Võtsime julguse kokku, et proovida ise sushit teha. Kust saaks aga sushi-kvaliteediga toorest lõhet? On kellelgi head kogemust?
Teema: kust osta sushi jaoks kala?
Eeäää, mMysushist? Turult? Sadamast?
<p style=”text-align: left;”>Sushi jaoks on vaja ju sashimi-grade kala. Igast letist ostetud ei kõlba toorelt süüa.</p>
Stockmann
Ma arvan, et sushi grade kala on üsna raske Eestist leida. Aga kuskilt need sushit müüvad firmad selle ju saavad. Stockmann on üsna hea pakkumine. Turul müüdav kindlasti ei sobi.
Eile ostsime Rimist soodukaga lõhefileed ja panime sushi sisse. Oma perega sõime ja gradest on suht ükskõik.
Eile ostsime Rimist soodukaga lõhefileed ja panime sushi sisse. Oma perega sõime ja gradest on suht ükskõik.
Oki, ära siis kurtma tule, kui pärast tervis korrast ära on
Eile ostsime Rimist soodukaga lõhefileed ja panime sushi sisse. Oma perega sõime ja gradest on suht ükskõik.
<p style=”text-align: left;”>Oki, ära siis kurtma tule, kui pärast tervis korrast ära on
Miks tervis korrast peaks minema? Värsket kala toorelt süües ei juhtu midagi. Roogitud kala puhul on ostes lihtsam silmavaate järgi vahet teha, kaua ta juba surnud on olnud. Filee puhul saab kodus kontrollida. Kui liha on tihke ega haise, siis võib süüa. Kui liha on pehme (torkad sõrme läbi) ja haiseb, siis ei tasu süüa.</p>
Siin on hea video, kus jaapanlannast kokk maitseb Eesti poekettide sushisid 🙂 . Rimi oli vist kõige talutavam tema jaoks. Aga ütles, et tema oma restoranis sushit ei paku, sest Eestist ei saa piisavalt värsket kala.
Siin on hea video, kus jaapanlannast kokk maitseb Eesti poekettide sushisid ???? . Rimi oli vist kõige talutavam tema jaoks.
Kuidagi nagu valesti sõnastatud see?
– viib keele alla
– ise ei tee, sest pole olemas.
Kust need poed siis seda võtavad, kelle sushi tal keele alla viis? Tõid extra Jaapanist ja lletis müüvad tavalist Taani vikerforelli?
Eile ostsime Rimist soodukaga lõhefileed ja panime sushi sisse. Oma perega sõime ja gradest on suht ükskõik.
<p style=”text-align: left;”>Oki, ära siis kurtma tule, kui pärast tervis korrast ära on
Miks tervis korrast peaks minema? Värsket kala toorelt süües ei juhtu midagi. Roogitud kala puhul on ostes lihtsam silmavaate järgi vahet teha, kaua ta juba surnud on olnud. Filee puhul saab kodus kontrollida. Kui liha on tihke ega haise, siis võib süüa. Kui liha on pehme (torkad sõrme läbi) ja haiseb, siis ei tasu süüa.</p>
Ilmselt kõik Eestis poes lahtiselt müüdavad lõhed on varasemalt siiski koheselt külmutatud ja poes enne letti panekut sulatatud. Seega “värske” ja “kaua juba surnud olnud” vaatamisest pole juttugi. Sellisel juhul on tunduvalt ohutum osta endale see endiselt külmutatud kala ja kodus õige temperatuuri juures vaikselt sulatada (nt külmkapis) ja koheselt sushi sisse panna.
Eile ostsime Rimist soodukaga lõhefileed ja panime sushi sisse. Oma perega sõime ja gradest on suht ükskõik.
Oki, ära siis kurtma tule, kui pärast tervis korrast ära on
Ei tule. Mina ostan Peetri Lõheärist. Balti jaama turult. Aastaid. Söön soolatult ja sushis, tervis korras, aitäh.
Ilmselt kõik Eestis poes lahtiselt müüdavad lõhed on varasemalt siiski koheselt külmutatud ja poes enne letti panekut sulatatud.
Mis sa sonid. Kõigi kalade juures on kirjas, kas ta on jahutatud või sulatatud. Mõlemaid on müüa.
Võtsime julguse kokku, et proovida ise sushit teha. Kust saaks aga sushi-kvaliteediga toorest lõhet? On kellelgi head kogemust?
Ma arvan, et esimest korda sushit tehes muretse pigem riisi valmistamise pärast. Sellega altminek on tõenäolisem kui kalaga.
Siin on hea video, kus jaapanlannast kokk maitseb Eesti poekettide sushisid ???? . Rimi oli vist kõige talutavam tema jaoks.
Kuidagi nagu valesti sõnastatud see?
– viib keele alla
– ise ei tee, sest pole olemas.
Kust need poed siis seda võtavad, kelle sushi tal keele alla viis? Tõid extra Jaapanist ja lletis müüvad tavalist Taani vikerforelli?
Tegelikult miski tal keelt alla ei viinud, aga Rimi oma näiteks oli söödav. Coopi oma tal alla ei läinud.
Ilmselt kõik Eestis poes lahtiselt müüdavad lõhed on varasemalt siiski koheselt külmutatud ja poes enne letti panekut sulatatud. Seega “värske” ja “kaua juba surnud olnud” vaatamisest pole juttugi. Sellisel juhul on tunduvalt ohutum osta endale see endiselt külmutatud kala ja kodus õige temperatuuri juures vaikselt sulatada (nt külmkapis) ja koheselt sushi sisse panna.
Ei, 99% lõhest ja forellist, sh fileest, mida müüakse, on jahutatud ega ole kunagi olnud külmutatud. Sama suurema osa muude kaladega. Transporditakse jääga penolastkastides, temp on 0-2 C vahel, kala ei külmu.
Ja nagu keegi mainis, on see näha hinnasildil, kuhu tuleb märkida kala päritoluriik ja kas jahutatud või külmutatud. Fileedel ka trim.
Enamasti on ka kala saatelehed leti lähedal, võib paluda endale sealt lugeda ka püügiviisi – saad teada kas kasvandus või loodusest püük või kui on sisseostuhinnata saatelehed, siis võid neid ka ise lugeda.
Lõhe on 99% Norra kasvandustest. 90%+ forellist samuti.
Toorelt süüa soovitan neid, mil säilivusaega veel 3+ päeva kui külmaahelaid ei ole rikutud, on see veel väga hea kala. (“Kõlblik kuni” on samuti kohustuslik näidata leti hinnasildil.) Värsket soolakala või äkise tüüpi toite.
Kala- ja lihameister.
Enamasti on ka kala saatelehed leti lähedal, võib paluda endale sealt lugeda ka püügiviisi – saad teada kas kasvandus või loodusest püük või kui on sisseostuhinnata saatelehed, siis võid neid ka ise lugeda.
Lõhe on 99% Norra kasvandustest. 90%+ forellist samuti.
Nii on.
Ja kalakastil endal on samuti mingi kleeps peal.
Ükskord ostsin Maximast forelli ja kui müüja korraks kala kaalumiseks selja pööras, panin sellelet penoplastist kastilt (kus kala jääga pooleks sees oli) selle sildi pihta.
Riik oli küll Taani ja kasvandusest, aga kala oli max. mingi paar-kolm päeva tagasi “killitud”.
Ja üsna maitsev, soolatult läks toorelt ja vabalt koos krõbesaiaga, ja loomulikult terrassil, koos laupäevahommikuse vahuveiniga sisse.
Siin on hea video, kus jaapanlannast kokk maitseb Eesti poekettide sushisid ???? . Rimi oli vist kõige talutavam tema jaoks.
Kuidas on seotud poekettide sušid kodus valmistatava jaoks kala valimisega?
Kui oled tõeline ja teadlik kalasõber, siis sellistel on Eestis isiklikud varustajad. Ja ma sööngi toorest siiga ja lõhet, mis kaks tundi tagasi elas.
Poodidest ei osta ammuilma enam mitte midagi.
Kala puhul on väga lihtne silmade, lõpuste ja muude tunnuste järgi kontrollida, kas ta on surnud tunde või päevi tagasi.
Samas EU toidunõuded on nii ranged, et ma ei usu elu sees, et kellegi väitel Selveris või Stockmannis müüdavast kalast haigeks jääda on võimalik.
Maksad lihtsalt topelt ja ei saa paari tunni värsket kala. Ammugi mitte kodumaist ja looduses kasvanut. Aga karta terviserikkeid on nonsense.
Siin on hea video, kus jaapanlannast kokk maitseb Eesti poekettide sushisid ???? . Rimi oli vist kõige talutavam tema jaoks.
Kuidas on seotud poekettide sušid kodus valmistatava jaoks kala valimisega?
Niimoodi on seotud, et Rimi tsentraalköök suure tõenäosusega kasutab nende enda ketis müüdavat toorainet.