kohustustega ülekoormatud, teised lähevad närvi, kui neid tööasjade juures segatakse jne. Suurem probleem tekib siis, kui kurjustamine muutub sagedaseks. Inimesed hindavad tihti oma võimeid üle, kohustusi võetakse juurde ja planeeritakse väikese vanusevahega lapsi ja siis avastatakse, et ei tulda enam toime. Kõigil on erinev pingetaluvus, võimekus ja närvikava, aga selge on see, et kui ühe väikese lapse asemel on kaks või kolm enam-vähem üheealist, kes kõik tahavad mängida, magada erinevatel aegadel, siis pidev kisa võib ajada ka rahulikuma inimese pingesse.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minul oli n-ö kuri ema. Ja minu isa on/oli selline, kes väga palju panustas pereellu. Tegi ka n-ö naistetöid, süüa, pesi nõusid jne. Lisaks olid enamus kodutööd ka laste kohustus. Miks kuri oli, seda peab inimese enda käest küsima. Minul oli lapsepõlves probleeme korra pidamisega ja see käis emale närvidele. Kui mul tuba tema arvates liiga segamini oli, siis kallas kõik sahtlis toa keskele tühjaks, riiulid tõmbas tühjaks ja mind raputati, tutistati ning suruti näoli selle lagahunniku otsa. Lisaks olen õuest toodud vitsaga ja kärbsepiitsaga tuuseldada saanud. Isaga olid emal peaaegu ideaalsed suhtes, nad on väga vähe tülitsenud. Ju siis äkki olid emal teistsugused eeldused, milline tema laps peab olema ja ei vastanud sellele ideaalile. Peres on/oli veel kaks last ja nemad ei saanud kunagi niimoodi tuuseldada. Üks juhus meenub, kuidas mul kõht täis sai ja jäi natuke kisselli üle. Siis ema lükkas mu näoli sinna taldrikusse. Või umbes 5-aastasena mängisin kartuliviiludega, et need on pardinokad ja ma olen  part. Selle peale sain tuuseldada, kuna käisin sellega emale närvidele. Kui juba teismeline olin, siis võtsin külmkappist kassile konservi. Ema arvas, et olen tal parasjagu ees ja kui ma hetkega tema käsutamise peale eest ei tulnud, siis lükkas mu eest minema peaaegu pikali. Selle peale lükkasin ema vastu ja siis too teatas, et appi-appi, laps vägivallatseb temaga, tuleb tõukama. Nagu et ta ise poleks midagi valesti teinud.

Ju siis ei kontrollita ennast ja mingi pettumus elatakse laste(lapse) peale välja. Või tunnetatakse võimu väikse lapse üle. Mis ema nüüd nendest juhtumitest arvab, seda ei tea. Pole küsinud pererahu huvides. Varasemalt ei mõeldud ka ilmselt väga sellele, mida laps tunneb. Olen laulva revolutsiooni laps ja enamus lapsepõlve möödus 90ndatel.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

haha, minu isa oli nartsissistlik psühhopaat, õpiku case  – hirmutav ja vägivaldne inimene oma pere suhtes. Aga mu sõbrannade ja ema sõbrannade ja muidu sõbrannade ja üldse võõraste suhtes naerusuine ja lahke inimene. Mu ema oli nii ja naa – kord hoolitsev ja järgmine hetk tige ja hüsteeriline, täielikult ebastabiilne ja ülikergesti solvuv. Ta polnud kuri selles mõttes, et oleks teda kartnud, aga traumeeriv ja ebakindlust tekitav oli ta käitumine siiski. Minuarust tolle aja inimestel puudus täielikult info, kuidas oma emotsioone kontrollida. Et lapsed on lapsed ja teismelised on teismelised – nende mõistmiseks on vaja tarkust ja nõkse ja kannatlikkust. Tol ajal oli tavaline ikka pigem kitliga, tige ja nähvav ja väsinud ema. Lapsepõlvi siis alates 1973. aastast mul. Ja see on üldistus ilmselgelt, ma tean ise ka teistsuguseid inimesi.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Emad võivad olla katki, haiged, väsinud, üksi, mitte hakkama saada, mitte osata, mitte suuta, mitte saada tuge, mitte sobida emaks. Just nii nagu kõik muudki inimesed ei saa alati hakkama ega sobi nendeks asjadeks, mida peaksid. Kõik emad ei tule toime, ja abi pole eriti kuskilt saada. Ka praegu, ammugi siis veel kakskümmend-kolmkümmend-nelikümmend aastat tagasi.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mäletan, et sõbranna mõlemad vanemad olid puhtusefriigid. Suvel väljast ulles terve pere roomas käpakil vannituppa, et jalad puhtaks pesta. Ükskord kutsuti mind ka lõunale ja oh õudust – makaronid ketšupiga. Mul päriselt ka suurest hirmust käed värisesid ja siis see juhtuski – punane makaron kukutas end kahvlilt valgele laudlinale. Pereema hüppas seda kohe meeleheitlikult küürima ja ma tundsin end nii kohutavalt süüdi.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minul oli n-ö kuri ema. Ja minu isa on/oli selline, kes väga palju panustas pereellu. Tegi ka n-ö naistetöid, süüa, pesi nõusid jne. Lisaks olid enamus kodutööd ka laste kohustus. Miks kuri oli, seda peab inimese enda käest küsima. Minul oli lapsepõlves probleeme korra pidamisega ja see käis emale närvidele. Kui mul tuba tema arvates liiga segamini oli, siis kallas kõik sahtlis toa keskele tühjaks, riiulid tõmbas tühjaks ja mind raputati, tutistati ning suruti näoli selle lagahunniku otsa. Lisaks olen õuest toodud vitsaga ja kärbsepiitsaga tuuseldada saanud. Isaga olid emal peaaegu ideaalsed suhtes, nad on väga vähe tülitsenud. Ju siis äkki olid emal teistsugused eeldused, milline tema laps peab olema ja ei vastanud sellele ideaalile. Peres on/oli veel kaks last ja nemad ei saanud kunagi niimoodi tuuseldada. Üks juhus meenub, kuidas mul kõht täis sai ja jäi natuke kisselli üle. Siis ema lükkas mu näoli sinna taldrikusse. Või umbes 5-aastasena mängisin kartuliviiludega, et need on pardinokad ja ma olen  part. Selle peale sain tuuseldada, kuna käisin sellega emale närvidele. Kui juba teismeline olin, siis võtsin külmkappist kassile konservi. Ema arvas, et olen tal parasjagu ees ja kui ma hetkega tema käsutamise peale eest ei tulnud, siis lükkas mu eest minema peaaegu pikali. Selle peale lükkasin ema vastu ja siis too teatas, et appi-appi, laps vägivallatseb temaga, tuleb tõukama. Nagu et ta ise poleks midagi valesti teinud.

Ja isa lubas emal last alandada ja vägivallatseda? Ma ei tunneks ka sellist ema. Või paneks talle vastu hambaid ja küsiks, kuidas ta ennast ka tunneb.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Asi ei ole emaduses, vaid kehvas iseloomus ja/või katkises isiksuses. Küllap on teil töölgi olnud õelaid kolleege, kes peavad ennast teistest paremaks, manipuleerivad, klatšivad. Vaadake, kui palju on kooli- ja töökiusamist. Arvate, et kodus on need inimesed suure südamega ja toredad?

Minul oli kuri ema ja kuna meie iseloomud ei sobinud, elas just minu, mitte venna ja õe peal välja. Oli palju füüsilist vägivalda, aga kõige enam jäi meelde see pidevalt ärritunud ja agressiivne olek, alailma olin midagi valesti teinud või öelnud. Ma ei kartnud teda, vaid vihkasin. Teismeeas läksin teise linna kooli, et kodust pääseda. Alles siis sain hakata endale tähelepanu pöörama – kes mina olen ja mida ma tahan, mis mulle meeldib.
Meie peres ei olnud asi kindlasti ülejõu käivates kohustustes – juba väga väiksena olid kõik tööd laste vahel jagatud. Koristasime, triikisime, tegime süüa, pesime nõud.
Sellest on juba palju möödas, aga mul on ikka kõik eredalt meeles. Ema otsib nüüd kontakti ja proovib ninnu-nännu olla, kuid ma ei suuda sellega kaasa minna. Ma näen silme ees väikest ennast, kes tahtis pai ja sülle, aga sai tutistada ja saadeti nurka. Kui olen teema jutuks võtnud, siis ema ei mäleta midagi, pole olnud.

Venna ja õega sai ema normaalselt läbi, saab tänaseni. Mis iganes põhjustel ma närvidele käisin, jääb mulle elu lõpuni saladuseks ja väikese tüdruku haavaks hinge.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu emal oli palju tööd ja vahel oli ta kuri ka, aga mitte kunagi püsivalt. Ma ei pidanud kunagi mingeid vihikuid ümber kirjutama või muid jaburusi tegema. Kõik mu sõbrad võeti hästi vastu ja toideti ära.

Muidugi oli asju, mis ema juures ideaalsed polnud, aga ega inimesed olegi  täiuslikud.

Kui ma tagasi mõtlen, siis mu klassiõdede emad küll kurjad  ei olnud. Suht vaba suhtumine oli lastesse.

N44

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mis iganes põhjustel ma närvidele käisin, jääb mulle elu lõpuni saladuseks ja väikese tüdruku haavaks hinge.

Pai sulle!

+3
-1
Please wait...

Näitan 19 postitust - vahemik 31 kuni 49 (kokku 49 )

Esileht Pereelu ja suhted Kurjad emad – miks nad sellised olid?