Ma võin ka Twitterisse kirjutada igasuguseid asju, see ei tähenda, et see kohe tõenduspõhine info on.
Räägi mulle, kuidas seda tõenduspõhisust üldse luua saaks, kui ei oleks inimesi, kes oma kogemustest rääkida julgevad? Kui ikka inimesed massiliselt mingit üht häda kurtma hakkavad, siis hakataksegi uurima ja see, mis alguses tõusis jutuna TikTokis, võib olla aasta pärast juba tõendatud, et nii ongi.
See konkreetne vaktsiin on turule toodud väga kiiresti ja ei saa eeldada seda, et kõik võmalikud mõjud olid selleks ajaks kaardistatud, seda tehakse nüüd käigu pealt.
Ma ei ole tiktokiga kursis, kuid mul on enda tutvusringkonnas mitu naist, kes on samamoodi kurtnud, et tekkisid tsüklihäired seoses vaktsiiniga. Tõenäoline on, et neid naisi on siis ju ka rohkemgi kui need kolm-neli, keda mina tunnen.
Ma ise ei ole vaktsineeritud koroona vastu. Ei ole ka põdenud. Haige olen pandeemia vältel olnud, kuid igasugused testid on olnud negatiivsed. Lapse klassis (algklassides käib) oli lapse pinginaaber koroonas, avastati testimisega, minu oma haigeks ei jäänud. Võimalik, et me selle haiguse põdesime nii läbi, et ise seda ei märganudki, samas koolis ikka testiti mitu korda nädalas ju kogu aeg. Me oleme selles suhtes siiski erandlikud, sest tunnen paljusid, kes on olnud koroonas, osad väga kergelt, osad raskemalt. Pigem on minu tutvusringkonnas just vaktsineeritud raskemini põdenud, st saanud long-covidi. Igasuguseid erinevaid kogemusi on ka vaktsineerimisega. Nii et minu mulje on selline, et see on puhas loterii, kuidas see konkreetne viirus sinu kehale mõjub ja kuidas see konkreetne vaktsiin sinu kehale mõjub. Seda ei saa kellegi teise pealt enda jaoks kuidagi tõenduspõhiselt kindlalt väita, et sinuga läheb paremini või halvemini.