Jajah, ja just seepärast sa neid sõnu ka täispikkuses kasutad. Kuna aga automobiil ja omnibuss olid juba sinu lapsepõlves olemasolevad sõnad ning neid lühendati juba siis autoks ning bussiks, siis on see sinu jaoks ok – kuid mobiiltelefoni ütled kramplikult välja, kuigi täpselt sama loogikaga võiks olla okei selle kohta mobiil öelda.
Ma ütlengi selle kohta mobiil sageli. Enamasti. Aga mitte telo või telefuntšik.
Ma küsisin konkreetselt teleri, imuri ja burgeri kohta, miks sa ketrad neid telkusid, burkse ja sokse? Need on ju hoopis teise tasandi sõnad – aga kuigi nad ametlikku keelepruuki ei sobi, siis omavahelises suhtluses pole küll midagi halvasti, kui kaks pereliiget või sõpra omavahel burksist räägivad.
No loomulikult mitte! Loomulikult, nagu ma ka ütlesin, kodus või perega nimetagu misiganes asju miskiganes mõminatega või ka lühenditega. Teler on täiesti hea sõna, nagu eespool ka mainiti. Päris sõna. Imur on seepärast paha sõna, et sa ju kindlasti nõustid minuga, see suuliselt kõlab segadusstekitavalt ja ma ei kujuta ka hästi ette, et mõni soliidne kodumasinapood teataks, et neil on uus tipptasemel imur müügil. Nõustun, et see on ehk sõna, mis pole lastekeelne lalin, aga ametlikumas kõnes siiski veel pisut segadusttekitav.
Vastuseks sinu kriitikale minu vanuse kohta, mis takistab mul uusi sõnu omaks võtmast, siis meie kodus ütleme tolmuimeja kohta hoopis mitte imur vaid imik. See aga ei tähenda, et ma kuskil mujal kasutaksin lauset, et ostsin eile uue imiku. Nagu eespoolgi mitu postitajat on püüdnud sulle selgitada. Avalikus kõnes, st kõnes avatud seltskonnas, intelligentne inimene ei kasuta oma kodust žargooni ega mõmise-lalise nagu väikelaps.
Mis puutub sõnadesse omnibus ja automobiil, siis tead, nendega on nagu ikka. Loomulikult ma saan aru, et kui masside jaoks on telefon telo ja presentatsioon prese ja televiisor telku, siis massid lõpuks võidavad. jJ ehk saja, kahesaja aasta pärast on need täiesti tavalised sõnad ja nii kõnelevad emakeeleõpetajad ja räägivad keeleminutid Vikerraadiost. Täiesti usutav. Aga mitte täna 🙂
Täna pole ka okei, kui inimesed räägivad täiesti soliidses kontekstis, et neil on sellest presest pohh. Aga saja aasta pärast…ma ei imestaks. Kui revolutsiooni tehakse tavaliselt siiski väikese hulga ajude ja suure massiga, siis selleks pole ju ajude eestvedamist vaja. Ilmselt see nii lähebki.
Jah, ega ma vaidlegi. Maailm tõesti liigub sinna suunda, et praegu veel sündimata lapsed võivad tõesti panna oma tuleviku burgeriketi nimeks “Lägaburks And Võikud, Händmeid. Stepi inni, mammu!”
Jah, pannukad on ka ühel päeval kas välja surnud või sõna, mis on sõna. See sõnaks saamine juhtub umbes siis, kui Telia hakkab telkusid müüma ja selles telkus teatab presku Vabariigi Aastapeva preses, et eesti imidž on mmmmmuah kui numpsik.